Blogs & columns
Blog

Vaccinatieafspraken

29 reacties

‘Minister komt afspraken met huisartsen over vaccinatie niet na.’ Hoewel eigenlijk niet eens verrast (er worden wel meer afspraken niet nagekomen, of eenzijdig veranderd) ben ik hierdoor toch verbijsterd. Minister De Jonge kan de gedane toezegging dat huisartsen ook op zo kort mogelijke termijn worden gevaccineerd niet waarmaken.

Het lijkt erop dat hij niet weet welke rol huisartsen spelen in de acute zorg. Hoeveel patiënten huisartsen beoordelen, met hoeveel patiënten huisartsen samen beleid maken, inclusief ‘nu nog afwachten’ of zelfs ‘ondanks heftig ziek zijn en sterftekans thuisblijven’.

Tot nu toe deden huisartsen dat ook met passie en grote inzet. In de tijd dat alle beschermingsmaterialen door de ziekenhuizen werden opgeslokt deden huisartsen dat met de middelen die zij van patiënten en burgerorganisaties kregen. We klaagden niet, want realiseerden ons dat er onvoldoende middelen waren. We namen daarmee risico’s. Dermate grote risico’s dat verschillende collega’s door covid zijn overleden. Misschien kent de minister het verhaal van collega-huisarts Mehran Nadimzadeh nog niet. Overleden.

De minister en premier benadrukten in de persconferentie alle beslissingen te baseren op de adviezen van het OMT. Ik ben benieuwd of het OMT-lid dat de minister adviseerde om de huisartsen toch maar niet te vaccineren de hand durft op te steken. Of was deze keuze toch van de minister zelf?

Na zijn keuze kunnen huisartsen ook een keuze maken. Zodra de collega’s van ambulances en SEH hun tweede prik hebben ontvangen stoppen wij met die beoordelingen in de praktijk, waarbij er een gerede kans is op covid.

Exacerbatie COPD? Naar SEH.

Hoestklacht met koorts? Naar SEH.

Kind met oorpijn en koorts? Naar SEH.

Griepachtig beeld? Naar SEH.

Diarree bij een oudere patiënt? Naar SEH.

Te zwak om zelf te gaan? We bellen een ambulance voor u.

Ik voorspel een zorginfarct waarvan politici, zorgbestuurders en medici zeggen wakker te liggen. Binnen een halve dag. Maar we kunnen niet anders. Bij hulpverlening in acute situaties beoordeelt de hulpverlener immers allereerst het gevaar voor zichzelf en omstanders.

Natuurlijk wens ik de collega’s in het ziekenhuis deze extra drukte niet toe. Ik ben daarom ook van harte bereid om even langs het ziekenhuis te rijden om daar de vaccinatie op te halen. Er gingen immers meer prikken uit elke ampul van het vaccin.

Best een elegante oplossing lijkt me dit. Dan regelt het zorgveld het wel. Zoals het veld zoveel zaken moest oplossen vanwege het niet nakomen van afspraken.

lees meer van marco blanker
vaccinatie
  • Marco Blanker

    Marco Blanker is huisarts te Zwolle en werkt als huisarts-epidemioloog op de afdeling huisartsgeneeskunde van het UMCG.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Dieter Boswijk

    kaderhuisarts ouderengeneeskunde, Stegeren

    Hoewel ik begrip kan kan opbrengen voor de teleurstelling van Marco Blanker door het gedraai van minister De Jonge wil ik toch pleiten voor erbarmen met- en voorrang voor de alleroudsten en andere kwetsbaren in onze samenleving. Vanuit humaan oogpunt... omdat het nu al echt een slagveld is in de ouderenzorg. Vanuit een logistiek oogpunt omdat de beheersbaarheid van het zorgproces nu eenmaal niet gediend is met " dweilen met de kraan open". Kortom de argumentatie van Raad voor de Volksgezondheid. Verder gun ik een ieder een vaccinatie, ook al staat het rendement inderdaad nog niet vast zoals collega Bonte terecht opmerkt. Maar ja, van het concert van deze pandemie bestaat helaas nog geen programma.

