Blogs & columns
Blog

Lives matter

13 reacties

Niets menselijks is me vreemd. Vooringenomenheid bijvoorbeeld. Ik ging er blindelings van uit dat onder Afro-Amerikanen veel meer opiaatverslaafden en dientengevolge doden zouden zijn dan onder hun blanke (sorry: witte) landgenoten. In de New York Times van 25 november 2019 wordt mijn vooringenomenheid gelogenstraft: A ‘Rare Case Where Racial Biases’ Protected African-Americans.

Uit onderzoek blijkt dat het percentage opiaatgerelateerde doden onder zwarte en witte Amerikanen  twintig jaar geleden ongeveer gelijk was, maar dat er in 2010 procentueel twee keer zoveel witten overleden aan een overdosis, vooral van oxycodon en fentanyl. Raciale vooringenomenheid en ongelijkheid bleken de engelbewaarders – mogelijk 14 duizend minder opiaatdoden – van  zwarte Amerikanen. Deze laatste hadden (en hebben) slechtere toegang tot het medisch circuit en kregen daardoor minder vaak opiaten voorgeschreven. Bovendien meenden veelal witte dokters dat zwarte  Amerikanen een hogere pijngrens hebben, dat ze opiaten toch maar op de zwarte markt zouden verkopen en sneller verslaafd zouden raken dan witte Amerikanen. Misschien hebben Afro-Amerikanen hierdoor wel meer onnodige pijn moeten verdragen, maar die pijn leverde wel 14 duizend 'lives' op. Voor de duizenden witte opiaatdoden is het achteraf bezien triest dat ze wit waren. Of eigenlijk roze. Want ze waren niet wit en ook niet blank maar varkenskleurig. Zwarte mensen zijn overigens ook niet zwart maar koffiekleurig, van espresso tot cappuccino. En Chinezen zoals Oeigoeren zijn niet geel als een eierdooier. En LHBT'ers ondanks hun vlag niet regenboogkleurig. En zigeuners en Joden hebben inderdaad vaak donkere ogen. Ja, black lives matter, maar ook Jew lives en Oeigoer lives en LHBT lives en ook Pink lives. Wat ik maar wil zeggen: Any color lives matter of korter: Lives matter. Tel vooral daarom tot tien (shared decison making) voor u protocollair weer een receptje oxycodon of fentanyl voorschrijft. Natuurlijk: pain matters maar life niet minder.   

lees ook
 • Jos van Bemmel

  Jos van Bemmel schrijft vanuit zijn ervaringen als huisarts.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • G van Breukelen

  huisarts, Woerden

  Mw Mazliah-de Vries, dank u voor deze mooie metafoor! Hiermee is denk ik in een klap duidelijk wat er mis is met "All lives matter".
  Natuurlijk tellen alle levens. Maar juist omdát alle levens tellen, én zwarte levens het in onze samenleving zwaarde...r/slechter hebben/acuut aandacht nodig hebben, zouden we ons daar nu dus op moeten concentreren!

  Als u het goed vindt "leen" ik hem voortaan.

 • A. Pfaff

  Anesthesioloog n.p., Maastricht

  In het kader van BLM is het ook interessant om je te realiseren toen twintig? jaar geleden crystal meth een ravage aanrichtte in de VS en dit voornamelijk zwarten trof, werden deze weggezet als criminelen. Nu witten vooral het slachtoffer zijn van de... opioiden spreekt men over slachtoffers.

 • M. Mazliah-de Vries

  Verzekeringsarts , Amsterdam

  Collega van Bemmel, dank voor uw latere taalkundige verheldering! Het leven (life, enkelvoud) doet er toe (matters). Boven pijn. Prima boodschap als het gaat over opiaten, wat mij betreft.

  Wellicht was ‘life matters’ een passender titel en uitsmi...jter geweest?

  Dat (alle) levens (lives, meervoud) er (impliciet: evenveel) toe doen is niet gebleken, gezien ook de voorbeelden uit het artikel van de NYT die u aanhaalt: de motieven voor het niet-voorschrijven van opiaten zijn natuurlijk triest. Ik heb daarom wel begrip voor de pijn die die opmerking kan doen.

  “(All) lives matter” is als bij een collumfractuur zeggen dat “all bones matter”. Ik wil geen persoonlijk geen botten missen, dus in die zin doen ze er inderdaad allemaal toe, maar die collum heeft toch echt wat extra aandacht nodig.

