Blogs & columns
Martine Schrage
Martine Schrage
4 minuten leestijd
Blog

Huisarts op de fiets

9 reacties

Allemaal willen ze net als ik hun huisbezoeken wel op de fiets doen; mijn collega-huisartsen zijn de files en het drukke verkeer beu. Vooral tussen vier en vijf als de scholen net uit zijn. Ik krijg altijd veel vragen en steevast klinkt dan deze verzuchting: ‘Ik zou wel willen, maar ik weet niet waar ik al mijn spullen moet laten’.

Dat, én de vraag wat ik doe als het regent. Ook gewoon fietsen natuurlijk. Toegegeven, regen is niet leuk, en als het een paar dagen doorgaat, krijg ik het echt wel op mijn heupen. Maar mijn hekel aan de auto – en dan vooral de auto in de stad – is veel groter dan mijn hekel aan regen. 

Maar het regent veel minder vaak dan je denkt, en er is altijd nog de buienalarm-app om even te checken of je niet beter vijf minuten wacht.  

Voor iedereen die overweegt om nu echt de fiets te gaan pakken – het is tenslotte net een vers jaar; de timing kan niet idealer – deel ik hierbij mijn tips gebaseerd op twee jaar fietservaring door weer en wind in de lage landen. 

Doe er je voordeel mee. 

  • Onmisbaar: een paar goeie waterdichte fietstassen. Ik ben heel tevreden over mijn Clarijs-tassen.

  • Een mandje vóór op de fiets: daarin zit mijn handtas, zodat ik de telefoon bij de hand heb en een blik kan werpen op de adressenlijst voor de huisbezoeken: op welk nummer moest ik ook alweer zijn?

    • Regenkleding!! In mijn eerste fietsjaar heb ik een paar miskleunen gekocht voor ik eindelijk de juiste regenjas vond. Rains vind ik het beste merk. Scandinavisch natuurlijk – dat volk weet van wanten als het over regen, wind en kou gaat. Vooral die waar de hoed zo’n extra klepje heeft waardoor de regen niet onder de kap alsnog in je gezicht waait. Ook in de categorie regenkleding: regenbroek en zelfs regen-óverschoentjes. Twee keer ben ik zo doornat geregend dat mijn sokken sopten in mijn schoenen bij elke stap. Dan duurt het spreekuur erg lang. Het gebeurt zelden maar áls je echt een douche over je heen krijgt, dan hou je je sokken niet droog, dus sindsdien zitten die overschoentjes in mijn noodpakket.

    • Laat regenkleding niet in de fietstassen zitten. Het is bij mij twee jaar goed gegaan maar onlangs werd de boel er toch uit gepikt. Balen!

    • Je hebt ook warme kleding nodig. Laagjes beter werken dan dikke jassen. Een donsjack en dan zo’n Rains-regenjas erover: top!

    • Sjaal, handschoenen,… (muts draag ik zelf nooit). Handig: mijn handschoenen met zo’n kapje over de vingers zodat ik mijn vingers even vrij kan maken zonder steeds de handschoenen uit te trekken. Belt makkelijker.

    • Fietshelm en fluospul allerhande. Ik heb het allemaal, maar draag het veel te weinig. Gelukkig blijven mijn kinderen daar terecht over zeuren. Ooit ga ik braaf mijn helm dragen. Beloofd.

    • In de categorie ‘niet onmisbaar maar zeer aan te raden’: een telefoonhouder voor op het stuur. Na ook hier wat miskopen te hebben gepleegd, is uiteindelijk een heel simpel modelletje een topper gebleken. Het was even flink googelen maar ik vond hem terug: Nite Ize HandleBand Smartphone houder voor fiets zwart HDB-01-R3. Nog steeds niet gepikt trouwens. En het ding heeft een flesopener als extraatje. Nou word ik van fietsen erg vrolijk, maar behoefte aan bier heb ik daarbij nooit. Ik hou het liever bij een thermosje koffie. Heerlijk om onderweg tussen de huisbezoeken door een pauze in te lassen op een bankje in het stadspark. Zon op mijn gezicht, koffietje erbij, wat blijft er te wensen over?En als het te koud is voor koffie in het park, dan ben ik met mijn fietsje zo wendbaar dat ik net zo goed even een koffiebar binnen kan springen voor een bakje troost. Hoef namelijk nooit tijd te verliezen aan het zoeken naar een parkeerplaats. Wel een nadeeltje dat ik altijd die dokterstas mee moet sjouwen, daar kom ik later nog op terug.Maar ik dwaal af, die telefoonhouder op het stuur dient voor de zeldzame keren dat ik mijn telefoon als gps moet gebruiken voor een adres dat ik niet ken.

