Ik heb spijt
6 reactiesOver de coronacrisis heb ik regelmatig geschreven. Onder meer over de vraag of de bijwerkingen van maatregelen wel voldoende meegenomen werden in de beslissingen. Ik bedoel daarmee dingen als de economische recessie, die hongersnood kan geven en het inzakken van de bestrijding van hiv en mazelen. Gelukkig heb ik bij de vraagtekens die ik zette steeds gezegd dat ik niet zou weten hoe je het nu anders zou moeten doen. En evenmin heb ik de ernst van het coronavirus ooit gebagatelliseerd.
Maar waar heb ik dan spijt van? Dat ik de mogelijkheid van de komst van een vaccin verkeerd heb ingeschat. Ik vond dat het beleid wel erg steunde op een spoedige komst. Zelf was ik daar niet zo zeker van. Ik gaf wel aan dat ik wellicht te fatalistisch was, maar dat neemt niet weg dat ik beslist nooit had verwacht dat er binnen een jaar een werkzaam vaccin zou komen! Nu was dat fatalisme niet helemaal op niks gebaseerd. Er waren diverse experts die waarschuwden voor een te hoge verwachting. Maar goed. Die hebben dus ongelijk gehad. En daarmee ik ook. Ik heb het te somber ingeschat en daarmee zijn bepaalde meningen achteraf onjuist gebleken. Daar heb ik spijt van.
Maar niet te lang getreurd. Het is gelukt: binnen een jaar een vaccin ontwikkelen. Een geweldige prestatie. Nu zijn er nog steeds mensen die het allemaal totaal niet vertrouwen, maar daar hoor ik niet bij. Mijn gebrek aan vertrouwen betreft meer het wereldbestel dan mensen. Ik ben niet bang dat de overheid chips in het vaccin stopt, waardoor ik altijd en overal te volgen ben. En zelfs al zouden ze het doen, dan ben ik tenminste te vinden als ik alleen in het bos mijn been breek. Ik ben ook niet bang dat de farmaceutische industrie het risico loopt iets op de markt te brengen wat veel te veel bijwerkingen zal vertonen. En ik denk evenmin dat mensen die het middel moeten toelaten onder tijdsdruk opeens al hun kwaliteitsnormen zullen laten varen. Geruststellend is ook dat er meerdere vaccins zijn ontwikkeld. Dus meerdere groepen bereiken hetzelfde. Nee, dat zit wel snor met die vaccins. En toch kan ik niet helemaal ontkennen dat ik het stiekem wel best vind dat ik niet bij de groep behoor die als eerste gevaccineerd zal worden. Ja, dat is zeker beschamend. Het komt door de koudwatervrees en de argwaan, die we – ik althans wel – hebben tegenover alles wat nieuw en onbekend is. Ons vooroordeel, het type-1-denken, behandelt alles wat onbekend is als potentieel gevaarlijk. Mensen die dat niet deden zijn er niet meer. ‘Aha’, zal de vaccinscepticus zeggen, ‘zie je wel. Het is gevaarlijk alles meteen te geloven.’ Klopt, maar vertrouwen hebben in het vaccin is niet hetzelfde als meteen alles geloven. Sterker nog, misschien is geen vertrouwen in het vaccin hebben wel alles geloven, alle complotonzin. Daarvoor is immers net zoveel bewijs als de verkiezingsfraude waar Trump over raaskalt. Zo beschouwd is het vaccin wantrouwen dus gevaarlijk. Zo niet voor jezelf dan wel voor anderen. Als het desondanks toch goed komt dan is dat te danken aan de mensen die zich wel laten vaccineren.
Zo denk ik erover. Nu maar hopen dat ik over een tijdje niet weer spijt krijg. Want absoluut zeker is er niks. Maar elk risico willen voorkomen leidt zonder meer tot een ramp. Ik zal me zeker laten vaccineren. Ook als ik nu meteen al kan (moet). #vaccinatienatuurlijk
lees meer van menno oosterhoff
Els van Veen
huisarts
Beste Henk, met die verwijzing ben ik het helemaal eens. Ik heb deze bespreking vanochtend helemaal gelezen en vind het verplichte kost voor iedereen die overweegt zich te laten vaccineren.
Wát een gedegen bespreking van dit vaccin wat nu in Neder...land wordt ingevoerd. Een blamage dat we dit via een site van een neuroloog moeten vernemen, en niet via Medisch Contact.
Ik lees hier alleen maar besprekingen rechtstreeks van de farmaceut afkomstig.
