Blogs & columns
Blog

Wie wil er nog praktijkhouder worden?

25 reacties

Na circa twintig jaar aiossen opgeleid te hebben, durf ik het eindelijk hardop te zeggen. Mijn oude aiossen zitten nu immers ook aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Ze zijn veelal geen zzp'ers meer, ze halen niet langer de krenten uit de pap: nee, ze zijn verantwoordelijke praktijkhouders en soms zelfs opleiders.

Ze doen hun dag- en nachtdiensten – net als ik – voor ongeveer 70 euro per uur. Eindelijk klagen ze ook over de uitwassen van de marktwerking. Als praktijkhouder ben je verplicht diensten te doen. Als zzp'er doe je die alleen als je zin hebt en een bak centen kunt binnenhalen. Een nachttarief van 110-120 euro per uur is geen uitzondering en voor oudejaarsnacht is het 'officiële' Amsterdamse tarief 200 euro per uur. En als een kersverse huisarts voor 1800 euro exclusief reiskosten dan zo'n speciale dienst doet, dan schaamt  hij of zij zich geenszins om een huisarts met dertig jaar ervaring die dezelfde nacht voor een derde van die prijs werkt, om advies te vragen bij 'moeilijke patiënten'.

Al met al toch wel een beetje raar verhaal. Wordt het niet tijd dat daar iets aan gaat veranderen? Zzp'ers 115 euro per uur? Dan ook de praktijkhouders. Sterker nog: dan de praktijkhouders 150 euro per uur. Want zij zijn degenen die de continuïteit van zorg waarborgen. Zij eten alles, niet alleen de krenten uit de pap. Daar is moed voor nodig. Beloon die maar. Als er aan de honorering van de ANW-diensten niets verandert, dan zie ik geen andere oplossing dan deze los te koppelen van de negen-tot-vijfhuisartsenzorg. En voor de duidelijkheid: ik heb mijn tijd gehad. Binnenkort ontvang ik mijn aow. Het gaat me om de toekomst van de huisartsenzorg. Wie wil zo nog praktijkhouder worden?  

Meer van Jos van Bemmel

  • Jos van Bemmel

    Jos van Bemmel schrijft vanuit zijn ervaringen als huisarts.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • A.M. Stelwagen

    Huisarts, Amersfoort

    Beste Jos,
    Erg jammer dat je zo onnodig afgeeft op waarnemend huisartsen. Zij zorgen er wel voor dat jij je diensten niet zelf hoeft te doen en ook eens een keertje op vakantie kan. Buurmans gras is altijd groener.......

  • Ariette Sanders

    Huisarts, praktijkhouder, Leersum

    Beste Jos,
    Ik herken een deel van je probleem maar vraag me af of je de oplossing zoekt in de juiste richting door de waarnemers aan te spreken als een aparte groep huisartsen.
    Ligt de origine van het probleem niet een laag dieper dat we als beroe...psgroep allemaal aan lopen tegen de toegenomen werkdruk waardoor de noodzaak ontstaat om het werk te verdelen met meer maar met de (relatieve?) tekorten ons daarbij parten spelen.
    Laten we de krachten bundelen in plaats van ons te verdelen en samen zoeken naar oplossingen waardoor de werkdruk voor ons als beroepsgroep hanteerbaar blijft.
    Loskoppelen van ANW of spoed van dagpraktijk zoals Zorgcoördinatie centra voorstellen, lijkt me een ondermijning van de kernwaarde continuïteit van zorg, waarvoor we gezamenlijk hebben gekozen.
    Wellicht zou schrappen van niet medische taken of verruimen van het dagvenster met meer daguren en minder belastende diensten passender zijn?

  • Josvanbemmel@gmail.com

    Huisarts, Hoogland

    Beste Tim,
    Hartelijk dank voor je reactie op mijn column. Blijkbaar houdt het onderwerp de beroepsgroep meer bezig dan ik verwacht had. Hopelijk dragen de vele reacties eraan bij dat de continuïteit van zorg binnen de huisartsgeneeskunde zoals we ...die kennen, behouden blijft. Overigens heb ik de betekenis van ' OK boomer' moeten googlen. Waarschijnlijk maakt me dat sowieso al tot OK boomer, vrees ik.

