Blogs & columns
Blog

Ik verdien 2583 euro netto per maand, en jij?

13 reacties

Ik werk (op papier) 36 uur per week. In de dokterswereld noemen we dat parttime. Vier dagen per week rijd ik op en neer naar het ziekenhuis. Ik haal voldoening uit goede patiëntenzorg en ik ga met plezier naar mijn werk.

Ik verdien hiermee 2583 euro netto per maand. Dit is 17 euro per uur. Genoeg? Te veel? Te weinig?

Ik heb de langste universitaire opleiding van Nederland achter de rug. Ik bevind me in de laatste fase van mijn opleiding tot medisch specialist. De investering die ik moet leveren om dit vak te mogen uitoefenen is groot. Naast de gewone werkweek zijn er bijna wekelijks nascholingen, congressen et cetera die (deels) in eigen tijd plaatsvinden. Polivoorbereiding vindt toch stiekem regelmatig plaats op een vrije avond. Dat gezegd hebbende, realiseer ik me dat een politieagent, docent of advocaat deze inspanning ongetwijfeld ook moet leveren.

Toch wil ik je een beetje meenemen in ‘dat wat nooit besproken wordt’. Want geld, dat vinden we blijkbaar heel ingewikkeld om over te praten.

Ik woon in een koophuis in Den Bosch. Een heerlijk thuis. Maar ook een heel gewoon huis dat wij gelukkig een aantal jaren geleden hebben gekocht voordat de huizenmarkt ontplofte. We kozen voor Den Bosch omdat het tussen Tilburg (waar ik de eerste drie jaar van mijn opleiding heb gedaan) en Nijmegen (waar ik nu werk) in lag. Vanwege de wisselende diensten en de benodigde flexibiliteit reis ik per auto. Drie jaar geleden kochten wij voor 20.000 euro (lees: 1176 uur werken) een hybride auto. Zodoende kan ik de 2000 maandelijkse woon-werkkilometers zuinig rijden. Maar met de huidige benzineprijzen kost me dat nog steeds 250 euro per maand. Het academische ziekenhuis waar ik werk doet niet aan reiskostenvergoeding. Tijdens mijn aanstellingsgesprek werd mij een mooie bruto-nettoregeling voorgehouden. Dit levert me netto enkele tientjes per maand op – net genoeg om de parkeerkosten op het overvolle ziekenhuisterrein van te betalen. Maar het komt niet in de buurt van de werkelijke reiskosten.

Voor de avond- en weekenddiensten is er een kleine financiële tegemoetkoming. Of… ligt dat eraan hoe je het bekijkt? Het netto-uurloon ligt hoger, maar van de 48 uur telefonische bereikbaarheidsdiensten word ik maar 16 uur betaald, namelijk de uren die ik fysiek in het ziekenhuis ben. De uren die ik zenuwpezend in mijn bed lig te woelen wachtend op het zoveelste telefoontje, worden niet betaald.

Er zijn ook nachtdiensten waarin ik fysiek in het ziekenhuis werk. De werkgever is volgens de cao verplicht 30 minuten pauze te rekenen tijdens alle diensten. Dus als ik midden in de nacht heen- en weer ren tussen de honderd klinische patiënten en de SEH, na 8 uur nog niets gegeten of geplast heb, werk ik een half uur gratis. Diezelfde cao stelt overigens dat pauze ‘in volledige afwezigheid van werkzaamheden’ gehouden moet kunnen worden. Maar wie gaat er dan rennen bij een reanimatiesein, een diepe shock of ademnood?

Om de werkdruk op de SEH te verlagen zijn er tijdens de avonddiensten zogeheten stewards. Dit zijn geneeskundestudenten die de telefoon aannemen en andere logistieke handelingen verrichten. Een geweldige toevoeging! Maar toen ik er laatst achter kwam dat zij tijdens de avonddienst anderhalf keer mijn netto-uurloon verdienen, moest ik toch even slikken.

Vroeger was de investering in tijd en geld uiteindelijk de moeite waard. Het medisch-specialistensalaris was ruim voldoende om alle zorgen te vergeten. Maar inmiddels is de kans dat ik straks in de werkeloosheidswet terecht kom groter dan dat ik aan een baan kom. En de maatschappij heeft nota bene straks 1 miljoen euro in mij geïnvesteerd. Wat een hoop (weggegooid?) geld.

Dus beste lezer, wat denk jij? 2583 euro per maand, genoeg, te veel of te weinig? En nu we het er toch over hebben, wat verdien jij eigenlijk?

