Blogs & columns
Schelto Kruijff
Schelto Kruijff
3 minuten leestijd
Blog

U bent altijd welkom!

3 reacties

We vergeten het wel eens maar de meeste mensen doen dagelijks gemotiveerd hun werk, houden zich aan de maximale snelheid, stoppen voor verkeerlichten en betalen (meestal) belasting. Ook als vader realiseer ik me vaak te weinig wat er eigenlijk allemaal al vanzelf gaat thuis. Ook in de huidige crisis houden de meeste mensen zich aan regels en brengen grote offers. Allemaal voor het gemeenschappelijk belang.

Als je erover nadenkt, is dat heel bijzonder. In tegenstelling tot wat de overheid suggereert, die ons de afgelopen twee jaar behandelde als kleine kinderen. In elk opvoedingsboekje kun je lezen dat je daarmee niets bereikt. Maar soms zijn er dingen die mensen ècht niet willen. Je weet niet waarom. Door hun achtergrond, overtuiging, een verkeerde uitleg of onbegrip of angst. Zo is dat ook met vaccineren. Sommigen mensen willen gewoon niet. Leiderschap is dan de kunst die mensen daartoe wel te bewegen. In gesprekken met mijn eigen (schoon)ouders merk ik ook veel onbegrip en woede richting de mensen die niet willen vaccineren. Maar is die woede niet te makkelijk en een onbewuste zoektocht naar een zondebok?

Nogmaals, begrijp me niet verkeerd, ik ben erg voor vaccinaties en adviseer het al mijn patiënten, vrienden en familie; de vaccins hebben de scherpe kantjes van deze crisis afgehaald. Maar staat onze vrije wil– hoewel filosofen claimen dat deze niet bestaat – uiteindelijk niet boven alles? We zouden toch nooit de integriteit van het lichaam en de individuele keuzevrijheid opofferen voor een vaccinatieplicht? Bovendien is de geschatte opbrengst laag. Zo is in Nederland nu circa 85 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd en desondanks zitten we toch allemaal weer achter de ramen. Daarnaast, het gebruik van dwang of autoritair leiderschap, doet de groep splijten en naderhand zit je met de scherven en ben de je samenhang kwijt. Ondertussen loopt het leger op straat op zoek naar de antivaccers? A road not to go. Heeft het hebben van een vrije wil dan geen consequenties? Jawel, de vrije wil gaat automatisch gepaard met verantwoordelijkheid. Dus als je niet ‘wil meedoen’ met het vaccinatie- of het boosterprogramma mag je je dan toch beroepen op dezelfde voorrechten in de zorg als gevaccineerde mensen? In Singapore werd daarom besloten dat bewust ongevaccineerden hun eigen ic-opname moesten betalen. Dat werkte snel. Ook hier in Nederland cancelen we dagelijks lang voorbereide operaties van kankerpatiënten omdat ongevaccineerde medeburgers ic-bedden bezetten. Voor deze mensen met kanker een hel en voor de zorgverleners heel frustrerend. Toch zijn deze lik-op-stukgedachten gevaarlijk en hebben een spiegel nodig. Behandelen we immers niet al decennialang moeiteloos mensen die door roken longkanker krijgen of door drank een nieuwe lever nodig hebben en geven mensen die zichzelf ziekelijk dik eten niet een bypass? Een enkele haan die ernaar kraaide omdat we er weinig last van hebben en er als maatschappij een hoop geld aan verdienen. Als dokters behandelden we iedereen, hoorde ik altijd, dat is nu eenmaal onze taak. De witte jas, onbevooroordeeld aan de slag! Gaan we dan nu mensen/patiënten anders benaderen die zichzelf geen schade toebrengen maar alleen geen vaccin willen en een injectie weigeren? Dit terwijl voor de groep die zichzelf een ‘self inflicted disease’ toebrengt altijd de deuren open staan? Nee, beide niet. U bent bij ons in het Nederlandse ziekenhuis altijd welkom. Als dokters zullen we dus de autonomie van onze medemens altijd moeten blijven respecteren. De enige weg is goed naar elkaar luisteren en de binding behouden. Iedereen heeft een punt.