  • Tim Linssen

    Sinds 2 jaar praktijkhoudend huisarts, na 5 jaar waarnemen., Meerssen

    Ik lees de columns van collega Van Bemmel altijd met veel plezier, maar deze keer kon ik maar net een "OK boomer" binnenhouden.

    Waarnemers vormen een belangrijke flexibele arbeidsfactor, die zowel overdag, tijdens vakanties en in de ANW een grote ...bijdrage leveren (ook op 'mijn' HAP bijv. meer dan 50% van de nachten). Er is op het moment alleen meer vraag naar waarneming dan er beschikbaar is. Dat heeft niets met 'krenten in de pap' te maken; er is gewoon te veel pap. (En het is bepaald ook wel eens anders geweest, maar dan zie je geen klaaglijke stukken in MC, heel gek.)

    Laat de praktijkhouders het nou (ook) eens bij zichzelf zoeken. Het is alsof de generatie huisartsen die de huisartsenposten heeft opgezet, is vergeten wat ze daarmee gewonnen hebben, vergeleken met de tijd dat er nog (veel frequenter) dienst werd gedaan voor de eigen praktijk. Ja, de diensten zijn geregeld druk, maar je krijgt het rooster een jaar vooruit. Tijd zat om te ruilen of iets te regelen voor de dagpraktijk zou je zeggen?

    We moeten ons als beroepsgroep bezinnen op de ANW. Het ontkoppelen cq. weggeven van de verantwoordelijkheid voor de ANW lijkt me een tactische blunder, die ondermijnend zal werken voor de positie van huisartsen in bredere zin. We hebben het over zorgvragen van onze patiënten tijdens bijna 75% van alle uren in de week. Is het signaal echt dat we hiervoor als praktijkhouders geen verantwoordelijkheid meer willen nemen? Of willen we staan voor 'onze' ANW zorg en maken we ons harder voor een betere waardering ervan?

  • G Mitrasing

    Vogelvrije Huisarts, Amsterdam

    Er zijn nu ook gewoon praktische problemen die leiden tot de status van waarnemer, zeker in Alkmaar tot aan de kop van Noord Holland. Als praktijkhouder amper tot geen vakantie kunnen opnemen; niet alleen tijdens de schoolvakantieperiodes maar ook b...uiten. Ik ken huisartsen die amper 1 week weg kunnen. Dan moet je je maar afvragen wat je dan wilt?

  • Tom Spruit

    Praktijkhoudende huisarts, Rotterdam

    Aansluitend aan collega Termaat: ik ben bijna 20 jaar huisarts en praktijkhouder. In die tijd zijn prijzen die waarnemers vragen voor het overnemen van diensten enorm gestegen. Tegelijk hoorde ik steeds meer collega praktijkhouders klagen over het do...en van ANW diensten. Ze worden er moe van, het werk overdag is al zwaar genoeg. Dus huren ze waarnemers in voor de dienst. Velen doen alleen het minimum dat nodig is om hun registratie te behouden.

    Door exorbitante vraag naar waarnemers voor diensten worden de prijzen hoger, dat is logisch.
    Door hoge prijzen worden verdiensten van waarnemers hoger.
    Door hogere verdiensten van waarnemers hebben deze voldoende inkomsten om geen financiële reden te hebben om een praktijk over toenemen.
    Praktijkhouders die willen stoppen kunnen geen opvolger vinden.

    Praktijkhouders die lagere tarieven voor waarnemers willen betalen, en tzt hun praktijk willen overdragen, kunnen beter de meeste diensten zelf doen.
    Het is nog leuk en afwisselend ook.

  • Martijn Termaat

    Huisarts, Groningen

    Beste collega,

    Ik ben 14 jaar huisarts. Daarvan 8 jaar waarnemend (40 uur per week) en de laatste 6 jaar praktijkhouder ( 32 uur per week) en deels waarnemend (8 uur per week).

    Een ZZPer? Verantwoordelijke praktijkhouder? Krenten uit de pap...?
    Oei!