Lees ook
  • Anouk Putker

    Anouk Putker werkt als arts in opleiding tot oncoloog.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Hanneke Kouwenberg

    Fachärztin für Radiologie und Nuklearmedizin, Duitsland

    Alle verhalen over niet-bestaande pauzes, niet-geregistreerde overuren, misbruik van de 'opleidingstijd' of simpelweg ANIOS onjuiste contracten voorleggen (namelijk mét 10 uren onbetaalde opleiding) herken ik. Veel van het bestaan als arts-assistent ...werd goedgepraat met praatjes als 'in mijn tijd...' en vanwege het vooruitzicht van 'Het Specialistensalaris'. Maar, gezien de markt, is dat een illusie.

    Ik ben zeker niet de enige die uiteindelijk in het buitenland beland is. Zeker voor de klinische vakken is het net zo hard buffelen als in Nederland, en ja, natuurlijk is het wennen aan de taal en de toch net wat hierarchischer verhoudingen. Maar: de werkweek is korter, diensten worden ruimhartiger betaald en de salarissen voor arts-assistenten (die ook niet onderscheiden worden in AIOS en ANIOS) liggen hoger dan in Nederland. Wie als specialist aan het werk gaat, kan in loondienst bij een ziekenhuis (salarissen duidelijk lager dan in de Nederlandse CAO, maar zeker bij specialisaties waarin er tekorten bestaan wordt er nogal eens 'aussertarifverträglich' een contract opgesteld; een contract buiten de CAO om), of in de vrije vestiging - waar geen CAO bestaat. In zulke contracten worden de Nederlandse verhoudingen zeker benaderd of zelfs ruimschoots voorbijgestreefd - en dat terwijl het levensonderhoud in Duitsland onmiskenbaar goedkoper is. Ik, emigrant, voel me dan ook een spekkoper.

    [Reactie gewijzigd door redactie op 30-11-2022 10:57]

  • I. Berman

    Huisarts

    Burning Bags heeft besloten na de verkiezing het salaris van arts-assistenten te verdubbelen. Dit zal worden gecompenseerd door de salarissen van ziekenhuisdirecties met 75 % te verminderen. De onderhandelingen met genoemde directies zullen op Harl...ey Davidsons plaatsvinden en vlot verlopen.
    Imme Bergman, aankomend premier

  • V. Feskens

    Waarnemend huisarts, Den Haag

    Mensen, en ook specialisten, doen vaak vrij geheimzinnig over hun salaris. Toen ik vroeger van een kinder-IC arts in loondienst in een 3e lijns ziekenhuis hoorde dat hij netto iets minder dan 5000 euro verdiende, terwijl kinderartsen in 2e lijns ziek...enhuizen 25-50% meer verdienden, vond ik dat walgelijk veel geld. Nu ben ik huisarts en toen ik nog tussen 4 en 5 dagen per week werkte, haalde ik makkelijk meer dan 1 ton per jaar binnen als ZZP'er (bruto). Dan verdien ik vaak rond 65 euro per uur voor doordeweeks overdag, avond rond de 95 euro per uur en s nachts 105-120 euro per uur. Nu in de zomer komen er vaak (avond)diensten voorbij waarbij 130 euro per uur of meer wordt geboden. Lijkt veel geld, maar een consultant die door een commercieel bedrijf wordt ingehuurd, kost meestal al meer dan 120 euro per uur. En dan heb je het over HBO/WO niveau met max 5 jaar studie. En ik hoorde dat sommige psychiaters 180 euro of meer verdienen (maar goed dat andere collega-psychiaters niet het onderste uit de kan willen halen!). Klinkt ook als veel geld. Ik vind het fijn dat ik als huisarts flexibeler kan werken dan in het ziekenhuis, dat diensten goed betaald worden en dat ik tijd heb voor mijn gezin. En ik zou het helemaal niet erg vinden als AIOS beter betaald worden en dat we als medisch specialisten dan iets moeten inleveren. Maar ik vermoed dat veel specialisten daar anders over denken

  • Heeringa

    arts M+G jeugdgezondheid, Goutum

    Ik verdien 3491 euro per maand voor een werkweek van 34 uur per week, inclusief reiskosten.
    Geen weekend- avond- of nachtdiensten binnen de jeugdgezondheidszorg, wel een baan met veel afwisseling, op verschillende locaties (consultatiebureaus, schol...en) en contacten met verschillende ketenpartners en bovenal: waarbij het belang van preventie voorop staat! Goed te combineren met gezinsleven en andere activiteiten. Ook in deze sector is er helaas een tekort aan artsen, dus mocht het vak van jeugdarts je iets lijken; neem gerust contact op voor meer informatie!