  Dat zich elders nog andere fracturen bevinden die ook aandacht verdienen (kinderarbeid als ware het een tibiaplateaufractuur, Oeigoeren in een concentratiekamp als ware het een distale radiusfractuur, etc.) doet aan de collumfractuur niets af. Wijzen op de tibiaplateaufractuur maakt de collumfractuur niet minder pijnlijk en helpt het herstel ervan ook niet. Dat je niets aan de collumfractuur mag doen totdat je de distale radiusfractuur ook behandelt (want hypocrisie) vind ik een vreemde gedachtengang.

  Verder ben ik blij dat de discussie ook op dit platform gevoerd wordt. De medische stand is niet immuun.

 • karin

  oncoloog, Amsterdam

  erg interessant dat door het gebruik van de woorden "Lives matter" mensen het stuk niet meer kunnen lezen voor wat het is: bewustwording frequentie voorschrijven opiaten.
  Blijkbaar moet iedereen dan ineens een plasje doen over racisme.
  Lezen!! Raci...sme is hier niet het hoofdonderwerp.
  Ik vond het een leuke benadering van 2 gevoelige onderwerpen: veelvuldig onnodig opiaten voorschrijven en alle onnodige problemen daardoor veroorzaakt met een knipoog naar racisme.
  En voor iedereen mij weer verkeerd begrijpt: ik ben heel erg tegen racisme (net als de auteur) en heb het al te vaak zelf meegemaakt!!

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  Ik vind hem eigenlijk ook wel grappig... Maar dat zal mijn gebrek aan opvoeding wel zijn.

 • Atta van Westreenen

  Arts, Tilburg

  Interessant altijd wat voor kramp er ontstaat als je eigenlijk de boodschap geheel onderschrijft, maar dan niet zoals men de boodschap onderschreven zou willen hebben.

  Los daarvan: leuk stuk!

 • Jos van Bemmel

  huisarts, Hoogland

  Tja, altijd vervelend wanneer je een mop moet uitleggen. Nog vervelender is het wanneer je vindt dat dat bij een blog of column moet. Maar vooruit: de vraag is wie er nauw denkt. Lees de laatste drie regels nog eens: het leven doet er toe, nog meer d...an pijn. Pas daarom op met het onnodig voorschrijven van opiaten, want daar gaan onnodig mensen van welke kleur dan ook aan dood. Dat is , zoals al veel vaker mijn boodschap. Dat zwarte mensen door witte dokters worden gediscrimineerd is een extra boodschap, geheel passend bij het ideeëngoed van 'black lives matter'. De vraag is of de lezer leest wat er staat of dat de schrijver zijn boodschap onduidelijk verwoordt. Uiteindelijk bepaalt de lezer dat.

 • Johnatan Martis

  HAIO, Zeist

  Ik sluit me aan bij collega's du Perron, Endtz en van Veen. Om te zeggen dat ''all live matter'' mis je het gehele punt van waarom de oproep BLM is gestart. Niet om zwarte mensen te verheven, maar om alertheid te creëren. Erg teleurstellend dat ieman...d die zo breed opgeleid is, zo nauw kan denken.

 • L

  Huisarts

  Aan allen met die belerende wijzende vingertjes:
  Kunnen we eindelijk eens stoppen met dit hypocriete gezeur. Want wie kan in alle eer en geweten zeggen dat hij geen kleding gemaakt door kinderhandjes in zijn kast heeft?
  Laten we stoppen met zeuren ...over de geschiedenis en excuses maken. We kunnen beter de geschiedenis gebruiken om van te leren, het gesprek aan te gaan. Laten we bij onszelf beginnen en niet meer meewerken aan de moderne slavernij.
  Echte verandering begint bij jezelf. En niet met een belerend vingertje naar een ander zonder zelf het, in je eigen ogen, goede voorbeeld te geven.

  * waar hij staat kan ook zij gelezen worden natuurlijk...

 • Els van Veen

  wit, Dalfsen

  Ik denk dat het niet goed is om 'black lives matter' te verbreden naar 'lives matter'. Laten we beseffen dat wij -als we wit zijn- niet kunnen weten hoe het is om als 'zwart' op te groeien. Wij hebben die ervaring niet. Recent las ik dit in de krant ...
  ( https://www.trouw.nl/religie-filosofie/hoe-doorbreken-we-racisme~b5c173e0/ )

  “Progressieve witte mensen veronderstellen vaak dat racisme vooral te maken heeft met ongelijkheid”, zegt politiek filosoof Ivana Ivkovic. “Als de bestaande ongelijkheid tussen zwarte en witte mensen gecorrigeerd wordt, is dan het idee, is het probleem opgelost. Psychiater, filosoof en vrijheidsstrijder Frantz Fanon liet zien dat de verhouding tussen zwarte en witte mensen anders in elkaar zit. Niet ongelijkheid is het voornaamste probleem, maar radicale uitsluiting. Mensen van kleur zijn geen mindere, stelt hij, ze zijn niemand. Ze worden niet gezien als een ‘ik’, als een subject, maar enkel als een lichaam. Iemand die wit is, is simpelweg wit. Maar iemand die zwart is, is zwart omdat hij niet-wit is."

