Kort en bondig ≠ zo kort mogelijk
Plaats een reactie‘Wat heeft deze patiënt nou voor een operatie gehad: een TEM, TATME, TAMIS, LAR of APR?’, vraag ik aan de coassistent die vertelde over uitzaaiingen in de lies na een rectumcarcinoom. ‘En had hij nou ook een TEP of TAPP in zijn voorgeschiedenis?’ Terwijl ik het mezelf hoor zeggen, vervloek ik het aantal afkortingen. En het gekke is, we hebben niet eens fatsoenlijke andere terminologie voor deze behandelingen dan deze afkortingen. Dit is onze taal. De meeste uitgeschreven acroniemen slaan ook nergens meer op. Zoals TEP: totale extraperitoneale procedure: heel veel procedures zijn extraperitoneaal, gelukkig. LAR: low anterior resectie, laag anterieur van wat? Een collega (rectum)chirurg excuseerde zich met de woorden: het is ook zo’n klein holletje, daar passen geen grote woorden in.
Als ik coassistenten iets probeer bij te brengen, dan is het wel dat kort en bondig niet gelijk staat aan zo kort mogelijk in de vorm van afkortingen. Het is verwarrend en kan zelfs tot gevaarlijke situaties lijden als je een belangrijke afkorting over het hoofd ziet omdat je het niet kent en veronderstelt dat zo’n twee- of drieletterwoordje vast niet belangrijk zal zijn.
En afkortingen zijn niet exclusief. PCI: percutane interventie of peritoneal cancer index? MI: mitralisklepinsufficiëntie of myocardinfarct? Het mooiste voorbeeld vind ik nog wel: AP. Bij de cardiologen is het angina pectoris, bij de radiologen gaat het om een antero-posterieure opname en in de heelkunde gaat het om een stoma (anus preternalis). En die laatste wil je liever niet verwarren met pijn-op-borst-klachten (POB).
Ik vind zelf het vak hematologie koploper met al hun vormen van lymfomen en leukemie, waarbij onuitspreekbare ‘afkortingen’ van zes medeklinkers achter elkaar niet geschuwd worden en waar ik me stiekem wel eens afvraag of ze zelf door de bomen het bos nog zien. DLBCL-NOS, BI-ALCL, TPLL niet te verwarren met PTLD of TLGL. Of TCR-BCL, NMZL? Gelukkig maakt het voor mijn werk niet uit of de lettertjes door elkaar geschud of vergeten zijn, want ik hoef slechts pro diagnosi een kliertje te verwijderen. Maar je zou bij de behandeling van die afkortingen maar net het e-tje zijn vergeten in CHOEP en per abuis CHOP hebben voorgeschreven of een verdwaalt R-etje hebben toegevoegd en RCHOP hebben gegeven.
Ik ben een groot pleitbezorger van het vermijden van afkortingen, maar ik denk dat er nog een lange weg te gaan is voordat het volgende zinnetje verdwijnt uit dossiers: vg: HT, HC, TIA, MI, DM. Want inderdaad, deze ingekorte taal maakt wel dat je in één oogopslag veel weet over de patiënt voor je.
lees meer van susanne van der velde- Er zijn nog geen reacties