  • C.F.M.M. de Weerd

    psychiater, Deventer

    Beste Anouk,

    Antwoord op je vraag is, ik werk als ZZP psychiater en declareer 150 euro per gewerkt uur, daarvan houd ik onder de streep ongeveer 65 euro netto over. In de CAO GGZ kun je exact bekijken wat mijn collega psychiaters in loondienst ver...dienen, onder de streep ongeveer 40 euro netto (je dient rekening te houden met pensioen, ziekte, vrije dagen, nascholingskosten/ AMS e.d.). Als AIOS heb je via de CAO ook een vast salaris en geldt hetzelfde; niet betaald krijgen voor overuren, reiskosten slechts gedeeltelijk, diensten draaien die eigenlijk niet passen binnen de CAO enz.
    Ik zou op dit moment meer geld per uur kunnen declareren, er is een enorm tekort binnen ons vakgebied, maar mij is het niet om het geld te doen, maar om voldoening uit mijn werk halen. Je wilt de zorg niet onnodig duur maken en ik vind dit salaris meer dan prima. Echter andere medisch specialisten krijgen allerlei bonussen uitgekeerd, weten in MSB constructies meer geld naar zichzelf toe te sluizen en zullen mij misschien uitlachen om dit salaris. Om maar niet te spreken over de uursalarissen van advocaten, zakenlieden, mensen in het bankwezen e.d.
    Wel wil ik betaald krijgen voor wat ik doe, vrijwilligerswerk doe ik wel in mijn eigen tijd en ik ben van mening dat anders inderdaad de door jou beschreven problemen niet opgelost worden en geld wat bedoeld is voor de zorgverleners in andermans zakken terecht komt. Het nadeel van AIOS/ ANIOS zijn is dat je afhankelijk bent, je ergens kortdurend werkt (en veranderingen voor elkaar proberen te krijgen tijd kost) en er altijd wel mensen in je groep zitten die er niet over 'zeuren' of wel akkoord gaan met 'gratis werk'.

    Anderszijds krijg je vanaf je ANIOStijd een (goed) salaris, waar je van kunt leven, wat meegroeit en als je eenmaal afgestudeerd bent is dat salaris nog veel hoger. Dat kun je niet zeggen van een heleboel andere vakgebieden, zoals verzorgenden, schoonmakers, artiesten, topsporters. Er zijn grote groepen mensen die ook keihard werken, passie hebben voor hun vak, maar met veel minder salaris en helemaal geen baanzekerheid hebben. Ik mag het misschien niet hardop 'zeggen/ schrijven', maar we zijn ook wel een beetje verwend, we vinden dat we een bepaald salaris verdienen, zeker met alles wat we er voor laten, maar ook niet elke artiest staat na 10 jaar zwoegen in het Gelredome voor een zeer groot publiek te zingen en hoeft zich nooit meer zorgen te maken over geld. Het overgrote merendeel is blij met misschien eens per maand een optreden waar ze geld op toe moet leggen, het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt.

    Dat neemt niet weg dat mijn mening blijft dat je betaald moet krijgen voor wat je doet, net zoals de stewards in jouw artikel. Daarbij geldt denk ik ook dat als we het werk én geld eerlijker verdelen onder elkaar, verpleging/A(N)IOs/ medisch specialisten, dat we het werk onder meer mensen kunnen verdelen, het allemaal langer volhouden en het met meer plezier zullen blijven (en gaan) doen.

  • A.S.M. Vinkesteijn

    Gynaecoloog

    De balans is inderdaad zoek, in ons STZ ziekenhuis moeten we inmiddels productie- loos opleiden.....hoe bereid je je dan voor op je latere werk??? En hoe kan je "productie-vrij" opleiden? De AIOS heeft inmiddels vaak wel een sociaal leven ( het was s...lechter!), gelukkig is een gezin stichten of een relatie fatsoenlijk onderhouden wel geaccepteerd, de prijs???? Laat hoogopgeleide artsen in hun opleiding hun werk doen en zorg voor fatsoenlijke beloning! Koester de bevlogenheid! Ergens groeit het helemaal scheef hier in Nederland!