  Ik denk dat het heel belangrijk is dat 'wit' laat zien dat zij ook vinden dat Black Lives Matter. Net zo goed als White Lives Matter. Bijvoorbeeld door naar een vreedzame demonstratie te gaan. Dat zie ik gelukkig ook veel gebeuren.

 • Valentine Endtz

  huisarts in opleiding, Amsterdam

  Beste heren Van Bemmel en Kessel Hesselink,

  "All lives matter" of "laten we eens stoppen met het noemen van kleuren" is een erg aantrekkelijke, maar versimpelde en onrealistische oplossing voor het wijdverspreide probleem van racisme. In een maats...chappij waarin huidskleur veel meer omvat dan de hoeveelheid melanine in de huid (zie bijvoorbeeld ethnisch profileren, lagere inschattingen van schooladvies, het onderscheid tussen "zwarte" scholen en "witte" scholen, minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, etcetera etcetera) staan mensen van kleur 10-0 achter. Racisme is bijna nooit bewust kwaadwillend, maar aangeleerd en onbewust gedrag, waar niemand immuun voor is. Ik raad iedereen de documentaire "wit is ook een kleur" van Sunny Bergman aan, die het probleem van onbewust racisme heel inzichtelijk maakt.
  Met het ontkennen van kleur ontken je de moeilijke realiteit; we kunnen pas aan oplossingen gaan werken als het probleem onder ogen wordt gezien. De huidige wereldwijde ophef over racisme levert belangrijk momentum om daadwerkelijke verandering te bewerkstelligen. Door inmenging van eveneens belangrijke zaken als LHBTQ+-rechten en de opsluiting in concentratiekampen van Oeigoeren wordt de aandacht weer verdeeld en dus verdund. Neem de vergelijking met een brandend huis: de zwarte gemeenschap schreeuwt brand en vraagt om hulp, maar met "all lives matter" benadruk je dat alle andere huizen ook belangrijk zijn en met het benoemen van Oeigoeren vraag je aandacht voor de verrotte fundering van weer een ander huis.
  Natuurlijk zijn alle levens belangrijk, niemand die dat zal betwisten. Racisme is ongewenst en wijdverspreid, ook in Nederland, ook bij u en ook bij mij. Het is hoog tijd om een wereld te bewerkstelligen waarin daadwerkelijk alle mensen gelijkwaardig zijn. Het is tijd voor luisteren, introspectie, groei en actie - en niet voor bagatelliseren.

 • Chantal du Perron

  AIOS oncologie, Amsterdam

  Hoi Jos,

  Dank voor het delen van je ervaring. Ik ben benieuwd waar je precies heen wilde met de conclusie dat er ook situaties bestaan waarin etnisch profileren uitpakt in het voordeel van zwarte mensen.
  Misschien was je post vooral gericht op ...het aankaarten van opiaatverslaving, maar ik wil je toch graag wijzen op het feit dat de zin any color lives matter (of het momenteel veel gehoorde ‘all lives matter’) tekort doet aan de ernstige marginalisering van zwarte mensen die er vandaag de dag nog steeds wereldwijd is en dat deze zin ontkent dat er nog steeds mensen zijn die vrezen voor hun leven obv de kleur van hun huid.
  Black lives matter betekent niet dat de levens van zwarte mensen meer waard zijn, alleen dat ze hetzelfde waard zouden moeten zijn als alle andere levens. En ja, uiteraard hebben movements voor onder andere LGBTQ’s het volle bestaansrecht, maar het benoemen daarvan in deze discussie leidt de aandacht af van waar het om gaat, namelijk gelijkheid voor zwarte mensen.

  Groeten,
  Chantal du Perron

 • jan keppel hesselink

  pijnarts, Bosch en Duin

  Ik stel voor dat we eens stoppen met het noemen van kleuren, zo houden we de sage in de lucht van verschil. We scheppen wat we menen waar te nemen. We zijn allemaal gekleurd bytheway en zwart en wit zijn categorieën die niet bij huiskleur horen maar ...bij de kleurenleer.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.