Blogs & columns
Emile Keuter
Emile Keuter
2 minuten leestijd
Blog

Heimwee

30 reacties

Wat verlang ik terug naar de tijd waarin obesitas, de vergrijzing, het dragen van gezichtsbedekkende kleding en het reduceren van de staatsschuld de belangrijkste problemen waren. De tijd voordat we getroffen werden door het zeer gevaarlijke coronavirus dat alle kaarten opnieuw geschud en verdeeld heeft. Hoewel ik denk dat een bezoekje aan Jemen, Congo, Myanmar of Lampedusa een heleboel landgenoten goed zou doen, komen de meeste niet verder dan de bouwmarkt of een van de filialen van de grote supermarktketens, die, toch al experts op het gebied van globalisering en de daarmee gepaard gaande vormen van uitbuiting, garen spinnen bij de huidige maatregelen.

Daar schuifelen we contactloos langs de schappen. Ik herken geen mens, net zomin als wanneer ik een patiënt uit de wachtkamer ophaal. Met een mondkapje is de snelweg naar ons limbisch systeem (via activatie van de fusiform face area in de rechtertemporaalkwab) afgesloten. Die route is alleen nog toegankelijk via Zoom. Het wachten is volgens mij op het moment dat het internet wordt gehackt door een grote criminele partij. Ik vermoed dat we het dan opeens in perspectief gaan zien.

Want laten we eerlijk zijn. Als het God, Allah of het vliegende spaghettimonster behaagt om met een virus te komen dat 20 procent van de zeer ouden doodt, een deel van de zeer dikken op de intensive care laat belanden en het merendeel van de jonge beroepsbevolking lichte klachten geeft, zouden we dat ook kunnen zien als een noodzakelijk kwaad. Als iets wat nog altijd veel minder schade toebrengt aan het genus homo sapiens dan de ellende die wij bijvoorbeeld de orang-oetangs bezorgen. Volgens mij zou je zo’n pandemie meer moeten benaderen zoals het weerbericht. Een kwestie van geluk of pech, van locatie ook.

Maar nee. In tegenstelling tot de fijngelovigen hebben wij de mensen met zulk overzicht niet voorhanden. Wij gaan het virus voorkomen door onszelf te isoleren, doen mee aan de symbolische avondklok en lopen overdag met mondkapjes de boa’s voor de gek te houden. En maken onszelf verkouden met die ellendige dingen. Ik wel tenminste. Een jaar nadat iedereen wist dat er voor de mensen met obesitas en de pechvogels (waartoe ik gemakkelijk kan gaan behoren; het is me bekend) meer intensive cares moesten komen, heeft het hoofd van het Landelijk Netwerk Acute Zorg uitgesproken dat dat het geval is. En intussen blijven we zitten met destructieve maatregels die in geen verhouding staan tot de ernst van de problematiek. Waarom? Omdat de WHO, de wetenschap en de medicatielobby dit plan, niet onverstandig, al lang op de plank hadden liggen. Het wachten was op een gevaarlijk virus. Zoals SARS-CoV-2.

Meer van Emile Keuter
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Daniël de Haan

    radioloog, Groningen

    @Terpstra
    U leeft in de veronderstelling dat onze mondkapjes en lockdowns invloed hebben op testcijfers in India en Brazilië? Of zou het misschien iets te maken hebben met de armetierige toestand daar van de zorg, hygiëne, huisvesting, armoede, onde...rvoeding en corruptie? Hoe "nieuw leiderschap" Kaag nu weer nobel met andermans geld strooit terwijl weinig landen het qua mortaliteit beter doen dan India. Terwijl een veelvoud van coronadoden daar elke dag sterft aan andere infectieziekten, ondervoeding en diarree. Maar ja, dat is geen corona en dus niet sexy.

    Het is bovendien al ruim een half jaar bekend dat lockdowns geen zinnig effect hebben op het verloop van een besmettingsgolf en het aantal doden. Maar dat wil op één of andere manier maar niet doordringen tot lockdown-religieuzen zoals u. Om maar niet te spreken over die mondkapjes-kolder, die tot december niet werkten (dixit v. Dissel) maar toen zomaar ineens verplicht werden als "gedragsbeïnvloedende maatregel".