  • P.P.A. Vergroesen

    Fellow Wervelkolom chirurgie, Amsterdam

    Goed verhaal van collega Anouk Putker, en erg herkenbaar van mijn eigen tijd als AIOS. Pijnlijk om te lezen dat de ondernemingsraad van het Radboudumc er voor kiest om € 0,- reiskosten te vergoeden. Zeker omdat je Als AIOS of ANIOS met enige regelmaa...t (verplicht) wisselt van werkgever, en dan moet reizen naar een ander ziekenhuis in een andere stad. Ieder jaar verhuizen is dan niet echt een optie. In andere ziekenhuizen is het vaak een bedroevend lage vergoeding van 5-9ct per kilometer, dus ook geen vetpot. De bruto-netto regeling die ze in het stuk benoemd is erg herkenbaar, en zal aan het einde van haar opleiding als het niet lukt om een baan te vinden er voor zorgen dat ze een lagere WW uitkering krijgt, dat verteld het ziekenhuis er meestal niet bij.

    In aanvulling op de reiskosten heb ik nog een tweetal verbazingen die je niet snel buiten de gezondheidszorg zal zien:
    1. Ze schrijft over bereikbaarheidsdiensten, maar ik weet vrij zeker dat ze dan bereikbaar is op haar persoonlijke telefoon en hiervoor geen vergoeding krijgt.
    2. Tijdens die bereikbaarheidsdiensten kan ze vanaf afstand inloggen, maar dit is vaak ook op een persoonlijke laptop, en niet op een laptop van de zaak. Om nog maar te zwijgen over op welke laptop ze op haar vrije avond de poli voorbereid.

    Misschien zijn er voorbeelden van ziekenhuizen waar deze vergoedingen wel goed geregeld zijn die hun best practice kunnen delen?

    Dit gezegd hebbende is €2538 netto een prima salaris voor 4 dagen leuk werk, en heb ik altijd geleerd dat als je gaat nadenken over of je genoeg verdient er twee dingen aan de hand kunnen zijn:
    1. Je vind je werk niet meer leuk, en probeert dit met een hoog salaris af te kopen zodat je buiten je werk meer dingen kan doen die je wél leuk vind.
    2. Je wordt uiteindelijk niet echt gewaardeerd voor je inzet voor het bedrijf, en dat moet het bedrijf dan maar afkopen met meer salaris.

    Ik denk dat het Radboudumc maar eens moet nadenken hoe ze collega’s als Anouk meer gaan waarderen. Helaas kan ze niet stemmen met haar voeten.

  • Associate Medical Director, Amsterdam

    Precies dit speelt in de zorg al jaren. Pauze tijdens de duurste uren van de nachtdienst; ik kan u vertellen dat de supervisoren not amused waren als ik het sein in het rek zette om die pauze ook daadwerkelijk, onbetaald, te gaan genieten. Maar laten... we ook naar onszelf als beroepsgroep kijken; niemand maakt een vuist, de patiënt mag er niet de dupe van worden en er wordt gruwelijk veel overgewerkt. Ondertussen klagen we allemaal dat we geen vaste baan vinden. Tsja; waarom zou een ziekenhuis of maatschap een nieuwe positie creëren als de AIOS de productie toch wel goedkoop oplossen, helemaal met al die onbetaalde uren werk. Ik heb na afronding van de opleiding tot medisch specialist de zorg verlaten, kreeg gelijk een vaste baan, zie mijn dochter elke avond en krijg een zeer fatsoenlijk salaris. Het enige dat ik mis: de verhalen van patiënten, maar die levensverhalen haal ik nu af en toe op in de kroeg om de hoek, waar ik vroeger nooit kwam omdat ik altijd dienst had.

  • AIOS interne geneeskunde, Amsterdam

    Het column wat ik ook wil typen. Wij verdienen hetzelfde als een basisschoolleraar met 10 jaar werkervaring (ik heb er 6) minus de vakantie. Van die basisschoolleraar vinden we wat. Het uitzicht van een vaste baan met ditto salaris is verruild voor ... jaren chef-de-clinique plekken in verschillende uithoeken van het land, waarbij je de kinderen niet meer aan het avondeten treft. In deze regio is een apartement(je), eventueel gedeeld op je 32ste met een huisgenoot geen uitzondering voor 1500 euro in de maand. Zijn wij dan rijk? En volgens mij hebben wij het als AIOS interne zo slecht nog niet als ik de uren van mijn collega's chirurgie zie. Over geld praten voelt ondankbaar, onbeschoft zelfs. Er zijn zoveel mensen die het veel minder getroffen hebben. En daarmee werken wij vele uren gratis voor het ziekenhuis, die we nooit opgeven, besteden de zondagavond aan de poli voorbereiding en door de week de avonden aan het praatje. Omdat iedereen voor ons dat ook zo deed? De tijden veranderen, het leven is duur (heel duur als je net te laat was op de woningmarkt). Waarom én een fulltime contract van 48 uur ipv 36 én onbetaalde overuren én een matig baanperspectief én een relatief laag uurloon in vergelijk met andere beroepen die een universitaire opleiding vereisen? Ik kan het mijn vrienden niet goed uitleggen.

