Inloggen
Blogs & columns
Blog

Nog even dit…

22 reacties

Omdat ik uit Nederland vertrek, zijn dit mijn laatste opmerkingen over covid in Nederlands perspectief. Misschien herinnert u zich nog dat ik na mijn eerste vaccinatie een pijnlijke zwelling op mijn linkerslaap kreeg? Hij zit er nog steeds, maar is veel minder groot. Ik ben in ieder geval blij dat ik het proces zo kan volgen, al weet je nooit waar de vetbolletjes nog meer domicilie hebben gezocht. Dat merken we dan wel. Het vaccin heeft me al een keer een n=1-bewijs geleverd dat het werkte. Ik ben een bewust gevaccineerde.

Maar om nu dit soort materiaal zomaar in te spuiten in het best doorbloede orgaan van ons lichaam – wij leerden tenminste nog te controleren of je niet intraveneus zat door even op te trekken – gaat me wel ver. En om de minister te horen zeggen dat bijwerkingen écht zeldzaam zijn ook. In ons vak mag je nooit jokken, toch? Ik zou willen voorstellen om de vaccinatie van kwetsbare mensen aan te moedigen en open en eerlijk te zijn over bijwerkingen. Die bijwerkingen zijn divers, afhankelijk van de lokalisatie van de cellen waarmee de membranen van de liposomen met het mRNA erin versmelten, welke cellen daarmee veranderen in productieplaatsen van een lichaamsvreemd eiwit. Waarna het weer de vraag is hoe het immuunsysteem van een bepaald individu daarop reageert. Hoe jonger je bent, des te groter de kans op verstoringen. Hoe vaker jonge jongens worden ingeënt, hoe groter de kans dat ze een pericarditis ontwikkelen.

Inenten van kinderen op deze wijze is onrechtmatig. Je mag kinderen niet blootstellen aan een middel dat lichaamseigen cellen een lichaamsvreemd eiwit laat produceren als dat niet nodig is voor hun gezondheid. Er zullen vast lezers zijn die menen dat de kinderen dan moeten worden ingeënt omdat ze anders een reservoir vormen voor hun medemens. Maar inenten heeft vrijwel geen invloed op de verspreiding, zoals iedereen kon zien in Israël waar de hoge vaccinatiegraad een golf met de deltavariant niet voorkwam. Nee, wie het virus bij de kinderen wil weghouden zal ze moeten opsluiten en uitsluiten…

Wie dat doet vergeet niet alleen dat de jeugd de toekomst heeft, maar ook dat je op die manier nooit toekomt aan groepsimmuniteit. Laten we die jip-en-jannekefilmpjes weer eens uitzenden met die groene en rode poppetjes en uitleggen dat de ontwikkeling van groepsimmuniteit altijd slachtoffers vraagt: grote mensen die ziek worden en doodgaan.

Inmiddels ben ik weer op Aruba komen wonen en werken. Hoewel hier de hotels en de restaurants vol zitten, worden nu toch weer maatregelen aangekondigd in verband met stijgende besmettingscijfers.

Ik zoek naar een grappiger onderwerp voor een volgend blogje.

Meer van Emile Keuter
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Geert Douma, neuroloog