Want zeg nou zelf, als het vaccin echt een wondermiddel was geweest, dan hadden we nu ook weer niet binnen gezeten met de kerstdagen.

Meer van Schelto Kruijff

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • P.C. Dekker

  Longarts, Amsterdam

  Antivaxers die IC behoeftig worden door Covid vergelijken met rokers die longkanker krijgen gaat niet op.
  Roken is een verslaving die opgedaan wordt in de puberteit ; pas na minimaal 20 , 30 jaar volgt het longca.
  Bovendien : heel wat huilende vers...laafden voor mn bureau gehad die smeekten om een spuitje die hen van hun verslaving zou afhelpen…..

  • de Vaan

   H. de Vaan, sociaal geneeskundige

   Precies, daarom zou het de regering sieren om per direct maatregelen m.b.t. tabak te nemen. Eigenlijk had dat in 2020 al moeten gebeuren.
   De overheid laat met de lockdown zien dat ze wel degelijk drastische maatregelen kan nemen, ook als de effectiv...iteit daarvan op de (volks)gezondheid niet vaststaat. Maar de in het Preventieakkoord 2018 voorgestelde doelen versneld behalen, ho maar. Ik zie zelfstandig ondernemers die dankzij de lockdowns kopje onder gaan. Financiële stress en armoede hebben aantoonbaar negatief effect op de gezondheid. Maar de tabaksindustrie komt intussen overal fluitend mee weg!..

   Ik breng graag het Preventieakkoord in herinnering, dat de regering in 2018 opstelde, waarin gesteld werd, ik citeer, ‘Het aantal verkooppunten van tabaksproducten wordt de komende jaren teruggebracht.‘ Vele collega’s, onder wie collega Dekker en ik, riepen o.a. via artsenslaanalarm.nl in 2019 de regering en Kamerleden op om dit ook gewoon meteen te dóén.
   Nog een citaat uit het Preventieakkoord: ‘Aan het einde van deze kabinetsperiode is er duidelijkheid over het proces en het moment waarop een verdere vermindering van verkooppunten zal worden gerealiseerd.’
   De coronapandemie, met niet alleen ernstige consequenties voor patiënten, hun naasten en de zorgverleners, maar door de coronamaatregelen ook ernstige gevolgen voor kwetsbare jongeren, zzp-ers, vereenzamende ouderen, maatregelen met impact op àlle lagen van de bevolking, zou toch hèt momentum voor de regering moeten zijn om de tabaksverkoop grondig aan te pakken. Zoals ik in mijn reactie van gisteren ook aangaf: het blijft verbazen dat o.a. sporten belemmerd wordt maar dat tegelijkertijd supermarkten en tankstations wèl ongebreideld rookwaar mogen verkopen. Terwijl het stoppen van deze verkoop toch een kleine moeite moet zijn voor de regering. Bovendien gemakkelijk te handhaven (gewoon de kasten verzegelen). Zoals collega Dekker aangeeft, roken is een verslavingsziekte, dus bij de tabak-lockdown moet vanzelfsprekend ook extra hulp voor verstokte rokers worden geboden.

