Blogs & columns
Jan Keppel Hesselink
Jan Keppel Hesselink
2 minuten leestijd
Blog

Leeftijdsidentificatie: als je je geslacht kunt aanpassen, waarom niet je leeftijd?

21 reacties

Caroline identificeert zich met een blind persoon en heeft de functie van haar ogen actief opgegeven, Frederik identificeert zich als een invalide en heeft in Mexico door een chirurg de benen laten afzetten. Extreem? Ja, maar waargebeurd en op YouTube vele adhesies hoe dapper dat wel niet is. Peter is nu van ‘man’ omgeschreven naar ‘vrouw’ in zijn paspoort en Anton, een goede vriend van mij, wil nu zijn kalenderleeftijd aanpassen naar zijn biologische leeftijd.

Stel je voor, je bent net 70 geworden, maar voelt je fitter dan ooit. Je gaat om de dag naar de sportschool, fietst elke dag 30 km en laat je biologische leeftijd meten. Je krijgt te horen dat je een biologische leeftijd van 55 hebt. Herhaaldelijke metingen. Dit overkwam mijn vriend, een actieve en energieke watermanagementadviseur-geoloog die nog minstens vijf jaar door wil gaan met zijn werk in Afrika. Maar er is een probleem: in alle databases staat hij geregistreerd met zijn geboortedatum, en blijkbaar gaat bij 70 de poort dicht. Hij voelt zich behoorlijk gediscrimineerd en ik suggereer dat hij zijn geboortedatum moet laten aanpassen op het stadhuis, aangezien hij zich identificeert als een 55-jarige en daar zelfs ook bewijs van heeft in de vorm van de gezondheidsmeting van de sportschool. Zou dat moeten kunnen? Laten we eens kijken naar de argumenten en waarom het misschien helemaal geen slecht idee is.

In een wereld waarin we steeds meer aandacht besteden aan het recht op het hebben van een persoonlijke identiteit, is het aanpassen van je geslacht een geaccepteerde praktijk geworden. Waarom zou dit niet gelden voor andere biologische variabelen zoals leeftijd? Mijn vriend voelt zich duidelijk gediscrimineerd door zijn kalenderleeftijd, die niet overeenkomt met zijn biologische staat van zijn. Hij heeft het bewijs zwart op wit: hij is biologisch 55, dus waarom zou hij niet dezelfde rechten hebben als iemand die zijn geslacht aanpast? Stel je voor dat we leeftijdsidentificatie en leeftijdsddiscriminatie net zo serieus nemen als genderidentificatie. Je gaat naar de sportschool, laat je meten en ontvangt een officieel certificaat met je biologische leeftijd. Dit certificaat kun je vervolgens indienen bij overheidsinstanties, werkgevers en verzekeringsmaatschappijen om je kalenderleeftijd te laten aanpassen. Dit zou niet alleen de levenskwaliteit van veel ouderen verbeteren, maar ook de samenleving een stuk flexibeler maken. Er zijn veel voordelen:

1. Verlengde carrières: Mensen zoals mijn vriend kunnen blijven werken en hun expertise delen, wat vooral belangrijk is in sectoren waar ervaring van onschatbare waarde is.

2. Gezondheidszorg: Verzekeringsmaatschappijen zouden premies kunnen baseren op biologische leeftijd in plaats van kalenderleeftijd, wat eerlijker zou zijn voor fitte ouderen.

3. Gelijke behandeling: Het aanpassen van de leeftijd zou een einde maken aan leeftijdsdiscriminatie en ouderen de kans geven om op gelijke voet te concurreren met jongere generaties.

Tegenstanders zullen zeggen dat je geboortedatum een feit is dat niet veranderd kan worden. Maar dat is hetzelfde argument dat jaren geleden werd gebruikt tegen geslachtsaanpassing? Als de wetenschap en de samenleving verder evolueren, moeten onze regels en normen dat ook doen. Het idee om je kalenderleeftijd aan te passen aan je biologische leeftijd klinkt revolutionair, maar het past perfect in de huidige trend van persoonlijke identificatie. Leeftijd is slechts een getal en je biologische leeftijd zegt veel meer over je capaciteiten en levenskwaliteit. Als je je geslacht kunt aanpassen, zou je dan ook niet je leeftijd moeten kunnen aanpassen? Ik vind het een goed plan. We gaan toch niet door met discrimineren op basis van leeftijd?

Meer van Jan Keppel Hesselink
 • Jan Keppel Hesselink

  Jan Keppel Hesselink is arts niet-praktiserend, farmacoloog en medisch bioloog. Hij adviseert op het gebied van research en ontwikkeling van geneesmiddelen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • J.P.A. Boerma

  Huisarts, Groningen

  Je kunt je biologisch geslacht niet aanpassen, alleen de uiterlijke kenmerken, van geslacht veranderen is niet iets wat de mens kan, gezien het feit dat dit gelinkt is aan de biologische markers. Hoe je door het leven wilt gaan mag iedereen zelf wete...n, maar als je als biologische man geboren wordt, zal je ook als biologische man sterven. Je leeftijd aanpassen lijkt me geen goed plan, ten eerste omdat dit fysiek onmogelijk is. Daarnaast volgen daar allerlei complicaties uit, enkelen hier reeds eerder aangehaald. Hoe fit men zich voelt bij een bepaalde leeftijd, staat los van de fysieke werkelijkheid. Ik kan van alles vinden, maar ben gebonden aan de biologische en feitelijke realiteit. De maakbaarheid van de huidige maatschappij gaat mijn inziens elke grens over. Leef met de beperkingen en maak er het beste uit, zou mijn advies zijn.