  • arts maatschappij en gezondheid niet-praktiserend, Beek Lb

    Zelf als anios in de jaren '90 weken van 110 uur gedraaid en geen enkel overuur betaald gekregen. De tenen krommen me als ik dan in het jaarverslag van Sanquin lees dat één van de directeuren in 2021 een overschrijding van de Balkenende norm van ...91.000 euro had, met als toelichting; 'uitbetaling van verlof-uren'. De een wordt dus rijker van vakantie vieren, dan de ander van werken.

    • Huisarts, Streefkerk

      Bart Bruijn.

      Ik heb in de jaren '90 het toenmalige De Weverziekenhuis in Heerlen met een kort geding moeten dreigen om mijn overuren uitbetaald te krijgen. Die hufters lieten het heel ver komen en betaalden 3 uur voordat het geding zou dienen. Mee...r dan 10.000 gulden, een vermogen. Ik heb nooit begrepen waarom andere collega's dat niet deden. OK, ik kreeg de gebruikelijke dreigementen, dat ik 'als geldwolf' nooit een opleidingsplaats zou krijgen, als ik dit zou doorzetten en dat soort smerigheden. Maar als je je daarbij neerlegt, verliest iedereen. En dat geldt nog steeds. Bangepoeperij helpt niet.

      • J. Bouwmeester

        Huisarts , Nijmegen

        Bijzonder en confronterend om te lezen dat er zo weinig veranderd in de tijd. Tijdens mijn assistenten jaar mochten we ook geen overuren schrijven (werd ons per mail medegedeeld), stonden we structureel teveel ingeroosterd, waren de nachtdiensten vee...l te druk. Het werkklimaat vond ik onveilig en de drempel om te bellen hoog. Specialist die in huis kwam? Zeldzaamheid en ons verzoek daartoe werd vaak ontkent. Patiënten veiligheid? Onder de assistenten werd verdeel en heers gespeeld. Niet werken is je collega's in de steek laten. Uiteindelijk heb ik het erop aan laten komen. Begeleid door een juridisch adviseur. Mijn werk zou nooit goed zijn geweest, ik zou nooit aan een baan komen, ik had de opstelling van een MBO'er. Dreigend met de arbeidsinspectie veranderde ineens alles. Ik kreeg mijn overuren in tijd terug. Dat jaar in die toxische sfeer heeft me veel gedaan. Ik vergeet nooit de "opleider" (ik was anios) zeggen: bedankt voor de tip, we passen de toekomstige contracten aan en noemen de overuren opleidingstijd. De arbeidsinspectie is hier overigens zich zeer van bewust. Maar tenzij er een assistent opstaat en er werk van maakt blijven deze profiteurs er mee wegkomen.

  • J.W. Hummelink

    AIOS bedrijfsgeneeskunde, Den Haag

    Dat u niet alle uren die u werkt betaalt krijgt is juridisch gewoon op te lossen. Werkgever vraagt vrijwilligerswerk van u en u dient aan te geven of u dat wel of niet wil. Als u anders wilt dan is er vast een jurist die u kan vertellen dat u kans he...eft.
    -
    Dat in Nederland medisch specialisten werkloos thuis zitten is te verminderen als we de ANIOS periode zouden verkorten. Nu laten we ANIOSen 5 jaar kliniek doen en vervolgens komen ze of wel of niet in opleiding. Stel je besluit als specialisme dat een ANIOS na 6 maanden weet dat die wel of niet in opleiding komt, dan zullen zij tekorten bij de huisarts of andere specialismen kunnen oplossen en dan zullen ziekenhuizen meer specialisten kunnen aannemen. Het lijkt mij dat een internist met minimaal 6 jaar AIOS ervaring, betere patiëntenzorg levert dan een ANIOS. Bovendien vind ik ANIOS maar een contradictio. Hoe kan je als arts niet in opleiding zijn? Elke arts dient toch de hele carrière bij te leren?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.