Ik probeerde truffels tegen mijn dwangstoornis
13 reactiesPsychedelica als behandeling van psychische aandoeningen: sinds kort heb ik het er veel over in blogs[1], op Twitter en LinkedIn en in de podcast God zegene de greep (aflevering 34). Het begint leugenachtig te voelen mijn eigen ervaring met psilocybine te verzwijgen (psilocybine is de werkzame stof in truffels en paddo’s). Want natuurlijk wilde ik het zelf meemaken na alles wat ik erover had gelezen. De eerste twee keer dat ik truffels probeerde, gebeurde er weinig. Het kan zijn dat langdurig SSRI-gebruik het effect remt doordat er minder receptoren zijn (downregulatie). Ik zwaar teleurgesteld. ‘Toch weer te mooi om waar te zijn.’ Maar de derde keer was het raak.
Voor ik daarover vertel iets over een spanningsveld dat ik hierbij ervaar. Als ik als dwangpatiënt vertel over de positieve effecten die psilocybinegebruik bij mij teweegbracht, zal dat niet losgezien worden van het feit dat ik ook psychiater ben. Maar als psychiater moet ik het enthousiasme dimmen. De werkzaamheid van psilocybine bij OCD staat nog lang niet vast. Verhalen over positieve effecten bij één persoon zeggen nog weinig, zeker omdat nog onbekend is hoelang het aanhoudt. Maar ik wil ook de hoop dat er misschien een werkelijk nieuwe behandeling gloort delen. Natuurlijk zal mijn positieve verhaal het verlangen het zelf te proberen vergroten. Maar ik wil nou juist niet aanzetten tot onoordeelkundig gebruik. Psychedelica zijn weliswaar minder gevaarlijk dan lange tijd werd beweerd, maar het is geen snoepgoed. Het kan heftige, ook onaangename ervaringen oproepen, zeker bij iemand met een psychische aandoening. En de combinatie met psychofarmaca is mogelijk riskant in verband met de kans op het serotoninesyndroom. Je moet dus zorgen voor de juiste (mind)set – te weten een goede voorbereiding op wat je kunt verwachten en hoe je houding daartegenover moet zijn – en een goede setting: een veilige omgeving met een vertrouwd persoon, die je gedurende de trip kan begeleiden (tripsitter). En waar vind je dat?
Ondanks dat spanningsveld was mijn eigen ervaring te bijzonder om voor me te houden. Bovendien werkt het na drie weken nog steeds door. Ik heb op dit moment geen medicatie nodig. Ik kan beter dan ooit loslaten. Mijn dwanghandelingen zijn aanmerkelijk verminderd. Ik ben minder verbeten en ontzet, wel meer verdrietig en ontroerd.
De beleving zelf was zeker niet alleen maar prettig, integendeel. Dat de drijvende kracht achter mijn dwangstoornis een allergie voor verlies is wist ik allang. Verlies van mensen, van dingen, van gedachten, van mogelijkheden, van orde, van rechtvaardigheid, van wijsheid, maar ook verlies van hele onnozele dingen voelt als ondraaglijk. Dat responspreventie (je er niet tegen verzetten) en exposure (je eraan blootstellen) de crux vormen van de behandeling wist ik ook allang. Maar het lukte domweg niet dat verlies echt te ervaren. Met psilocybine lukte dat wel! Dat riep een gevoel op waarvan ik nu denk: ‘Hoe kan ik vijftig jaar nooit hebben bedacht dat dat bij verlies hoort?’
Ik heb het over verdriet. Het begon met een beetje, toen meer tot bijna overweldigend toe. Intens verdriet over alles wat verloren gaat. Enerzijds wilde ik me er wel aan overgeven, want ik voelde de belofte van opluchting. Anderzijds verzette ik me daartegen, omdat het voelde als capituleren. Het onacceptabele accepteren. Toch is dat wel wat er deels gebeurde, dankzij de muziek die zo liefdevol was en me vertrouwen en toestemming gaf. Als dit je té socio en soft wordt: alle begrip, vind ik ook, maar zo beleefde ik het nu eenmaal.
Tegen de overgevoeligheid voor existentiële thema’s – het kernprobleem van de dwangstoornis – helpt alleen het hervinden van vertrouwen. Existentie komt van ‘existere’. Erbuiten staan. Religie, die ik even gelijk stel aan vertrouwen, komt van ‘religere’, opnieuw verbinden.
Zou psilocybine kunnen helpen de pijn door de overgevoeligheid van het existere uit te staan zodat je je weer kunt verbinden (religere) met vertrouwen? De toekomst zal het leren[2]. Mij heeft het vooralsnog een eind in die richting geholpen. Dat wil ik niet voor me houden. Met dank aan Lasse, mijn zoon, die me deze kant opstuurde, en Dineke, mijn vrouw, die het eerst zelf heeft gebruikt om voor mij het terrein te verkennen, zodat ze mij tot steun kon zijn.
T. Niers
Psychiater, Rotterdam
Beste heer Oosterhoff,
Wat fijn om te lezen dat u een gunstige ervaring had met truffels.
U schrijft ook over het (tevergeefs) zoeken naar de causale omgevingsfactoren voor ocd in de wetenschappelijke wereld.
Ik denk tevergeefs omdat de omgeving...sfactoren moeilijk/niet generaliseerbaar zijn. U spreekt over uw gevoeligheid (versus de aanwezigheid van traumata). Daar spreekt het individuële karakter van het ontstaan al uit. Psychopathologie is een noodzaak en een last tegelijk voor een mens.