    Het realistisch alternatief is ophouden met die kwakzalverij ("insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results") en eens gaan nadenken over de basisprincipes van public health en infectieziekten zoals die voor 2020 nog golden. U heeft er weinig van begrepen.

  • Anoniem

    huisarts

    @Terpstra nu ik uw naam hier zie staan ben ik eigenlijk erg benieuwd naar uw mening over het gebruik van de vaccins, in het bijzonder met betrekking tot de conditional marketing authorisation. Normaliter ben ik niet zo heel streng qua evidence based ...maar heb nu best wat moeite met deze situatie. Hoe staat u of uw vereniging hier eigenlijk in? Ik ben een anonieme plaatser maar hoop dat u toch kunt/ wilt antwoorden.

  • Anoniem

    . , Nederland

    Diepzinnige doordenker van die rechter temporaalkwab en idd vervelend dat sommige mensen deze helaas minder goed kunnen gebruiken in deze crisis..

  • Nico Terpstra

    praktijkhoudend huisarts, Hoorn

    Verrassend simplistisch gedachten van deze blogger, ik neem niet aan dat @Keuter toestanden als in Brazilie of India ambieert? Een beetje negatief doen over (inderdaad niet leuke) maatregelen zonder een realistisch alternatief valt goed bij de lost c...ases die hieronder al dan niet anoniem meehuilen, maar met een doortastende en levensreddende aanpak heeft dit geschrijfsel weinig van doen. Zeer betreurenswaardig, als ik zo vrij mag zijn.

  • anoniem

    huisarts

  • anoniem

    huisarts

    Uw reactie is precies waarom mensen anoniem plaatsten. U zet ze weg in een hoek van 1% van alle artsen…(?) U beweert dat ze een weerwoord niet zouden kunnen verdragen.
    Ik zie dat meer als iemand aanspreken op de vorm van een boodschap als de inhoud... je niet bevalt. En regelmatig heeft dat meer te maken met eigen emoties is mijn ervaring. Misschien heeft u gelijk dat maar 1% dapper en/ of sterk genoeg is om zich uit te spreken in een dergelijk klimaat of wil daar überhaupt moeite in steken. Mijn mening is dat inhoud belangrijker is dan naming&shaming zoals we al hebben gezien bij collega’s die daarvan de dupe zijn geworden.

    Vaak zijn degenen die het anoniem plaatsen afkeuren meestal niet degenen die zelf de opdracht vanuit de politiek hebben gekregen het beleid daadwerkelijk uit te voeren (de vaccinaties te prikken of te maken hebben met een dreigende code zwart onder hun eigen handen).
    Dat is een essentieel verschil en een stuk makkelijker praten.

    Het gaat om triage, en dat is een rotklus en geeft een walgelijk gevoel voor iedereen. Dat walgelijke gevoel komt door de situatie Covid-19 waar we inzitten en niet door een andere mening.

  • Els van Veen

    huisarts

    @Kleijweg, er is inderdaad sprake van censuur als je het waagt kritisch te zijn op het covidbeleid.
    Volgens mij hebt u zelf moeite met mensen die een andere mening hebben dan de uwe, als ik uw reacties hier zo lees. Projecteer dat a.u.b. niet op and...eren. Ik heb zelf te maken gehad met censuur, ook door de voorzitter van de KNMG, evenals framing tegen mijn wil als dat ik een complotdenker, asociaal, egoïstisch enzovoort zou zijn. Dat is zelfs in een krant over mij geschreven, dus ik begrijp heel erg goed dat veel artsen anoniem gaan! Ik vind wappie inmiddels een geuzennaam.

  • Monique de Veth-Konings

    psychiater, Veldhoven

    Wat heerlijk scherp verwoord : " Met een mondkapje is de snelweg naar ons limbisch systeem afgesloten. Die route is alleen nog toegankelijk via Zoom." Dat is de bittere werkelijkheid en ik als psychiater en mens vraag me dan ook af wat dit betekent v...oor de mensheid en wat de gevolgen daarvan zijn. Veel mensen blijven nog braaf meelopen in de gestelde regels, ergens wetende dat de maatregelen zoals dragen van mondkapjes niet werken en zelfs bepaalde ziekten mogelijk geven. Eenzaamheid, alleen sterven, suïcides, meer drugsgebruik, faillissementen speelt nu in de maatschappij en de vraag is hoe lang we dit door willen laten gaan en of we dit als mens nog wel willen.