    Uw ANW diensten horen bij het vak waar u ooit voor koos. Als u die diensten zelf doet hoeft u nooit een waarnemer te betalen.

    Zelf verkoop ik vrijwel nooit een dienst. Alleen als dat voor mij prettig uitkomt. Dat doe ik door goede (waarneem) afspraken met mijn HOED/HAGRO.

    Als u de tarieven die u betaald aan uw collega’s echt zo exorbitant vindt dan zou ik u aanraden naar uw eigen organisatie te kijken ipv af te geven op uw collega’s.

    Even tussendoor. Als een ieder een verantwoordelijke praktijkhouder zou zijn, aan wie zou u dan uw dienst verkopen?

    Feiten;
    1) 76,57 euro is uw ANW tarief per uur in 2019.
    2) Avonddiensten worden voor gemiddeld 15 euro meer verkocht, nachtdiensten 25-30 euro. Bron tarievenmonitor waarneembemiddeling.
    3) Een waarnemer moet minimaal 150% van het tarief verdienen dat een vaste arts verdient om tot een gelijkwaardig inkomen te komen. ( NB Voor het eerst is er een cao in werking getreden met een minimumtarief voor zzp'ers. Het gaat om de cao voor architecten. Zelfstandige architecten moeten vanaf nu minstens 150 procent krijgen van het brutoloon dat een architect in loondienst krijgt voor hetzelfde soort werk.)

    Mogelijk zou het beter voor het onderbuikgevoel zijn de NAW tarieven te differentiëren. Dan krijgt u voor uw nachtdienst 90 euro per uur en voor de avonddienst 65 euro .

    Ik heb er vaker voor gepleit en doe het nu weer. Praktijkhouders, HIDHA’s, waarnemers, wij zijn allen huisarts. Wij vormen samen een beroepsgroep die elkaar nodig heeft. Zo’n toon gebaseerd op excessen zorgt niet voor een betere samenwerking.

    En als u echt denkt dat die waarnemers meer verdienen dan u als praktijkhouder kan u gerust mijn boeken inzien....

  • Bart Baake

    Waarnemend huisarts, Amsterdam

    Els van Veen noemt de mededingingswet. Momenteel een wettelijk feit natuurlijk, maar moeten we dan als beroepsgroep niet duidelijk maken aan de wetgever dat de maatschappij nu eerder te lijden heeft aan het gebrek aan gezamenlijke slagkracht van de h...uisarts dan van een theoretische kartelvorming bij loslaten van die wet? Kom wat meer op voor de hardwerkende huisarts ipv hem/haar te vermoeien met jaarlijkse contractonderhandelingen waarbij de zorgverzekeraar oneindig veel macht heeft. Die tijd van "marktwerking" moet toch een keer over zijn?
    NL Beter, lezen jullie mee?:)

  • Bart Baake

    Waarnemend huisarts, Amsterdam

    Deel 2:
    Daarnaast denk ik dat wij als huisartsen veel krachtiger op politiek en zorgverzekeraar moeten overbrengen dat we zeer efficiënte en kosteneffectieve zorg leveren, en dat we dit nog beter kunnen doen wanneer er anders wordt gekeken naar onz...e vergoedingen. Waarom doen nog steeds verreweg de meeste huisartsen consulten van 10 minuten? De gemiddelde problematiek op het spreekuur is daar niet meer voor geschikt. Creëer meer tijd per patiënt (en dus een kleinere praktijk) maar zorg ervoor dat dit niet ten koste gaat van de verdiensten van de huisarts. M.i. heeft de 15-minuten trial zich in de spreekkamer wel bewezen, maar waarom is dit nog niet overal ingevoerd? Wij kennen patiënten als geen ander, en zijn meesters in het inschatten waar de behoeften liggen. Kunnen we het zelf oplossen of hebben we de tweede lijn nodig? Als we net iets meer tijd en ademruimte hebben kunnen we al die waardevolle kennis over onze patiënten nog beter in gaan zetten om te komen waar het echt om gaat. Dat scheelt veel medicalisering en opent een weg naar zaken als positieve gezondheid en autonomie gecombineerd met shared decision making. Daarmee krijgen we ons soms wegebbende aanzien als huisarts/familiearts terug, kunnen we onzin verwijzingen beter voorkomen en minder reactief maar meer proactief werken. Bonus is dat het vak van huisarts er nog leuker van wordt en we ook minder collega’s verliezen aan burn-out.
    De oplossing ligt niet in het elkaar beconcurreren of beschuldigen. Je verandert de markt niet zomaar. Dat gaat alleen door juiste en liefst eerlijke prikkels te creëren. Laten we als praktijkhouders en waarnemers samen optrekken en laten we de LHV, het NHG en andere vertegenwoordigers vragen ons nóg beter te vertegenwoordigen. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst van de huisartsenzorg!

