Wildwest in de polder
1 reactieEen wildwestdossier van de failliete IJsselmeerziekenhuizen ploft in de brievenbus van de Tweede Kamer. Wat in Lelystad en Oost-Flevoland gebeurt, is een nieuw dieptepunt van de marktwerking in de zorg. Met gebeurtenissen die we nog nooit hebben meegemaakt. Curatoren die operatiekamers binnenvallen in het gevecht om de patiënten en ziekenhuisinstrumentarium. Een arts die zijn broek moet laten zakken om gefouilleerd te worden. Het laat zien hoe rot het marktstelsel in de zorg is. Maar waarom gebeurt er wat er gebeurt?
Dat komt door de zakelijke belangen die dominant zijn. De IJsselmeerziekenhuizen hadden nooit failliet mogen gaan. Er gaapt nu een levensgevaarlijk gat in de ziekenhuiszorg in de polder. Dat ziet iedereen. Je zou dan ook verwachten dat St Jansdal, dat de failliete boedel grotendeels heeft overgenomen, ook het personeel zou overnemen. Je hebt toch specialisten nodig als je een ziekenhuis in Lelystad weer wil opbouwen. Slechts één op de vijf specialisten is overgegaan. Het bestuur van St Jansdal heeft toegegeven dat de stem van de specialisten van St Jansdal doorslaggevend is geweest. Private afwegingen van maatschappen die niet het belang dienen van de volksgezondheid in Lelystad.
Een aantal specialisten gaat nu door in een zelfstandige kliniek. Daarmee halen ze zoveel mogelijk krenten voor zichzelf uit de pap. Deze versplintering is slecht voor de continuïteit en kwaliteit van de zorg. Daar komt bij dat de zorgverzekeraars de zorg van de zelfstandige klinieken niet willen contracteren. Patiënten die per se naar hun vertrouwde arts willen, zullen circa een kwart van de zorg zelf moeten betalen. Aantasting van de keuzevrijheid van de patiënt en een tweedeling in de zorg.
Wat opvalt is de volstrekte afwezigheid van de overheid, in casu de minister voor Medische Zorg en Sport. Hij laat het aan de commerciële zorgverzekeraars.
Wat echter ook steekt, is het ontbreken van een moreel en professioneel kompas. Curatoren dienen slechts financiële belangen. Van specialisten zou je toch iets anders mogen verwachten. De vermeende belangen van de maatschap voor alles?
Wat zou er gebeurd zijn als alle specialisten gewoon in loondienst waren geweest? Ongetwijfeld hadden dan veel meer specialisten van de IJsselmeerziekenhuizen hun werk binnen de muren van het ziekenhuis kunnen voortzetten.
De individuele klinieken naast het ziekenhuis in een landelijk gebied zullen leiden tot minder doelmatige zorg. Zorg kun je het beste in gezamenlijkheid bieden en door samen te werken. Niemand is gebaat bij deze concurrentiestrijd op leven en dood in de polder.
meer van deze blogger
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
Het belang van de patiënt boven het belang van het MSB? Dat is pas een goede grap!
Sinds de medisch specialisten zich in MSB's hebben verenigd, is dit de partij met verreweg de meeste macht in het ziekenhuis. En ook zij kunnen de verleidingen van... de macht regelmatig niet weerstaan. Het MSB is het belangrijkst, en zo lang die belangen niet teveel in strijd zijn met patiëntenbelangen kunnen ze naast elkaar bestaan. Zo niet, dan prevaleert het belang van het MSB. Ook al leiden patiënten er onder.