  • Martijn

    Anesthesioloog, Groningen

    Volledig terechte opmerkingen. Mijn verzoek om toch nog even te wachten met het doorsturen van al die patiënten. Want ook wij anesthesiologen die op de IC moeten gaan werken bij code zwart zijn nog niet gevaccineerd.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Joyce Stroeve: ik zie het al aan uw reactie en die van vele van uw collega's. De 'corona-porno' (Ira Helsloot) heeft zijn werk gedaan, en ook een groot deel van de huisarts is bevangen door de psychose dat het SARS-CoV-2 virus alles en iedereen bedr...eigt.

    Het zijn veel oudere en sterkere fenomenen die hier de boventoon voeren dan wetenschap en rede. Voor wie zich hier toch nog aan vast wil houden, het volgende artikel: In Groot-Brittannië begint de rede en wetenschap mondjesmaat terug te keren.

    https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2063

  • Joyce Stroeve

    Huisarts , Edam

    Helemaal mee eens. Het gaat niet om voordringen. De minister heeft besloten dat de acute COVID zorgverleners eerst gaan: daar horen wij bij. Punt uit.
    Het is onacceptabel en onveilig.

  • Maarten Vasbinder

    médico familiar e comunitario (huisarts), Ubon Ratchtahani

    Opvallend is, dat inderdaad blijkt, dat vele huisartsen geen medische vakliteratuur lezen, tenzij je Medisch Contact ed. vakliteratuur wilt noemen. Collega Bonte is in deze hele discussie de enige die met wetenschappelijke argumenten komt. Op enkelen... na komt de rest niet verder dan het bekende ad hominem, met als kampioen wederom collega Terpstra, maar die beroept zich er dan ook op, dat hij als Voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij geen verstand van wetenschap heeft. Hij kan het dus niet helpen.
    De anderen daarentegen zouden er goed aan doen, de artikelen die collega Bonte zo genereus heeft aangereikt na vele uren studie, waarin hij het kaf van het koren heeft weten te scheiden, te gaan lezen.
    Natuurlijk is het makkelijker achter een schoolmeester en een geschiedenisleraar aan te lopen, die worden geadviseerd door volstrekt incompetente adviseurs. Dat zij daarbij hun patiëntenen het schitterende vak dat zij beoefenen , schaden, komt kennelijk niet bij ze op. Probeer nu eens te leren dat niets, wat u wordt opgedrongen, is wat het lijkt.
    Werp daarom de hysterische gevoelens af, of ga in Lockdown tot alle gevaren die uw leven kunnen bedreigen, zijn geweken.
    Op uw sterfbed kunt u dan zingen:

    Het was niet het virus, het was om de angst,
    Je maakte me gewoon bang, banger bangst.
    Na twee jaar in lockdown en eentje in mijn bed,
    was mijn immuunsysteem in't graf gezet
    En ik zelf klaar voor de vangst.

    Vrij naar Jaap Fischer, die dit veel beter kan.
    https://www.youtube.com/watch?v=Rrkb5ijaPKU

  • A. Colon

    Neuroloog, Budel-Dorplein

    @ collega Ooms,
    Uitermate fraaie reactie. Jammer dat u ook nog ten strijde trekt tegen collega Bont

    @ collega Bonte,
    Met groot genoegen heb ik gelezen hoe u de toelating van het Pfizer vaccin gefileerd heeft: uitermate verhelderend en analytisch.... Jammer dat u collegae die hun visie te berde brengen zo persoonlijk attaqueert. Het maakt overbrengen van uw terechte punten onnodig moeizaam.