  Geachte collega Tinselboer,

  U hebt goed gelezen dat ik geen voorstander ben vaccinatie met het Covid-mRNa vaccin van alle kinderen. Kinderen die vrijwel geen risico lopen op ernstig Covid lopen maar wel op ongewenste bijwerkingen van het Covid...-mRNA vaccin. Selectief vaccineren van de kwetsbaren verdient mijn voorkeur.
  Daar waar inhoudelijke argumenten ontbreken valt men vaak terug op gemeenplaatsen en “jij-bakken”.
  Blijkbaar is de materie te ingewikkeld om als “niet-specialist in Corona” een afwijkend oordeel te mogen hebben over het beleid. Dat moeten wij maar volledig overlaten aan de groep “deskundigen” ( OMT?) die in uw oren de absolute waarheid verkondigen. Een waarheid die, via persconferenties van de ministers, kritiekloos wordt doorgegeven door kranten en opinieprogramma’s.
  Natuurlijk geeft dat zekerheid, duidelijkheid en gemoedsrust. Dat hier vraagtekens bij worden geplaatst vindt u gezien uw reactie niet fijn.
  Het is vervelend dat andere bronnen uw “complete waarheidsbeeld” aantasten. Had u zich wat meer in de materie verdiept dan zou u ook geïnformeerd zijn geweest over de verschillen tussen een “pokken-vaccin” en een “Corona-vaccin”.
  Uw opvatting om de totale groep kinderen te willen vaccineren wordt niet door u onderbouwd. U heeft het over een “populatie afweging”. Als u daarmee groepsimmuniteit bedoelt dan wordt dit met de actuele kennis, wel erg zorgelijk. Welke zegeningen breng het vaccineren van kinderen? Waarom “geen free ride” voor hen? Daarvoor verschuilt u zich achter de “Corona-deskundigen”.
  Op de website van de Rijksoverheid wordt het advies tot vaccinatie van 5- 11 jarigen niet wetenschappelijk/getalsmatig onderbouwd. Er staan slechts aannames. Er staat zelfs een als positief bedoelt argument voor vaccinatie van kinderen dat de “strenge maatregelen waaraan zij nu onderworpen zijn” dan kunnen worden opgeheven. Voor wat hoort wat!
  Zelfs het OMT-lid kinderarts Károly Illy is het niet eens met het advies tot vaccinatie van alle kinderen (https://www.nvk.nl/nieuws/nieuwsbericht?newsitemid=157614086). Ontzegt u ook hem het recht op een van u afwijkend standpunt?
  Uw opmerking over 2de lijn, 3de lijn en “ik-geneeskunde” laat ik aan u. Wellicht kunt u de daarin door u beleefde frustraties op een andere plek nog eens uiten.
  Blijf niet te lang op uw knieën zitten maar probeer eens naar stemmen te luisteren van uw “tegenstanders” bijvoorbeeld die van Károly Illy of van het Artsen Covid Collectief. Ook zij willen net als u het belang van de patiënt naar voren brengen. Wij dienen allen hetzelfde belang daar speelt discussie ook een rol in.
  Een grote groep artsen die de kinderen een stem kunnen geven zijn kinderartsen maar vooral de “populatie geneeskundige” bij uitstek: de huisarts.

  • G. de Jong

   Bedrijfsarts, Vleuten

   Beste Geert,

   We mogen van mening verschillen maar we mogen als artsen geen desinformatie verspreiden.
   Dit doet het ACC al langere tijd in zeer ruime mate zie oa: https://www.zorgvisie.nl/blog/discutabele-retoriek-van-artsen-covid-collectief-kan-...volksgezondheid-schaden/
   Mbt vaccinatie van kinderen worden de verschillende kanten juist heel goed afgewogen zie o.a. de info op CovidKids https://covidkids.nl/.
   Fijne dag nog.

   Met vriendelijke groet,

   Gerben de Jong
   Bedrijfsarts

   • Geert Douma, neuroloog

    Dank voor uw reactie,

    Het artikel in "zorgvisie" heb ik gelezen. Ik weet niet of u de link recent nog geopend heeft maar interssanter dan het artikel zijn de reacties van de lezers van zorgvisie. Met uitzondering van een reactie zijn alle andere ...reacties namelijk uiterst negatief!
    Voor het roepen van "desinformatie"geldt het principe van wederkerigheid. Desinformatie is informatie die iemand niet past. Wat in de huidige tijd desinformatie kan zijn kan na enige tijd juist blijken te zijn. Met de opkomst van de Omikron variant zou het beeld van Covid infecties wel eens ten goede kunnen kantelen. Dat zou toch mooi zijn! • A.G.H. Tinselboer