Nu hoop ik dat u na al die tijd nog gunstige ervaringen zult hebben met therapievormen die u helpen de mentale ruimte te scheppen om het verdriet waar u over schrijft te kunnen ‘doorwerken’. En andere zaken die ongetwijfeld meespelen in UW dwangstoornis.
Dat hoop ik voor u en voor degenen die uw columns lezen. Zodat ze weten dat er meer is dan farmacotherapie en CGT dat een mens kan helpen helen.
Bijvoorbeeld experiëntiele, lichaamsgerichte of psychoanalytische psychotherapie of een combinatie.
Hartelijke groet,
Thomas Niers, ZGP te Rotterdam
psychiater, Thesinge
Menno: ik vind zeker dt het belangrijk is je problematiek in een begripsvolle samenhang te brengen (Verstehen), maar daarmee is nog niet gezegd dat dat ook echt de oorzaak was ( Erklären)
T. Niers
Psychiater, Rotterdam
Ik wil niet te lang doordrammen. Maar ik zie dwang, depressie, angst etc toch echt als een resultante van psychische reacties van ons systeem om iets niet te voelen. Ik zie het niet alleen zo, ik zie het bij mijn patiënten en in mezelf aan de hand zi...jn.
Alhoewel angst ook primair kan zijn. Maar ook niet.
In uw geval komt u verdriet tegen. Een oorzaak vinden is niet aan de hand. Alleen de psychische activiteit volgen en zien/ervaren voor wat die is en wat die weghoudt uit het bewustzijn. Dat heet dan doorwerken en geeft mentale vrijheid wanneer dat lukt.
V.H.H. van Dongen
Psychiater, Utrecht
Wat mooi! Ik was van de week op deze conferentie https://icpr-conference.com/nl/ over psychedelica en daar werd OCD inderdaad genoemd als indicatie en toen moest ik aan je denken. Goed te lezen. Ik hoop dat dit veel mensen mag gaan helpen.
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
Die conferentie heb ik ook bezocht. Stuur me even een email. menno@dwang.eu
Ik ben bezig een groep te maken van professionals met interesse in psychedelica
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
Iedereen bedankt voor zijn/haar aardige reactie. Ik vond het inderdaad spannend om er open over te zijn, ook al was het niet te vermijden. Maar deze warme reacties zijn heel steunend
je oud- huisarts, n.p., Harlingen
Goed van je om dit te publiceren. En ook gelukgewenst met deze positieve ervaring.
J.R. Sikkema
Specialist ouderengeneeskunde, IJmuiden
Dank voor het delen van de ervaring. Ik ben geen expert maar vooral bij psychische/psychiatrische problematiek lijkt het me goed om te achterhalen waar gedragingen/symptomen vandaan komen. Dat het voelde als capituleren is een interessante bevinding.... Ik ben blij dat je met deze blog meer de diepgang in bent gegaan. Hoe kijk je tegen onderstaande filmpjes aan (duren niet te lang hoor)?
https://www.youtube.com/watch?v=Q9yKaI0vLJs
https://www.youtube.com/watch?v=HC3uUGCJpqs
Dit zijn een paar voorbeelden van "the school of life" die m.i. een belangrijke kern van waarheid raken.
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
De filmpjes bekeken. Ik ben het er beslist niet mee eens. De oorzaak van de dwangstoornis zoeken in een werkelijk trauma is niet werkzaam gebleken als behandeling. Wat de oorzaak betreft is het ook zeer de vraag of trauma een grote rol speelt. Erfeli...jke kwetsbaarheid speelt een grote rol en biologische en psychologische omgevingsfactoren. Wat die laatste betreft weten we niet goed welke het zijn, maar we weten wel, dat er naar zoeken niet werkelijk helpt.
De ervaring, die ik had tijdens het gebruik van psylocybine hielpen me te ervaren hoe verdrietig verlies me maakt. Maar dat ligt niet aan de grote van het verlies, maar aan mijn overgevoeligheid daarvoor.
D. Hairwassers
Patient advocate borstkanker en erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker, Huissen
Veel dank, Menno. Heel veel ontdekkingen zijn begonnen met artsen die het op zichzelf probeerden. Dank voor je moed. Dank voor het delen.
Ik kan niet ontkennen dat ik het een beetje wrang vind dat als een patiënt zijnde niet-arts dit zou doen en ...erover zou vertellen het lang zo serieus niet genomen zou worden. Laten we luisteren naar patiënten en naar alles wat ze geprobeerd hebben om hun klachten te verminderen, te doen verdwijnen of hanteerbaar te maken. Dan zou veel onderzoek sneller een goede richting krijgen.
A. G?bel
Huisarts, Amstelveen
Wat een verademing om dit te lezen, temidden van al het zakelijke in de wereld van vandaag, die van disclaimers aan elkaar hangt.
Je ontboezeming over 'verlies' is me uit het hart gegrepen.
Ik kan de openheid en eerlijkheid waarmee je schrijft enorm ...waarderen, evenals de ruimte voor twijfel.
Ik ben benieuwd wat dit verder voor je gaat doen.
[Reactie gewijzigd door G?bel op 22-09-2022 10:07]
H.S.A. Oldenburg
Chirurg , Amsterdam
Dank voor het delen Menno. Dat was misschien best moeilijk. Fijn dat je een stap verder bent gekomen. Wellicht dat jouw openheid anderen kan helpen .
M.D. Oosterhoff
psychiater, Thesinge
Dank voor je aardige reactie.. Is steunend.