Medicijntekorten: misschien weet oma nog raad?
4 reactiesDe noodklok luidt inmiddels haast continu: medicijntekorten zijn groter dan ooit tevoren en dat heeft grote gevolgen voor artsen en patiënten. Ook ik krijg vrijwel wekelijks bericht van de apotheek dat bepaalde medicijnen niet meer leverbaar zijn. Tegelijkertijd schrijf ik op dit moment de tiende pil voor aan een van mijn bewoners op de PG-afdeling.
Haar bloeddruk is volgens de richtlijnen net wat te hoog en de leefstijlinterventies zijn weinig kansrijk. Ik voel me met de huidige medicijntekorten bijna schuldig over deze zoveelste pil op haar lijst. Terwijl ik naar mijn scherm staar, dwalen mijn gedachten af. Kunnen we wellicht nog wat leren van eeuwenoude medische kennis als onderdeel van de oplossing voor deze crisis?
In de afgelopen eeuwen heeft de geneeskunde zich razendsnel ontwikkeld. Dankzij medicijnen, bestralingen en operaties kunnen we de meest uiteenlopende ziektes behandelen; een luxe die de mensheid millennia lang niet heeft gehad. Ik vraag me wel af of we door die snelle ontwikkelingen niet ook een hoop waardevolle kennis zijn verloren. Er zijn in de voorbije eeuwen ongetwijfeld veel artsen geweest die patiënten adequaat hebben kunnen behandelen zonder moderne medicijnen.
Denk aan het gebruik van wilgenbast als pijnstilling in de tijd van Hippocrates. Later bleek dit salicylzuur te bevatten; de voorloper van aspirine. Of neem de Britten die in de achttiende eeuw hartklachten behandelden met vingerhoedskruid, wat we inmiddels in een andere vorm kennen als digoxine. En het Quechua-volk in Peru gebruikt al eeuwenlang de kina-plant voor zijn medicinale eigenschappen; de extracten hiervan bleken later onder de naam ‘kinine’ per toeval effectief in de bestrijding van malaria.
De lijst van klassieke behandelingen voor moderne aandoeningen lijkt lang. Toch zijn we inmiddels volledig afhankelijk van de grote farmaceuten, en zijn de natuurlijke roots van veel medicijnen in de vergetelheid geraakt. Hoewel het prettig is om te werken met goed onderzochte moderne middelen, vraag ik me soms af of we ons hier niet te veel op fixeren. Zeker bij de verpleeghuispopulatie, die al bovengemiddeld veel medicatie gebruikt en extra vatbaar is voor interacties en bijwerkingen. De recente toename van medicijntekorten onderstreept de noodzaak om alternatieve behandelingen te onderzoeken.
Ik denk dat we medische literatuur en behandelingen uit vervlogen tijden meer zouden moeten waarderen. Deze oude bronnen kunnen mogelijk waardevolle inzichten bieden die juist in tijden van schaarste van moderne medicijnen van pas kunnen komen.
Ik richt me weer op mijn scherm en druk zuchtend op de 'voorschrijven'-knop. Bij het volgende bericht van niet leverbare medicijnen zal ik mijn oma eens vragen of zij nog raad weet.
Meer van Djimme van Etten
R. Karemaker
Psychiater, Rotterdam
Er is een hoop evidentie over ons eten en wat dat voor effecten heeft op onze gezondheid. Ik vind het daarom nog altijd verbazingwekkend wat voor matige kwaliteit eten er in instellingen wordt geserveerd. Recent verscheen er een studie die middels et...en early stage Alzheimer patiënten sterk liet verbeteren, vooral middels dieet interventies: Ornish D, Madison C, Kivipelto M, et al. Effects of intensive lifestyle changes on the progression of mild cognitive impairment or early dementia due to Alzheimer's disease: a randomized, controlled clinical trial. Alzheimers Res Ther. 2024;16(1):122. Published 2024 Jun 7. doi:10.1186/s13195-024-01482-z
Dit gaat over dementie, maar hart en vaatziekten, diabetes etc. zijn middels dieet vaak ook reversibel. Waarbij Ornish er vanuit gaat dat HVZ, DM en dementie in elkaars verlengde liggen qua oorzaken dus ook behandeling en secundaire preventie.
Dus door beter voedsel minder pillen en een betere gezondheid. Oma zou tevreden zijn.
T.C. Lebbink
Medisch Adviseur
Moeten we ons niet afvragen of sommige dingen überhaupt (nog) behandeld moeten worden
Zoals lichte hypertensie in een verpleeghuispopulatie.
I. Nanninga
Arts, Haren
Ik zie het al voor me. Mw u heeft een depressie, ga maar zelf st Janskruid plukken bij volle maan en maak er thee van en drink dat drie keer daags.
Het is een romantisch idee maar het is niet werkbaar. Ik sluit me aan bij de vorige reactie. Daar...naast werd ook de sterkte van de preparaten in grootmoederstijd niet gewaarborgd. Iedereen deed maar wat m goed leek en het kaf werd niet gescheiden van het koren. Zo ontleenden artsen gedurende honderden jaren veel status en goede verdienste aan behandelingen met bijvoorbeeld kwikklismas en aderlaten. Ook wisselbaden en uterusmassage voor “hysterie” of baarmoederresectie voor deze doelgroep waren gedurende een periode populair. Dat iets lange tijd heeft bestaan geeft geen garantie dat het een werkzame behandeling is.
O. Lopes Cardozo
rustend oogarts, Kortenhoef
Er is een reden dat digitalis extract door digoxine vervangen is: het digitalisblad bevat naast digoxine ook digitaline, met een veel langduriger werking, en nog andere verwante alkaloïden. Het mengsel had een onvoorspelbaar effect en was dus levensg...evaarlijk. Zo is het ook met andere remedies uitgrootmoeders tijd.Het medicijntekort is frustrerend, maar geen reden om terug te verlangen naar die "goeie oude tijd"