  Huisarts, Slagharen

  Het gaat er niet om wat ik als bestuurder of inzittende van een auto vind, maar wat we als samenleving zouden moeten willen. Namelijk niet meer zelf het stuur in handen WILLEN nemen. We zijn, hoe ongemakkelijk ook in onze beleving, inferieur aan de t...echniek, ook nu al. Zelf autorijden zou een misdaad moeten zijn. De vermijdbare schade is hier dat mensen nog steeds zelf willen rijden, ondanks dat de techniek het beter kan.
  Hetzelfde geld voor niet ter zake kundigen met een mening over Corona. De afwegingen die nu te maken zijn, zijn te ingewikkeld voor niet-specialisten in dit dossier. Door in de weg te lopen met uw mening wordt het er niet beter op. Dat zou u zich, ook als neuroloog, veraf staand van populatie geneeskunde, moeten realiseren.
  In uw betoog gaat u er van uit dat, omdat kinderen zelf geen probleem zullen ondervinden van Corona (wat nog maar de vraag is op de lange termijn) er hier sprake is van vermijdbare schade. But there’s no such thing as a free ride. Bij vaccinatie zal er een populatie afweging moeten worden gemaakt. En dat betekent dat door wel wat doen er ook schade kan ontstaan bij individuen t.o.v. de grote groep, die we wegen als triviaal. Vreselijk als het je eigen kind overkomt, maar de soort gaat voor. Ik snap dat dat extra lastig is voor een 2e of 3e lijner ,die zich alleen maar met ik-geneeskunde bezig houdt, maar dat is ook precies de reden dat aan u deze afweging niet wordt gevraagd. Ik dank God op mijn blote knieën, dat we neurologen destijds niet om hun mening hebben gevraagd over wel of niet pokkenvaccinatie, anders hadden we er tot op de dag van vandaag nog steeds met de pokken te maken gehad.

 • Geert Douma, neuroloog

  Geachte dorpsfilosoof in opleiding,

  U maakt een bijzondere vergelijking tussen het ontstaan van vermijdbare schade door een over ons uitgerold vaccinatieprogramma en een dodelijk ongeval veroorzaakt door uw “zelfrijdende “ auto.
  Als uw “zelfrijde...nde auto” met u als inzittende een dodelijk ongeval veroorzaakt heeft gaat u blijkbaar zonder enig probleem weer in diezelfde auto rijden als die waarmee uw auto het slachtoffer heeft aangereden. Dit kunt u dan doen in de wetenschap dat door auto’s bestuurd door een mens al meer personen zijn doodgereden dan door zelfrijdende auto's.
  Vermijdbare schade toegebracht door een vaccin toegediend aan een groep kinderen en jongeren die wel het risico lopen op schade door dat vaccin maar er zelf geen baat bij zullen hebben, lijkt mij van een andere orde. De bijwerkingen van het vaccineren van deze groep jongeren is niet iets wat "onze Lieve Heer" ons aandoet. Dat u ook weer zelf het stuur in handen zou kunnen nemen van uw auto en van het stuurloze “vaccinatieprogramma” komt blijkbaar niet in u op.
  Als dit een voorproef is van wat "medisch filosofische epidemiologie" voor ons kan betekenen in het kader van de opleiding tot dorpsfilosoof, dan houd ik mijn hart vast.

 • A.G.H. Tinselboer

  Huisarts, tevens dorpsfilosoof in opleiding, Slagharen

  Rondom vaccinaties zie je dezelfde ongemakkelijkheid als bij zelfrijdende auto’s. De acceptatiegraad voor wat de natuur of onze Lieve Heer ons aandoet, afhankelijk hoe je wereldbeeld is, is vele malen hoger dan wat de mens ons aandoet. Een dodelijk ...ongeluk dat wordt veroorzaakt door een technische fout van een zelfrijdende auto, wordt als minstens 4,5 keer zo erg beschouwd als een dodelijk ongeluk door een menselijke fout. Hetzelfde geldt voor vaccinaties. Een bult op je slaap door Corona hoort erbij; een bult door Pfizer is een reden om te overwegen van vaccineren af te zien..
  Tijd voor incorporatie van medisch filosofische epidemiologie als vast onderdeel in het curriculum van elke arts..