  • Bart Baake

    Waarnemend huisarts, Amsterdam

    Deel 1:
    Beste Jos,
    Dank voor je stuk. Ik denk dat ik je motief begrijp.
    Ik ben zelf sinds 6 maanden waarnemer, en ja, ik wil tzt praktijkhouder worden.
    Je gevoelens komen voort uit zorgen over de toekomst van ons vak, en die deel ik gedeeltelij...k terwijl ik ook denk dat deze pijnpunten ons een prachtige kans bieden om het vak te hervormen en toekomstbestendig te maken.
    Wel heb ik moeite met de tegenstelling die jij (en sommige andere praktijkhouders) creëert. Praktijkhouder, HIDHA of waarnemer, we zijn allemaal huisarts geworden vanuit ambitie voor goede zorg en niet om stinkend rijk te worden (dan kun je beter iets anders gaan doen met je bovengemiddelde talenten). En ja; ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat dit óók geldt voor de huidige generatie jonge huisartsen.
    Dat er nu meer waarnemers zijn dan in jouw tijd heeft denk ik meerdere oorzaken, waarvan geld er volgens mij niet een is. Tweeverdienerschap, flexibiliteit tussen werk en ouderschap, een veel betere arbeidsmarkt dan 20-30 jaar geleden (en dus meer te kiezen, daar kunnen wij ook niets aan doen) en centralisatie en verstedelijking zijn meer voordehand liggende redenen. Ik gebruik mijn waarnemerschap nu om ervaring op verschillende plekken op te doen, waarmee ik uiteindelijk hopelijk beter voorbereid ben als ik een praktijk overneem. Ik geloof nog steeds dat het zijn van "vaste huisarts van je patiënt" de echte meerwaarde van het vak is, en verreweg de meeste waarnemers die ik spreek denken er zo over.
    Ik snap je gevoel van ongelijkheid mbt ANW-diensten tussen praktijkhouders en waarnemers wel. De zorg voor en verdeling van ANW-diensten moet radicaal op de schop. Nog even los van de vraag of de ANW-zorg moet worden losgekoppeld van het praktijkhouderschap moeten praktijkhouders op z’n minst ontlast worden, en moeten een zij een veel rechtvaardiger tarief krijgen, dat bij voorkeur meer in de buurt komt van het tarief van de ZZP’er die diezelfde dienst doet.

  • Joris Vergragt

    part-time intensivist, coach, Utrecht

    De pot verwijt de ketel ? of meer balk en splinter ?
    Blijkbaar is er een grote vraag naar de expertise van waarnemer: acuut bezettings problemen oplossen....
    en anderzijds een bedroevend aanbod aan aspirant praktijkhouders.
    Zou het kunnen dat de p...raktijkhouders hierin enige invloed hebben gehad ? Bijvoorbeeld door een negatief beeld te schetsen van hun positie, want wie wil er dan nog praktijkhouder worden ? Dit ouderwetse gejammer van collega van Bemmel zorgt voor meer verwijdering tussen waarnemers en praktijkhouders.
    Als je echt deze situatie wil veranderen voor de héle beroepsgroep; dan zul je iets meer moeten richten op verbinding, begrip en samenwerking.

