Blogs & columns
Menno Oosterhoff
Menno Oosterhoff
2 minuten leestijd
Blog

Red de jeugd-ggz nu het nog kan

9 reacties

Aan de nieuwe minister van VWS,

Uw handen moeten wel jeuken om orde op zaken te stellen binnen de jeugd-ggz.

Vrijwel dagelijks verschijnen er berichten in de krant dat het daarmee helemaal de verkeerde kant uitgaat. Gemeentes waar het geld nu al op is. Gemeentes die veel meer moeten uitgeven dan begroot. Instellingen die zich terugtrekken uit de jeugdhulp, omdat met de vergoeding die ze krijgen het niet mogelijk is op een verantwoordelijke manier zorg te bieden. Kinderen die maanden moeten wachten op de juiste hulp.

De bedoeling van de transitie naar de gemeentes was dat er een transformatie zou plaatsvinden, maar wat er gebeurt lijkt meer op desintegratie.

De jeugdwet is nog geen drie jaar oud en alle ellende die we hebben voorspeld komt meer dan uit. Dit zijn echt geen kinderziektes die erbij horen. Dit lijkt meer op een afstotingsproces. Gezondheidszorg voor kinderen met psychische aandoeningen hoort nou eenmaal niet bij de gemeentes. Er is geen land ter wereld waar ze het zo hebben ingericht. We hebben dat destijds allemaal uit-en-te-na uitgelegd, maar er werd niet naar ons geluisterd. En nu krijgen we meer gelijk dan ons lief is. We hopen van harte dat u wel zult luisteren.

Dit komt zo niet goed. Er moet echt worden ingegrepen. Anders wordt het volgend jaar nog erger. Dan mag elke gemeente zijn eigen manier van vergoeding invoeren. Bovendien vallen samenwerkingsverbanden tussen gemeentes op veel plaatsen uit elkaar. Het is ieder voor zich. Dus wij zitten straks met 388 systemen. De bureaucratie is nu al extreem en zal dan onbeheersbaar worden. Uw voorgangster lijkt ook niet zo gelukkig met de ontwikkelingen. Op het door Medisch Contact georganiseerde ontbijt na Prinsjesdag gaf ze echter aan, dat we niet naar een nieuw stelsel moeten streven, maar moeten proberen er het beste van te maken. Dat doen we echter al, maar dat is niet voldoende. De kinderpsychiaters hebben kort geleden nog de noodklok geluid. Er moet meer landelijke regie komen.

Staatssecretaris Van Rijn heeft daarna aangegeven dat hij zich niet in het negatieve beeld herkende. Nu herkent die man een probleem nog niet als het een volstrekte puinhoop is, dus dat zegt weinig. Hij geeft ook aan dat er genoeg geld in de ggz wordt gestoken. Maar het gaat niet in de eerste plaats om geld. Het gaat om het gedrocht van een gedecentraliseerd stelsel, dat hij met stoom en kokend water door de Eerste en de Tweede Kamer heeft geperst. Daar valt echt niet mee te werken, hoe hard we ook proberen er het beste van te maken.

Er is door uw voorgangers een grote fout gemaakt ondanks alle waarschuwingen van iedereen om dit niet te doen. Onze hoop is nu gevestigd op u. Grijp alsjeblieft in anders is er straks geen jeugd-ggz meer over om nog te redden.

Dit gaat echt niet vanzelf over.

politiek
 • Menno Oosterhoff

  Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd)psychiater eninitiatiefnemer van www.ocdnet.nl en www.ocdcafe.nl. Hij maakt de podcast ‘God zegene de greep’ over de dwangstoornis. Daarover gaat ook zijn boek ‘Vals alarm´ waarin ook zijn eigen dwangstoornis aan de orde komt. Zijn boek ‘Ik zie anders niks aan je’ gaat over psychische aandoeningen in het algemeen. Tenslotte vindt u een bloemlezing van zijn blogs terug in het boek 'De psychiater en ik', een uitgave van Medisch Contact.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Monica Odenthal

  Oogarts, Leiden

  Het gaat in de politiek maar om een ding (behalve om geld dan) en dat is de publieke opinie. De verpleeghuiszorg heeft er nu veel geld bijgekregen, dmv een standaard van zorg. Dit uiteindelijk na een landelijke rel omdat de vader van van Rijn op TV h...ad geklaagd dat de urine bij zijn vrouw in het verpleeghuis regelmatig langs de enkels liep. Kortom de jeugd GGZ moet aan de bak: een goede en actieve oudervereniging, en op TV en sociale media steeds opnieuw dramatische verhalen van mensen (ouders) waarmee de kiezer zich kan identificeren, zodat in de publieke opinie het algemeen gedragen gevoel ontstaat dat het anders moet dan nu: dat lijkt me de enige manier om nu nog wat voor elkaar te krijgen. De huisartsen hebben dat inderdaad ook prima gedaan.

 • Menno Oosterhoff

  psychiater, THESINGE Nederland

  Coll..Boon laat weten dat in Amsterdam de rechtstreekse verwijzing door de huisarts enorm wordt beperkt. ik hoorde ook al dergelijke verhalen uit andere gemeentes. Ik zal Mona Keijzer om commentaar vragen, want het amendement van de rechtstreekse ver...wijzing was van haar. We hebben toen overigens al voorspeld dat het een kwestie van tijd was dat de gemeentes dit zouden proberen onder controle te krijgen, maar er werd ons bezworen dat die niet op de stoel van de huisrats zouden gaan zitten. Een politieke belofte is niks waard.