 • A.L. Bartels

  Neuroloog, Haren

  Beste Emile,
  Je n=1 bijwerking vind ik niet heel overtuigend, maar je weet maar nooit, de rest van je betoog ben ik het mee eens.
  Eigenlijk zouden kinderen op mooi jonge leeftijd met omikron goed weerstand mogen opbouwen. En stuur die vaccins voora...l naar landen waar kwetsbare mensen niks hebben.

 • S. Wilhelmus

  Klinisch patholoog

  In reactie op de discussie tussen collega's Keuter en De Jong.
  Dit artikel van november 2021 laat zien dat tenminste 4 maanden na toediening van de mRNA vaccins nog spike-eiwit in exosomen in perifeer bloed wordt aangetroffen: https://www.jimmunol.o...rg/content/207/10/2405

  Persoonlijk ben ik geen voorstander van het vaccineren van kinderen omdat mijn afweging anders uitvalt dan van de gezondheidsraad. Hoewel de gezondheidsraad een aantal cijfers presenteert, worden er ook vrij veel aannames gemaakt waarvoor evidentie ontbreekt maar welke wel behoorlijk effect hebben op het advies. Bijvoorbeeld dat MIS-C minder voor zou komen na vaccinatie. Vooral omdat veel mensen en vermoedelijk dus ook kinderen, helemaal met de huidige omicron-variant, toch covid-19 krijgen. Er wordt geen enkele evidentie gepresenteerd dat MIS-C minder vaak zou voorkomen bij covid-19 na vaccinatie. Een behoorlijke aanname dus; misschien komt het wel vaker voor na vaccinatie?
  Ook lijkt het me met de gepresenteerde cijfers waarbij de gezondheidsraad er zelf al vanuit gaat dat naar schatting de helft van de kinderen reeds covid-19 heeft doorgemaakt, ook nuttig om bij de te maken beslissing voor een individueel kind te weten of het kind, wellicht subklinisch, reeds COVID-19
  heeft gehad. Maar ook hier wordt opeens een aanname gemaakt met grote gevolgen: "Dit advies geldt ook voor kinderen met een bewezen doorgemaakte SARS-CoV-2- infectie. Het is nog onvoldoende duidelijk of een eerste (milde) infectie kinderen voldoende beschermt." Het is nog onvoldoende bekend, dus gaan we maar uit van niet, is blijkbaar het motto. Terwijl als dit wel beschermt de door de gezondheidsraad geraamde kosten (onbekende en bekende bijwerkingen, zoals peri/myocarditis) en baten (vermijden van MIS-C) toch weer heel anders uitvallen. Daarnaast is bij volwassenen al aangetoond dat de kans op bijwerkingen van vaccinatie groter is wanneer je reeds covid-19 hebt gehad.

  • G. de Jong

   Bedrijfsarts, VLEUTEN

   Geachte collega Wilhelmus,

   U kunt alle info vinden op https://covidkids.nl/.
   Er zijn slechts heel sporadisch gevallen van MIS-V bekend.
   Pathofysiologisch/farmacologisch vind ik het vreemd om aan te nemen dat vaccineren een hoger risico kent dan ...niet vaccineren.

   Met vriendelijke groet,

   Gerben de Jong

 • E. Asmerom Asfaha

  Huisarts, Rotterdam

  Verfrissend deze kritische column. Ik ben het helemaal met u eens. Het is simpelweg niet nodig kinderen en masse te vaccineren tegen covid. Briljant verdienmodel van Phizer die natuurlijk weer niet aansprakelijk zal zijn voor eventuele gezondheidssch...ade.

 • E. Hajdarbegovic

  algemeen betweter, Rotterdam

  Een samenvatting:

  1. Lareb is niks waard.
  2. Covid doet kinderen niets.
  3. Vaccin deugt niet wegens pericarditis.
  4. Inenten van kinderen is categoriaal een andere aangelegenheid in vergelijking met het inenten van volwassenen.
  5. Vaccins hebb...en langetermijn bijwerkingen.
  6. Vaccineren verstoort de natuurlijke immuniteit.
  7. E. Keuter is in principe een pro-vaxer.

 • G. de Jong

  Bedrijfsarts, VLEUTEN

  Beste Emile,

  Hartelijk dank voor uw reactie.