  • Sofieke van Schaik

    huisarts, Capelle Aan Den IJssel

    Goede blog op verontrustend nieuws!
    Het lijkt erop dat besluitvormers op het ministerie geen idee hebben wat huisartsen praktisch doen en wat voor risico's ze daarbij lopen in de Corona pandemie. Aan patiëntenzorg, aan diagnostiek, aan ontlasting va...n de 2e lijn door thuishouden met O2-saturatie monitoring, aan nazorg na vervroegd ontslag uit ziekenhuis.
    Ik vind het verbijsterend als echt besloten zou worden, dat huisartsen niet heel snel gevaccineerd gaan worden.
    Collega's zijn ontzettend kwaad en bezorgd na het horen van dit uitstel vandaag.
    Houd het nu maar op een tijdelijke dwaling...?! Minister, beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

  • Gemma Olislagers-Lemmens

    Huisarts, Den Bosch

    Top blog, waarvoor dank! Fijn dat iemand de moed heeft om op te schrijven wat velen van ons (waaronder ikzelf) regelmatig denken en vinden.

  • Nico Terpstra

    praktijkhoudend huisarts, Hoorn

    Prima blog, Marco! De ruis van de 'usual suspects' in de reacties is blijkbaar tegenwoordig onvermijdelijk.

  • Karim Challiui

    Huisarts, Vlaardingen

    Lekker inhoudelijk dan van je: practice what you preach!

    Inhoud gaat bij mij niet per definitie voor vorm, gaan vaak hand in hand, en een enkele keer gaat vorm wel degelijk voor inhoud.

    Dus ik blijf er bij, ga je schamen!

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Karim Challiui: Eerst inhoud, dan vorm. Als u inhoudelijks niets te melden heeft, mag u uw opmerkingen wat betreft de vorm rustig voor u houden.

    Alleen daarvoor zou u zich al moeten schamen.

  • Ariette Sanders

    huisarts, Driebergen-Rijsenburg

    Naar ik begreep was het argument om van de richtlijn van de gezondheidsraad af te wijken en personeel uit de spoedketen of zorgpersoneel uit de ouderenzorg eerst te vaccineren vanwege het dreigende uitvallen van deze zorg door de veelheid COVID-besme...ttingen.
    Tot voor kort heb ik in het midden van het land wel last van uitval van zorgpersoneel en daardoor extra werkdruk en kosten als praktijkhouder maar is het wel hanteerbaar.
    Echter met de komst van andere meer besmettelijke varianten, verandert dat mogelijk wel de urgentie om praktijkmedewerkers uit de huisartsenzorg voorrang te verlenen met vaccineren. Ook zetten wij hier lokaal nog geen zorg in om ziekenhuizen de mogelijkheid te bieden mensen eerder met ontslag te sturen.

    Daarnaast vraag ik me wel af in hoeverre we nu de RAVU en SEH-medewerkers wel gevaccineerd zijn we tijdelijk tot andere werkafspraken zouden moeten komen om zo te grote belasting/uitval van de huisartsenzorg te vermijden. Mijn ervaring is dat het aan- en uittrekken van alle PBM en reinigen van materiaal per COVID(-verdachte) visite, veel tijd en energie kost.

    Daarbij denk ik inderdaad aan bijvoorbeeld het telefonisch beoordelen van patiënten door de huisarts en sneller eerst een ambu voor metingen (zoals bijvoorbeeld zuurstof en een sneltest) inroepen alvorens de huisarts gaat kijken zoals nu bv ook gebeurt bij allerlei vragen als pijn op de borst die met soms maar zeer beperkte waarschijnlijkheid cardiaal lijkt te zijn. Je zou je kunnen voorstellen dat de RAVU hiervoor speciaal beperkter toegeruste auto's zou kunnen inzetten met gevaccineerd personeel dat in een potentieel besmette auto kan rijden?

    Ook lijkt het me wenselijk dat als wij huisartsen wel ingezet gaan worden voor deze COVID nazorg, we dit pas zullen doen na vaccinatie als het al haalbaar is gezien de huidige werkdruk.

