Blogs & columns
Blog

Niet-verwijsbrief - Bart Timmers

10 reacties

Don Quichot. Mooie vent vond ik dat. Al heb ik de oorspronkelijke, ruim 1100 pagina’s tellende roman uit begin 17de eeuw van Miguel de Cervantes Saavedra nooit helemaal uitgelezen, inspiratie vind ik er wel in. En als ik dan voor de zoveelste keer ’s avonds op de praktijk me door de toenemende berg onzinnige formulieren of verzoeken om informatie werk, dan duikt hij nog wel eens ergens op in een opstandig deel van mijn brein. En dan verpak ik een onterecht gevraagde verwijsbrief ineens zo:

Geachte lezer,

Mocht u de film Brazil van Terry Gilliam nog nooit gezien hebben: Een aanrader. Het verschil tussen die film en de gezondheidszorg is dat ik om de bureaucratie in de eerste kan lachen en in de tweede moet huilen. Sommige bureaucratie moeten we op de koop toe nemen. Maar als het te gek wordt, dan moeten we reageren! Daarom, beste lezer, aan u de vraag: Moeten we als werkers in de gezondheidszorg alles maar over ons heen laten komen of moeten we gewoon af en toe eens niet meedoen en zeggen: Doe even normaal.

Dit briefje is mijn standaardbriefje als antwoord op gekke, onredelijke, overbureaucratische, onzinnige of anderszins niet zorgverbeterende verzoeken. Ik stop mijn energie in het zo goed mogelijke leveren van zorg en niet in opgelegde onzinnige administratie waar ik echt he-le-maal geen tijd voor heb. Hieronder staat de informatie die benodigd is, de bijbehorende secretaresse om het in het gewenste formulier te gieten mag u zelf regelen.

In dit geval vroeg u een verwijsbrief voor XXX, die ik NIET heb verwezen. Door een complex ziektebeeld is hij al jarenlang uitgebreid bekend bij kinderartsen in de tweede en derde lijn. Die hebben uw hulp ingeschakeld. Waarna ergens iemand bedacht blijkt te hebben dat de kinderarts dat niet mocht. En dus moet de huisarts dat maar doen. Maar ik héb hem niet verwezen. Het is bijna aanzetten tot fraude! Daarna hebt u de ouders benaderd met het verzoek mij alsnog te vragen die brief te schrijven, onder dreiging van het zelf moeten betalen van de behandeling. In die brief hebt u gezegd dat er in de verwijsbrief moet staan dat het om gespecialiseerde ggz moet gaan. Welnu: Kijk ‘s aan, daar stond het! In deze niet-verwijsbrief, want ik kan geen verwijsbrief maken als ik niet verwijs!

PS: Ik snap ook wel dat u er niks aan kunt doen. Ik ook niet. Maar dat we er niks aan kunnen doen, moet toch ook niet betekenen dat we allemaal als murw gemaakte makke schapen achter ieder gek idee van een niet door realiteitszin begiftigde beleidsmaker aan moeten lopen? Dus stuur deze brief (geanonimiseerd uiteraard) vooral door naar een verantwoordelijke. Ergens achter een bureau zit iemand zonder kennis van de werkvloer op dit moment weer andere regeltjes te verzinnen om het zorgproces te stagneren en te frustreren. Zorg dat deze brief vooral ook dáár terechtkomt! En laten wij vooral zelf blijven nadenken.

Met vriendelijke groet,

Bart Timmers

  • Bart Timmers

    Huisarts Bart Timmers is mede-eigenaar van Groepspraktijk Huisartsen in 's Heerenberg en huisarts-opleider.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, THESINGE Nederland

    Als ik vanuit de specialistische GGZ een patient verwijs naar een andere specialistische GGZ dan kan dat formeel nog net, maar alleen als psychiater en niet als andere hoofdbehandelaar. Maar de ontvangende instantie wil toch graag een verwijsbrief va...n de huisarts om gedonder met de zorgverzekeraar te voorkomen. Zij weten ook niet precies welke eisen welke zorgverzekeraar stelt en nemen liever het zekere voor het onzekere. Mijn financiele/administratieve afdeling (die in deze tijden van nood een flinke groei doormaakt) weet niet precies of de afspraken die met de zorgverzekeraar gemaakt zijn om toch maar door de huisarts te laten verwijzen hierover bindend zijn. Nee, vermoedelijk kan een zorgverzekeraar dat niet eisen, maar in de onderhandelingen gaan ze niet op alle slakken zout leggen.De zorgverzekeraar geeft desgevraagd aan dat het niet perse hoeft, maar dat ze het wel beter vinden.Gevraagd naar de argumentatie krijg ik een antwoord van een dermate hoog bureaucratisch gehalte dat mijn cortex uitvalt en ik het dus niet kan herhalen. Dieper hersendelen kunnen nog wel melden dat het nergens op sloeg. Ondertussen kost dit hele circus veel tijd en daardoor moet mijn client langer wachten, dus toch maar de huisarts verzocht of hij een verwijzing wil doen. Ik haat het huisartsen hiermee op te zadelen. Als een huisarts verwijst naar een specialist dan mag hij verwachten dat deze een doorverwijzing zelf regelt, maar we zullen moeten wennen aan gehoorzaam doen wat de zorgverzekeraar wil. En dan maar af en toe je gal kwijt raken in blogs. ZAf en toe droom ik van een massale opstand. Een weigering om hieraan nog langer mee te werken, die zich als een olievlek over het land verspreid, waaraan iedereen meedoet van hoog tot laag en van een vastberadenheid , dat zelfs een minister Schippers er niet tegen is bestand. Meestal sus ik mezelf met dat het nog veel erger kan, dat we ondanks al dit soort gedoe nog steeds mooi werk hebben en dat de wal het schip wel eens zal keren.