  • B.J.Kole

    Huisarts, Utrecht

    Beste Heer Boswijk

    Ik denk dat praktiseren in Cuba wellicht een betere optie voor u zou kunnen zijn in dat geval.
    'Compassie" en zakelijkheid sluiten elkaar absoluut niet uit.
    Ik vind het behoorlijk neerbuigend en betuttelend dat, (huis)artsen ...die wel voor hun financiële belangen opkomen door U (met blijkbaar geen hypotheek, studerende kinderen of studieschuld] worden opgedragen dat ze meer 'compassie' zouden moeten tonen, en dat nu dus niet zouden doen...

    MvG uit de 21st eeuw

    BJ Kole

  • Els van Veen

    , huisarts

    Beste Sander Jonges, je opmerking 'Laat onze beroepsvereniging voor de dagzorg onderhandelen met de verzekeraars (1). Verzelfstandig de huisartsendienstenstructuren, en laat deze met de ziektekostenverzekeraars een budget voor de diensten onderhandel...en. Verplicht alle huisartsen ten minste 50 uur dienst per jaar te doen (2).'
    kan niet. 1. Sinds de invoering van de marktwerking in de huisartsenzorg (2006) is bepaald dat wij niet meer gezamenlijk mogen onderhandelen, dat zou 'kartelvorming' zijn immers. Dus de LHV kan niets doen, behalve vriendelijke kamerbrieven sturen, waar niemand in Den Haag van onder de indruk is. 2. Voor je herregistratie als huisarts (waarnemer of praktijkhoudend) is het nu al verplicht om 50 uur dienst per jaar te doen. Dus dat helpt niet.
    Ik zie het somber in. De LHV is tandeloos omdat de achterban versnipperd en gepolariseerd is. De LHV is bovendien heel erg conservatief in mijn ervaring; nog steeds gericht op de ouderwets werkende full-time huisarts met zijn echtgenote als doktersassistente. Das war einmal. Al sinds mijn vestiging in 2004 (we zijn met twee huisartsen één huisarts opgevolgd) had de LHV deze kentering kunnen zien aankomen! Ik was namelijk niet de enige: Bijna niemand werkt nu nog fulltime als huisarts. De meeste praktijkhouders vormen ofwel een duo, ofwel hebben een vaste waarnemer of HIDHA. Bovendien hebben wij praktijkhouders/ de LHV de huidige situatie echt zelf laten gebeuren. Recent nog, afgelopen zomer, heeft de LHV ledenraad er nog mee ingestemd dat de huisarts per 2020 de meningococcenvaccinatie voor ouderen er structureel bij gaat doen. Hoezo Woudschoten II? Hoezo beperking tot kerntaken? En sinds afgelopen zomer heb ik ze langs zien komen in Medisch Contact, artikelen over wat er nog wel bij kan (om niet) op het bordje van de huisarts.
    Er mist een 'druppel' om naar het Malieveld te gaan. Bij de laatste grote huisartsenstaking, 2005 meen ik, was de 'druppel' dat er getornd werd aan de inschrijving op naam.

  • Sander Jonges

    huisarts, Paterswolde

    Ontkoppel de dagzorg van de ANW-Zorg. Laat onze beroepsvereniging voor de dagzorg onderhandelen met de verzekeraars. Verzelfstandig de huisartsendienstenstructuren, en laat deze met de ziektekostenverzekeraars een budget voor de diensten onderhandel...en. Verplicht alle huisartsen ten minste 50 uur dienst per jaar te doen. Dan kan elke huisarts tegen marktconforme tarieven diensten doen, en wordt het hopelijk weer aantrekkelijk praktijkhouder te worden. Een praktijkhouder kan in het huidige systeem niet meer verantwoordelijk gehouden worden voor de 24 uurs zorg, dit is te zwaar en onaantrekkelijk geworden. Goede dagzorg leveren is in het huidige krapte model al moeilijk genoeg....

