Blogs & columns
Blog

Valse nostalgie

10 reacties

Nu we in de beslissende fase van de verkiezingsstrijd belanden, worden alle registers opengetrokken. De SP schaamt zich daarbij niet tegen de PVV aan te schurken. Dat is niet nieuw, want in 2005 gingen Wilders en Marijnissen al schouder aan schouder in het NEE-kamp van het referendum voor de Europese Grondwet.

Maar nu een duo-interview in Trouw van Renske Leijten en Fleur Agema. Op Twitter verdedigde Leijten zich met de mededeling dat het een duo-interview was en ze dus niet ‘optrok’ met de PVV, maar we weten beter: dit soort interviews zijn nooit toeval. De bottomline van dit interview is dat vroeger alles beter was. Valse nostalgie als nieuw politiek businessmodel. Ik licht de meest bijzondere uitspraken eruit.

Agema: ‘Ik mag me toch wel kwaad maken? De verzorgingshuizen gingen dicht, er is bezuinigd op de huishoudelijke hulp. Het kabinet beweert: de mensen willen het zelf. Dat is niet waar. Het moest gewoon van Brussel. We zijn besodemieterd.’

Het moest van Brussel?? Wat je ook van het kabinetsbeleid moge vinden (ik denk zelf overigens dat er in vier jaar het nodige is verbeterd op de ouderenzorg), om te beweren dat onze verzorgingshuizen dicht moesten van Brussel is barre onzin van Trumpiaanse proporties. Europa bashen scoort nu eenmaal lekker bij dit electoraat. Dat dit een onderwerp is waar Brussel helemaal niet over gaat, is een irrelevant detail.

Leijten die – nogmaals, het zij herhaald, helemaal niet optrekt met de PVV – blijkt het hiermee eens te zijn. Ze voegt eraan toe dat mensen bij huisartsen zorgmijden om de eigen bijdrage – die niet geldt bij huisartsen. Dat weet Leijten heus wel, maar iets over eigen bijdragen en huisartsen zeggen blijkt het ook goed te doen.

Agema gaat vervolgens de ouderenzorg uit de jaren vijftig en zestig romantiseren. De tijd van slaapzalen, karige voorzieningen en eten waar een huidig huisdier zijn neus voor zou ophalen. Leijten kopt de bal in door de oude AWBZ op te hemelen, een wet waarvan iedereen die zich erin verdiept heeft weet dat die onhoudbaar was.

De aanspraken waren veel te ruim, vooral omdat er allerlei dingen inzaten die weinig of niets met onverzekerbare langdurige zorg hadden te maken. Daarnaast had de AWBZ een onbegrijpelijke bestuurlijke constellatie. Er was een Centraal Administratie Kantoor dat controleerde, een CIZ dat beoordeelde of je voor AWBZ-vergoeding in aanmerking kwam, een zorgkantoor dat daadwerkelijk toewees en nog een zorgautoriteit NZa. Dat was voor niemand leuk, niet voor bestuurders en niet voor mensen die dachten dat ze met bejaardenzorg bezig waren, maar hun tijd besteedden aan het invullen van formulieren. Behalve tot een kostenprobleem leidde de AWBZ ook tot een afname van de zelfredzaamheid, tot een toename van afhankelijkheid en uiteindelijk tot een afname van menselijke waardigheid van kwetsbare mensen. Dit kon niet langer zo doorgaan. Hulde aan Martin van Rijn dat hij dit heeft veranderd.

Maar de dames Agema en Leijten keuvelen verder over deze prachtige tijd waarin alles nog op rolletjes liep. Op de vraag van de journalist of hun plannen niet onbetaalbaar worden, reageren ze opzienbarend: dat is niet zo, zeggen ze, omdat de afgelopen tijd de kosten zijn beteugeld. Maar wacht even: we hebben nu een systeem met zorgverzekeraars en een nieuwe Wet langdurige zorg. Die hebben de kosten inderdaad enigszins beperkt. De dames willen van dit systeem af, maar de uitgavenexplosie die dat zonder twijfel teweeg gaat brengen, wordt verdedigd met de kostenbeheersing van het huidige systeem. Hoe krom kun je worden?

Leijten vindt zichzelf vervolgens geen geschikte minister, omdat ze twijfelt aan de loyaliteit van de Nederlandse ambtenaren, die kennelijk allemaal gehersenspoelde marktgelovigen zijn. Die loyaliteit is in Nederland een enorm groot goed, en daaraan twijfelen is voorwaar een schande die op geen enkel historisch feit is gebaseerd.