  • J.M. Keppel Hesselink

   pijnarts np, Bosch en Duin

   Dat laatste is precies de essentie achter mijn betoog: ". De maakbaarheid van de huidige maatschappij gaat mijn inziens elke grens over. Leef met de beperkingen en maak er het beste uit, zou mijn advies zijn." ! Helemaal eens.

 • J.C. Jansen

  KNO-arts, Leiden

  Het is fijn dat iemand een verifieerbare identiteit heeft, anders zouden in onze maatschappij veel problemen ontstaan.
  Of iemand eruit ziet als man of vrouw en waar iemand woont zijn voor identificatie geen handige parameters. Dan kun je beter vin...gerafdrukken, irisscan, de aanwezigheid van Y chromosoom of een strategisch geimplanteerde chip gebruiken .
  Dat zijn echter wel bewerkelijke technieken terwijl naam, geboortedatum en geboorteplaats ook behoorlijk vaste en betrouwbare gegevens zijn.
  Er wordt in je paspoort geen leeftijd vastgelegd. Dat zou ook heel onhandig zijn. Stel dat uw vriend nu 55 jaar heeft weten te bedingen. Met zijn gestel is hij over 5 jaar biologisch pas 57 en wordt hij alweer voor 60 versleten en kan hij opnieuw het hele proces beginnen.
  Het probleem waar hij tegenaan loopt moet worden opgelost door de maatschappij ertoe te bewegen wat minder in hokjes te denken. Laat hij de organisatie waarvoor hij wil werken maar overtuigen met zijn bewijs uit de sportschool.

 • psychiater, Heerenveen

  Nou kun je je geslacht laten veranderen als je er van overtuigd bent dat je eigenlijk tot het andere geslacht behoort. Maar ik begrijp uit uw column dat je je leeftijd zou mogen veranderen als je middels testen (welke?) kunt aantonen dat je biologisc...he leeftijd anders (ik vermoed: meestal jonger) is dan je kalenderleeftijd.
  Ik vind dat niet eerlijk. De overtuiging, desnoods: het gevoel, dat mijn kalenderleeftijd niet overeenkomt met hoe oud ik me voel zou voldoende moeten zijn om officieel mijn leeftijd aan te laten passen.
  Ik pleit er dan ook voor om het niet meer over biologische leeftijd te hebben maar over gevoelsleeftijd.
  H. v.d. Pol

  • J.M. Keppel Hesselink

   pijnarts np, Bosch en Duin

   Er is een soort van consensus tussen ervaren Advaita meditatie volgers dat de gevoelsleeftijd niet bestaat, bij nauwkeurig 'voelen' valt een leeftijdsloosheid op.

   • psychiater, Heerenveen

    Ja, op dat niveau valt alle identiteit weg, ook de geslachtelijke.
    Maar in de gewone illusionaire wereld moeten we het doen met identiteit en identiteitsbewijzen omdat we daar denken wat voor te moeten stellen en daar recht op te hebben.
    En dus wil... ik bij een gevoelstemperatuur van min twee kunnen schaatsen en moet dat mogelijk gemaakt worden en voel ik me 25 jaar en moet daar ook voor gezorgd worden.
    H. v.d. Pol

    • pijnarts np, Bosch en Duin

     Kijk amice, you totally get it. Dat is het punt dat ik met deze Blog wil maken.

     De totale maakbaarheid van onze maatschappij omdat wij iets willen. Ons identificeren. Ons rupsje nooitgenoeggedrag. En hoe normaal het is geworden om te eisen, te ei...sen en meer te eisen. Dat we daarmee de hele aarde leegzuigen. Met ons narcistische claimende gedrag de hele wereld naar onze hand willen zetten.

     Niet tevreden met je benen? Hak ze er af. Niet tevreden met je geslacht? Verander het. Niet tevreden met je leeftijd? Pas het aan. De mythe van de ultieme maakbaarheid van onszelf en van de wereld. De ultieme craze dat macht de enige factor is in de wereld die er toe doet, en dat we alles naar onze hand moeten kunnen zetten.

     Ja collega, dat is de consequentie van onze identificatie met onze eigen prive biosfeer. De consequentie van onze blinde identificatie met onze eigen noden.

     Onze identificatie strekt zich zo ver uit dat de destructieve effecten ervan aan den lijve al ondervonden worden. Ook door vele levende wezens helaas. Maar we verkiezen het blind te blijven. Ik ben niet de enige die daarop wijst.

     identificatie is de ziekte. Alleen via mindfulness 2.0 kunnen we deze daimon transformeren.