  • Dieter Boswijk

    huisarts, vier decennia, Stegeren

    Sinds de huisartsgeneeskunde onder het BKZ en de Mededingings Wet valt, is het zich vestigen als praktijkhouder minder aantrekkelijk geworden. Dat valt de huisartsen van de toekomst niet aan te rekenen, maar het laat onverlet dat er daardoor verhoudi...ngsgewijs steeds meer waarnemers komen, die selectief winkelen in de groeiende vacaturebehoefte van de slinkende gevestigde huisartsen. Daardoor komt de huisartsgeneeskunde als voorziening in de knel en dat lijkt me ongewenst. Ik zou het vreselijk vinden als we qua dag- en ANW zorg de Britse kant zouden op gaan. Ik vind dat de band met onze populatie en de continuïteit de ziel en de schoonheid van het huisartsenvak bepaalt.
    De vraag is of we binnen de vigerende wet- en regelgeving het vestigen als huisarts kunnen stimuleren. Dat kan enerzijds door de maatregelen die Anton Maes, zijn naam zij geprezen, voorstelt. Ik zie nog wel een mogelijkheid: via de herregistratie. Inventariseer de aantallen gevestigden, HIDHA's en waarnemers en kapitaliseer het aantal benodigde diensturen voor de ANW . Beken op basis daarvan het, voor herregistratie noodzakelijke, aantal diensturen per jaar voor praktijkhouders en stel dat op X, verplicht HIDHA's om 1.5 X uren te doen en waarnemers 2 X uren. Laat de wet- en regelgeving als methode een gewenst doel bevorderen: het zich vestigen als huisarts. Als bijvangst zullen de waarneemtarieven niet verder stijgen. Ik heb voldoende vertrouwen in de marktwerking en de sofistische capaciteiten van de RGS om dit experiment aan te gaan.
    Tenslotte moet mij nog iets van het hart: het minimum zzp tarief is Nederland bedraagt 16 euro. Het lijkt me nog net geen maatschappelijk schandaal als een beginnend professional het vijfvoudige krijgt. Ik ben er zelf eigenlijk altijd wel tevreden mee geweest. Enige compassie met onze populatie van werkende mensen en uitkeringsafhankelijken kan geen kwaad in onze tak van sport.

  • Anton Maes

    huisarts niet-praktiserend, Dieren

    Meteen na Woudschoten ("spoed, continuïteit, gezamenlijk") hadden de gezamenlijke besturen een tijdgebonden plan van aanpak met deze items moeten presenteren. Dit is waar we voor staan, stond nog boven het artikel...Als dat toch niet gebeurt, ben dan... ook zo flink om deze tekst weer in te trekken. En zoals gemeld, de hoogte van het ANW-uurtarief is niet het enige probleem. Budgetverdringing binnen de basiszorg en het doorrekenen van de kosten van het huisartsenaandeel in het Kwaliteitskader Acute Zorg, zijn net zo urgent. Maar ook daar lees ik niets over.

  • Lieneke

    Huisarts, Schiedam Noord

    Beste Jos, Ik herken het gevoel helemaal. 50 verplichte diensturen per jaar voor de zzp-er haalt het niet bij de verplichte diensturen die wij praktijkhouders doen, zeker als we een praktijk erbij hebben overgenomen (uit verantwoordelijkheidsgevoel) ...omdat er geen nieuwe praktijkhouder te vinden was voor de vertrekkende collega: ik heb nu 45 diensten op mijn naam staan.

    Ik vind dat we voorbeeld moeten nemen aan de zzp-er en beter voor onszelf moeten zorgen ipv blijven sjouwen en klagen. De barricade op dus!

    Ontkoppeling is de enige oplossing en zal zorgen voor betere tarieven voor iedereen.

  • Waarnemer

    huisarts, Amsterdam

    Ook als waarnemer ben je verplicht 250 uur dienst per 5 jaar te doen, dus niet alleen wanneer je er zin in hebt. Om mij heen zie ik veel collega’s, veelal vrouwen met een jong gezin, een praktijk overnemen. Tijdens een waarneming kom ik van alles teg...en: suïcidale patienten, chronische pijnklachten, ingewikkelde somatiek bij een jou onbekende patiënt (probeer dan maar eens in 10 minuten het dossier inclusief correspondentie te lezen, de patiënt te onderzoeken en met de specialist te bellen) palliatieve sedatie starten etc etc. Ik weet niet precies welke krenten er dan worden bedoeld. Of gaat het dan om de praktijk organisatie? Ik probeer als waarnemer zo goed mogelijk zorg te dragen voor de aan mij toevertrouwde patiënten en praktijk.

