Vrouwen en kinderen eerst
6 reactiesToen de Titanic verging waren er maar twintig reddingsboten, veel te weinig voor de ruim tweeduizend opvarenden. Bruce Ismay was hiervoor verantwoordelijk. Hij had bij het ontwerp van het schip gezegd dat er niet meer boten nodig waren, omdat het schip toch niet kon zinken. Bovendien deed al snel het verhaal de ronde dat hij een plaats in de reddingsboot had ingenomen, terwijl er nog vrouwen en kinderen stonden te wachten. Vermoedelijk is dit verhaal onjuist, maar Ismay werd publiekelijk verguisd. Hij overleefde de ramp weliswaar, maar de rest van zijn leven werd hij gekweld door schuldgevoel en zelfbeklag.
Ik moest hieraan denken toen we het hadden over de mogelijkheid van een tekort aan ic-bedden. Het is alweer even geleden, want we zaten nog met zijn vijven in de auto en het was toen nog geen realiteit. Een van de inzittenden was een jonge vrouw, moeder van vier kinderen, en we waren het erover eens dat bij schaarste zij voorrang zou hebben.
Toen was het nog theorie, maar de mogelijkheid dat dit werkelijkheid gaat worden is beslist niet denkbeeldig. Gepensioneerd anesthesioloog Paul Lieverse (66) heeft laten weten dat hij niet beademd wil worden. Enerzijds omdat hij vreest er als een wrak uit te komen, maar ook omdat hij vindt dat bij schaarste anderen voor moeten gaan. Ik heb daar veel respect voor. Ik ben maar een beetje jonger (64). Ik hoop sowieso dat het aan me voorbijgaat. Mocht ik echter toch de pech hebben tot de ernstig zieken te gaan behoren dan hoop ik te handelen als Lieverse en niet zoals wat beweert wordt over Ismay.
Er is veel ophef over de mogelijkheid dat leeftijd een rol zou gaan spelen bij de keuzes die gemaakt worden. Er is zelfs een motie van 50PLUS en SP aangenomen om geen leeftijdsgrenzen te hanteren bij ic-opname. Ik vind het onwenselijk dat de politiek de professionele autonomie van de arts niet respecteert. Het is ook zonder dat al moeilijk genoeg keuzes te maken, als dat moet. Bovendien vind ik het volkomen gerechtvaardigd dat de kans te herstellen en de leeftijdsverwachting een rol spelen als dit soort vreselijke keuzes moeten worden gemaakt. Zeg nou zelf. Er is nog één bed en een moeder van vier jonge kinderen dient zich aan en een man van 64. Dan gaat de vrouw toch voor? Zelfs al ben ik die man van 64.
Even voor de goede orde: ik bedoel dit beslist niet als druk op ouderen om vrijwillig van een plaats af te zien. En laten we hopen dat het hypothetisch blijft. Maar het is helaas een stuk minder hypothetisch dan twee weken geleden.
meer van Menno Oosterhoff
Keesjoep
oogarts, Rotterdam
Bijzonder dat Wilders vanmiddag in het debat vroeg aan premier Rutte, te garanderen dat iedereen gelijk is, want ouderen maken zich veel zorgen.
Siep de Groot
Huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde
Ik ben.blij met het genuanceerde betoog van collega Bonte. Dat is wel eens anders. Zijn mening kan ik delen. Epidemieën zijn van alle tijden. Natuurlijke rampen ook. In de derde wereld laat men dit gelaten over zich heen komen en sterven er velen. In...derdaad influenza is er een van. In Nederland staat alles op zijn kop. Een onverwacht bezoek aan drie oude vrienden in mijn oude woonplaats bracht de teleurstellende bevinding dat ik aan de deur geweigerd werd. Gelaten keerde ik na een autorit van 80 kilometer weer terug. Gelukkig nu geen files!
En dat te bedenken dat de kans om aan het virus te overlijden voor een 70 plusser
een op drieduizend is, bij vitale gezondheid nog veel kleiner. De kans om in het verkeer of bij privé-ongevallen tebsterven is groter.
Menno Oosterhoff maakt plaats voor jongere patiënten op de IC. Dat is een nobel streven. Ik vermoed dat er niet ontkomen kan worden aan triage van zieke coronapatienten. Huisartsen spelen hier een cruciale rol in. Wellicht zouden huisartsen bij hun meest risicovolle patiënten in gezonde toestand een enquête houden of zij wel naar een IC willen in het geval zij Covid-19 krijgen. Thuis sterven
als men oud en risicovol is en dat omringd door geliefden is een aantrekkelijke optie voor velen dien aan het eind van hun leven staan en niet worden blootgesteld aan iatrogene gevolgen. De huisarts kan zorgen voor een zachte dood door middel van palliatieve sedatie,
Van de covid-epidemie kunnen we veel leren. Psychische stoornissen die het gevolg zijn van stress en prestatiedrang in de maatschappij komen nu even tot bedaren nu iedereen zich rustig dient te houden. We leerden ook veel van de laatste natuurramp in Nederland: de watersnoodramp van 1953. De Deltawerken zijn al vele jaren voltooid en voorlopig hoeven we niet meer bang te zijn voor een overstroming van ons land. Na een epidemie of ramp kunnen we ook weer met een opgeheven hoofd de toekomst in.