 • Maurice Debije

  psychiater, Maastricht

  A titre personelle

  De boodschap van de bewindslieden is duidelijk: met ons praten is zinloos. Ons project Jeugdwet is heilig, dus kritiek wordt niet getolereerd. Dat bleek bij de voorbereidingen van de Jeugdwet al overduidelijk. Dat de NVvP weiger...de de belangen van de zelfstandig gevestigde psychiater te behartigen, was een teken aan de wand. Die zijn en masse gestopt, maar wie maalde daar om? Nu weten ook de instellingen zich niet meer te redden. Zelfs de NVvP durft nu te zeggen dat de Jeugzorg beter naar de ZVW terug kan. Onze hoop op de beroepsorganisaties of zelfs de nieuwe minister richten is ontkennen van de harde realiteit. De Stikker Stichting en nu ook de Mondriaan Zorggroep geven het voorbeeld door de marktwerking toe te passen: stoppen met diensten aan te bieden. De gemeenten hebben zorgplicht, dus die moeten het probleem oplossen. Zij hebben de Jeugdwet omarmt, dus zijn ze nu verantwoordelijk. Ze steken 20% van het budget in hun zak. Wat we daarvoor terug krijgen is duidelijk. De gemeenten zeggen natuurlijk dat er te weinig geld is, maar doen geen enkele poging om hun ' bemiddelingskosten' te reduceren en efficiënt te werken. De bureaucratie wordt alleen maar nog perverser. De hoop richten op de nieuwe minister en de beroepsorganisaties getuigt van weing realiteitsbesef. Het enige wat kans maakt, is het initiatief naar ons toe trekken en zelf met betrokkenen een taskforce op richten: het roer moet om, ook in de Jeugzorg.. De huisartsen zijn ons voorgegaan en met succes. Ze zijn zeker bereid ons daarin te steunen. Wie zijn de grootste belanghebbende partij? De ouders. Hoe die te mobiliseren? Stel voor de huisartsen en andere verwijzers een standaardbrief op voor de ouders: uw kind is op medische indicatie verwezen, uw kind heeft recht op zorg, de gemeente heeft zorgplicht, als de gemeente daaraan niet voldoet binnen de Treeknormen, kunt u naar de rechter stappen om uw recht op zorg af te dwingen. Nu de politiek verzaakt, is het woord aan de
  rechter.

 • Elise Moers

  psychiater, Holthees

  Bedankt voor je heldere betoog.
  Ik heb altijd gezegd dat we het mooiste werk van de wereld hebben, maar het wordt inderdaad erg moeilijk gemaakt om ons vak uit te oefenen.
  Contact met patiënten is nog steeds bezielend, maar de berg aan administrat...ie neemt hand over hand toe.
  Wie gaat de verantwoordelijkheid voor dit debacle nemen? Wie gaat hiervoor het veld ruimen? Volgens mij hebben de verantwoordelijken al dik betaalde banen in het vooruitzicht. Gewoon bitter

 • Anne-tje Ouwehand

  kinder- en jeugdpsychiater, Delft

  Dank voor de helder hulproep, Menno.
  Het is zo belangrijk dat helder is dat het nu echt niet gaat om een tekort aan geld; dus ook geen probleem dat is op te lossen met meer geld.
  Er is wel geld, maar het wordt nu besteed aan administratieve zaken (...aan de kant van gemeenten en aan de kant van de aanbieders van zorg) in plaats van aan zorg voor kinderen. Eindeloos veel energie en dus geld gaat zitten in inkoopafspraken, overleggen met en verantwoording aan zoveel verschillende gemeenten. Geld dat we graag direct besteden aan de zorg voor kinderen met psychiatrische ziekten.

 • Renee Arnold

  kinder en jeugdpsychiater, Schoorl

  Op de website "Red de kinder en jeugdpsychiatrie, red de transformatie" is een compilatie van alle publcaties en uitzendingen over dit onderwerp te vinden en last but not least ook een link naar een petitie om de Jeugd GGZ weer onder landelijke finan...ciering te krijgen. Wie zich geroepen voelt kan tekenen.

 • Dorothé Thielen

  psychiater kjp en volwassenen, Helmond

  Dit is me uit het hart gegrepen. Het komt voor dat je de hele week bezig bent om te proberen een suïcidale jongen opgenomen te krijgen. Terwijl ouders de wanhoop nabij zijn. In totaal ben je er een volle werkdag mee bezig om te bellen en zoeken. En o...m zorgcoördinatoren die opdracht hebben gekregen jongeren uit een bepaalde plaats niet op te nemen te verbinden met gemeente-werkers die naar de financiering moeten kijken. Dat is pas kostbaar, zowel economisch als qua menselijk leed.

 • Boon

  Huisarts, Amsterdam

  Het word nog erger. Daar waar ik nu nog als huisarts een versnelde verwijzing kan realiseren wil de gemeente Amsterdam dat volgend jaar fors inperken. Ik moet dan eerst samen met de ouders (analfabeet, anderstalig of minder geschoold of niet) een 3 A... viertjes vol plan maken met de gewenste uitkomsten waarop de instelling wel of geen geld zal krijgen. Ook word dat dan toch eerst via het ouderkindteam geleid zodat we toch snel 3 tot 6 maanden verder zijn .Bizar idee wat ondanks een negatief advies van de huisartsenvereniging toch doorgedrukt gaat worden. Help!

 • emile keuter

  neuroloog, meppel

  Het gaat nog iets verder. Staatssecretaris Van Rijn herkent zich niet alleen niet in het negatieve beeld. Hem wacht een toekomst in een grote commerciële zorgorganisatie. Hij heeft nu geen tijd voor het gezeur van mensen die denken dat het in de zorg... gaat om mensen helpen. Hij stuurt liever inkoopteams aan. Het had me overigens niet verbaasd als het een verzekeringsmaatschappij was geworden. De man zou het negatieve beeld nog niet herkennen als het om zijn eigen moeder ging.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.