    Natuurlijk klopt het niet dat de betaling van diensten voor praktijkhouders achterblijft. Ook de structuur van de ANW diensten kraakt in zijn voegen. Laten we daar dan iets aan doen. Het beeld neerzetten van die zzp’ er die voor een bak centen de krenten uit de pap haalt, doet geen recht aan de grote groep hardwerkende betrokken waarnemers met hart voor het vak.

  • Geert Slock

    huisarts, Sluis

    Zoals collega Mitrasing hieronder opmerkt is ontkoppeling zinloos als de extra kosten toch door NZA verrekend worden met de ook al ridicuul lage tarieven basiszorg.
    Zowel praktijkhouder als waarnemer ziet de hele dag patiënten voor een ridicuul la...ge 60 per uur. Als praktijkhouders meer verdienen dan is het omdat ze goed manager zijn of lage praktijkkosten hebben.
    Ik heb bezwaar gemaakt tegen de NZA tarieven 2020 omdat dit oa leidt tot opvolgingsproblemen, ik las in het antwoord van NZA dat LHV hogere tarieven niet als oplossing ziet, wat hun betreft mogen waarnemers ook onder het NZA juk. Op die manier doet LHV mee aan de verdeel en heers tactiek tussen waarnemers en gevestigde huisartsen, bijzonder triest en nefast voor de toekomst van ons vak.

  • G Mitrasing

    Vogelvrije Huisarts, Amsterdam

    Huisartsen accepteren het omdat het een door de NZa opgelegd bedrag is in een systeem van communicerende vaten: meer naar anw is voor de NZa verlaging tarieven elders in de basiszorg ed.
    Ontkoppeling heeft helaas nog steeds geen meerderheid.

  • Huisarts van de Toekomst

    Huisarts , Voorburg

    Baas slaat man, man slaat vrouw, vrouw slaat kind, kind slaat hond... Wij begrijpen de frustratie, maar waarom accepteren praktijkhouders al jaren dat ANW tarief?! De hond staat nu op (of ons geval meestal de vrouw), dus laat de man (in ons geval nog... steeds de man) ook eens naar de baas gaan... of beter nog: met de hele familie!

    Namens de leden van Huisarts van de Toekomst,

    Isar Wulffaert
    Kasper Maltha
    Jojanneke Kant

  • Kasper Maltha

    Huisarts, Nijmegen

    Beste Jos,
    Dat begrijp ik. In mijn reactie ga ik in op zowel de dag als ANW tarieven omdat je deze niet los van elkaar kunt zien. Zo zijn er een heleboel factoren die invloed hebben op de tarieven van de ANW. Denk aan de hoge werkdruk, hierdoor wi...llen steeds minder collega's diensten draaien.In de provincies Groningen, Friesland en Zeeland verkoopt huisartsen 60 tot 80 procent van huisartsen al zijn diensten. Ook die stuwt de prijs.

    Daarnaast voelt een gemiddeld tarief van 100 euro niet als buitensporig veel. En als dat wel zo is, dan staat het collega's vrij om de diensten zelf te doen.

    https://huisartsvandaag.nl/enquete-waarneemtarieven-huisartsvandaag-provinciale-verschillen-in-verkoop-diensten/

  • Jos van bemmel

    Huisarts, Hoogland

    Beste Kasper,
    Dank voor je bijdrage. Voor de duidelijkheid: ik heb het in de column over de tarieven van de dag- en nachtdiensten. Dus diensten op de HAP tijdens avond, nacht en weekend. Niet over waarneemtarieven overdag op de huisartsenpraktijk. ...Daar is 70 euro per uur inderdaad een uitschieter.

  • Kasper Maltha

    Huisarts, Nijmegen

    Dank voor uw inbreng. In uw stuk legt u de focus op de tarieven van waarnemend huisartsen. Ik mis echter enige vorm van onderbouwing voor de tarieven die u noemt. Natuurlijk zijn er uitschieters maar een N=1 verhaalt draagt bij aan verdere polariseri...ng tussen waarnemend en praktijkhoudende huisartsen. Het moet duidelijk zijn dat de cijfers die u noemt niet representatief zijn.

