Blogs & columns
Blog

On-ge-lo-fe-lijk - Henk van Gerven

11 reacties

Bij het ministerie van VWS moeten de champagneflessen weer geknald hebben na het lezen van het serviele persbericht van eerstelijnshulpverleners. Aan de marionettisering van de hulpverleners is met de aantasting van de vrije artsenkeuze een nieuw instrument toegevoegd. Nog makkelijker wordt het om de hulpverleners in Nederland naar de pijpen van de zorgverzekeraars en Brusselse centenfetisjisten te laten dansen.

Desondanks is een aantal (vertegenwoordigers van) zorgverleners uit de eerste lijn blij met het vermeende voortbestaan van de keuzevrijheid van patiënten. VVD, PvdA, D’66, ChristenUnie en SGP wordt alle lof toegezongen. Zij zijn blij omdat zij de dans zijn ontsprongen inzake artikel 13 en de vrije artsenkeuze. Ik kan het nog niet geloven.

De continuïteit van zorg en de vrije keuze van de patiënt komt bij aanpassing van artikel 13 in gevaar. De invloed van verzekeraars zou te sterk worden. En zo blijft de vertrouwensrelatie tussen zorgverlener en patiënten in stand, schrijven zij.

Maar geldt dit dan niet ook voor de specialist, psychiater of psycholoog? Het is toch idioot dat een verzekeraar straks mag bepalen of de langdurige relatie die je met je specialist, psychiater of psycholoog hebt nog wel in stand kan blijven?

Wat koopt de patiënt voor het ‘eerstelijnsakkoord’ als hij niet meer in vrijheid kan kiezen maar afhankelijk van de dikte van de portemonnee wordt opgescheept met een gedwongen scheiding en gedwongen winkelnering in de tweedelijnszorg? Een gedwongen winkelnering die alleen is weggelegd voor hen die niet meer in staat zijn de keuzevrijheid die hen eerst wordt afgepakt weer terug te kopen. Nu al moeten immers 800.000 mensen een betalingsregeling treffen voor het eigen risico en zitten 320.000 mensen in het bestuursrechtelijke boeteregime, voor hen is de vrije artsenkeuze geen reële optie meer. Waarmee de tweedeling tussen keuzevrijheid voor de rijkeren en gedwongen winkelnering voor de armen een feit wordt.

En hoe zit het met de professionele autonomie van de huisarts die straks niet meer op basis van kwaliteit en in overleg met de patiënt gericht kan verwijzen naar de specialist?
Ik vraag me af hoe specialisten zich nu voelen bij deze juichbrief van hun collega’s uit de eerste lijn. Ik schaam me ervoor.

De teller van de handtekeningenactie van de VvAA voor de vrije artsenkeuze staat al ver boven de 100.000. Ongetwijfeld hebben vele hulpverleners uit de eerste lijn deze ook getekend. Daarbij stond de volgende opmerking: ‘Als we spreken over vrije artsenkeuze bedoelen we de keuze voor zorgverleners en zorginstellingen in de volle breedte.’
Zijn de bestuurders uit de eerste lijn dit nu al vergeten?
En is het niet heden ik en morgen gij?


Henk van Gerven, lid Tweede Kamer voor de SP en oud-huisarts



  • Henk van Gerven

    Henk van Gerven is oud-huisarts en Tweede Kamerlid voor de SP.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland

    Collegae, er is al een beperking in de keuze, huisartsen worden gedwongen via de POHGGZ de zorgvraag te reguleren richting de zorg, gevolg eindeloos gepamper en onnodig verzuim. Snelle interventies, worden niet meer vergoed. Rijke bedrijven betalen h...et dan maar zelf, om hun verzuimkosten te beperken, hoezo geen tweedeling in de gezondheidszorg. Mensen die verzuipen in eindeloze bureaucratische regeltjes. Resultaat, geen enkele verbetering van de kwaliteit. Als bedrijfsarts heb ik gelukkig wel een voordeel, ik heb werk genoeg. Ik heb mijn handen vol aan alle burn-out klachten bij de medewerkers in de zorg, die zich te pletter werken om de gevolgen voor hun cliënten van de bezuinigingen te beperken. En met de helpenden die hun baan kwijt raken omdat er nog geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over de taakverdeling tussen gemeenten en zorgverzekeraars. Medewerkers in de zorg die het niet kunnen aanzien hoe cliënten en hun familie zich niet geholpen voelen, omdat er geen opvang meer is voor hun licht dementerende ouder en daar zelf ziek van worden. Overspannen mantelzorgers, omdat ze de combinatie van eigen werk, eigen kinderen, eigen huishouden en zieke ouders niet meer kunnen volhouden. En dan moet je nu ook als patiënt nog gaan uitzoeken in welk ziekenhuis je zorg wel wordt vergoed en in welk ziekenhuis niet. Als je geluk hebt moet je dan een eind buiten je eigen woonplaats voor behandeling, moet je nog meer gaan regelen en je had het al zo druk. De zegeningen van Schippers, en ze keek uit haar torenhoge kantoor en zag dat het goed was. Zij had haar bezuinigingen geregeld, dat we maatschappelijk met zijn allen duurder uit zijn of niet worden geholpen, dat kon haar schoonheidsslaapje niet verstoren.