Siep de Groot, huisarts, niet praktiserend Eelderwolde
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200326_04903451
Even ter ontnuchtering en om het perspectief weer scherp voor de geest te krijgen:
Influenza kost jaarlijk aan 500.000 à 600.000 mensen wereldwijd het leven. Geen haan die daar naar kraait. Denk... nu niet dat het vaccin voor influenza hier iets aan verandert, in een artikel uit het NtvG bleek dat in elf jaar tijd het vaccin slechts vier keer in de buurt kwam van het virus. En dan nog is de werkzaamheid van het vaccin allesbehalve 100%. De sterfte aan het Corona-virus is op dit moment een kleine 38.000 en komt op dit moment zelfs niet in de buurt van die van influenza.
De sterfte aan het Corona-virus is nog steeds niet veel hoger dan 0.5% als men de cijfers in aanschouw neemt uit landen waar veel getest wordt zoals in Duitsland. Het aantal kinderen dat ernstig ziek wordt van het Coronavirus is op twee handen te tellen, het aantal kinderen dat overlijdt aan het Coronavirus zelf op een hand. Dat ligt voor influenza toch net even iets anders. Daar gaan elk jaar ook vele duizenden jonge kinderen dood.
Even ter vergelijking: op het continent Afrika gaan PER DAG 17.000 kinderen dood aan ondervoeding, diarree en longontsteking. Malaria, tuberculose, HIV en ander klein lichamelijk ongemak laat ik maar even buiten beschouwing. En dat interesseert het rijke Westen geen reet, ook Italië en Spanje niet. De oorlog in Jemen had eind 2019 aan 230.000 mensen het leven gekost, de oorlog in Syrie in maart 2020 aan zo’n slordige 500.000 mensen. En het rijke Westen keek toe, zag dat het goed was en deed wederom niets. Het ging ons niet aan, toch?
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
Waarom dan nu zo’n paniek? Nou, de mensen gaan nu bij ons dood, en ook al is het maar mondjesmaat, dat hoort blijkbaar niet. Zolang ze elders bij bosjes omvallen, boeit het ons niet, maar nu wij een heel klein ”crisisje” hebben, breekt de pleuris uit.... Zoals mijn vrouw zei:”Ik ben niet bang voor dit virus, maar voor alle mensen die zo raar doen”.
En omdat wij IC’s en beademing hebben, maken we ons zorgen of alle zieke mensen er wel een plekje zullen vinden. En omdat in Duitsland en waarschijnlijk ook in het katholiek Italië zo’n beetje iedereen die nog over longen beschikt, ongeacht de conditie van die longen en van het overige lijf, aan de beademing moet, is er een tekort aan IC-bedden. Gij zult leven, totdat het tegendeel bewezen is. Gelukkig zijn we in dat opzicht iets verstandiger.
Is het Corona-virus een ramp? Voor ons niet, maar waarschijnlijk wel voor arme landen zoals Pakistan, India, diverse landen in Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Landen die niet de gezondheidszorg hebben die wij hebben. Daar zouden wel eens vele doden kunnen vallen. Maar dat is niet bij ons, toch? En zo is het toch altijd geweest? Zo lang ze maar niet bij ons doodgaan, toch? Dan kunnen wij weer over tot de orde van de dag.
Zullen we met zijn allen weer een beetje normaal gaan doen?
E.B. van Veen
huisarts, Kampen
Volgens mij laat je je te veel meeslepen door angst. Covid-19 is voor kinderen waarschijnlijk een niet ernstig ziektebeeld. We weten dat niet goed, omdat er helaas alleen nog getest wordt wanneer iemand erg ziek is en misschien naar het ziekenhuis mo...et. Gezonde volwassenen herstellen er doorgaans ook gewoon van, soms hebben ze alleen een mild griepbeeld.
Verder is in Nederland de IC niet te vergelijken met een reddingsboot bij de Titanic. De IC is een zeer zware, intensieve behandeling, die bij Covid-19 zo drie weken kan duren. Een 80 jarige of iemand met een zwakke gezondheid overleeft de IC niet.
Ik maak mij veel meer zorgen over de collaterale schade van deze lock-down. Eenzaamheid! Oude, demente mensen die hun naasten niet mogen zien. Mensen die failliet raken of werkloos raken. Gezinnen waar het al niet lekker liep en waar nu kans is op huiselijk geweld. Mensen met andere aandoeningen die nu geen behandeling krijgen. Er zijn echt nog wel meer ziektes dan Covid-19.
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, New York
Jaren geleden al door een club ethici e.a. lieden uitgebreid onderzocht: loten bleek uiteindelijk de enige rechtvaardige optie.