  • Manon Kleijweg

    Ouderenpsychiater, Utrecht

    Een paar jaar geleden werd vaak geklaagd over beknotting van de vrijheid van meningsuiting als er weerwoord kwam op een boude of controversiële stelling. Inmiddels lijkt dit te zijn vervangen door het verwijt van polarisatie. Ook wordt in anticovidma...atregelkringen het "brede maatschappelijke debat" ernstig gemist en wordt zelfs gesproken van censuur. In werkelijkheid krijgt deze groep, die onder artsen maar door een klein deel, zo'n 1%, wordt vertegenwoordigd, een groot podium, ook in Medisch Contact. Belangrijk, want het gaat om fundamentele waarden. Maar het is wel zo sportief om te verdragen dat dat ook tegenargumenten oproept.

  • Over polarisatie, anoniem plaatsen en onderlinge discussies.

    huisarts

    Graag wil ik onderstaand artikel delen omdat ik nogal verdrietig wordt van de polarisatie die er is ontstaan. Het geeft wellicht handvatten en woorden aan onze onderlinge verschillen in de waardering van persoonlijke waarden die onder druk zijn komen... te staan in deze crisis.
    Het artikel is een bespreking van het Trilemma van Vrijheid, Gelijkwaardigheid en Mortaliteit en zegt dat er tijdens leven met corona altijd aan 1 of 2 van onderstaande drie waarden afgedaan wordt. Dat je maar 1 of 2 waarden kunt maximeren maar nooit alle drie.

    Dit filosofisch denkkader geeft mij wat meer overzicht in de achterliggende emoties en hulpvraag van de mening van mensen en maakt alle nieuwsberichten wat minder overweldigend.

    Voorbeelden van wat onder druk gezet wordt;
    1. Vrijheid; beperking van reizen door een vaccinatiepaspoort, vaccinatie-verplichting, lockdown
    2. Gelijkwaardigheid; zoals in het herstelNL plan om kwetsbare groepen “op te sluiten”, wie heeft voorrang bij vaccineren.
    3. Mortaliteit; meer doden door loslaten van lockdown en maatregelen, pandemie als biologisch fenomeen beschouwen.

    Wat me opvalt is dat het vrijwel alleen sociaal geaccepteerd is om de keuze Mortaliteit+Gelijkheid te ventileren. Zodra je Vrijheid in je lijstje hebt staan voelt het beter om anoniem te plaatsen omdat het logischerwijs betekent dat je vóor Ongelijkheid bent of zelfs vóor Mortaliteit (en als dokter ook oncollegiaal wegens overbelasting van collega’s dat is al helemaal een spagaat!).
    Dit denkkader lost niks op, maar misschien helpt het om eens te bedenken vanuit welke persoonlijke waarden iemand praat.
    En of de 1 meer waard is dan de ander.

    https://theconversation.com/learning-to-live-with-covid-the-tough-choices-ahead-158992

  • Leon M

    Huisarts n.p., Haaksbergen

    Manon, mijn opmerking was niet op de persoon gericht. Niemand zou zich persoonlijk aangevallen moeten voelen al bijdragend aan een zinnige discussie. Wat je aandraagt legt de vinger op de spagaat waarin we op een of andere manier altijd een kant moe...ten lijken te kiezen. Maar we moeten ons als medici gezamenlijk inzetten de discussie open te voeren zodat voor en nadelen van maatrgelen door voor en tegenstanders gerespecteerd kan worden. Zeker, niemand mag het leven van de kwetsbare medemens op het spel zetten, maar ik ken helaas ook een grote toename van kwetsbaren en eenzaamheid en conditieverlies en stress onder de al kwetsbaren. Waarom is hierover nog steeds geen zinnige discussie zodat een individueel toe te passen werkbare handreiking gegeven worden. Waarom zitten we nog met maatregelen die onnodige vrijheidsbeperking opleggen. Waarom zijn de kwetsbaren nog niet op eigen verzoek gevaccineerd? Waarom laten artsen zich de autonomie en vertrouwen afpakken? Angst heeft zelden tot gedragsverandering geleid en ondermijnt ieder discussie.

