Blogs & columns
Blog

Ik wil geen luierpolitie en drinkvoedingbrigade

12 reacties

Pieters gebit is een kerkhof waardoor hij niet kan kauwen. Maar hij is ook te benauwd om een maaltijd naar binnen te werken. Door zijn jarenlange cocaïnegebruik ontwikkelde hij een cracklong. Het afgelopen jaar belandde hij vijf keer in het ziekenhuis met een longontsteking. Nu is hij sterk vermagerd en heeft ondergewicht; zijn BMI is 16.

Volgens de NHG-Standaard COPD is een betere voedingstoestand door het voorschrijven van drinkvoeding een belangrijke stap om exacerbaties te voorkomen. Dit geldt ook voor Pieter. Zeker nu zijn gebit niet kan worden aangepakt vanwege zijn angst en zijn schulden bij de zorgverzekeraar. Door schulden bij een verzekeraar moeten mensen zoals Pieter het zonder aanvullende tandartsverzekering doen.

Sinds kort kan ik als arts bij de zorgverzekeraar van Pieter geen drinkvoeding meer aanvragen. Dat kan alleen een diëtiste doen. Wat weet een diëtiste van een cracklong? Waarom mag ik van de verzekeraar iets niet meer doen wat volgens de COPD-Standaard goed medisch handelen is? Waarom moeten er weer extra lagen en personen meebeslissen over iets dat ik als arts zelf kan doen?

De zorgverzekeraar begrijpt zelf niet wat er bespaard wordt met drinkvoeding. De verstrekking gaat inmiddels via aparte, door de verzekeraar ingehuurde commerciële leveranciers, die mijn aanvraag afwijzen. Een nieuwe paarse krokodil lijkt geboren. De commerciële leverancier geeft de voeding niet mee aan de patiënt die het nodig heeft en zijn dokter.

Eerder kon ik bij mijn apotheker om de hoek incontinentiemateriaal bestellen. Sinds een aantal jaren moet ook de aanvraag voor de vergoeding van incontinentiemateriaal via commerciële leveranciers. Na een telefonisch interview bepalen zij hoeveel luiers er geleverd gaan worden. Veel begrip bestaat er niet. Sommige mantelzorgers gaan letterlijk stuk op de afwijzing van het gevraagde aantal luiers. Dat aantal zorgt ervoor dat hun dierbaren fris blijven ruiken en geen decubitus krijgen. Wat moeten ze nu? Ze hebben geen geld om het luierrantsoen aan te vullen. Ook na mijn bemiddeling als behandelend arts, is de leverancier degene die bepaalt, en bij het rantsoen blijft. Bij klachten verwijst de zorgverzekeraar naar de leverancier en omgekeerd. De leverancier stelt zich op als luierpolitie. Wat voor – geheime – afspraken zijn hierover gemaakt met de zorgverzekeraars? Wie heeft baat bij alweer een extra verplichte tussenstap? Moest juist de zorg niet goedkoper en de procedures eenvoudiger? Wat levert dit telefonisch interview meer op dan frustratie, ontmenselijking, armoede en vooral stank?

Luierpolitie en drinkvoedingbrigade: de leveranciers van incontinentiemateriaal en drinkvoeding hebben een nieuwe rol gekregen waar patiënten en artsen op stuklopen. Mensen die goed zijn in het produceren en verkopen van materialen, nemen beslissingen die het leven van patiënten ingrijpend beïnvloeden. Leveranciers die winst moeten maken, beslissen over de gezondheid van Pieter en andere kwetsbare patiënten. Dit moet zo snel mogelijk stoppen.

Ik wil deze nieuwe vorm van armoede niet ruiken. Ik wil niet dat Pieter nog meer vermagert en opnieuw het ziekenhuis indraait. Ik wil geen luierpolitie en geen brigade voor drinkvoedingen. Ik wil niet in discussie moeten met leveranciers en mijn tijd bederven met gekissebis en van het kastje naar de muur. Ik wil handelen volgens mijn professionele richtlijnen.

meer van Marcel Slockers

daklozen
  • Marcel Slockers

    Marcel Slockers is niet-praktiserend huisarts en straatdokter.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • jilles miedema

    huisarts, Spijkenisse

    het online bestellen van drinkvoeding vind ik persoonlijk een bureaucratische crime van jewelste, als je dat niet dagelijks doet stuit je tegen ieen moeijlke inlog aan, terwijl vele websites een brobleemloze teewstaps authentica heeft is het herel in...gewikkeld gmaakt en dan nog het invullen van alle benodigede info voordat een middel mag worden verstrekt. ik ben blij dat de dietisten dit doen . Ik moet zeggen ik merk geen barst al jaren van het t roer moet om ondanks alle toezeggingen van de minister en zorgeverzekeraars, het tekort aan zorgeveleners loopt op door toname cverloop en ziekteverzuim maar enige actie van de autoriteiten is ver te zoeken.