  Ik heb de adviezen van de Gezondheidsraad met een aantal experts goed gevolgd en deze zijn tot nu toe goed afgewogen en zorgvuldig geweest. Zij maken gebruik van zowel nationale als internationale br...onnen en in vele landen is men verder met vaccinatie van kinderen (zoals de VS) en wordt ook nauwkeurig gemonitord. Niet voor niets vallen zelfs voor de kinderen op individueel niveau de voordelen van vaccinatie positief uit t.o.v. van niet vaccineren al zijn de individuele voordelen minder groot. De individuele voordelen nemen geleidelijk toe met vorderen van de leeftijd. Zoals zo vaak liggen de zaken genuanceerd en helaas zie je dat in de media vaak niet terug wat tot schade en levens leidt. De ongenuanceerdheid en risico op misbruik is ook precies mijn bezwaar tegen uw bijdrage. Het lijkt mij dat wij daar als artsen niet aan mee moeten doen.

  Hieronder ga ik nog specifiek in op een aantal door u gemelde punten:

  Mbt de monitoring van Lareb:
  De covid vaccins zijn onderdeel van Lareb Intensive Monitoring programma zie:
  https://www.lareb.nl/image-widget/lareb-intensive-monitoring
  Daarnaast wordt ook internationaal uiteraard intensief gemonitord zoals hierboven reeds genoemd.

  Mbt het pericarditis/myocarditis:
  De bevindingen van de Gezondheidsraad worden steeds meer bevestigd zie bijvoorbeeld in onderstaande onderzoek in Nature:
  https://www.nature.com/articles/s41591-021-01630-0
  Wat is de balans?
  In de 28 dagen na eerste vaccinatie 1-6 myocarditis gevallen per miljoen
  In de 28 dagen na tweede vaccinatie 10 myocarditis gevallen per miljoen
  In de 28 dagen na SARS-CoV-2 positieve test 40 myocarditis gevallen per miljoen. Daarnaast toegenomen risico’s op pericarditis en hartritmestoornissen na infectie.

  Mbt mogelijke menstruatiestoornissen die nauw verband houden met (angsten) voor zwangerschap en vruchtbaarheid heeft collega Mathijs Binkhorst, kinderarts/neonatoloog een goed literatuur onderzoek gedaan zie: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6870027755547844609?updateEntityUrn=urn%3Ali%3Afs_feedUpdate%3A%28V2%2Curn%3Ali%3Aactivity%3A6870027755547844609%29

  Bij jongeren is de sociale en maatschappelijke context belangrijk zoals vitaliteitsdeskundige (met achtergrond biomedisch wetenschappen en psychologie) Chi Lueng Chiu en actuaris Rob Smit mooi beschrijven in dit artikel:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/31/jongeren-vaccineren-helpt-iedereen-a4063710

  Verder is LongCovid een belangrijk probleem eigenlijk bij alle leeftijden en bij jongeren:
  Long COVID bij jongeren is al vaker vastgesteld zoals in een Noors onderzoek waarbij de helft van de jongeren na een half jaar nog symptomen hebben. In dat onderzoek was er geen sprake van een controlegroep, waardoor je niet weet of de klachten niet het gevolg zijn van maatschappelijke omstandigheden zoals een lockdown. In het Britse CLoCK onderzoek is echter wel sprake van een controlegroep. Het werd gehouden onder de leeftijdsgroep 11-17 jaar en daaruit bleek dat 14 procent na 15 weken nog tenminste 3 symptomen hebben waaronder vermoeidheid. Hoewel jongeren doorgaans milde klachten hebben, blijken ze ook langdurig getroffen te kunnen worden. De kans is met 1 op 7 zeker niet gering.
  https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2157

  Met vriendelijke groet,
  Gerben de Jong
  Bedrijfsarts

  • E.J.W. Keuter

   neuroloog, Aruba

   Ik heb geen twijfel aan de kundigheid van de GR. We zullen zien wat ze binnenkort gaan adviseren. En houd vooral goed in de gaten wat de Amerikanen gaan laten weten over beheersing en preventie van covid. Het gaat snel nu er meer bekend wordt. Ook ov...er de oorzaak van de pandemie zullen we hopelijk meer gaan horen. Als dat tenminste mag van u. Want als het antivaxers een beetje gelijk geeft dan zou u liever hebben dat medisch contact het zou censureren. Toch? Ik vind het top dat MC mij de gelegenheid geeft mijn nek uit te steken. Hak er maar op los hoor.