Henk van der Pol
psychiater, Heerenveen
Dit hele verhaal wordt door Jan Bonte fraai geadresseerd in zijn blog over het onderzoek naar het Pfizer/BioNTech vaccin.
https://www.janbhommel.com/post/het-pfizer-biontech-vaccin-tegen-het-sars-cov-2-virus?postId=5fdf3235ab4c610017f76bf0
Corien Heemstra
huisarts, Veldhoven
Misschien kunnen we het probleem juist versimpelen, collega van der Pol.
Inderdaad is het vaccin nieuw, en gaat het allemaal snel, en weten we de lange termijneffecten niet. Maar met de enorme aantallen proefpersonen weten we een aantal dingen wel: ...de effecten op de korte- en middellange termijn vallen mee. Vergelijk dat eens met het Coronavirus:
Dat is nieuw, dat ging ongelofelijk snel, we weten de lange termijneffecten nog niet, maar de korte- en middellange termijneffecten maar al te goed.
Ik vind het eigenlijk niet zo moeilijk om te kiezen.
Dieter Boswijk
huisarts, Stegeren
Goed idee Menno. Je kunt natuurlijk ook tegen lock down en tegen vaccinatie zijn, want er is inderdaad weinig evidence vanuit het verleden omdat we een pandemie op deze schaal de laatste honderd jaar niet hebben meegemaakt en het virus ook al een nie...uwe mutatie is... Je kunt ook gewoon het advies opvolgen van mensen die er meer verstand van hebben en die er echt goed en zorgvuldig over nagedacht hebben, zoals collega Jaap van Dissel. Inderdaad: laat je niet gek maken. Dat is een geweldig advies van een psychiater. PS er is natuurlijk wel iets meer ervaring met rna vaccinatie technieken, ik voeg dit even toe voor je collega van der Pol: Norbert Pardi, Michael J. Hogan, Frederick W. Porter & Drew Weissman
Nature Reviews Drug Discovery volume 17, pages261–279(2018).
Jan Wuister
huisarts, Den Haag
kijk eens op deze website:
https://www.knvm.org/vaccinologie/covid-19#Tijdlijnen
Het vergt intellectuele arbeid om je hier in te verdiepen, roeptoeteren is makkelijker, maar je krijgt wel een heel goed beeld van de wetenschappelijke stand van zak...en.
Uiteraard blijven er daarna ook vragen, maar dan wel op een wat hoger wetenschappelijker niveau.
Henk van der Pol
psychiater, Heerenveen
Hallo Menno,
Goed van vertrouwen zijn is doorgaans een prijzenswaardige instelling. Maar soms is een kritische instelling toch meer op zijn plaats. Wat mij betreft is dat nu het geval met het vaccin. Ik ben benieuwd waar jouw vaccineus vertrouwen op... gebaseerd is. Op de juichende mediaberichten? Op hen van WC-eend die WC-eend adviseren?
De alarmbellen die ik hoor:
-de grote haast waarmee dit vaccin is ontwikkeld: maanden in plaats van de gebruikelijke jaren; haastige spoed, zelden goed.
-het gaat om een experimenteel vaccin, een zgn. mRNA-vaccin, wat ik begrijp nog nooit eerder toegepast. En dat dan nu meteen maar voor de hele mensheid...
-de toezichthouders die al ruim voordat hun eindrapporten worden uitgebracht laten doorschemeren dat het wel goedgekeurd gaat worden, de meneer van het cbg zag ik al stralend en onrustig popelend op t.v. ons opwarmen. De druk op deze instanties is enorm, miljoenen vaccins staan al klaar, wees dan nog maar eens echt onafhankelijk en prudent.
-een bijna volledig ontbreken in de media over wat dit/deze vaccin(s) inhoudt/inhouden: wat weten we wel, wat zijn de tot nu toe bekende bijwerkingen, wat weten we nog niet, weten we überhaupt of het ziekte of besmetting tegenhoudt, kunnen we vermoeden dat het beter werkt dan de opbouw van natuurlijke afweer in de bevolking, weten we hoelang een eventuele bescherming werkt. Moet de bevolking hier niet eerst uitvoerig over worden ingelicht voordat de burgers weloverwogen een besluit kunnen nemen om zich wel of niet te laten vaccineren?
-hoe zit het met eventuele directe of indirecte verplichting tot vaccineren? Mogen wij ons op ons grondrecht beroepen van de onaantastbaarheid van het lichaam en zo ja worden we daar dan op afgerekend bij de deur van het restaurant of de concertzaal?
Dat de baten van een vaccin opwegen tegen de kosten vind ik nog lang geen uitgemaakte zaak.
Een zorgvuldige afweging kan ik nog niet maken. En wie al wel?
Mijn advies: laat je niet gek maken!