  • Manon Kleijweg

    Ouderenpsychiater, UTRECHT

    De vraag of we iedereen tegen iedere prijs in leven moeten houden is echt een andere dan of je ziekte als een noodzaak mag zien omdat het bepaalde groepen van de bevolking treft. Je zult maar tot één van die 4,5 miljoen mensen behoren met een fysieke... kwetsbaarheid en lezen dat jouw dood een noodzakelijk kwaad is. Het raakt me extra omdat een deel van die mensen mijn patiënten zijn,
    die al een veel kortere levensverwachting hebben bij hun ernstige psychiatrische aandoening, voor een deel verklaard door onderbehandeling van lichamelijke aandoeningen. Een ernstige psychiatrische aandoening verdrievoudigt het risico op overlijden door covid. Ik stel het scherp omdat ik het belangrijk vind dat deze discussie gevoerd wordt met de juiste argumenten. Hoe ver je ook wilt gaan of niet gaan met beperkende maatregelen, in mijn optiek mag de achterliggende gedachte of zelfs maar suggestie nooit zijn dat het de maatschappij wel goed uitkomt om van een deel van de bevolking af te zijn.
    Ik kan met geen mogelijkheid bedenken hoe je in mijn kritiek een oproep tot censuur kunt zien, of zelfs maar een bijdrage aan polarisatie. Het woord wappie zal ik nooit in de mond nemen, en al helemaal niet tegen Emile Keuter.

  • huisarts

    huisarts

    @Els @iedereen

    Zonder dwarsliggers kan de trein niet rijden
    (vrij vertaald).


  • Els van Veen

    huisarts

    Beste Leon M.,
    Heel erg bedankt voor uw woorden. Het laatste wat u schrijft raakt mij omdat ik zo'n 'kritische vragensteller' ben. Ik ben veel weggezet als complotdenker en wappie. Ik vind het verdrietig dat het covidbeleid zoveel polarisatie geeft.... Niet alleen onder medici, maar zowat overal in onze samenleving. Ik zie vriendschappen kapot gaan, families tegen elkaar opstaan, generaties tegen elkaar.
    Ik heb de indruk dat het beleid al in beton gegoten vastlag vorig jaar. Ik bedoel dan de testsamenleving en de vaccins.
    Terwijl je voor elk wijs beleid ook mensen nodig hebt die 'anders denken', buiten de gebaande paden. Want als een weg niet de goede richting opgaat, als beleid allerlei onvoorziene bij-effecten heeft, dan moet er toch bijgestuurd kunnen worden. Ik zie nu het tegendeel. Het is voor mij nu alsof we als lemmingen op de afgrond afstormen. Het beleid moet koste wat kost doorgevoerd worden. Ik hou mijn hart vast. Want wíj zijn de samenleving. Wij zijn geen individuen die los van elkaar ons leven leiden. Er gaan nu veel mensen failliet, er raken veel jongeren stuurloos omdat elk perspectief op plezier en contact en spel en sport ontbreekt. Dat willen wij (medici) toch niet?

  • Leon M

    Huisarts n.p., Haaksbergen

    De kwetsbaarheid van het leven kan niet tegen elke kosten beschermd worden. Lucebert geeft dit idd mooi weer in zijn gedicht, dat nogal eens verkeerd lijkt te worden uitgelegd. Het is de kwetsbaarheid en het moment, ons leven, dat vergankelijk is en ...dat zo zingeving biedt aan ons bestaan. De weerloosheid is een gegeven dat geaccepteerd moet worden. De Gezondheid krijgt pas waarde als je er van kunt genieten. Het hebben alleen van gezondheid schept geen waarde. Hier kom je in spagaat. Door het niet kunnen genieten van verworven vrijheden en sociale interactie die zeker zo belangrijk is, wordt de waarde van gezondheid een stuk minder en vraagt menigeen zich af of gezondheid wel het doel moet zijn van een samenleving. We worden gemiddeld 40 jaar ouder dan 100 jaar geleden. (Je hoort niemand over de 100 miljoenen doden door de gevolgen van onze westerse maatregelen. Deze levens zijn minstens zo weerloos.) Heeft ons leven hierdoor meer waarde gekregen? Nee. Maar wel door de verworven vrijheden en rechten en de mogelijkheid ons gezonde verstand te mogen gebruiken om ook kritisch te mogen zijn. Hier komt een eed van Hippocrates niet mee in het geding. Verre van zelfs. De eed geeft aan te erkennen dat niet alles binnen de mogelijkheden van de geneeskunde kan vallen en dat het soms goed is de grenzen te erkennen. De waarheid over waar deze grens ligt is in ieders context anders en kan alleen door een gezonde discussie meer in het midden komen. Daarbij moet ieders emotie gerespecteerd worden en nieuwschierigheid ipv woede opwekken. Zolang deze discussie niet gevoerd kan worden door mensen die de waarheid naar boven kunnen halen, verzaken we en verzuimen we aan onze eed te voldoen. Censuur en wegzetten van andersdenkende collega's draagt niet bij aan discussie.

