Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Blogs & columns
Blog

Wie wil er nog praktijkhouder worden?

25 reacties

Na circa twintig jaar aiossen opgeleid te hebben, durf ik het eindelijk hardop te zeggen. Mijn oude aiossen zitten nu immers ook aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Ze zijn veelal geen zzp'ers meer, ze halen niet langer de krenten uit de pap: nee, ze zijn verantwoordelijke praktijkhouders en soms zelfs opleiders.

Ze doen hun dag- en nachtdiensten – net als ik – voor ongeveer 70 euro per uur. Eindelijk klagen ze ook over de uitwassen van de marktwerking. Als praktijkhouder ben je verplicht diensten te doen. Als zzp'er doe je die alleen als je zin hebt en een bak centen kunt binnenhalen. Een nachttarief van 110-120 euro per uur is geen uitzondering en voor oudejaarsnacht is het 'officiële' Amsterdamse tarief 200 euro per uur. En als een kersverse huisarts voor 1800 euro exclusief reiskosten dan zo'n speciale dienst doet, dan schaamt  hij of zij zich geenszins om een huisarts met dertig jaar ervaring die dezelfde nacht voor een derde van die prijs werkt, om advies te vragen bij 'moeilijke patiënten'.

Al met al toch wel een beetje raar verhaal. Wordt het niet tijd dat daar iets aan gaat veranderen? Zzp'ers 115 euro per uur? Dan ook de praktijkhouders. Sterker nog: dan de praktijkhouders 150 euro per uur. Want zij zijn degenen die de continuïteit van zorg waarborgen. Zij eten alles, niet alleen de krenten uit de pap. Daar is moed voor nodig. Beloon die maar. Als er aan de honorering van de ANW-diensten niets verandert, dan zie ik geen andere oplossing dan deze los te koppelen van de negen-tot-vijfhuisartsenzorg. En voor de duidelijkheid: ik heb mijn tijd gehad. Binnenkort ontvang ik mijn aow. Het gaat me om de toekomst van de huisartsenzorg. Wie wil zo nog praktijkhouder worden?  

Meer van Jos van Bemmel

 • Jos van Bemmel

  Jos van Bemmel schrijft vanuit zijn ervaringen als huisarts.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Tom Spruit, Praktijkhoudende huisarts, Rotterdam 23-11-2019 18:52

  "Aansluitend aan collega Termaat: ik ben bijna 20 jaar huisarts en praktijkhouder. In die tijd zijn prijzen die waarnemers vragen voor het overnemen van diensten enorm gestegen. Tegelijk hoorde ik steeds meer collega praktijkhouders klagen over het doen van ANW diensten. Ze worden er moe van, het werk overdag is al zwaar genoeg. Dus huren ze waarnemers in voor de dienst. Velen doen alleen het minimum dat nodig is om hun registratie te behouden.

  Door exorbitante vraag naar waarnemers voor diensten worden de prijzen hoger, dat is logisch.
  Door hoge prijzen worden verdiensten van waarnemers hoger.
  Door hogere verdiensten van waarnemers hebben deze voldoende inkomsten om geen financiële reden te hebben om een praktijk over toenemen.
  Praktijkhouders die willen stoppen kunnen geen opvolger vinden.

  Praktijkhouders die lagere tarieven voor waarnemers willen betalen, en tzt hun praktijk willen overdragen, kunnen beter de meeste diensten zelf doen.
  Het is nog leuk en afwisselend ook.
  "

 • Martijn Termaat, Huisarts, Groningen 23-11-2019 06:42

  "Beste collega,

  Ik ben 14 jaar huisarts. Daarvan 8 jaar waarnemend (40 uur per week) en de laatste 6 jaar praktijkhouder ( 32 uur per week) en deels waarnemend (8 uur per week).

  Een ZZPer? Verantwoordelijke praktijkhouder? Krenten uit de pap?
  Oei!

  Uw ANW diensten horen bij het vak waar u ooit voor koos. Als u die diensten zelf doet hoeft u nooit een waarnemer te betalen.

  Zelf verkoop ik vrijwel nooit een dienst. Alleen als dat voor mij prettig uitkomt. Dat doe ik door goede (waarneem) afspraken met mijn HOED/HAGRO.

  Als u de tarieven die u betaald aan uw collega’s echt zo exorbitant vindt dan zou ik u aanraden naar uw eigen organisatie te kijken ipv af te geven op uw collega’s.

  Even tussendoor. Als een ieder een verantwoordelijke praktijkhouder zou zijn, aan wie zou u dan uw dienst verkopen?

  Feiten;
  1) 76,57 euro is uw ANW tarief per uur in 2019.
  2) Avonddiensten worden voor gemiddeld 15 euro meer verkocht, nachtdiensten 25-30 euro. Bron tarievenmonitor waarneembemiddeling.
  3) Een waarnemer moet minimaal 150% van het tarief verdienen dat een vaste arts verdient om tot een gelijkwaardig inkomen te komen. ( NB Voor het eerst is er een cao in werking getreden met een minimumtarief voor zzp'ers. Het gaat om de cao voor architecten. Zelfstandige architecten moeten vanaf nu minstens 150 procent krijgen van het brutoloon dat een architect in loondienst krijgt voor hetzelfde soort werk.)

  Mogelijk zou het beter voor het onderbuikgevoel zijn de NAW tarieven te differentiëren. Dan krijgt u voor uw nachtdienst 90 euro per uur en voor de avonddienst 65 euro .