  • Marcel Slockers

    huisarts/straatdokter, Rotterdam

    Dank voor alle reacties.
    Veel reacties laten zien dat we de regelzucht nog niet de baas zijn.
    Uiteraard zie ik een belangrijke rol voor een diëtiste bij ondervoeding. Het is goed dat er studies gedaan zijn bij ouderen. De internationale studies... bij daklozen geven echter een nog dramatischer beeld over de voedingstoestand.Het voordeel van de straatdokter is dat hij beter op de hoogte is van de leefsituatie van de daklozen. Het CBS heeft net becijfert dat we in de laatste tien jaar een verdubbeling van daklozen hebben.
    Veel daklozen zijn in Nederland (als ze al een plekje in de opvang krijgen die nacht ) afhankelijk van een bed, bad en letterlijk brood voorziening. Soms krijgen ze wel soep bij hun bed, bad en brood voorziening. Soms krijgen ze een maal per week een warme maaltijd. Het is mooi dat de diëtiste bij de zesde ziekenhuisopname weer begint over gezonde voeding maar die kent de leefwereld niet van de dakloze waardoor het onbegrip bij de dakloze verder groeit.
    Het is duidelijk dat alleen voorschrijven van drinkvoeding onvoldoende zorg is. Aanpak van gebitsanering, weer verzekerd krijgen zonder adres, aanpak van schuldsanering voor aanvullende tandarts verzekering is helaas een zeer lang traject. Als straatdokter gun ik de dakloze voordat dat geregeld is drinkvoeding.
    De incontinentie brigade wil liever het incontinentie materiaal beperken met een telefonisch ondervraging. Ik gun de dakloze die tien liter bier per dag blijft drinken na de twaalfde ontwenningskuur voldoende luiers. Het aanspreken telefonisch op zijn drinkvolume heeft niet veel zin. Zijn broek droog houden middels wat extra meegegeven incontinentie materiaal is voor zijn zelfrespect en voor de Rotterdams metro wel veel beter.
    Waar ik voor pleit is maatwerk wat artsen mogen leveren middels wat vrijheden in de spreekkamer en ook steviger maatschappelijker acties om dit soort achterstanden (zie andere blogs)te voorkomen. Dit is een pleidooi voor goede maaltijden in de opvang!

  • Dr. ir. Hinke Kruizenga

    hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Dietetiek, Nederlandse Vereniging van Dietisten en diëtist-onderzoeker Amsterdam UMC

    Ik reageer graag op het blog van Marcel Slockers, (“Ik wil geen luierpolitie en drinkvoedingbrigade”, 27 augustus 2019). Hij vertelt over Pieter, die door jarenlang cocaïnegebruik een cracklong heeft en door benauwdheid en een slecht gebit bijna nie...t kan eten. Hij wil verdere ondervoeding, en daarmee exacerbaties, voorkomen met drinkvoeding maar kan dit niet voorschrijven zonder een diëtist bij de behandeling te betrekken.

    Ik onderschrijf de ergernis over de vele regels in de zorg. Toch wil ik graag pleiten voor het gebruikmaken van elkaars expertise en het beeld van de diëtetiek als drinkvoedingbrigade weerleggen.

    Drinkvoeding slechts onderdeel van voedingsinterventie
    Een gepoolde analyse bij ouderen (38 studies, N=1265) laat zien dat behandeling door een diëtist met en zonder drinkvoeding effectiever is dan alleen drinkvoeding (1) Ook de LESA Ondervoeding onderschrijft dat alleen het voorschrijven van drinkvoeding onvoldoende zorg is. Drinkvoeding is slechts een optioneel onderdeel van de behandeling door de diëtist.(2)

    In de blog wordt de NHG-standaard COPD genoemd. Hierin wordt voedingsinterventie nadrukkelijk genoemd als niet-equivalent aan voedingssupplementen. Er staat zelfs: “Er is voor de huisarts geen indicatie om bij deze groep patiënten zelf te starten met een voedingsinterventie.”