Het interview eindigt na deze pathetische paringsdans compleet onverwacht grimmig met gekissebis over details, waar niemand een touw aan kan vastknopen.

We leven in 2017, twee belangrijke partijen geven een interview over een belangrijk onderwerp. In praktisch iedere zin staat een aantoonbaar onjuiste opmerking. Om de kiezer te paaien is alles toegestaan, inclusief nostalgisch geleuter en schaamteloos gejokkebrok. Kennelijk is het electoraat van de SP en de PVV opvallend goedgelovig, heeft het geheugen van een goudvis of kan het allemaal niets schelen, zolang er maar boe wordt geroepen. Donald Trump, bedankt.

politiek verkiezingen 2017
  • Marcel Canoy

    Marcel Canoy is hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU in Amsterdam, adviseur van de Autoriteit Consument en Markt, lid van de Adviescommissie Pakket van het Zorginstituut en hij schrijft columns voor www.socialevraagstukken.nl.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland

    De zorg verdient wel aandacht, want het kan toch niemand zijn ontschoten dat er iets misgaat? Er is sprake van hoge werkdruk, bepaalde zorg loopt toch niet echt goed. Het vergt wel hele grote oogkleppen om dat niet te zien. Maar de huidige discussie ...om terug te keren naar vroeger, dat lijkt me ook geen goed plan, maar door te gaan met het huidige systeem biedt eigenlijk ook niet echt een oplossing. We need a change! Om met Obama te spreken.
    Als ik kijk vanuit mijn bedrijfskundige kant, dan verbaast het me dat er iemand in dit land iets zinnigs kan zeggen over de kosten van de zorg. We zijn jaren bezig geweest met budgetten die eerst vanuit de overheid zijn opgelegd en nu vanuit de zorgverzekeraars. Als ik een bedrijf zou hebben waarbij ik zo weinig wist van de kostenopbouw, dan was ik al lang failliet. In zekere zin is het systeem failliet, maar dat willen we niet toegeven.
    Ga terug naar een basale kostenopbouw, d.w.z. ga naar transparante uurtarieven, ga naar transparante bestede uren. Ga naar materiaalkosten, een ziekenhuis kost een X-bedrag per vierkante meter, laat dat terugkomen in de kostenoverzichten.
    Als we dan echt de markt op gaan, zorg dan ook dat derde geldstromen mogelijk worden, extra duur betalende patiënten.
    De overheid zal een keuze moeten maken in: Willen we voor iedereen dezelfde rechten op zorg? Of maken we het inkomensafhankelijk? De overheid en de politiek kan zich dan niet meer verhullen achter de huidige mistgordijnen van kosten en budgets. De zorgverleners kunnen heel goed laten zien wat ze doen en kunnen daarop worden bevraagd, als ze meer tijd nodig hebben, dan kunnen we dat ook zien. Weg met de 10 minuten consulten bij de huisarts, tijd voor wat nodig is. We hebben dan ook zicht op waar we keuzes kunnen maken. De zorgverzekeraars kunnen dan terug naar het afspreken van vergoedingen voor behandelingen, d.w.z. welk uurtarief wordt vergoed, welk materiaal, welke medicijnen etc. De patient kan dan ook zien wat zijn gedrag kost.

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

    Pfff. Ik ga niet mee in de bekende vermoeiende en beschamende ad hominems die hier en op twitter de soldaten van de Kardinaal al weer over ons hebben uitgestort.

    Men spreekt over argumenten. Ik zie geen argumenten in bovenstaand ... ehm ... nou voo...ruit, stukje. Alleen uit het verband gerukte misinterpretaties. Nutteloos om daar op in te gaan. Alleen proberen de auteur daar op aan te spreken zou nuttig kunnen zijn, soms.

    Maar helaas.

    Auteur: wij, genoemd de drie musketiers, bedrijven geen politiek. Wij strijden al meer dan een decennium voor goede zorg. Dat is dat ding, waarvoor u het ooit nodig vond op expeditie te gaan in een ziekenhuis om eens te kijken waarover u nu eigenlijk al die tijd had gepraat.