    Slechts een kleine 8 % van de waarnemers vraagt en krijgt een dagtarief tot 70 euro, het gemiddelde tarief voor een waarnemend huisarts ligt tussen de 56 en 60 euro per uur.

    Ter vergelijking, MedischContact heeft in 2011 nog onderzoek gedaan naar de tarieven en sinds die tijd zijn de dagtarieven zeer matig gestegen, terwijl de onkosten wel fors zijn toegenomen.

    Daar komt nog bij dat veel praktijkhouders te afhankelijk zijn van waarnemend huisartsen. Bijna de helft (43%) heeft 1 waarnemend huisarts voor zich aan het werk. Met het lage dagtarief loont het om steeds meer patiënten in te schrijven en waarnemend huisartsen in dienst te nemen.

    Ten aanzien van de tarieven voor de ANW. De vaste tarieven van de spoedposten worden jaarlijks met een paar procent geïndexeerd. Wat overblijft zijn de diensten die praktijkhouders zelf verkopen. Zeker 70% van alle nachtdiensten wordt verricht door waarnemend huisartsen. Praktijkhoudende huisartsen nemen begrijpelijk steeds meer afstand van de ANW. De hoge werkdruk gedurende de dag is al genoeg belasting.

    De NZa honorering van 73,37 euro is onacceptabel laag maar toch geaccepteerd door de vakgroep. De tendens is duidelijk, de veel te goedkope tarieven nemen (terecht) af. Een goede motivator om bij de volgend tariefbeschikking harder te strijden voor een eerlijk tarief!

    De ANW moet losgekoppeld worden. Praktijkhoudende huisartsen hebben daar de regie in, en ik zie nog maar weinig initiatieven.

    Bron: https://huisartsvandaag.nl/enquete-waarneemtarieven-overdag-1-gemiddeld-tarief-ligt-tussen-56-en-60-euro-friese-huisartsen-betalen-de-hoofdprijs/

  • Els van Veen

    praktijkhoudend huisarts, Kampen

    Bedankt voor deze blog en je moed om dit aan te kaarten. Ik kan het de waarnemend huisarts niet kwalijk nemen, dat deze liever geen praktijk overneemt. De onrechtvaardigheid in honorering en verplichting van ANW voor praktijkhouders is namelijk niet ...de enige reden om daarvoor terug te deinzen. De huisartsenpraktijk is de afgelopen 15 jaar meer en meer een eerstelijnscentrum geworden. Met praktijkondersteuners en assistentes die hun eigen spreekuren draaien en hun eigen visites afleggen. De huisarts heeft geen leger spreekuur gekregen en wel steeds meer werkgeverstaken en ook steeds meer werkgeversrisico. Ons consulttarief is al jarenlang niet geïndexeerd. Sinds de invoering van de marktwerking mogen wij alleen individueel een 'contract' met de zorgverzekeraar afsluiten. In tegenstelling tot specialisten in het ziekenhuis, die dit overlaten aan een ervaren onderhandelaar. Dus ik vind het onterecht als waarnemend huisartsen de schuld krijgen van deze situatie. Ik denk dat dat ook niet je bedoeling is met deze blog, trouwens. Wat je oppert, loskoppelen dagzorg van de ANW lijkt mij een uitstekend plan. Dan zullen er marktconforme tarieven voor ANW-zorg ontstaan. En laat de zorgverzekeraar dat coördineren. Stop dan ook om de huisartsenposten zo te noemen en maak daar spoedposten van. Want alleen voor echte spoed zou je in diensturen naar zo'n nummer mogen bellen. Want dat is ook de makke van het huidige systeem; dat de huisartsenpost veel aantrekkelijker is om te bellen als je door de week geen tijd hebt om een afspraak te maken. Want de meeste mensen hangen helemaal niet zo aan hun eigen huisarts als wij onszelf wijs maken.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.