  • M. Ooms

    Huisarts , NIJEVEEN Nederland

    Ik krijg een brief vanuit het ziekenhuis. Een patient van mij is gezien door de internist op de eerste hulp waarna de psychiater in consult werd geroepen. Deze heeft gedegen onderzoek gedaan, een voorlopigheid diagnose gesteld en een behandelplan op...gesteld. Hij zal worden aangemeld bij de polikliniek, waarna de behandeling zal beginnen. Een week later meldt deze niet sprekende mijnheer zich bij ons aan de balie, of wij hem kunnen verwijzen naar de polikliniek. Nee, zegt de doktersassistente nog, dat hoeft niet, u bent daar al aangemeld. Ik dacht, ik bel er wel even achter aan, en u raadt het al.....de internist mag niet doorverwijzen. Aangezien wij ook gewoon een afschrift kregen van de psychiater had ik hier niet het idee dat ik als huisarts niet betrokken werd bij de hele gang van zaken. Dus dat is geen excuus om mij weer een nieuwe verwijsbriefjes te laten schrijven.

  • M. Ooms

    Huisarts, NIJEVEEN Nederland

    Helaas door de autocorrectie zijn er een paar vreemde woorden in mijn reactie terug te lezen, maar de strekking lijkt me duidelijk.

  • M. Ooms

    Huisarts, NIJEVEEN Nederland

    Helaas door de autocorrectie zijn er een paar vreemde woorden in mijn reactie terug te lezen, maar de strekking lijkt me duidelijk.

  • C.D. van Leeuwen

    Huisarts, EMMEN

    Beste Bart, dank weer voor je heldere analyse van het steeds troebeler wordend water waarin wij verkeren. Soms helpt het. Zo zijn de vermaledijde taxibriefjes afgeschaft. Ook daar moesten we de diagnose van de patient invullen. Die werd dan ook door ...de taxichauffeur gelezen. Reden voor een collega van mij om daar steevast GUNA in te vullen. Daar heeft hij nooit commentaar op gekregen. Wat het betekent? Gaat U Niets Aan.
    Misschien kunnen we dat anno 2015 ook nog gebruiken.

  • F.D. Brons

    huisarts np en SCEN-arts, 'S-GRAVENHAGE Nederland

    Ik ben nu inmiddels 7 jaar uit de dagelijkse praktijk en na het lezen van deze brief wordt mijn (lichte) heimwee naar het vak enigszins getemperd.
    Het was mijn ervaring overigens dat niet de inhoud maar de loutere aanwezigheid van het briefje belangr...ijk was. Nooit ontving ik enig commentaar op het standaard inlichtingenbriefje 'verklaring van geen verklaring' of 'indicatie voor nieuwe onderbeensprothese: been nog niet aangegroeid, maar houden hoop'.

  • C.J. de Jong

    anesthesioloog, AMSTERDAM Nederland

    Geachte collega Timmermans,

    Hartelijk dank voor deze niet-verwijsbrief. Ik stel voor dat alle artsen in Nederland deze brief overnemen en gaan gebruiken. Graag wel iedere keer een kopie aan de zorgverzekeraar sturen. Misschien dat we zo het door de ...zorgverzekeraars gecreëerde probleem zichtbaar kunnen maken.

  • W.P.A. van Rooij

    psychiater, ZUILICHEM Nederland

    Op zich sympathiek, deze Don Quichote actie, zij het wat passief-agressief en patiëntonvriendelijk. Tenzij je de patiënt natuurlijk wil straffen voor zijn domme keuzes bij de laatste tweede kamer verkiezingen. De reactie van cynische Schippers kan al... invullen: als de huisartsen hun poortwachtersrol niet meer willen vervullen of traineren, dan leggen we die verantwoording toch ook bij de zorgverzekeraar? Die kan dan vooraf toetsen of een verwijzing wel terecht is en of de gevraagde zorg wel goedkoop genoeg is. Met dank aan Don Quichote. Er zal meer creativiteit nodig zijn om het perverse systeem dat Schippers c.s. gecreërd hebben te veranderen, vrees ik.

  • H.J.M. van Dijk

    huisarts, AMERSFOORT Nederland

    De gekte van alles maar te moeten verantwoorden is al heel lang aan de gang, maar neemt momenteel binnen de GGZ wel groteske vormen aan. Collega Timmers, dank voor je suggestie.
    Een collega huisarts, die inmiddels met pensioen is, wilde het systeem v...an controleurs wel eens omzeilen op de vraag welke diagnose de patient had, met de antwoord:'GUGBA'. Met deze vermelde diagnose hoorde hij daarna nooit meer iets en de patient ondervond ook geen nadelige gevolgen. Deze acroniem staat voor Gaat U Geen Barst Aan.
    Recent ontving ik een verwijsbrief aan een GGZ instelling terug omdat de handtekening door de AGB code van de verwijzer was gezet. Ook onder de GGZ controlers lijkt daar de gekte toegeslagen. U begrijpt, op deze malligheid heb ik niet meer gereageerd.

  • M.B.P. van der Poel

    waarnemend huisarts, DOORWERTH Nederland

    Op het eerste gezicht een heel terechte aanval op allerlei bureaucratisch gedoe. Bij overdenking: als wij als huisartsen de spin-in-het-web-functie als poortwachter willen hebben, is de vraag om een verwijzing naar de GGZ vanuit de 2e of 3e lijn een ...hele terechte, immers: wij kunnen overzien waar de betreffende patient eerder geweest is, goede of slechte ervaringen heeft etc. Het enige wat wij als huisarts dan nodig hebben is een brief vanuit die 2e of 3e lijn met informatie en de motivering voor de vraag om verwijzing.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.