Blogs & columns
Menno Oosterhoff
Menno Oosterhoff
3 minuten leestijd
Blog

Heer, sta de ggz bij

8 reacties

- Er gaat heel veel geld om in de ggz.   

- Klopt.

- We willen graag weten of dat geld doelmatig wordt besteed.  

- Logisch.

- Daarom willen we gaan meten wat de kwaliteit is van de zorg die geleverd wordt.

- Ook logisch.

- En dat dan ook voor anderen zichtbaar maken. Zodat de sector transparant wordt.   

- Beetje managementtaal, maar soit.

- De vraag wat kwaliteit eigenlijk precies is in de ggz is erg moeilijk en slaan we daarom over.  

- Ja, maar je zult toch eerst moeten bepalen wat je wilt meten.

- Omdat we niet definiëren wat kwaliteit is, hoeven we de vraag hoe je dat kunt meten ook niet te beantwoorden.   

- Dat klopt wel, maar wat wil je dan?

- Wat kunnen jullie wel meten?

- Nou van alles, maar wat heeft dit nog te maken met het inzichtelijk maken van de sector?

- Jullie meten toch al met de Routine Outcome Monitoring

- Ja, maar dat is als ondersteuning in een individueel behandeltraject. Dat is niet geschikt om kwaliteit te meten. Dat hebben de acht kernhoogleraren in 2012 duidelijk gezegd.

- Goed, dan gebruiken we de ROM.  

- Ik denk dat je me niet goed hebt verstaan. Ik zei, dat de ROM níet geschikt is.

- Jullie moeten je als sector echt presenteren, anders worden jullie niet serieus genomen. We gaan gewoon aan de slag met de ROM en we zien wel. 

- Hoe bedoel je: we zien wel?

- In 2019 komt er een aangepast model van prestatiebekostiging. Dan moeten we iets hebben op basis waarvan zorg ingekocht gaat worden.  

- Ja, maar wat heeft dit nog met kwaliteit te maken?

- Jij denkt te defensief. Je wilt je niet verantwoorden, je wilt geen kwaliteit meten. Dat is een hopeloos verouderde manier van denken. 

De rest van het gesprek ontaardde in ruzie. Ik begon te vragen hoe transparant zorgverzekeraars zijn, wat hun kwaliteit is, hoe je dát kunt meten, hoe zij zich verantwoorden. Dat was niet netjes van mij. Terwijl ik nog wel zo onder de indruk was van Michelle Obama’s: When they go low, we go high.

Op dit moment worden op grote schaal ROM-gegevens geleverd aan de Stichting Benchmark GGZ. Vriend en vijand zijn het erover eens dat die gegevens niet geschikt zijn om instellingen te vergelijken. Toch gebeurt dat al volop, zoals dit vrolijke nieuwsjaarsfilmpje laat zien.

Als je je gaat bewijzen met troebele cijfers dan word je echt niet transparant. Integendeel. Liever geen cijfers dan cijfers die totaal niet kloppen. Want dan is het risico, dat het beleid gericht wordt op het verbeteren van de cijfers. Dat gebeurt nu al, zoals het filmpje laat zien. Maar zolang niet duidelijk is wat die cijfers te maken hebben met kwaliteit, weet je helemaal niet wat je doet.

Complexe patiënten weigeren, omdat die je score drukken

Sterker nog. Er zijn legio manieren te bedenken waarmee je deze cijfers gunstiger kunt krijgen terwijl de kwaliteit van de hulpverlening daalt. Mensen gaan behandelen, die ook vanzelf beter worden bijvoorbeeld. Mooie cijfers, maar duur en onnodig. Complexe patiënten weigeren, omdat die je score drukken. Mooie cijfers, maar slechte zorg.

Juist omdat de kwaliteit van de zorg ons ter harte gaat, willen we niet dat die gemeten wordt op een volstrekt onwetenschappelijke manier. Als we als sector niet serieus genomen willen worden, dan moeten we vooral hierin meegaan. Het onafhankelijke rapport van de Rekenkamer laat weinig heel van deze praktijk.

Juist omdat de kwaliteit ons ter harte gaat, betreuren we het dat alle inspanning gericht is op het verkrijgen van de verplicht aan te leveren gegevens. Dat is ten koste gegaan van gebruik van de ROM, waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld, namelijk in het behandelproces.

Intussen hebben 2900 patiënten, psychiaters, psychologen en verpleegkundigen de oproep getekend om te stoppen met ROM als benchmark; onder hen ook 26 hoogleraren uit onze beroepsgroep. Sommige mensen maken zich zorgen wat dit voor de beeldvorming omtrent de ggz betekent. Ik deel die zorg, maar ik maak me nog veel meer zorgen wat het betekent voor de ggz als we dit schip niet keren. Het roer moet echt om. In de ggz én in de hele zorg.

Heer, sta de ggz bij.

Zelf kunt u ook helpen door hier te tekenen

ggz ROM
 • Menno Oosterhoff

  Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd)psychiater eninitiatiefnemer van www.ocdnet.nl en www.ocdcafe.nl. Hij maakt de podcast ‘God zegene de greep’ over de dwangstoornis. Daarover gaat ook zijn boek ‘Vals alarm´ waarin ook zijn eigen dwangstoornis aan de orde komt. Zijn boek ‘Ik zie anders niks aan je’ gaat over psychische aandoeningen in het algemeen. Tenslotte vindt u een bloemlezing van zijn blogs terug in het boek 'De psychiater en ik', een uitgave van Medisch Contact.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Menno Oosterhoff

  psychiater, THESINGE Nederland

  @Girbes Mag ik uw naam toevoegen aan de lijst van inmiddels 34 als steunende hoogleraren?
  @Rob. Mag ik de NVVG toeveoegen aan de lijst van inmiddels 13 organisaties?