  • Manon Kleijweg

    Ouderenpsychiater, Utrecht

    Ziekte als een kwaad, dat toch noodzakelijk is. Want het is kennelijk noodzaak dat ouderen en mensen met overgewicht overlijden. Opmerkelijke opvatting voor een arts. Want in dat geval kun je het grootste deel van ons handelen als overbodig en zelfs ...schadelijk zien, omdat ze die zo noodzakelijke opruiming van iedereen die niet tot de fitte beroepsbevolking hoort, in de weg staat. Deze redeneertrant was een vast onderdeel van het sociaal darwinisme, zo'n 80 jaar geleden erg populair. Maar ik las al dat u nogal nostalgisch bent ingesteld.

  • Daniël de Haan

    radioloog, Groningen

    @Boswijk:
    Ik begrijp uw gedachte niet wanneer u zegt geen goed alternatief te zien. Het is al zo'n half jaar bekend dat lockdowns geen enkel zinnig beperkend effect hebben op virusverspreiding, sterker nog, juist voor ouderen eerder slechter uitpakt.... The single biggest public health mistake in human history. Al zou er geen alternatief zijn, het is totale waanzin om hiermee te blijven doorgaan en een ander resultaat te verwachten.

    Het daadwerkelijke alternatief is gericht beschermen van kwetsbaren en ouderen, en de rest van de samenleving weer zijn gang laten gaan.
    https://www.hartgroup.org/covid-19-evidence/

    Ik raad u aan het eerste half uur van onderstaande link te bekijken. Een discussie tussen de gouverneur van Florida en epidemiologen en public health adviseurs, over wat verschillende maatregelen van afgelopen jaar aan voor- en nadelen hebben laten zien.
    https://thefloridachannel.org/videos/3-18-21-roundtable-discussion-on-public-health/
    Daarna zult u de rest ook wel willen horen. Steeds meer Amerikaanse staten maken zich los van de waanzin, en ondanks wat de paniekzaaiers u willen doen geloven liggen de lijken daar echt niet op straat.

  • Dieter Boswijk

    huisarts, Stegeren

    @ Els: alle pijnverdriet en verlies veroorzaakt door de lock-down vind ik oprecht betekenisvol. En een reden en waardevol om kritisch te blijven en naar alternatieven te zoeken, zoals jij overduidelijk doet. Ik zie vooralsnog helaas geen goed alterna...tief. In Texas met 50% meer inwoners zijn grosso modo drie maal zoveel covid doden te betreuren dan bij ons. En dan wil ik het al helemaal niet hebben over Brazilië.
    Iedereen die, net als ik, in de ouderenzorg werkt heeft de enorme hoeveelheid lijden en overlijden meegemaakt en geproefd in die sector. Dat was en is onvergelijkbaar met alles wat ik de laatste veertig jaar heb meegemaakt. Het leven van kwetsbare mensen moet gekoesterd worden, daarom heb ik de vrijheid genomen om Lucebert te citeren. @ van der Pol: dat gaat over meevoelen, proeven, horen, koesteren en beschermen van weerloosheid. Daarom was ik ook geschrokken van- en teleurgesteld over de column van Emile Keuter. Die ik overigens doorgaans begenadigd vind schrijven.
    Overigens lijkt de tsunami van dood en verderf door covid in de ouderenzorg te zijn gestopt door het massaal vaccineren van bewoners en medewerkers. Gelukkig.