 • D.N.M. van Mul

  Verzekeringsarts, Rotterdam

  ...waarbij ik er vanuit ga dat hij, na aanpassing van zijn leeftijd, ook even graag zijn achteraf gezien onterecht ontvangen AOW terugbetaalt? Immers bereikt hij dan pas over 12 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd (67), als hij 55 is.

  • J.M. Keppel Hesselink

   pijnarts np, Bosch en Duin

   Dat zijn allemaal reversibele aspecten, minder intens dan irreversibele aspecten die samenhangen met andere vormen van identificatie.

   • K.M. Nyckees

    Huisarts, Oostburg

    En alle mensen die 55 zijn maar biologisch 70 jaar met vervroegd pensioen laten gaan? Daar zijn er volgens mij meer van dan omgekeerd. Lijkt me een duur grapje en weinig motiverend voor een gezonde leefstijl ;-)

    • J.M. Keppel Hesselink

     pijnarts np, Bosch en Duin

     Ik hoor veel praktische argumenten, geen enkele fundamentele.

     • J.M. Keppel Hesselink

      pijnarts np, Bosch en Duin

      Waarom de reacties niet fundamenteel zijn maar contextueel. Ik lees de reacties, leuk dat er zo veel nagedacht wordt over dit thema en velen een opinie hebben. Maar is er een fundamenteel argument te vinden tussen waarom je wel het recht zou hebben o...m je om te laten bouwen qua geslacht en dat ook kan veranderen in de samenleving, en dat je dan niet het recht zou hebben datzelfde voor een andere biologische variabele zou kunnen doen? Veranderingsrecht voor je biologische leeftijd, wat niets anders is dan een historisch gegeven, een conventie op basis van een gebeurtenis in de tijd, terwijl tijd alleen maar een afspraak is. Het bezitten en gedefinieerd zijn door een XX of een XY chromosoom is geen afspraak, dat is een biologisch gegeven. We willen wel accepteren dat je de expressie van die biologische wet aanpast, maar niet dat je een simpele conventie (een tijdstip) mag aanpassen? Alleen op basis van contextuele argumenten? Ik hoor dus geen fundamentele argumenten. Het is een zuiver politieke beslissing dat het ene wel kan en het andere niet.

     • M. van den Blink

      basisarts

      Maar zijn uw argumenten (langer doorwerken, minder verzekeringspremie betalen, beter kunnen concurreren met jongeren) dan zo fundamenteel?

 • G.J.P.M. Jonkers

  Internist met pensioen , Woerden

  Laten we het leven niet ingewikkelder maken dan het al is. Onnodige belasting van ons overheidsapparaat. Slecht plan mijns inziens. Niemand is onmisbaar.

 • M. Belderbos

  Kinderarts, Utrecht

  En biologisch minderjarigen mogen dan - mits adequaat getest - ook hun leeftijd verouderen om eerder hun rijbewijs te halen of te mogen stemmen...

  • J.M. Keppel Hesselink

   pijnarts np, Bosch en Duin

   Kinderen, mits adequaat getest, mogen ook ouder worden gemeld, per slot van rekening was Heliogabalus 14 toen hij keizer werd in Rome.

   • M.D. van Waveren Hogervorst

    Student Geneeskunde

    U geeft hier eigenlijk zelf al antwoord op de situatie.
    Keizer op 14 jarige leeftijd.

    De leeftijd zelf? Niet gewijzigd.
    De sociaal-economische mogelijkheden daarentegen? Wel anders. Dit zou dan ook het streven moeten zijn: verander wat de maa...tschappij toestaat met betrekking tot het werk en functioneren binnen de samenleving.

    Tijd, en dan ook geboortedata, staat vast. Dit proberen te veranderen is simpelweg een onmogelijke opgave waar uiteindelijk de patiënt en algemene samenleving niets verder mee geholpen is. Er zou dan ook gefocust moeten worden op de punten die wel aangepast kunnen worden en daadwerkelijk nut hebben. Dat is echter niet zo gemakkelijk als een nummertje aan te passen in een document.
    Het vraagt dan ook om een grotere maatschappelijke discussie.

 • Arts, coach, Pessotherapeut , Amsterdam

  Of voortaan dus niet meer de kalender-leeftijd hanteren en noemen maar de biologische leeftijd. Dan wel eerst een valide test doen natuurlijk.
  Margret Kaandorp

 • arts-onderzoeker, Rotterdam

  Af en toe hoor je in het Medisch Contact nog de 'Voice of Reason'.. hoe lang zal dat nog duren?

 • M.J. Rood

  reumatoloog, Ede

  Emile Ratelband heeft in 2018 al eens geprobeerd 20 jaar van zijn leeftijd af te halen, maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken

  • J.M. Keppel Hesselink

   pijnarts np, Bosch en Duin

   Dat was voordat velen hun geslachtsdefinitie mochten veranderen. Nu is identificatie een nationaal goed geworden. Internationaal. Dus de maatschappij is veranderd, daarom is de gender discussie nu ook zo anders dan 20 jaar geleden!

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.