   • G. de Jong

    Bedrijfsarts, Vleuten

    Beste Emile,
    Heeft u de strekking van mijn verhaal wel begrepen? U mag natuurlijk uw nek uitsteken! Kritiek mag en moet zelfs maar wel op basis van juiste en zorgvuldige informatie. Kunt u inhoudelijk op mijn repliek reageren? Aanvullende vraag: ken...t u bijwerkingen van vaccins op langere termijn dan zeg maar ongeveer 2 maanden? Hoe snel is de clearance van de mRNA vaccins? Ik hoor graag!
    Vriendelijke groet,
    Gerben de Jong

    • E.J.W. Keuter

     neuroloog, Aruba

     Ok. Het is flauw niet op de inhoudelijke vragen in te gaan:

     De site van lareb is mooi. Er staat nergens iets over absolute getallen. Het gaat om een populatie met 57 tot 95 procent algemene bijwerkingen de dagen na injectie. Die komen vaker voor a...ls je covid gehad hebt en de lijst invult. Verder niets.

     Het literatuuronderzoek over menstruatie problemen zegt dat er vooralsnog geen reden is te denken dat de vruchtbaarheid en de uitkomst van zwangerschappen verstoord zou worden. Niets meer. Wat denkt u zelf?

     Het risico op myocarditis is op zijn minst nog onduidelijk.
     Ok het is nog preprint maar lees ook de commentaren. https://doi.org/10.1101/2021.12.23.21268276

     Over long covid wil ik het nog best een keertje hebben. Voorlopig verwijs ik naar wat ik daar eerder over schreef en wat daarover verder in mc staat momenteel.

     Uw aavullende vraag: kent u bijwerkingen van vaccins op langere termijn dan zeg maar ongeveer 2 maanden?
     Toevallig heb ik er een van mijzelf geobserveerd en beschreven.

     Hoe snel is de clearance van de mRNA vaccins? In het cytoplasma en de interstitiele ruimte lijkt mRNA snel te worden afgebroken. Daar gaat het ook niet om. Die cellen wapperen dan al met hun spike eiwit. Op onzekere plaatsen in het lichaam. Begrijpt u?

    • E.J.W. Keuter

     neuroloog, Aruba

     En dan kom ik natuurlijk weer met andere referenties. Twee dingetjes collega. Denkt u nu echt nuance te zullen vinden in uw wetenschappelijke onderbouwing? Het gaat me er juist om dat we met ons gewone artsenverstand kunnen zien dat er dilemma's zijn.... Stel dat uw dochter bijwerkingen zou hebben? Zelf nadenken alstublieft.

     Het ander is uw opening: U en Medisch Contact geven antivaxxers en corona sceptici hiermee weer onnodig voer voor hun toch al gemanipuleerde wantrouwen. Dat lijkt me meer een uitspraak voor Ping of Poetin. Ik zie wel het probleem maar ik vind niet dat we daarmee nuance moeten inleveren.

     • G. de Jong

      Bedrijfsarts, Vleuten

      Beste Emile,

      Wederom dank voor uw reacties.

      Natuurlijk is er altijd sprake van dilemma's in de geneeskunde werken we op basis van waarschijnlijkheden.
      Daarbij moeten we ons gezonde verstand inderdaad nooit uitschakelen. Waar het mij om gaat is... dat we datgene wat we wel weten mee moeten nemen in onze afwegingen. En dat is inmiddels best wel wat!