    • Slechts twee keer nodig gehad, maar die twee keer waren wel levensreddend: een powerbank voor de telefoon. Als je die namelijk als gps gebruikt en je bevindt je in de middle of nowhere, dan is een lege batterij verdomd lastig.

    • Het NHG heeft mooie en handige dokterstassen die je zo aan de bagagedrager kunt hangen, maar daar ben ik geen fan van. Ik doe vaak een boodschapje tussendoor of ga een koffie drinken en dan wil ik daar niet herkenbaar als ‘madam doktoor’ staan. Dat is dus dat nadeel van de dokterstas, je kunt hem nu eenmaal niet even in de fietstas laten zitten zoals je dat in de auto wel kunt doen. Daarom heb ik gewoon een mooie leren schoudertas mee. Ik heb maar weinig materiaal nodig; dat kan er allemaal makkelijk in. En zo kan ik een beetje incognito blijven, wel zo prettig. Overigens doen we hier in Turnhout niet aan spoed, dat was vreemd om te ontdekken, maar wel zo handig: het nadeel van mogelijk wat langere reistijd, is zo geen issue. Ik geef het toe, dat is een luxe situatie die ik in Nederland nooit gekend heb. Verder betwijfel ik of het argument van langere reistijd hout snijdt. Ik denk dat ik met mijn fietsje in de stad vaak sneller ben dan collega’s met de auto. En ik vind snelheid niet het belangrijkste argument om te blijven fietsen, het gaat me vooral om het plezier, de beweging en het buiten zijn.

    • Zo maak ik meteen brandhout van de dooddoener ‘daar heb ik geen tijd voor’.

    Had u nog argumenten nodig? Je beweegt binnen werktijd, spaart de sportschool uit, geeft het goede voorbeeld en doet meteen iets aan je mentale conditie. Patiënten reageren er ook altijd positief op. 

    Als ik zo rondfiets vraag ik me af waarom mijn klagende collega’s zichzelf nog blijven martelen in het verkeer. 

    Voilá. Welk excuus had u nog?

    • Martine Schrage

      Martine Schrage is huisarts. Ze werd in Leuven opgeleid, werkte twintig jaar in Nederland, waarna ze terugkeerde naar haar Vlaamse roots. Toen ze pardoes op straat gezet werd, begon ze aan het vrijbuitersavontuur dat waarnemen heet.  

    Op dit artikel reageren inloggen
    Reacties
    • Siep de Groot

      huisarts niet (meer) praktiserend, Indijk

      Ik ben blij met je advies, maar het kan nóg beter.
      Gewoon een dun, wijd plasticje onder in de fietstas, geen zware Zweedse jassen. Een goede Belgische winterjas of leren zomerjas is waterdicht. Laagjes lijkt me een wanhoop, steeds weer omkleden als ...je in de praktijk komt. Droge sokken en lichte gymschoenen onder in de fietstas – die kun je bij de patiënt aantrekken.
      Koop de beste elektrische fiets. Die is heel goed tegen de wind in. E-bikes zijn licht en hebben een grote actieradius. Draag wel een helm, die is duur maar heeft een knipperlicht en een kapje voor de regen/zon. Je wordt er aantrekkelijk van. Met een elektrische fiets ben je sneller dan met een auto, je wordt haast nooit aangehouden door de politie en je kan veel gemakkelijker door rood licht rijden.
      Vroeger zette ik de dokterstas op de bagagedrager onder de snelbinders. Maar voor de verlostas moest ik echt de auto gebruiken. Forceps en vacuümextractor konden niet mee op de fiets.
      Een schoudertas is vervelend op de fiets, hij zakt steeds weg. Ik heb fietstassen met een hengsel, die kun je apart van de bagagedrager afhalen. De fietstas die je op de fiets laat, sluit je met een cijferslotje, de andere neem je mee naar de zieke.
      Koffiedrinken in een café kan niet; er kan een patiënt naast je zitten die vindt dat je consulten te kort duren. Drink dus koffie bij de patiënt thuis.
      Koop op Marktplaats een Nokia-telefoontje. Die van mij is 10 jaar oud, werkt vier dagen op de accu en is in 4 minuten opgeladen.
      Veel plezier bij je visites. Je zult merken dat de patiënt zienderogen opknapt als hij je met je helm ziet aankomen.

    • Othon Eijsbouts

      huisarts, Son en Breugel

      ook een Solex is een prima vervangmiddel van de auto ; schafte ik aan voordat de electrische fietsen in zwang kwamen; voorkomt dat je bezweet aankomt itt een gewone fiets; dokterstas kan prima achterop als je een wat bredere fietsdrager achterop mon...teert ; mijn fietsenmaker die de Solex leverde heet 'Arts' met zijn achternaam ;
      dus achterop zit een sticker : 'Arts' ............