  • Atta van Westreenen

    Arts, Tilburg

    @ collega Challiui,
    Voor zover ik coll. Bonte in actie heb gezien hier op het medisch contact, zie ik nooit minachting voor het huisartsenvak. Altijd bewondering en teksten als: "het is het moeilijkste specialisme".
    Meer specifiek zie ik nu wel mi...nachting voor bepaalde visies en soms voor een specifieke huisarts zelf. Dat is wel echt een ander punt.

    @ discussie
    Denk dat er 2 punten zijn:
    1) is vaccinatie zinvol an sich, meer specifiek nu voor het tegengaan van verspreiding?
    2) indien we 1) afgeven (aannemen) als zinvol, horen huisartsen dan ook met voorrang gevaccineerd te worden.

    Denk dat je over 1) een stevige boom kunt opzetten gezien er gewoon geen bewijs is op populatieniveau dat het beschermt, tenzij je aanneemt dat je iedereen vaccineert. Denk ook dat je vraagtekens mag stellen bij zo'n mild ziektebeeld voor alles onder de 40-50 jaar en dan een ongekende techniek gebruikt waarbij je gewoon geen langetermijneffecten kent en dus maar gokt dat het wel goed zal zijn (een onzekerheid die m.i. erg groot lijkt voor het gekende en lage risico).
    Gegeven echter de aanname die velen maken dat het vaccin ook populatiebreed zal beschermen, én de aanname dat het vaccin veilig is, snap ik de heisa dat ook de eerste lijn die vaccins wil hebben (met voorrang).

    Kwestie van congruent redeneren. Ik vraag me wel af in hoeverre het je moet spijten, tenzij je ook als persoon zelf in de risicogroep valt (en dus meer onzekerheid mag accepteren gezien je hogere uitgangsrisico, extra omdat de risicogroep vaak niet zo'n langetermijn meer heeft).

  • Karim Challiui

    Huisarts, Vlaardingen


    Bonte, een inhoudelijke discussie voeren en argumenten uitwisselen is meer dan prima, maar wat heb je een minachting voor (het) huisartsen(vak) zeg! Je schreeuwerige reacties zijn alles behalve professioneel, ga je schamen!

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @De Vries: Wat een sterke en uitermate inhoudelijke reactie.

    U bedoelt ook die huisartsen die niet wisten hoe snel ze hun praktijken moesten sluiten en alles telefonisch af te handelen, en vervolgens telefonisch beslisten dat ze hun patiënten naa...r mij als neuroloog te sturen, zonder patiënt zelf te onderzoeken, en een lullig briefje te sturen met als verwijsreden: verdenking HNP, patiënt wegens corona niet zelf gezien.

    Bedoelt u die drukke huisartsen?

    Ga vooral zo door als huisarts. Dan is uw vak geen lang bestaan meer beschoren.

  • De Vries

    Huisarts, Amsterdam

    Gelukkig heeft collega Bonte voldoende tijd over om ons als drukke huisarts te voorzien van de nodige literatuur.

    https://www.destentor.nl/dalfsen/jan-bonte-na-coronakritiek-aan-de-kant-gezet-door-ziekenhuis-wie-is-deze-neuroloog-uit-dalfsen~a1b7...c5c8/

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Marike Ooms:

    Weet je wat ik nu zo onprofessioneel vind - ik kan het woord werkelijk niet meer horen: panikerende, jammerende en pathische huisartsen, die hun literatuur niet kennen en evenmin het vermeende risico dat ze lopen op een ernstig verl...opend COVID-19 of overlijden aan COVID-19, niet weten dat het nog maar zeer de vraag is of dit vaccin überhaupt in staat is om de keten van transmissie te doorbreken, maar wel op een weerzinwekkende wijze huilerig zaniken om voorrang voor een vaccin, terwijl er andere risicogroepen zijn, namelijk de mensen boven de 65 en de jonge mensen met onderliggende aandoeningen waarvoor het veel harder nodig is dat ze adequaat beschermd worden. Voorzover voor die groepen het vaccin van Moderna en Pfizer / BioNTech al adequaat is onderzocht.