      De site van Lareb is inderdaad mooi want de diverse mogelijke bijwerkingen worden netjes behandeld: https://www.lareb.nl/pages/veelgestelde-vragen-coronavaccins

      Over menstruatiestoornissen staat daar het volgende (met absolute getallen):
      https://www.lareb.nl/news/menstruatiestoornissen-mogelijk-een-bijwerking-van-coronavaccins
      Menstruatieklachten kunnen optreden na mRNA-vaccinatie. Deze zijn doorgaans van korte duur, d.w.z. ze duren meestal één tot twee cycli. Deze klachten kunnen vervelend zijn, maar worden verder als ongevaarlijk beschouwd. Tijdelijke onregelmatigheden in de menstruatie treden vaker op na vaccinaties (bijv. ook na het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker) en komen ook voor t.g.v. stress, leefstijlveranderingen en bij (virale) infecties, zoals Covid-19.

      Mbt vruchtbaarheid en zwangerschap moet de conclusie zijn zie ook de genoemde bijdrage van Mathijs Binkhorst:
      Er geen gegronde redenen zijn om aan te nemen dat mRNA-vaccins voor afwijkende zwangerschapsuitkomsten zorgen, zijn er wel evident aanwijzingen dat Covid-19 tijdens de zwangerschap gepaard gaat met een toegenomen risico op zwangerschapscomplicaties en (daardoor) vroeggeboorte.

      Over myocarditis en pericarditis staat het volgende op de Lareb site:
      https://www.lareb.nl/vaccin-kennis-pagina?id=1514

      Mbt de preprint van Patone het volgende:
      Deze cijfers komen aardig overeen met de cijfers van Lareb. Bij Moderna is de incidentie iets hoger dan bij Pfizer, daarom worden tieners met Pfizer gevaccineerd en niet met Moderna. Wat een erg belangrijk commentaar op de preprint van Patone et al is, is dat de incidentie van myocarditis vergeleken wordt tussen vaccins en na Covid echter, in de eerste 28 dagen na vaccinatie of infectie, terwijl we allemaal weten dat mis-c, met daarbij aardig wat cardiale complicaties gemiddeld vanaf 4 weken na de infectie optreedt, dus dat valt allemaal buiten de gekozen observatie termijn.

      Belangrijk is dus dat correlatie geen causaliteit is omdat diverse aandoeningen normaal ook voorkomen en ten gevolge van andere oorzaken. Een pijnlijke zwelling aan de slaap lijkt mij niet een logisch gevolg van de vaccinatie u wel?
      Bijwerkingen van vaccins treden vrijwel altijd op kort na de vaccinatie, dit komt omdat er anders dan bij medicatie geen sprake is van stapeling, vandaar ook mijn vraag over de clearance. Er zijn historisch geen bijwerkingen van vaccins bekend langer dan 2 maanden na vaccinatie.
      Mbt de spike-eiwit verhalen die rondgaan wordt gelukkig steeds mee bekend en ontkracht, leest u dit eens: https://byrambridle.com/

      Als laatste begrijp ik eerlijk gezegd onderstaande zin niet:
      'Denkt u nuance te zullen vinden in wetenschappelijke onderbouwing?'
      Begrijp ik nu goed dat u experience based medicine laat prevaleren boven evidence based medicine?
      Vervolgens komt u met een wetenschappelijke onderbouwing in de vorm van een preprint?
      Is dit geen meten met 2 maten?

