Blogs & columns
Cassandra Zuketto
Cassandra Zuketto
3 minuten leestijd
Blog

Paalverwonding

8 reacties

‘Co, er komt zo een paalverwonding aan! Kamer 4. Jij doet de anamnese.’ Ik heb geen idee wat een paalverwonding is. Maar ik ben een leergierige en actieve coassistent, blij met elke zelfstandige taak. Zelfs bij chirurgie, ook al weet ik zeker dat ik psychiater ga worden.

De ambulancebroeder levert hem af op de eerste hulp. ‘Meneer is achtentwintig jaar, paalverwonding. Hemodynamisch stabiel. Vermoedelijk traumatische lesies intern’. Ik heb nog steeds geen enkel idee. Terwijl ik mezelf voorstel en uitleg dat de echte dokter na mij komt, vorm ik een eerste beeld van hem. Een timide en verlegen jongen. Ik vermoed dat hij pijn heeft want hij zit in elkaar gedoken en beweegt zo min mogelijk. Hij kijkt me niet aan. Later zal ik leren dat dat niet alleen bij verlegenheid of autisme past maar vooral ook bij schaamte.

‘Vertel eens, wat is er gebeurd?’ vraag ik nietsvermoedend. Het is 27 jaar geleden maar ik herinner me haarscherp hoezeer zijn antwoord mij ontregelde. Hij was op een feestje. Zijn ‘maten’ waren iets te ver gegaan met lol maken. Ze hadden diverse voorwerpen gebruikt om hem anaal te penetreren. Hij sprak zacht met weinig woorden. Pijn en schaamte zaten in de weg. ‘Ze hebben met een bezemsteel lopen heien. Ik ben bang dat er iets kapot is van binnen’. Ondanks mijn verwarring – een mix van afschuw, ongeloof, medelijden en boosheid – begreep ik dat dit foute boel was. Ik haalde meteen de arts-assistent erbij. Binnen een uur lag de jongen op de operatietafel. Zijn darmen waren inderdaad op meerdere plekken geperforeerd.

Er volgde een ic-opname. Complicaties met naadlekkages. Opnieuw een operatie. Maar daar gaat deze blog niet over. Deze blog gaat over schaamte, mijn schaamte over mijn reactie toen hij weer op zaal kwam.

Nu zou ik naar hem toegaan. Met hem bespreken dat het niet normaal is wat er gebeurd is. Dat hij aangifte kan doen. Ik zou hem daarbij ondersteunen en laten weten dat hij niet alleen is. En ik zou mijn team laten zien hoe je naar zo’n patiënt toe beweegt in plaats van eromheen.

Maar wat deed ik als 23-jarige aimabele en sociaal vaardige coassistent? Ik wist me er totaal geen raad mee. Ik hield het contact zo kort en onpersoonlijk mogelijk. Keek hem niet aan, bang voor de confrontatie met de leegte in zijn blik. Ik had intens met hem te doen, maar schaamde me dat ik de enige leek te zijn die zo geraakt was. Misschien vreesde ik dat de chirurgische goegemeente mij een softie zou vinden.

In oktober is het vijf jaar geleden dat #Me Too viraal ging. De golf van onthullingen doorbrak het grote zwijgen. Met effect, getuige de voorbeelden bij The Voice, Ajax en in de film- en televisiewereld. Helaas is voor te veel mensen het wegkijken en doodzwijgen nog steeds aan de orde van de dag. Openheid geven over jarenlange incest, onvrijwillige seksuele exploitatie of ritueel seksueel misbruik is vaak een brug te ver.

Wegkijken en doodzwijgen van grensoverschrijdend seksueel gedrag heeft een enorme impact op de psychologische ontwikkeling van mensen. Misschien wel net zo groot als dat misbruik zelf. Wij staan er als artsen met onze neus bovenop. Soms is het overduidelijk zoals bij mijn patiënt met de paalverwonding. Maar ook onder schijnbaar gewone verwondingen of onverklaarde lichamelijke klachten zitten vaak traumatische ervaringen. Hopelijk krijgt mijn patiënt anno 2022 een andere bejegening dan destijds. Ik vrees echter dat er nog veel te winnen valt in onze beroepsgroep qua traumasensitiviteit.

Daarom heb ik een tip. Kijk bij wijze van nascholing zondag 28 augustus naar de laatste Zomergasten van dit seizoen. De wereldberoemde Nederlandse psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk is dan te gast bij Janine Abbring. Hij schreef een toegankelijke bestseller The body keeps the score, in het Nederlands verschenen als Traumasporen.

Traumasensitiviteit begint met weten waar je op moet letten. Dan kun je het gaan herkennen en erkennen. Als we blijven wegkijken, zijn we medeplichtig.

