Kunt u even muten als u niets te zeggen heeft?
1 reactieIk haat vergaderingen. Ik heb een hekel aan obligate onderonsjes waarin we oud-Hollandsch iedereen aan het woord laten en vooral ons eigen punt bij herhaling moeten benoemen.
Vergaderingen moeten het team inspireren en voorwaarts stuwen. Dit kan alleen als deelnemers zich voorbereiden en conformeren aan een constructieve discussie. Helaas wordt onze kostbare tijd te vaak ingenomen door wedstrijdjes vérpissen, doelloze swaffelmanie, echolalie of schaamteloze zelfverheerlijking. Wij dokters kijken altijd een beetje neer op politici, bankiers en consultants, maar enige introspectie is op zijn plaats. Op de een of andere manier halen overdrachten, multidisciplinaire besprekingen, grote visites en stafvergaderingen bij medici het slechtste in zichzelf boven. Op de basisschool moest je je vinger opsteken en je mond houden als je geen beurt had gekregen. En op maandagochtend was er echt geen tijd om iedereen aan het woord te laten over de weekendavonturen. Waar tijdens de opleiding nog enige zelfdiscipline over is, heeft de gemiddelde specialist beperkte middelen om tijdens een discussie zijn of haar mond te houden en collega’s uit te laten spreken. Nederlanders hechten aan de vrijheid van meningsuiting, maar in een professioneel gezelschap moeten deelnemers ook weten wanneer ze hun mond moeten houden.
Maar dan de huidige pandemie! Het heeft ons weinig goeds gebracht. Zelfs de grootste optimist heeft moeite met het benoemen van voordelen van de status praesens. De impact op onze praktijk is immens, al dan niet aan de zijde van covid-19 patiënten. Naaste collega’s zien we nauwelijks en vergaderingen worden gereduceerd tot bijeenkomsten in Teams, WebEx of Zoom. Voor professionals die houden van menselijk contact is er niets frustrerender dan luisteren naar en praten tegen een stelletje gekleurde initialen, zeker met collega’s die hun camera uitzetten vanwege hun slechte kapsel. Of toch: één voordeel! De vergaderdiscipline is enorm toegenomen. Iedereen is gewend om tijdens de bespreking zich te muten en monologen te beperken. Ik waan me terug in het kringgesprek van weleer en houd stiekem weer een beetje van vergaderen.
Maar dan toch die huidige pandemie! Het heeft onze grootste vergadertijgers gestuwd richting nationale media. Zeer- en hooggeleerde collega’s staan te dringen om gevraagd en ongevraagd kritiek te leveren op het regeringsbeleid, ongestoelde hypothesen te verspreiden bij Jinek of Op1, en bokitoiaans op de eigen borst te kloppen. Opvallend is het gemak waarmee zogenoemde experts zich uitspreken over zaken waarvan ze geen verstand hebben. Het is natuurlijk oersaai om op nationale tv te moeten bekennen dat je als viroloog geen kennis hebt van de ic-capaciteit, of als intensivist te vertellen nooit van social distancing te hebben gehoord tot een paar weken geleden. Dus mute.
Ik prijs mij gelukkig dat ik tijdens de crisis (vooralsnog) niet tegen symptomatische covid-19 ben aangelopen en in een regio werk op grote afstand van de SARS-CoV-2-hotzones. Ik leef mee met vrienden en collega’s die praktiseren in de rest van Nederland. Ik weet dat ze heel veel te zeggen hebben, maar slecht te verstaan zijn achter hun mondmaskers. Ik hoop dat de herrieschoppers snel uitgepraat zijn, zodat wij de echte helden een luisterend oor kunnen bieden.
Meer van Goda Choi-
Goda Choi
Goda Choi is internist-hematoloog, plaatsvervangend opleider interne geneeskunde (regio Noord & Oost) en opleider hematologie (UMCG). In die functies hoopt hij bij te dragen aan een inspirerende opleiding tot medisch specialist. Tevens is hij hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie.
Jan Kremer
gynaecoloog, Nijmegen
Tja, ik weet niet of polariserende woorden zoals 'herrieschoppers' en 'echte helden' ons verder helpen. We zitten in een complexe en onzekere crisis waar we samen stappen moeten zetten. Met respect voor elkaars kennis, expertise en perspectieven. We ...hebben elkaar nodig.