    Wij staan altijd open voor een goede discussie, een felle als dat nodig is. Maar daarna samen een borrel. En geen ad hominems en haatdragerij en onderhandse verdachtmakingen. Daarvoor zijn de zorg en vooral zij die ze nodig hebben ons te lief.

    Eén voor allen, allen voor één.

  • G K Mitrasing

    Vogelvrije Huisarts, Hoorn

    U hebt helemaal geen idee wie mijn politieke kameraden zouden kunnen zijn. Wel weer tragisch dat Canoy een dergelijke conclusie denkt te kunnen trekken..

  • marcel canoy

    econoom

    Goed te zien dat de drie musketiers het kennelijk dikke prima vinden dat hun politieke kameraden het electoraat misleiden. Weten we dat ook weer.

  • G K Mitrasing

    Vogelvrije Huisarts, Hoorn

    Hij ziet een keer Roemer het WEL eens zijn met de PVV en gelijk wordt Trump er weer eens bijgehaald...... vermoeiend.
    Het eruit pikken van een klein feit, dat hierna uitvergroten en vervolgens met veel bombarie dat verontwaardigd afkeuren. Dat is p...as Trumpiaans!

  • dolf algra

    arts, MC blogger, rotterdam

    Ik heb het Trouw interview er nog even weer bij gepakt. Canoy geeft redelijk correcte samenvatting van dit vrij merkwaardige -zeg maar gerust - curieuze interview. Hij overgiet het met eigen saus, zoals goed columnist betaamd.

    De hang naar 'vroege...r was het beter' van zowel Agema als Leijten , kortom de spruitjesgeur - is inderdaad sterk overheersend. Het is daar waar rechts en links elkaar weer naadloos treffen. De cirkel is rond en het verschil marginaal. Een tint grijs wellicht.

    Naar de toekomst kijken en met houtsnijdende oplossingen blijkt voor zowel SP als PVV brug te ver. Wellicht te ingewikkeld. Pijnlijk is de observatie dat - als er gevraagd zou worden verantwoordelijkheid te nemen ( bv minister schap)- dat ze dan alle twee geen thuis geven. Vanaf de zijkant klagen en boe roepen is duidelijk gemakkelijker.

    Regelrecht ontluisterend is hun kijk op ambtenaren. Good grief. Kortom: goeie column - doet wat die moet doen. Namelijk zet aan tot overdenking. En dat zouden er meer moeten doen. Bv de dames Leijten en Agema.

  • jos rensing

    huisarts, den haag

    Nadat de drie musketiers Bruijn, Mitrasing en Suichies hun rituele gal en gram over Canoy hebben uitgespuugd kunnen we het nu misschien ook nog over de inhoud hebben?
    Canoy bestrijdt beargumenteerd een aantal uitspraken van de dames Leijten en Agema.... Hij hanteert daarbij onder ander de stijlvorm ironie. So what? Kunnen we daar tegenwoordig ook al niet meer tegen?
    Suichies vindt kennelijk dat de MC-redactie Canoy de mond had moeten snoeren. Het moet toch niet gekker worden.

  • Herman Suichies

    huisarts, eefde

    Bovenstaand artikel is niet eens de moeite waard om inhoudelijk serieus op in te gaan. Tot nu toe beschouwde ik de schrijver nog als een zorgeconoom die soms relativerend naar zorg kon kijken. Wel met kennis van het zorgstelsel maar zonder enige kenn...is van de zorg zelf. Maar ieder zijn vak. Zijn pijlen richtend op alles wat iets aan het zorgstelsel wil veranderen blijkt hij een hardcore conservatief, die nog niet begrepen heeft dat op dit moment de meeste Nederlanders weer een publiek stelsel wensen. Die nog nooit is ingegaan op de vaak terechte kritiek van veel zorgverleners, de mensen met verstand van hoe zorg zou moeten zijn. Ik begrijp dat een blog iemands persoonlijke mening is, maar de redactie had hier gezien hun strengheid bij ingezonden stukken wel in mogen grijpen. Een dergelijk diaree van niet gestaafde meningen en verdachtmaklngen is MC onwaardig.

  • G K Mitrasing

    Vogelvrije Huisarts, Hoorn

    Wat een rancune en wat een slechte blog om te plaatsen. Dat MC daar aan meewerkt... Maar goed, iemand die bij kritiek "ad hominem" jammert en een kritische een huisarts als "haathuisarts" op twitter wegzet..

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.