    • webredactie

      Medisch Contact, Utrecht

      Graag zien we jullie foto's!
      Plaats ze op Instagram, Twitter, Facebook of Linkedin
      en gebruik de hashtag #huisartsopdefiets

    • Maarten Moerman

      huisarts, SASSENHEIM

      Wij deden altijd al veel visites op de fiets.
      Paar jaar terug 2 praktijkfietsen laten maken bij de Fietsfabriek.
      Zou hier eigenlijk een fotootje moeten plakken, maar dat gaat niet.
      Worden elke dag gebruikt!

    • J Muller

      huisarts, Utrecht

      Ik heb mijn auto verkocht. Nu moet ik wel op de fiets komen. Ook handig om de laatste ver weg patiënten te verzoeken een praktijk in de buurt te gaan zoeken. "Ik ben niet in staat om u op de fiets te bezoeken als het nodig mocht zijn". Ideaal nu alle... patiënten binnen 5 minuten van de praktijk af te bereiken zijn. Nooit meer zoeken naar parkeerplekje.
      Overigens herkenbaar: slechts paar keer per jaar een paar keer per dag zeikenat. Neem dat voor lief. Voor nood een goedkope poncho in de fietstas (nog nooit gestolen).

    • J Muller

      huisarts, Utrecht

      Ik heb mijn auto verkocht. Nu moet ik wel op de fiets komen. Ook handig om de laatste ver weg patiënten te verzoeken een praktijk in de buurt te gaan zoeken. "Ik ben niet in staat om u op de fiets te bezoeken als het nodig mocht zijn". Ideaal nu alle... patiënten binnen 5 minuten van de praktijk af te bereiken zijn. Nooit meer zoeken naar parkeerplekje.
      Overigens herkenbaar: slechts paar keer per jaar een paar keer per dag zeikenat. Neem dat voor lief. Voor nood een goedkope poncho in de fietstas (nog nooit gestolen).

    • Ellen Brand-Piek

      huisarts, Zwolle

      Mooie oproep om het milieu te sparen en de stemming te verbeteren. Ook mijn collega's en ik doen al jaren de visites op de fiets. Fantastisch bij mooi weer en geen ramp bij regen en regenen doet het in Nederland maar 6% van de tijd. Bovendien meestal... in buien en die kun je vaak met buienradar wel omzeilen.
      Wij hebben thuis de 2e auto de deur uit gedaan en ook al staat de auto voor de deur, ik peins er 's ochtends niet over die mee te nemen. De 7,5km heen en 's middags ook weer terug naar de praktijk vind ik heerlijk. Even uitwaaien, werk van je af fietsen, frisse lucht en zonlicht vangen, ik wil niet meer anders!

    • Carlo Heijmans

      huisarts, ZAANDIJK

      beste Martine,
      Dank voor je tips. Inderdaad heerlijk om de huisbezoeken op de fiets af te leggen. Snelst mogelijke pedaalslag, geen tijd voor een koffie helaas, maar gelukkig is er geen fijne koffiezaak in de buurt. Aangekomen bij de patient ben i...k gewend om mijn jas uit te doen. Dan leg ik die naast mijn regenjas, regenbroek en overschoenen neer. De grond kletsnat, grotere valkans voor de patient op het laminaat of vlekken op de vloebedekking. En dan belt de assistente voor een spoedgeval. Snel (?) mijn regenpak aan en op pad, aangekomen bij de in nood verkerende patient kan ik me niet bewegen in mijn regenkleding. Handen koud en nat. Nee, ik blijf toch maar noodgedwongen een mooi weer fietser.

    • Tjitske vd Bruele

      Huisarts , Den Haag

      Ik ga ook graag en zo veel als mogelijk op de fiets (ik mijdt wel de plensbuien). Heerlijk frisse neus en gedachten laten uitwaaien. Krijg ook vaak leuke reacties van patiënten; 'een échte huisdokter, zo zie je ze niet vaak' of 'sportief hoor, goed ...voorbeeld'. Paar jaar geleden met de huisartsopleider van toen samen visites gedaan, zij met de auto en ik op de fiets.. drie maal raden wie er eerder was, juist de fiets! Toegegeven dat ik in de stad werk waar veel wegopbrekingen en parkeerproblemen zijn. Inmiddels is er in diverse praktijken waar ik gewerkt heb een 'praktijkfiets' aangeschaft ??. Zien fietsen, doet fietsen en het is aanstekelijk!

     

    Cookies op Medisch Contact

    Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.