Blogs & columns
Blog

Waarom zou je dat doen?

11 reacties

Op een regenachtige morgen zit ik in de trein. Dat is tegenwoordig mijn vervoermiddel naar het werk, want ik heb een nieuwe baan. Nielson dreunt met zijn hit ‘IJskoud’ door mijn oortjes. ‘Waarom zou je dat doen?’ zingt hij. Goeie vraag, Nielson.

Net afgestudeerde basisartsen kiezen veelal voor dezelfde dingen. Ik noem het maar even de algemeen geaccepteerde en vooral niet-suffe dingen. De meeste mensen die net als ik huisarts willen worden gaan een jaartje werken op de spoedeisende hulp of de interne geneeskunde. Ik ben (samen met nog een paar andere gekkies) een afwijkend paadje ingeslagen. Zelf ben ik er blij mee want ik doe iets waar ik me goed bij voel, wat ik leuk vind en waar ik waardevolle dingen van leer. Ho, daar ga ik al, zelfs nu schiet ik alweer in de verdediging (waarom zou ik dat doen?)

Nadat ik was afgestudeerd ging ik bij de geriatrie werken. De geria-watte? Sommige mensen wisten niet eens wat het was. ‘Oh, ga je in een verpleeghuis werken?’ ‘Nee, ik word je collega in het ziekenhuis, mafkees.’ Het was onwijs nuttig als werkervaring voor de huisartsopleiding, want de huisartsenpraktijk zit straks immers vol met oude besjes en al hun kwaaltjes. Toch heb ik mezelf vaak moeten verantwoorden, althans zo ervaarde ik dat. Sommigen vroegen me direct op de man af waarom ik dat ging doen: ‘Wil je dan geriater worden, o echt, ga je daar werken, hoezo dan, lijkt je dat leuk?’ Anderen reageerden vol (nep)enthousiasme: ‘Ooo, wat leuk zeg!’ Met een gezichtsuitdrukking van ‘waarom zou je dat doen?!’

Nu heb ik dus een nieuwe baan. Ik werk bij het UWV. Nou, dan krijg je de ‘waarom zou je dat doen’-vragen in het kwadraat hoor! Niemand weet wat werken als verzekeringsarts precies inhoudt, maar iedereen weet wel dat het megasuf is. Knap is dat. Laatst vroeg iemand mij via WhatsApp waar ik nu ging werken. Ik heb niet gereageerd omdat ik een vraag in de categorie ‘waarom zou je dat doen’ al voelde aankomen en ik daar simpelweg even geen zin in had. Maar om dan nu toch de vraag te beantwoorden: ik vind het een eyeopener om te ervaren hoe het is om als arts buiten het ziekenhuis te werken. Bij het UWV kijk ik meer dan dat ik ooit in het ziekenhuis heb gedaan naar de betekenis en de impact van ziektes. Neem nou de man die ik laatst op mijn spreekuur zag. Hij heeft een verkeersongeluk gehad en op de spoedeisende hulp werd gezegd dat hij een hersenschudding had, even rustig aan moest doen en niet terug hoefde te komen. Voor het ziekenhuis was het klaar, maar voor deze man nog lang niet. Maanden later kan hij nog steeds niet volledig werken, vinden zijn kinderen dat hij in gedrag is veranderd en heeft hij moeite om zijn hele huishouden op de rails te houden. Voor mij (en stiekem voor iedere arts) is deze bewustwording van de impact en betekenis van ziektes op iemands leven zeker een waardevolle ervaring.

Dus, waarom zou ik dit niet doen? 

meer van deze blogger download deze blog (pdf)

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Emile Keuter

    Neuroloog, Aruba

    Heel goed, Iris. Ik hoop dat we meer van je mogen lezen. Geweldig interessante reactie ook van mevrouw Meyboom. Leve Medisch Contact!

  • M. de Vries

    AIOS verzekeringsgeneeskunde, Amsterdam

    Begrijpende lezen is een kunst...

    “De geria-watte? Sommige mensen wisten niet eens wat het was.”

    SOMMIGE mensen. Schrijfster dus wel. En zij nam bovendien de moeite om aan de onwetende die zij tegenover zich had, uit te leggen (for lack of a ...better word) wat dat dan betekent:

    ‘Nee, ik word je collega in het ziekenhuis, mafkees.’

    Daarmee trouwens ook het onderscheid makend tussen de geriater en de specialist ouderengeneeskunde. Lijkt mij educatief, niet iedereen weet dat. Hoezo, geen respect?

    Ik snap niet wat er mis is met ‘oude besjes’, hooguit de zuurgraad van een enkele. Ouderen hébben toch ook gewoon meer kwalen, of is “ouderdom komt met gebreken” tegenwoordig ook een aanstootgevend spreekwoord?

  • Josien Zimmerman

    verpleeghuisarts (niet praktiserend) , Leusden

    Werken bij Geria-watte? Laat mevrouw Iris de Roos alsjeblieft bij het UWV blijven. Uit haar stukje blijkt geen respect voor de oudere patiënt want "de huisartsenpraktijk zit straks immers vol met 'oude besjes en al hun kwaaltjes".
    Hoe oud is Iris d...e Roos zelf eigenlijk, en in welk jaar leven we?
    Toen ik in 1975 (en al een korte periode in 1965) begon als verpleeghuisarts kreeg ik dergelijke vragen en opmerkingen:... "wat zonde van je diploma.."
    Gelukkig heeft de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuis Artsen, later VERENSO er keihard aan gewerkt het vak op de rails te zetten, met o.a. opleiding, erkenning, registratie enz.
    Daarom ervaar ik wat Iris de Roos durft te schrijven als een klap in mijn gezicht.
    Zie ook de reacties van Jos Schols en Bart Bruijn op het artikel in MC 13/2019:18 van klinisch geriater Jessica van de Bol).