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    @Arjen
    Okee, we hebben al krokodillen gezien, daar gaat de vergelijking mank; maar jij begon over de preventieparadox :).
    Gaan we over naar de illusie van controle en dat doet me denken aan een andere klassieker: de Regelneef! Ik kan het filmpje h...elaas niet terugvinden op internet maar het heugt me nog goed: de regelneef die met een stok strepen op het strand zet tot waar hij vindt dat de golven van het opkomende water mogen komen, ze daartoe streng toespreekt en al hun bewegingen vastlegt in een schriftje waarna hij de verzamelde gegevens opstuurt naar De Autoriteiten.

  • Arjen Göbel

    Huisarts, Amstelveen

    Ik vind hem leuk, Henk! Bert en Ernie hebben mijn grote sympathie.

    Maar... we hadden al krokodillen gezien, toch?

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    @Göbel
    Naast de preventieparadox is er natuurlijk ook zoiets als de preventie-illusie.
    Ik heb 'm hier al eens eerder ten tonele gevoerd:

    -waarom heb je een banaan in je oor Ernie?
    -dat helpt tegen de krokodillen Bert
    -maar er zijn hier helemaa...l geen krokodillen Ernie!!!
    -Zie je wel dat het werkt Bert!

  • Els van Veen

    huisarts

    Beste Arjen en Dieter e.a.,
    Dat het dankzij de maatregelen is dat er geen 100 miljoen doden wereldwijd zijn te betreuren valt te bezien. Kijk naar Zweden. Kijk naar Amerika, waar sommige staten niet aan een lockdown hebben gedaan en nu beter prester...en dan andere staten. Kijk naar Texas, waar weken geleden alle maatregelen werden opgeheven en waar het nu beter gaat dan ooit.

    Ik denk eerlijk gezegd dat er nu een grote (informatie)kloof is ontstaan, doordat veel medici alleen maar de gangbare media bijhouden. En dan bedoel ik de kranten en TV en Medisch Contact. Er is namelijk op grote schaal sprake van censuur. Linked in accounts die verwijderd worden bijvoorbeeld.

    Ik nodig u uit om ook eens naar andere nieuwskanalen te luisteren. Zoals De Nieuwe Wereld en blckbx-tv bijvoorbeeld. En bezoek ook eens de website van de (buiten-parlementaire)onderzoekscommissie in Nederland aangaande het covidbeleid. (bpoc2020.nl). Lees daar de politie-getuigen-verhoren eens. Er zijn afschuwelijke dingen gaande onder het mom van 'volksgezondheid' en 'veiligheid'. We mogen niet meer demonstreren. We hebben een avondklok. We hebben geen vrijheid van meningsuiting meer, behalve dan de mening van het gangbare narratief.

    Toch ben ik hoopvol, ik wil namelijk niet cynisch worden en vanuit angst leven. Wereldwijd spreken steeds meer artsen zich uit. Zoals onlangs Peter Mc Cullough, internist, bij de Senaat in Amerika. Ik vind zijn verhaal herkenbaar en schokkend tegelijk.
    https://www.youtube.com/watch?v=yQVxSyhJUAo

  • Arjen Göbel

    Huisarts, Amstelveen

    Beste Els e.a.,

    Er is toch sprake van de preventieparadox? Dus hoe kun je nou zeggen: 'er zijn maar 3 miljoen coronadoden dus de maatregelen zijn niet te rechtvaardigen'.

    Het is dánkzij die maatregelen dat er 'slechts' 3 miljoen mensen zijn ove...rleden. Dat waren er anders misschien wel 100 miljoen geweest. Dus je redenatie klopt niet.

    PS Ook 3 miljoen doden is best veel, maar ik begrijp je punt. Maar je moet toch echt nog even nadenken over de rest van je bewering.

  • Els van Veen

    huisarts

    Ik vind dit een prachtig blog. Dank voor uw moed om dit zo te beschrijven. Ik vind u moedig, je wordt tegenwoordig om minder een wappie genoemd, ik beschouw het inmiddels als een geuzennaam;)
    @Boswijk,
    Enige relativering; er zijn nog geen 3 miljoen... coviddoden wereldwijd gevallen ruim één jaar na dato.
    Bron:https://coronavirus.jhu.edu/map.html
    Mogen mensen soms niet meer doodgaan door een luchtweginfectie?
    En de mortaliteit/IFR benadert die van Influenza. In oktober 2020 schatte Ioannides de IFR voor alle leeftijden op 0,23% en voor mensen onder de 70 jaar zelfs 0,05%. Onlangs zijn die cijfers door Ioannides naar beneden bijgesteld. 3 miljoen doden op een wereldbevolking van ruim 6 miljard...ik vind het de maatregelen op geen enkele manier rechtvaardigen. We worden nu ruim een jaar geregeerd door angst.
    Ik vind het immoreel om de jonge generatie nu al ruim een jaar min of meer gevangen te zetten, alleen maar om te voorkomen dat vooral 80-plussers overlijden aan Covid-19.
    Ik wil ook eindigen met een mooie spreuk die ik tegenwoordig veel lees:
    'angst voorkomt niet dat wij sterven
    angst voorkomt wel dat wij léven'