Lees meer van Cassandra Zuketto
  • Cassandra Zuketto

    Cassandra Zuketto is psychiater en systeemtherapeut. Ze was vrijgevestigd en heeft nu een sabbatical van zeven maanden.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • I.A.J.M. Meekes

    Huisarts , Wageningen

    Mooie blog,
    Een kanttekening, de genoemde psychiater Bessel van der Kolk is controversieel in psychiaterland. Hij is voorvechter van hervonden herinneringen, zie
    Opinie: Optreden Bessel van der Kolk bij Zomergasten kan desastreuze gevolgen hebben ...
    https://www.volkskrant.nl/a-b0b232b0
    Goed om in gedachten te houden bij het kijken

    [Reactie gewijzigd door op 27-08-2022 13:34]

    • C. Zuketto

      Psychiater - auteur, Nieuwegein

      Dank voor uw reactie.
      Wat betreft uw kanttekening: van der Kolk is niet zozeer omstreden in psychiaterland, als wel in rechtspsychologenland.
      Zijn werk op traumagebied omvat heel veel meer dan een standpunt in het ‘hervonden herinneringen’-debat. ...
      (Over de kop van het stuk in de Volkskrant: Vals beschuldigd worden van het plegen van seksueel misbruik is vreselijk (op dat terrein begeven de auteurs van het stuk zich), Slachtoffer zijn (geweest) van seksueel misbruik is minstens zo afschuwelijk. Al helemaal als dat op de kinderleeftijd gebeurde. Door het telkens uitdragen van hun standpunt, voeden de auteurs de angst om niet geloofd te worden bij de slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld. Dat is pas desastreus. Laat ze eerst eens kijken naar wat collega van der Kolk bij Zomergasten te berde brengt. Daarna kan op de inhoud met argumenten omkleedt, de discussie gestart worden. )

      • M.J. Fortuijn

        Psychiater , Haarlem

        Goede reactie op de zorg van collega Meekes. Het oogmerk van de psychotherapeutische behandeling is niet om met waarheidsvinding recht te halen, maar om om te kunnen gaan met somberheid, paniek, zelfhaat etc. De inzichten van van der Kolk zijn daarbi...j enorm nuttig. Psychotherapeuten die zich vergissen en denken toch bij te kunnen dragen aan het recht door zich uit te spreken over de zekerheid dat wat hun patiënt hen laten zien de waarheid is, zouden een tik op de vingers van de tuchtrechter moeten krijgen.
        We weten het gewoon niet. Rechtspsychologen weten niet wat er achter elke voordeur gebeurt/gebeurd is en psychotherapeuten ook niet. Het is aannemelijk dat veel ellende niet aan het juridische licht komt en het is ook aannemelijk dat patiënten op de sofa dingen vertellen die niet met de feitelijke gebeurtenissen overeenkomen.
        Wat ik pijnlijk vind, is dat degenen die onterecht beschuldigd worden en de slachtoffers van misbruik in deze discussie tegenover elkaar gezet lijken te worden, terwijl beide groepen lijden onder de verschrikking van het feit dat zoiets als misbruik bestaat.

        [Reactie gewijzigd door Fortuijn, Jedidja op 27-08-2022 23:08]

        • C. Zuketto

          Psychiater , Nieuwegein

          U verwoordt exact wat ik bedoelde. Dank voor deze toevoeging.

          Het is betreurenswaardig dat het in de aanloop naar de uitzending van vanavond in alle media (van kwaliteitskranten tot Twitter) vooral gaat over dit aspect.
          Noem het naïef, maar ik ...beoogde met mijn blog echt alleen aandacht te vragen voor de desastreuze gevolgen van trauma op iemands leven. En hoe zeer de rol van omstanders die wegkijken dat kan verergeren.
          Nu maar hopen dat alle aandacht veel kijkers genereert en dat Abbring en van der Kolk er een mooie avond van maken.

  • M. van Oostwaard

    Gynaecoloog , Rotterdam

    🙏
    En zo gaat het inderdaad helaas nog heel vaak. Waar is de training voor artsen in het omgaan met misbruik of seksueel geweld? Waar is de opvang voor de zorgverlener zelf na heftige casuïstiek?
    Ik heb al een opname in-geprogrammeerd voor de uitz...ending van Bessel van der Kolk in Zomergasten. Er is meer: er bestaan trainingen in omgaan met seksueel geweld en misbruik, maar die zijn vooralsnog niet erkend door de KNMG en leveren dus geen PE punten op. (Corrigeer me graag als ik het mis heb!) Voor nu ligt het dus vooral aan de eigen verdieping in het onderwerp. Misschien ga ik toch eens praten met de opleidingsommissie.

    • I.M. Hinke

      arts-seksuoloog , Nijmegen

      Eerlijk en aangrijpend verhaal.
      Door verbijstering wegens ontbreken van training voor artsen in het omgaan met misbruik en seksueel geweld ben ik gaan zoeken en ik heb wat gevonden:
      https://www.radboudumc.nl/onderwijs/scholingen/huiselijk-en-seks...ueel-geweld

    • gepensioneerd vertrouwensarts kindermish. en huiselijk geweld, Rossum

      Mooi om op dit blog de reactie van een gynaecoloog te lezen.
      Door omstandigheden ben ik (privé) momenteel zeer betrokken bij adoptiezaken uit de jaren '50-'80, waar in alle opzichten zoveel is mis gegaan. Het blog herinnerde mij aan mijn co-schap g...ynaecologie (zo'n 50 jaar geleden).
      Een meisje dat onbedoeld (vind ik een betere term dan ongewenst) zwanger was en op een abortus hoopte, werd streng toegesproken: "haar gedrag had gevolgen en daar kon ze niet voor weglopen". Ook ik had op dat moment emoties waar ik niets mee deed; weet eigenlijk niet eens meer hoe eea afliep. In voorkomende gevallen ben ik daar later uiteraard anders mee om gegaan. Hoop dat 50 jaar na dato inderdaad overal beter geluisterd en niet meer geoordeeld wordt.

    • C. Zuketto

      Psychiater - auteur, Nieuwegein

      Eens. Zeker in uw specialisme zou training op dit vlak tot de standaard moeten horen. Zou mooi zijn als u het op de agenda krijgt bij de opleidingscommissie.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.