      Met vriendelijke groet,

      Gerben de Jong
      Bedrijfsarts
 • neuroloog, Geert Douma

  Dankjewel Emile voor dit bericht,

  Ik ben het volledig met je eens: het vaccineren van kinderen en jongeren is volstrekt ongewenst.
  De belangrijkste plicht van diegene die de vaccinaties bij kinderen en jongeren in het algemeen verricht is dat ...zij hen geen schade toebrengen. De kans op ernstig Covid bij kinderen en jongeren is vrijwel nihil. Vaccineer alleen jongeren als zij een hoog risico zouden lopen.
  De kans op ernstig Covid lijden is de groep jongeren minimaal. Het long-Covid probleem is van een andere orde en ook niet gerelateerd aan wel/niet vaccineren.
  De “real world data” , buiten de papieren werkelijkheid van de Gezondheidsraad, laat onomstotelijk zien aan dat er een verhoogd risico is op complicaties na vaccinatie met het mRna-vaccin bij jongeren in de vorm van pericarditis en myocacarditis. Ook bij herstel of ook zonder dat er veel klachten zijn geweest kunnen later in het leven nog cardiale problemen ontstaan.
  Bijwerkingen van het mRna vaccin op langere termijn zijn (nog) niet beschreven. Voor de oudsten onder ons zal dat niet zo’n probleem zijn. Voor de jongere die nog een heel leven voor de boeg heeft is dat een ander verhaal.
  De gedachte van het vormen van een “cordon sanitaire” van jongeren om de kwetsbare ouderen, als dat al mag worden gevraagd aan de groep jongeren, is met dit vaccin zinloos. Het vaccin beschermd in het geheel niet tegen verspreiding van het virus.
  Het is natuurlijk fijn dat het LAREB alle bijwerkingen registreert zoals collega de Jong meldt. Het doel van deze registratie is “waarschuwen” en niet het streven naar zo veel mogelijk geregistreerde bijwerkingen.
  Neem deze “waarschuwing” serieus en gebruik het gezonde verstand.
  Wil je desondanks toch kinderen gaan vaccineren hou je dan ook aan de regels voor “informed consent”. Informeer dus ouders en jongeren voor de risico’s voorafgaand aan de vaccinatie.
  Dit niet doen in het kader van “massavaccinaties” kan gevolgen voor de vaccineerder hebben.

  • G. de Jong

   Bedrijfsarts, VLEUTEN

   Beste Geert,

   Zie mijn bovenstaande reactie aan Emile. Het ligt toch een stuk genuanceerder dan u beschrijft. Ziet u kans om uw reactie te nuanceren?

   Met vriendelijke groet,
   Gerben de Jong
   Vleuten

 • B.S. Leenstra

  Haio, Amsterdam

  Satire is op zijn best als het lastig te vinden is.

 • G. de Jong

  Bedrijfsarts, Vleuten

  Beste Emile,
  Heeft u de adviezen van de Gezondheidsraad gelezen?
  https://www.gezondheidsraad.nl/over-ons/documenten/adviezen/2021/12/10/vaccinatie-van-5--tot-en-met-11-jarigen-tegen-covid-19
  https://www.gezondheidsraad.nl/over-ons/documenten/advie...zen/2021/06/29/vaccinatie-van-adolescenten-tegen-covid-19
  Volgens mij worden alle risico’s netjes afgewogen tegen de voordelen? Dat lees ik niet bij u?
  Wat is bv de verhouding in schade tussen de meestal mild verlopende zeldzame pericarditis tov van andere risico’s van doormaken van Covid bij jongeren zoals MIS-C?
  Worden alle bijwerkingen niet netjes bijgehouden en gepubliceerd bij het Lareb?
  U en Medisch Contact geven antivaxxers en corona sceptici hiermee weer onnodig voer voor hun toch al gemanipuleerde wantrouwen.
  We zijn met een aantal collega’s op LinkedIn actief om desinformatie te bestrijden en gestart met een kennisbank met betrouwbare Covid informatie zie covidwiki.nl. Ik nodig u van harte uit om daaraan mee te werken.
  Gerben de Jong
  Bedrijfsarts

  Gerben de Jong

  • E.J.W. Keuter

   neuroloog, Aruba

   Ja, daar staat dus in dat we niet weten hoe de kaarten liggen. En dat de kans op een hartontsteking zeer laag is. Ten eerste is dat nog maar de vraag. Ten tweede is die kans veel groter dan zonder inenten. Bij lareb, dat zal u dan toch ook wel weten,... worden bijwerkingen slechts passief gescoord en slecht bijgehouden. Bij een zo grote diversiteit, inherent aan het werkingsmechanisme, vind je dan dus niets. Een bijwerking moet dan opvallend zijn voordat hij duidelijk wordt. Zoals hartontstekingen bij jongetjes en menstruatie problemen bij jonge vrouwen. En vergeet niet het belangrijkste: het is niet nodig. De kans voor kinderen om te overlijden aan covid is ongeveer nul.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.