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    @Boswijk
    Dank voor het onder de aandacht brengen van dit mooie gedicht van Lucebert.
    'alles van waarde is weerloos': toch hoor ik hier eerder een liefdesverklaring voor de kwetsbaarheid in dan een triomfmars van de weerbaarheid.

  • Dieter Boswijk

    huisarts, Stegeren

    Ik verbaas me over deze column.
    Hoewel het boven discussie is verheven dat het huidige beleid van lockdown en social distanding schade en pijn kan berokkenen, zitten we wel midden in een pandemie die al miljoenen slachtoffers wereldwijd heeft geëis...t wereldwijd. En dat is beperkte schade vanwege die "destructieve maatregelen" die de verantwoordelijke overheden wel hebben genomen. Dat heet de preventie paradox. Waren die maatregelen er niet geweest, dan hadden we echt horror scenario's beleefd, althans volgen economen/epidemiologen en statistici: ontwrichte zorgsystemen, een ontwrichte economie en een echt ontwrichte samenleving.
    Bovendien kan de oplossing voor weerzin tegen mondkapjes niet gelegen zijn in fatalisme en ophoging van de IC capaciteit. En tenslotte: het accepteren van onnodig verloren levensjaren van de meest kwetsbare mensen van onze samenleving lijkt me onbarmhartig en op zijn minst in strijd met de geest ven de Eed van Hippocrates.

    de zeer oude zingt:

    er is niet meer bij weinig.
    noch is er minder.
    nog is onzeker wat er was.
    wat wordt wordt willoos.
    eerst als het is is het ernst.
    het herinnert zich heilloos.
    en blijft ijlings.

    alles van waarde is weerloos.
    wordt van aanraakbaarheid.
    rijk.
    en aan alles gelijk.

    als het hart van de tijd.
    als het hart van de tijd

    Lucebert (1974)

  • Anoniem

    medisch specialist

    Het scenario voor een zeer gevaarlijk corona virusvariant SPARS-COV is 4 jaar geleden uitgewerkt.

    Het zeer gedetailleerd verslag (89 pagina’s) met als titel: the SPARS Pandemic scenario 2025-2028, heeft de John Hopkins instituut in 2017 gepublicee...rd.

    Als je de tijdlijn van dit scenario aanpast naar de uitbraak van de SARS-COV2 pandemie kun je de chronologie van de aanpak/maatregelen opmerkelijk goed volgen.
    Actueel is het scenario dat beschreven is bij de vaccinatie uitrol en hoe overheid en media moeten reageren op weerstand op vaccinatie en de schadelijk gevolgen van vaccinatie. Er wordt voorgesteld om vaccinatie doden te erkennen als helden die in belang van het bestrijden van de pandemie helaas slachtoffer van het vaccin zijn geworden.

    NB: This prospective scenario is not intended to predict events to come; rather...
    https://www.centerforhealthsecurity.org/our-work/pubs_archive/pubs-pdfs/2017/spars-pandemic-scenario.pdf

  • anoniem

    arts

    Wat een mooie column! Ik heb ook heimwee naar de tijd dat we nog gewoon werden geregeerd, en niet door twee idioten die ons van persconferentie tot persconferentie voorliegen...
    En heimwee naar de tijd dat we nog een Tweede Kamer hadden die kritisch... is op de regering. En naar de tijd dat journalisten aan onafhankelijke berichtgeving deden, en ook kritisch waren op de regering van dit land.
    Het was een mooie tijd, het afgelopen jaar lijkt een hele nare droom...

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    Ik ben het hartgrondig eens met deze column!
    Laten we ons gezonde verstand en gevoel koesteren en waar het maar kan protest aantekenen tegen de gekkigheid!

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.