    Sterker nog, Marike Ooms, dat vind ik niet alleen onprofessioneel. Ik vind het getuigen van het ontbreken van ieder vorm van ethisch besef en moreel bewustzijn. Zo. Nu mag jij weer.

  • Marike Ooms

    huisarts , Nijeveen

    Als gezonde huisarts onder de 50 jaar, maak ik mij voor mezelf weinig zorgen. Ik denk zelfs, als ik het krijg terwijl ik vantevoren gewaarschuwd ben en dus niemand heb besmet, dan geeft me dat misschien ook wat rust Hopende dat ik er niet al te lang ...ziek van ben om mijn werk niet teveel over te moeten laten aan mijn collega's die al genoeg werk hebben. Maar goed, dit is geen realiteit. Ik moet zorgen dat ik het niet krijg.
    Als het beleid van de overheid is dat ze de acute zorg als eerste gaan vaccineren om verschillende redenen (of je het hier nu mee eens bent of niet) , dan raakt het mij dat we als huisarts niet onder deze groep vallen. Dan wordt voor mij ons handelen in de acute zorg niet serieus gevonden.
    Als ze het zorgpersoneel wat met de meest kwetsbare werkt, daarna willen vaccineren, maar de huisartsen worden daar niet bij meegenomen. Dan is dat nogmaals een bevestiging dat men elders geen idee heeft wat ons werk inhoudt. Als wij dan als huisarts dit werk laten staan (wat echt niet zal gebeuren wat dat doen we onze collega's en de patiënten niet aan) , dan wordt het misschien wel gedaan en gewaardeerd.
    Dit staat voor mij dus los van of ik als huisarts gevaar loop om ernstig ziek te worden. Want dat denk ik namelijk niet, en als dit wel zo is, dan heb ik pech, that's life.
    Als het beleid was dat ze het zorgpersoneel van boven de 60 als eerste gingen vaccineren en de huisarts werd daarin meegenomen, dan had ik er al een veel beter gevoel over.Als de huisarts maar meegenomen wordt in het beleid net zoals alle andere zorgverleners.
    Ik vind persoonlijk wel dat collega Bonte op een hele onprofessionele manier zijn mening hierover uit naar de schrijver en diegene die het met de schrijver eens zijn. Een tabletje olanzapine lijkt mij een belediging voor collega's die ook serieus bezig zijn met zijn weg te vinden in deze lastige periode. Een periode waarvan we allemaal heel veel niet zeker weten, maar waarbij we elkaar niet psychotisch moeten gaan noemen.

  • Bart van Herk

    huisarts, Kampen

    Als huisarts in de risicogroep heb ik bij ieder spreekuur het gevoel dat ik Russisch roulette zit te spelen. Immers iedere patiënt kan drager zijn, zelfs als we de symptomatische patiënten eruit hebben gewied, en bij die 10 a 15 mensen die ik nog per... dag zie kan ik meestal geen afstand houden en is lijfelijk contact onvermijdelijk. Een besmetting geeft mij zo'n 5% kans in het ziekenhuis te komen en 1 a 2 procent kans om te overlijden. Het is geen kwestie van óf, het is een kwestie van wanneer. De toezegging van een spoedige vaccinatie hield mij op de been en ik kijk er reikhalzend naar uit. Ik ben dus erg teleurgesteld in de woordbreuk van de minister.