  • Dr. ir. Hinke Kruizenga,

    hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Dietetiek, Nederlandse Vereniging van Dietisten en diëtist-onderzoeker Amsterdam UMC

    Vervolg van reactie Dr. ir. Hinke Kruizenga

    Geen drinkvoedingbrigade
    De diëtist kan, juist bij de complexe ondervoede patiënten, een rol vervullen in het diagnosticeren en de aanpak van de oorzaken. Deze zijn vaak complex en niet op te lossen met... alleen voedingsadviezen. Bij Pieter is de slechte staat van het gebit een belangrijke oorzaak van het ondervoedingsprobleem. De diëtist kan, samen met de huisarts en bijvoorbeeld een schuldhulpverlener, in gesprek gaan met de zorgverzekeraar om behandeling door een tandarts mogelijk te maken. Ondertussen geeft ze individueel advies om te komen tot een volwaardige voeding bij kauwproblemen, benauwdheid en waarschijnlijk zelfverwaarlozing. Drinkvoeding kan hiervan een onderdeel zijn, maar het voorschrijven van drinkvoeding alleen is niet effectief.

    1. Reinders I, Volkert D, de Groot LCPGM et al. Effectiveness of nutritional interventions in older adults at risk of malnutrition across different health care settings: Pooled analyses of individual participant data from nine randomized controlled trials. Clin Nutr. 2018 Aug 2. S0261-5614(18)31225-1.

    2. Mensink PAJS, De Bont MAT, Remijnse-Meester TA, Kattemölle-van den Berg S, Liefaard AHB, Meijers JMM, Van Binsbergen JJ, Van Wayenburg CAM, Vriezen JA. LESA Ondervoeding. Huisarts Wet 2010;53(7):S7-10

  • M. Scheele

    Huisarts, Delft

    Jaaaa, pas nog weer in een onbewaakt ogenblik een recept voor verbandmiddelen aan de eigen apotheek van patiënt gefiatteerd. Kosten van 350 euro die niet worden vergoed!!

  • Ferry Böhm

    huisarts, Noordwijkerhout

    Nog één: de beslissing of een pedicure de voeten van een patiënt met diabetes mellitus mag verzorgen ligt niet meer bij de huisarts of praktijkondersteuner, nee: verwijzing podotherapeut s.v.p. Grrrr.....

  • Sara Jeurissen

    Huisarts, Den Haag

    En wat dacht je van de catheterleveranciers... ook dat kan niet meer via de apotheek. Stel je wil als huisarts iemand een catheter geven ivm een retentieblaas, dan moet je eigenlijk eerst een catheter met set bestellen bij een leverancier en die kan ...dan de volgende dag pas bezorgd worden. Inmiddels hebben alle huisartsen een setje achter de hand voor noodgevallen, die je dan later weer inwisselt. En oh ja die set dan op de praktijk laten bezorgen kan ook niet. Dat kan alleen bij de patiënt, moet de mantelzorger dan weer terugbezorgen bij ons. Hè handig...

  • E.B. van Veen

    , praktijkhoudend huisarts

    @ Hulshof; hier blijft de minister (interview in Trouw vandaag: https://www.trouw.nl/politiek/hugo-de-jonge-ik-wil-dat-mensen-weten-dat-de-overheid-er-voor-hen-is~ba6e8d42/
    Ik citeer de minister '“Bij de overheid denken wij vaak dat beleid maken bov...enaan staat. Maar de uitvoering is minstens zo belangrijk. Mensen die een beroep doen op de overheid hebben vaak een van-het-kastje-naar-de-muur-ervaring. Dat moeten we ons aanrekenen. Net als toen ik wethouder in Rotterdam was, heb ik bij mijn aantreden als minister gezegd: als er een probleem is, gaan we ermee aan de slag, ook al is dat een individueel geval. Ook als iemand anders er eigenlijk van is. Mensen kunnen het ministerie of mij gewoon mailen en we helpen ze op weg. Dat bedoel ik met: aanspreekbare overheid. We kunnen een probleem oplossen èn we kunnen leren van wat er fout gaat.' Dus; mailen maar!

  • J. Hulshof

    GGZ-arts, WOLFHEZE

    Waar blijft de minister met de gedane toezeggingen over vermindering van de regeldruk?

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    De paarse krokodil uitgestorven? Uitgestorven?? Oh, nee, het is een plaag als nooit tevoren!!

  • Flip van der Hulst

    Kinderarts, Zaandam

    Zeer herkenbare misère. Binnen ons vakgebied hebben de verzekeraars het op dit moment nuttig gevonden om onze BIG-geregistreerde en in twee jaar opgeleide Verpleegkundig Specialist neonatologie niet meer de mogelijkheid te geven om speciale voeding t...e bestellen voor prematuur of dysmatuur geboren neonaten. Zij werkt als een soort zaalarts en mag ook medicatie voorschrijven.
    Maar nee, de verzekeraar wil dat alleen de kinderarts dit mag doen ! Inderdaad, de paarse krokodil is nog niet uitgestorven...

  • Anneke Bögels

    Apotheekhoudend huisarts, St.-Annaparochie

    Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.