Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Emile Keuter

Blogger

Emile Keuter is neuroloog. De zorg voor patiënten met medisch onverklaarde klachten fascineert hem.  Lees meer over Emile Keuter in het interview: ‘Interactie is het instrument van de arts’.


Blogs

 • Een geest van vlees en bloed

  Het leukste van neuroloog zijn vind ik dat wij zoveel van de hersenen snappen. In mijn gedachten mag ik graag visualiseren wat er gebeurt bij psychoneuro-endocrino-immunologische aandoeningen, georganiseerd in de onbewuste machinekamer van onze hersenen, vooral rondom de hypothalamus.

 • Cognitieve gedragstherapie

  In het eenvoudige psychosomatische model uit de vorige eeuw zagen we stress als druk op het individu. Onder stress bleef het organisme in leven door een adrenaline-uitstoot te genereren (flight, fright, fight), maar daarna was het nodig voor het lichaam om te recupereren.

 • Geruststellen

  In 2008 publiceerden wij de multidisciplinaire Richtlijn whiplash. De whiplashpatiëntenvereniging nam expliciet afstand omdat we hun inbreng onvoldoende serieus namen.

 • Management

  Het was de tijd dat ik nog af en toe mijn hoofd om de deur stak bij de directie. Gezellig. Wat is het hard gegaan. Opeens waren we een bedrijf en communiceerde ik met de secretaresse van de clustermanager over de productie van onze Resultaat Verantwoordelijke Eenheid.

 • Psychosomatiek

  Ik zag eens een patiënt met een hemibeeld rechts en een afasie, bij wie wij twijfelden over de mate van organiciteit. Tegenwoordig zouden we even een spoed-MRI’tje maken en zien dat er geen infarct was, maar dit verhaal speelt in de tijd dat we nog vooral met ons hamertje en prikkertje tot een diagnose probeerden te komen.