  • Anoek Nietsch

    Huisarts, Eindhoven

    Zeer goed verwoord wat er leeft onder huisartsen

    @Minister De Jonge, houd het Nederlandse zorgsysteem overeind, vaccineer juist nu ook huisartsen

  • Dirk-jan Enklaar

    Waarnemend huisarts, Groningen

    Ik kan me niet vinden in deze column. Behalve voor onze kwetsbare collega’s zie ik geen reden om ons voor te trekken boven onze collega’s. Leuk dat de ziekenhuizen wel een graantje hebben mee mogen pikken. De winst is te halen bij de echt kwetsbaren ...zegt de gezondheidsraad. ik sluit me daar helemaal bij aan en wacht nederig op mijn beurt.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Even weer wat wetenschappelijke nuchterheid:

    https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/27/1/20-3772_article

    Als voorzichtige aanwijzing dat de Infection Fatality Rate naar alle waarschijnlijkheid nog (fors) overschat wordt.

    En voor diegenen die zic...h zorgen maken over het verder verspreiden van het virus: helaas, daar beschermd het vaccin mogelijk niet tegen. Het is wat men een 'leaky vaccine' noemt dat niet tot steriliteit leidt... In ieder geval is er geen enkel bewijs dat het de keten van transmissie onderbreekt. Daar zit je dan, gevaccineerd en wel, zelf beschermd tegen het virus, maar wel in staat het over te dragen. En dan hopen we maar dat het niet tot selectie van meer virulente stammen leidt...

    “Our trial will not demonstrate prevention of transmission,” Zaks said.

    https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4037

    En dan hopen we maar dat dit mechanisme net zo onbekend blijft als het tot nog toe is:
    "Imperfect Vaccination Can Enhance the Transmission of Highly Virulent Pathogens."
    https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002198

    Terwijl deze vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech bewezen 'leaky vaccines' zijn...

    En dan hopen we ook maar dat dit mechanisme, het 'antibody induced enhancement' geen rol van betekenis gaat spelen, aangezien in de gecombineerde trials van Moderna en Pfizer / BioNTech niet meer dan naar schatting zo'n 350 mensen na vaccinatie in aanraking kwamen met het virus zelf, en dan ook naar alle waarschijnlijk ook nog eens met het 'oorspronkelijke type' of de D614G variant, niet de Britse of Zuid-Afrikaanse variant... Da's niet zo heel veel om te constateren dat 'antibody dependent enhancement' een theoretische mogelijkheid is, zoals de onderzoekers van Pfizer/BioNTech stellen.

    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.08.20209114v1

    Kortom, lees verdomme je literatuur eens alvorens je paranoïde corona-psychose hier over je collega's uit te storten.

  • Natasja Kochx

    Huisarts, Valkenswaard

    Helemaal eens! Ook ik maak me m’n zorgen over de verspreiding van het virus. We komen er dagelijks mee in aanraking bij zieke patiënten. Wat een gevaccineerde uroloog of dermatoloog helpt in het terugdringen van COVID is me een raadsel. Dat geldt ook... voor al het horeca en administratieve personeel in instellingen. Voor de zoveelste keer bizarre keuzes. Echt Hollands, lekker polderen en vooral geen duidelijke keuzes maken.

  • Marianne Reimert

    Huisarts en tropenarts, Garsthuizen

    In reactie op collega Bonte; mijn angst als huisarts is niet dat ik ziek wordt, maar dat ik mijn kwetsbare patiënten ongewild besmet. Ik zie dagelijks vele patiënten uit de risicogroep, was
    mijn handen, ontsmet mijn spullen, draag een mondmasker en ...heb mezelf al tig keer getest bij klachten maar alles wat het risico op overdracht kan verminderen, waaronder mijns inziens vaccinatie, betekent meer bescherming van kwetsbare patiënten.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    For when the olanzapine kicks in...

    https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-020-00698-1

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Ah... Als ik jullie was zou ik helemaal niet meer naar de praktijk gaan. Veel te gevaarlijk!

