Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Angela Carper

Columnist Veldwerk

In de column Veldwerk komen verschillende specialismen aan bod. Angela Carper is forensisch arts en werkt bij de GGD in Amsterdam.


Columns

 • Alcoholdoden

  ‘We hebben iemand aangetroffen in een plas bloed, kun je komen schouwen?’ is een verzoek dat regelmatig aan me wordt voorgelegd. Veelal door huisartsen, soms door de politie.

 • Goed afsluiten

  ‘En, wat is nu de doodsoorzaak?’ is een vraag die me dikwijls wordt gesteld na de lijkschouw. Het antwoord weet ik vaker niet dan wel, en dat geef ik dan ook toe. ‘Ik heb werkelijk geen idee, en bezit helaas ook geen röntgenogen.’

 • Lachgas

  Een aantal zomers geleden kreeg ik in het park een ballon met lachgas in mijn handen gedrukt. ‘Doe nou, het is echt heel leuk, en het is zo voorbij!’

 • Vloeibare heroïne

  GHB. Steeds vaker kom ik het in de praktijk tegen: arrestanten die eraan verslaafd zijn. De groep van klassieke heroïnejunkies, die steeds kleiner (en ouder) wordt, lijkt plaats te maken voor een groep jonge mensen die verslingerd is geraakt aan GHB.

 • Een klein mensje

  Dubbelgevouwen in de badkamer, gekruld om de wc, verstopt onder het bed, de dood kom ik als lijkschouwer in haar vele verschijningsvormen tegen. Te water, in een weiland, in een trappenhuis, in een vliegtuig of op een olietanker; geen locatie te gek of we komen er om te schouwen.