   Ook de mensen die nog lang geen longkanker of hart-vaatziekten hebben, hebben baat bij zo’n tabak-lockdown. En als mensen covid oplopen, zijn ook de longen die vanaf nu niet steeds door tabak en alle hulpstoffen* zijn aangetast, toch echt beter af. Vorig jaar hoorde ik een dertiger, die door covid nog nèt niet in het ziekenhuis was beland, kantje boord, maar helaas ging zij weer door met roken toen zij hersteld was. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat zij lang niet zo ziek was geworden als de tabaksverkoop toen al ge-lockdowned was. En helaas zie ik om mij heen nog steeds tieners en twintigers met sigaretten, beginnende rokers. ‘Rookvrije schoolterreinen zijn vanaf 2020 verplicht’, aldus het Preventieakkoord, maar er liggen echt ook nu nog veel peuken op het schoolplein en in het fietshok van de naburige middelbare school.
   Regering, Kamerleden: u krijgt het voor elkaar om musea, dierentuinen, amateursport, vele bedrijven en het leven van vele ondernemers één klap stil te leggen. Weken, maanden lang. Alles voor de (volks)gezondheid. Waar wacht u nog op om die klap ook toe te passen op de tabaksindustrie?

   Bronnen:
   - Preventieakkoord 2018: www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/convenanten/2018/11/23/nationaal-preventieakkoord/nationaal-preventieakkoord.pdf
   * Zie voor een overzicht wat de tabaksindustrie nog meer in sigaretten doet naast tabak, het – aanbevolen! – boek ‘Nederland stopt! met roken’ van Pauline Dekker en Wanda de Kanter.
   Ook aanbevolen, voor degenen die het nog niet kenden:
   - www.artsenslaanalarm.nl
   - www.rookpreventiejeugd.nl

 • de Vaan

  H. de Vaan, sociaal geneeskundige

  Ik ben blij met het genuanceerde geluid. Dank hiervoor, Schelto. 'Goed naar elkaar luisteren en de binding behouden' is en blijft zo belangrijk. De mensen die ik ken die een vaccinatie 'weigeren' hebben oprechte angst voor ernstige bijwerkingen, bi...jvoorbeeld omdat bepaalde ziekten in de familie voorkomen, of, in enkele gevallen omdat mensen in hun directe omgeving ernstige bijwerkingen ondervonden. In feite is 'vaccinweigeraars' en het werkwoord 'weigeren' dan ook niet een juiste woordkeus, zeker niet voor ons als arts/zorgverlener, immers opgeleid met het adagium 'primum non nocere'. Een aantal (ernstige) bijwerkingen zijn bewezen gerelateerd aan covidvaccins en een jongeman die het vaccin daardoor niet wil, vanwege angst voor peri- of myocarditis, moeten we serieus nemen.
  Maar goed, voordat er een zoveelste of semantische discussie komt: de eigenlijke reden van mijn reactie is het terecht gemaakte punt dat veel reguliere zorg gevolg is van de trias 'tabak, alcohol, ongezond eten'. Maar ook de kans om met covid-19 op de IC te belanden is verhoogd bij mensen met longen die te lijden hebben onder sigarettenrook, en ook bij mensen met obesitas.
  Wat me dan ook blijft verbazen is dat de regering in de lockdowns alsmaar niet ook de sigaretten- en alcoholverkoop meeneemt en wel het sporten ernstig belemmert. Niet iedereen kan goed hardlopen maar komt wel in beweging bij balsporten of in de sportschool.
  Waarom mogen we niet op gepaste afstand in boekwinkels neuzen maar blijft de slijterij open? En vooral: waarom mag men wel coronakilo's aankomen doordat amateurvoetbalvelden en andere buitensportlocaties hermetisch gesloten zijn, maar mogen supermarkten en tankstations ongebreideld sigaretten blijven verkopen? Een kleine moeite om de kastdeuren van hun rookwaar te verzegelen, en het is goed te handhaven, zou je zeggen. Los van covid zijn er in Nederland zo’n 20.000 tabaksdoden per jaar, en een veelvoud daarvan met ernstige chronische ziekten met ook veel leed voor hun naasten èn een grote druk op de zorg. Wordt het niet de hoogste tijd dat aan de regering een tabak-lockdown wordt geadviseerd èn dat deze het ook uitvoert? Daarmee zal veel meer (volks)gezondheidswinst worden bereikt dan met de huidige lockdown.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.