  Ik heb er vaker voor gepleit en doe het nu weer. Praktijkhouders, HIDHA’s, waarnemers, wij zijn allen huisarts. Wij vormen samen een beroepsgroep die elkaar nodig heeft. Zo’n toon gebaseerd op excessen zorgt niet voor een betere samenwerking.

  En als u echt denkt dat die waarnemers meer verdienen dan u als praktijkhouder kan u gerust mijn boeken inzien...."

 • Bart Baake, Waarnemend huisarts, Amsterdam 23-11-2019 00:59

  "Els van Veen noemt de mededingingswet. Momenteel een wettelijk feit natuurlijk, maar moeten we dan als beroepsgroep niet duidelijk maken aan de wetgever dat de maatschappij nu eerder te lijden heeft aan het gebrek aan gezamenlijke slagkracht van de huisarts dan van een theoretische kartelvorming bij loslaten van die wet? Kom wat meer op voor de hardwerkende huisarts ipv hem/haar te vermoeien met jaarlijkse contractonderhandelingen waarbij de zorgverzekeraar oneindig veel macht heeft. Die tijd van "marktwerking" moet toch een keer over zijn?
  NL Beter, lezen jullie mee?:)"

 • Bart Baake, Waarnemend huisarts, Amsterdam 23-11-2019 00:02

  "Deel 2:
  Daarnaast denk ik dat wij als huisartsen veel krachtiger op politiek en zorgverzekeraar moeten overbrengen dat we zeer efficiënte en kosteneffectieve zorg leveren, en dat we dit nog beter kunnen doen wanneer er anders wordt gekeken naar onze vergoedingen. Waarom doen nog steeds verreweg de meeste huisartsen consulten van 10 minuten? De gemiddelde problematiek op het spreekuur is daar niet meer voor geschikt. Creëer meer tijd per patiënt (en dus een kleinere praktijk) maar zorg ervoor dat dit niet ten koste gaat van de verdiensten van de huisarts. M.i. heeft de 15-minuten trial zich in de spreekkamer wel bewezen, maar waarom is dit nog niet overal ingevoerd? Wij kennen patiënten als geen ander, en zijn meesters in het inschatten waar de behoeften liggen. Kunnen we het zelf oplossen of hebben we de tweede lijn nodig? Als we net iets meer tijd en ademruimte hebben kunnen we al die waardevolle kennis over onze patiënten nog beter in gaan zetten om te komen waar het echt om gaat. Dat scheelt veel medicalisering en opent een weg naar zaken als positieve gezondheid en autonomie gecombineerd met shared decision making. Daarmee krijgen we ons soms wegebbende aanzien als huisarts/familiearts terug, kunnen we onzin verwijzingen beter voorkomen en minder reactief maar meer proactief werken. Bonus is dat het vak van huisarts er nog leuker van wordt en we ook minder collega’s verliezen aan burn-out.
  De oplossing ligt niet in het elkaar beconcurreren of beschuldigen. Je verandert de markt niet zomaar. Dat gaat alleen door juiste en liefst eerlijke prikkels te creëren. Laten we als praktijkhouders en waarnemers samen optrekken en laten we de LHV, het NHG en andere vertegenwoordigers vragen ons nóg beter te vertegenwoordigen. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst van de huisartsenzorg!

  "

 • Bart Baake, Waarnemend huisarts, Amsterdam 23-11-2019 00:01

  "Deel 1:
  Beste Jos,
  Dank voor je stuk. Ik denk dat ik je motief begrijp.
  Ik ben zelf sinds 6 maanden waarnemer, en ja, ik wil tzt praktijkhouder worden.
  Je gevoelens komen voort uit zorgen over de toekomst van ons vak, en die deel ik gedeeltelijk terwijl ik ook denk dat deze pijnpunten ons een prachtige kans bieden om het vak te hervormen en toekomstbestendig te maken.
  Wel heb ik moeite met de tegenstelling die jij (en sommige andere praktijkhouders) creëert. Praktijkhouder, HIDHA of waarnemer, we zijn allemaal huisarts geworden vanuit ambitie voor goede zorg en niet om stinkend rijk te worden (dan kun je beter iets anders gaan doen met je bovengemiddelde talenten). En ja; ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat dit óók geldt voor de huidige generatie jonge huisartsen.
  Dat er nu meer waarnemers zijn dan in jouw tijd heeft denk ik meerdere oorzaken, waarvan geld er volgens mij niet een is. Tweeverdienerschap, flexibiliteit tussen werk en ouderschap, een veel betere arbeidsmarkt dan 20-30 jaar geleden (en dus meer te kiezen, daar kunnen wij ook niets aan doen) en centralisatie en verstedelijking zijn meer voordehand liggende redenen. Ik gebruik mijn waarnemerschap nu om ervaring op verschillende plekken op te doen, waarmee ik uiteindelijk hopelijk beter voorbereid ben als ik een praktijk overneem. Ik geloof nog steeds dat het zijn van "vaste huisarts van je patiënt" de echte meerwaarde van het vak is, en verreweg de meeste waarnemers die ik spreek denken er zo over.
  Ik snap je gevoel van ongelijkheid mbt ANW-diensten tussen praktijkhouders en waarnemers wel. De zorg voor en verdeling van ANW-diensten moet radicaal op de schop. Nog even los van de vraag of de ANW-zorg moet worden losgekoppeld van het praktijkhouderschap moeten praktijkhouders op z’n minst ontlast worden, en moeten een zij een veel rechtvaardiger tarief krijgen, dat bij voorkeur meer in de buurt komt van het tarief van de ZZP’er die diezelfde dienst doet.
  "

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.