Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Emile Keuter

Blogger

Emile Keuter is neuroloog. De zorg voor patiënten met medisch onverklaarde klachten fascineert hem.  Lees meer over Emile Keuter in het interview: ‘Interactie is het instrument van de arts’.


Blogs

 • Beter omgaan met SOLK

  In een deel van de gevallen weten we zelfs niet eens precies wat patiënten zo ziek maakt en dan gaat coping nog zwaarder wegen. Die ziektegevallen vatten we samen als SOLK, somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten. We hebben serieus nagedacht over dat acroniem.

 • Nachtmerrie

  Ik heb een digitale stalker. Er is althans een beroepspatiënt met CVS/ME die zulke nare reacties geeft op mijn blogs, dat de essentie en het leesplezier ondergesneeuwd worden.

 • Het is niet psychisch

  Ik zag een jongeman op de SEH met een overtuigend functionele verlamming. Al snel begreep ik van zijn zus dat dit niet de eerste uiting van een psychische warboel was.

 • Een geest van vlees en bloed

  Het leukste van neuroloog zijn vind ik dat wij zoveel van de hersenen snappen. In mijn gedachten mag ik graag visualiseren wat er gebeurt bij psychoneuro-endocrino-immunologische aandoeningen, georganiseerd in de onbewuste machinekamer van onze hersenen, vooral rondom de hypothalamus.

 • Cognitieve gedragstherapie

  In het eenvoudige psychosomatische model uit de vorige eeuw zagen we stress als druk op het individu. Onder stress bleef het organisme in leven door een adrenaline-uitstoot te genereren (flight, fright, fight), maar daarna was het nodig voor het lichaam om te recupereren.