  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland

    Collegae, nog even een overdenkertje. Zonder artsen is er geen ziekenhuis. Een ziekenhuis is een bedrijfsverzamelgebouw, vierkante meters, meer niet. Als specialist hoef je niet in een ziekenhuis te werken, want je kunt ook elders vierkante meters hu...ren. Een ziekenhuis dat afspraken maakt met de zorgverzekereraars is dat niet vreemd? De verhuurder van vierkante meters gaat voor de maatschappen bepalen wat ze gaan verdienen? Om daarvan zeker te zijn dat ze die afspraken kunnen kanen, worden artsen nu gedwongen in dienstverband te gaan, want vanaf dat moment is het ziekenhuis eigenlijk pas partij, want dan heeft het bestuur direct invloed op zijn medewerkers. Beetje raar toch? Een zorgverzekeraar die geen artsen heeft gecontracteerd kan geen zorg leveren. Collega's jullie zijn de reden dat die patiënten komen, gebruik dat nu eens!

  • K. Reenders

    huisarts np, HOOGEVEEN

    Prima bijdrage van van Gerwen.
    Selectie van dokters en ziekenhuizen leidt tot lange wachtlijsten bij de geselecteerde artsen en poliklinieken . Dat vindt nu al plaats bij een maatschap: bij de ene dokter A kan men pas over 4 weken terecht,
    maar bij d...okter B morgen al! Huisartsen kunnen heel goed selecteren naar welke specialist verwezen zou moeten worden als de patient hem/haar dat vraagt. Zij zijn ervaringsdeskundige en niet de anonieme adviseur van de verzekering. Niet selcteren zolang we geen duidelijke criteria hebben om de kwaliteit van een dokter vast te stellen.

  • J.B.J. Dries

    huisarts, KOEDIJK

    Wat is het probleem? Als we de formele VWS financiering optellen bij het geld dat mensen zelf erbij uitgeven om gezond te blijven, dan is er ineens een rekensom met veel meer geld. Mensen geven dat al vrij kiezend uit. Of dat via de overheid of via ...de eigen portemonnee gaat: ook al een vrije keuze!
    Willen we iets anders?

  • A.R. Moes

    huisarts, NIJEVEEN

    De selectieve polissen van verschillende zorgverzekeraars leggen nu al forse beperkingen op wat betreft keuze voor een ziekenhuis. Zo kunnen inwoners in onze regio met een Beter Af Selectief polis van Zilveren Kruis niet naar het ziekenhuis in Meppe...l, maar ook niet naar de Isala in Zwolle. M.u.v. van spoedgevallen. De kans is nu aanwezig dat men reisafstanden tot meer dan 50 kilometer moet afleggen. En dit in een gebied met een slecht openbaar vervoer.
    Iemand, die ooit een ICD kreeg geplaatst door een cardioloog van de Isalaklinieken mag met een Beter Af Selectief polis niet zonder meer voor controle bij de ze cardioloog komen.
    Is dit beter af?

  • KasparMengelberg

    psychiater, Amsterdam nl

    Dank, collega van Gerven, voor uw bijdrage.
    De serviele instemming van KNMG, OMS en LHV met het afschaffen van het burgerrecht op vrije behandelaarskeuze, want dat houdt artikel 13 van de Zorgverzekeringswet in, schaadt het belang van de burger en va...n de zorgprofessional. http://www.twitlonger.com/show/n_1s22kkh

  • M.H. Hemmelder

    Internist, GROU Nederland

    Van Gerwen is het enige kamerlid dat enige kennis over dit onderwerp heeft geetaleerd. Jammer dat het de landelijke media niet bereikt. De OMS hult zich in stilte, evenals de NVZ. Alle organisaties kijken als verblinde hazen in de koplampen van VWS. ...Elke zorgprofessional in eerste en tweede lijn ziet dat het nieuwe systeem over een aantal jaren zal sneuvelen ten koste van de gevraagde kwaliteit voor de patiënt. Het is opmerkelijk dat dit zonder slag of stoot geaccepteerd wordt. Als arts is er maar 1 strategie: optimaliseer je kwaliteit en laat dit zien aan de patiënt.

  • N.J. Storm

    psychiater, ZWAAG

    Overigens: een psychiater is ook gewoon een medisch specialist, we zijn geen aparte groep binnen de medische wereld.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Wie moet er straks vragen of de verzekering van patiënt wel de hulpverlener betaald waar ik hem of haar naar toe wil verwijzen? Krijgen we daar een "mannetje" van de zorgverzekeraar voor die bij ons op de poli komt om die "service" aan de patiënt aan... te bieden? Of vinden de pantoffeldiertjes die dit bedacht hebben, deze service bij het "Informed Consent horen".
    Ik stel voor om het Ministerie van VWS niet te het "Ministry of Silly Walks" te noemen, maar vrij naar Monty Python's, het "Ministry of Silly Thoughts"!

  • M.D. Oosterhoff

    (kinder)psychiater, THESINGE

    Een psychiater is ook gewwon een medisch specialist, zegt coll. Storm. Hoe lang nog? Gaan ze wellicht straks de kinderpsychiatrie achterna, die uit het medisch stelsel is gelicht en nu een gemeentelijke voorziening is geworden?

  • G K Mitrasing

    Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard

    Alice in Wonderland huppelde ruim 100 jaar geleden nieuwsgierig door een spiegel, voordat ze terechtkwam in een wereld vol absurditeiten. Tegenwoordig is dat niet meer nodig….ook niet in de medische wereld, daar stapelen de absurditeiten zich op.... ...volledig gesteund door OMS, LHV en KNMG.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.