  • taco

    Huisarts, Kerikeri

    Beste Iris,

    Wat een leuke blog heb je geschreven.

    Een beetje verbaast ben ik over het commentaar op je blog. Zelf heb ik heb zelf onder Mrs B. Meyboom-de Jong aan de opleiding in Groningen de opleiding gedaan en haar reactie verbaast mij enorm....

    Met vriendelijke groet,

    Taco,
    huisarts in Nieuw Zeeland.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Er zijn wel meer hoogleraren, al of niet uitgerangeerd, die het contact met de bodem kwijt raken en denken dat ze de wijsheid in pacht hebben. Ik vrees dat ook mevrouw Meyboom-De Jong tot dit gilde behoort.

    Niet voor niets schreef Nassim Nicholas... Taleb in "The Bed of Procrustus": "Older people are most beautiful when they have what is lacking in the young: poise, erudition, wisdom, phronesis, and this post-heroic absence of agitation."

    Blijkbaar nog niet het stadium waarin onze hooggeleerde huisarts is aangeland, dat ondanks de toch respectabele leeftijd. Zou de hooggeleerde mevrouw Meyboom-De Jong zich wellicht enigszins beledigd voelen nu ze definitief het rijk van de "oude besjes" is binnengetreden?

  • E.B. van Veen

    huisarts, Kampen

    Een oud besje is gewoon een oud vrouwtje (Van Dale). Niks mis mee. En een assistentschap geriatrie lijkt mij een heel goede voorbereiding op het huisartsenvak. Oude mensen komen bovengemiddeld veel bij de huisarts. Ik hoop dat Iris mijn collega wordt...! Er is een tekort aan huisartsen (en verpleegkundigen en verzorgenden) en dat tekort wordt alleen maar groter met de komst van steeds meer oude mensen. Ik vind het eigenlijk nogal dubieus dat een emeritus hoogleraar schrijft 'Iris boft dat ik al 15 jaar niet meer eindverantwoordelijk ben voor de huisartsopleiding in Groningen, want na zo’n discriminerende opmerking kwam ze er bij mij niet in.' Op grond van één blog?

  • Betty Meyboom-de Jong,

    em.hoogleraar huisartsgeneeskunde , Groningen

    Verbale discriminatie van ouderen

    Een nieuwe ster aan het blog-firmament is wat mij betreft in Medisch Contact over de schreef gegaan.1 Iris Roos schrijft dat ze huisarts wil worden en als ervaring eerst bij de geriatrie in het ziekenhuis is gaan ...werken, want de huisartspraktijk zit straks immers vol oude besjes met hun kwaaltjes (citaat). Schokkend daarbij is ook, dat collega’s van haar aangeven nog nooit van geriatrie gehoord te hebben. Iris boft dat ik al 15 jaar niet meer eindverantwoordelijk ben voor de huisartsopleiding in Groningen, want na zo’n discriminerende opmerking kwam ze er bij mij niet in.
    Erger dan dat zij dit schrijft, vind ik dat de redactie van Medisch Contact, het officiële tijdschrift van de KNMG, zo’n discriminerende zinsnede laat passeren.
    De ouderdom is een nieuw levensfase (www.BeterOud.nl), het logische vervolg van je werkzame leven, waarin jij nog steeds de hoofdrol speelt, je afvraagt: wat maakt voor mij deze fase de moeite waard en daar stappen in zet. BeterOud is bedoeld om iedereen daarbij, live en online, te ondersteunen en inspireren. Zodat het ons samen – jong en ouder - beter lukt die volgende fase haar eigen, nieuwe waarde toe te kennen.
    Ik wens Iris een mooi en lang leven. De Redactie van Medisch Contact moet berispt worden.
    Betty Meyboom-de Jong (79), em. hoogleraar huisartsgeneeskunde RUG
    1. Iris de Roos. Waarom zou je dat doen? Blog. Medisch Contact 2019; 11 april: pag 21



  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Nely: Absoluut! Wij stellen als een neuroloog een defect vast en soms een oorzaak. De revalidatiearts kijkt in hoeverre herstel mogelijk is en vooral ook om met het probleem om te gaan en vinden daarvoor soms de meest creatieve oplossingen. En boven...dien zie je als revalidatiearts veel meer wat voor uitwerking een probleem of stoornis in hersenen op de persoon en zijn omgeving heeft, iets waar wij nauwelijks tijd voor hebben en nemen. En over het algemeen, uitzonderingen daargelaten, is het meestal bijzonder prettig samenwerken met de revalidatieartsen.

    Ik ben er te oud voor en veel te veel loodgieter om een goede revalidatiearts te zijn maar ik ben altijd blij dat er anderen zijn die dit talent wel hebben.

  • Nely

    revalidatiearts, Apeldoorn

    Denk bij die patiënten met problemen in opbouw in participatie (of überhaupt functioneren) vooral ook eens aan de revalidatiegeneeskunde. Ook een vaak over-het-hoofd-gezien-specialisme, maar ontzettend leuk en interessant en heel waardevol voor veel ...mensen.

  • Rob Kok

    verzekeringsarts/voorzitter NVVG, Rotterdam

    Beste Iris,
    Welkom inderdaad in onze gelederen. Ook al is het maar tijdelijk :)
    Voor een goed begrip over en weer van elkaars werk is het alleen maar goed als toekomstig specialisten/huisartsen stages in ons vak komen lopen en ervaren dat wij als s...ociaal geneeskundigen toch een iets bredere blik op de mens en zijn ziekte hebben.

    PS: wel even je functie aanpassen nu..

  • M. de Vries

    AIOS verzekeringsgeneeskunde, Amsterdam

    Welkom in de verzekeringsgeneeskundige gelederen!

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.