Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Emile Keuter

Blogger

Emile Keuter is neuroloog. De zorg voor patiënten met medisch onverklaarde klachten fascineert hem.  Lees meer over Emile Keuter in het interview: ‘Interactie is het instrument van de arts’.


Blogs

 • L’histoire se répète

  In het midden van de vorige eeuw werd whiplash uitgevonden, omdat mensen na een slingerletsel van de cervicale wervelkolom een merkwaardig beeld konden ontwikkelen met subjectieve geheugenstoornissen en algemeen disfunctioneren. In Nederland kwam de eerste militante patiëntenvereniging tot bloei, waarbij het niet ging om genezing maar uitsluitend om erkenning.

 • Psychosomatiek is heel gewoon

  Ik zag een mevrouw met psychogene pseudo-epileptische aanvallen in het kader van de ziekte van Addison. Ik legde haar uit dat de ziekte van Addison in essentie een aandoening van de hypothalamus is en dat daar onze ziel woont. Ik wilde dat ze voelde dat ik het heel gewoon vond dat ze die aanvallen had.

 • Uitslagen

  Als je met een bepaalde uitslag kwam die niet paste bij wat je verwacht had, zei mijn opleider Oosterhuis, voor wie ik grote bewondering had, vaak: ‘Mmmmm (zo begon hij altijd als hij iets ging zeggen wat hij belangrijk vond), het is aanvullend onderzoek.’

 • Spijt

  Er zullen veel minder ziekenhuizen komen in Nederland. Al die gespecialiseerde kennis op het niveau van de individuele patiënt is niet nodig. Patiënten gaan gewoon eerst naar de eenvoudige knuppel en daarna naar iemand die zich verder heeft gespecialiseerd in de richting die door de laagst gewaardeerde tweedelijnsdokter wordt aangegeven.