    Je zou zo maar onder de tram kunnen fietsen. Of onder een bus. Wellicht onder een busje van de besteldienst, die maken namelijk overuren en hebben nogal ...haast. Je zou zo maar een tak van boom op je knar kunnen krijgen. Of wellicht een meteoriet? Dragen jullie wel een helm op de fiets? In de auto? Dat is mijns inziens minstens even zinvol als het mondmasker, en wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid doet helemaal niet ter zake, zoals gevoeglijk is gebleken. Blauwe mantel aan, spatbril op? T-shirt met 'Graag Anderhalve Meter Afstand Houden', zoals ik bij sommige huisartsen al heb gezien?

    Godallemachtig... Dat je als huisarts boven de 60 een beetje voorzichtig bent, vooruit. Zelfs in die leeftijdsgroep is de Infection Fatality Rate van het SARS-CoV-2 virus overigens niet hoger dan 1%. Maar de overige huisartsen, zeker als ze jonger zijn dan 55 jaar, hebben nauwelijks iets te vrezen van dit virus. Wellicht valt het voor deze categorie aan te bevelen om naast het vaccin ook een tabletje olanzapine of quetiapine te nemen, in de hoop dat dat werkzaam is tegen deze virofobe coronawaan waarin vele van de geachte collega's blijkbaar in verkeren. Angst is een slechte raadgever, heb ik wel eens ergens gelezen, maar deze oude wijsheid wordt blijkbaar massaal in de wind geslagen, zo ook door deze Marco Blanker.

    Nog een laatste tip: mocht u proestende chimpansees, kuchende muizen of niezende katten zien, afstand houden! Ook zij kunnen u besmetten... Vreselijk, maar waar!

    En nu maar hopen dat u niet getroffen wordt door een myocardinfarct, een herseninfarct, een glioblastoom, een nierceltumor, een pancreaskoptumor of meer van dat soort fraais.

    Want dan moet u even geduld hebben. Omdat onze zorg heel erg efficiënt is, vooral door alle bezuinigingen... Hèèl erg efficiënt.

    Wie wil er nog een tabletje olanzapine?

  • Freek Teller

    Huisarts, Boxtel

    Als het langer gaat duren voordat huisartsen gevaccineerd kunnen worden, moeten we voorkomen dat onze huisartsenzorg wordt lam gelegd door besmettingen van huisartsen en personeel met de zeer besmettelijke Britse variant van het virus.
    Ook moeten we... voorkomen dat onze wacht- en spreekkamers een vector van verspreiding van het virus worden onder onze patienten.
    Maatregelen die we daarvoor zouden kunnen nemen:
    1. vrijwillige lockdown van de praktijken met afschalen reguliere huisartsenzorg en uitsluitend spoedzorg leveren totdat we gevaccineerd zijn.
    2. Covid-visites (mn HAP's) overdragen aan het gevaccineerde personeel van de ambulancezorg.
    3. Covid-consulten op de seh/hap's kunnen gedaan worden door onder andere de nu gevaccineerde orthopeden en urologen, van wie de eigen zorg immers is afgeschaald.
    4. We zullen helaas even moeten stoppen met de COVID-thuis-projecten met de ziekenhuizen, omdat het veiliger is deze mensen door gevaccineerd personeel te laten behandelen voordat ze nog besmettelijk huiswaarts keren.
    5. Om de achterstand in reguliere zorg van maatregel 1 weer snel in te lopen, is het beter als we onze toezegging aan de minister om mee te werken aan het covid-vaccinatie-programma gaan herroepen.

  • Pascale

    Huisarts , Monnickendam

    Collega ik had het niet beter kunnen verwoorden. Wij als huisartsen zullen ook een ultimatum blijkbaar moeten stellen als wij op korte termijn gevaccineerd willen worden. Bovenstaande adviezen zal ik ook in praktijk daadwerkelijk gaan uitvoeren, ook ...al doet dat pijn in mijn huisartsen hart.

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.