 • Girbes

  Hoogleraar Intensive Care Geneeskunde, Heemstede

  Als je niet kunt meten wat belangrijk is, gaan we belangrijk maken wat we kunnen meten. Mensen, vooral managers en bestuurders, zonder voldoende kennis van het vak, willen wel graag controle en zij denken dat alles te meten is en te vatten in getalle...n. Om zo controle te hebben over de echte professionals. Zij beschouwen de zorgprofessionals meer en meer als werkers in een dingetjesfabriek. Vreemd genoeg laten wij als professionals dit gebeuren en gaan zelfs de wetenschappelijke verenigingen hierin mee. Het is de hoogste tijd dat professionals in opstand komen hiertegen omdat het (uiteindelijk) slecht is voor de patiënt. De column sluit precies aan bij onze publicatie "The burden caused by managers and administrators. A Euro-American jumble".

 • Rob

  verzekeringsarts/voorzitter NVVG, Rotterdam

  Waanzin ten top dit beoogde gebruik van de ROM-lijsten. Het kan toch niet zo zijn dat er volledig voorbij gegaan wordt aan wat professionals als kwaliteit goed handelen zien op hun terrein? En wat vinden patienten (verenigingen) hiervan? Volgens mij ...wordt het tijd voor een nauwe samenwerking op dit vlak? Ik heb petitie getekend in ieder geval en roep een ieder op dit ook te doen.

 • Menno Oosterhoff

  psychiater, THESINGE Nederland

  Het bestuur van de NVvP zal dit binnenkort bespreken in haar bestuursvergadering.

 • Debije, Maurice

  psychiater, MAASTRICHT

  SBG, verantwoordelijk voor de uitvoering van het zgn ROMmen, komt uit de koker van de zorgverzekeraars. Het dwingende karakter van het ROMmen: geen aanlevering data, geen betaling declaraties, hebben we te danken aan de trojka van VWS, NZa en ZN. Zor...gverzekeraars stellen hoge eisen aan de vergoeding van therapieen: het moet allemaal evidence based zijn, toch? Dat geldt echter niet voor ROMmen en ook niet voor de riante vergoedingen voor alternatieve behandelingen, vaak vanuit de aanvullende verzekering. Het ROMmen is een geld- en tijdverspillende inspanning, die niks oplevert. In de zorg draait het niet om inhoud, maar om macht, en dat allemaal onder het mom van kwaliteit. De NVvP zit in SBG. De hoogleraren psychiatrie zijn duidelijk in hun veroordeling van het ROMmen. De petitie vindt terecht veel weerklank. Wat doet de NVvP met deze feiten?

  Om misverstanden te voorkomen: deze reaktie is a titre personelle.

 • Eugene Schouten

  Gestopt vrijgevestigd psychiater, Bilthoven

  Helemaal eens met Menno. Ik ben vanwege het rom(mel)en sinds 1 januari gestopt met mijn vrijgevestigde praktijk, na 16 jaar het met veel plezier gedaan te hebben. Gelukkig is er nog wel leuk ander werk in de psychiatrie.

 • Wim J. Jongejan

  huisarts n.p., Woerden

  Menno, je prachtige blog geeft perfect aan hoe de zorgaanbieders in de GGZ door management- en consultancylagen gedwongen zijn de ROM-lijsten aan te leveren. De Algemene Rekenkamer heeft in zijn recente rapport over de bekostiging van de GGZ genadelo...os aangegeven dat de ROM-lijsten door de intrinsieke subjectiviteit ten enenmale ongeschikt zijn voor benchmarking en zorginkoop. Iets wat de werkers in de GGZ al veel eerder aangaven. De ROM is uitsluitend geschikt om de het verloop van een individuele behandeling te volgen. Ook voor de nieuwe bekostigingsstructuur die in 2019 in moet gaan speelt de ROM een grote rol omdat het daarin gebruikt zou moeten worden voor het vaststellen van het passende zorgcluster en een rol moet gaan spelen bij het op- en afschalen van de zorg. Professionals zijn nooit tegen het verbeteren van de kwaliteit van hun handelen. Het is een onderdeel van hun inzet. Het bouwen van allerlei benchmark- en zorginkoop-constructies op een ongeschikt middel is als het bouwen van een huis op drijfzand. Het is volkomen terecht dat GGZ-werkers zich nu massaal uitspreken via de actie StopROM.com en met het ROM-men stoppen.

 • dolf algra

  arts, MC blogger, rotterdam

  Oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?
  My friends all drive Porsches, I must make amends.

  Benchmarking volgens Janis Joplin

  Al weer zo'n goeie blog van Menno Oosterhoff. Life ain't easy in de GGZ. Blijkt. Hij legt de vinger op de zere plek. Tro...ebele cijfers worden niet helder. Dat is de kern.

  Uithuilen en over nieuw beginnen dus.

  Ter ondersteuning bij dit rouwproces vier uitspraken van onze eigen JC - uit Toeval is logisch - Pieter Winsemius 2012

  Toeval is logisch vers 28: Je kunt de punten beter in het begin verliezen dan aan het eind te kort komen.

  Vers 79: Soms moet er iets gebeuren ( zoals het afschaffen ROM voor oneigenlijke doelen) , voordat er iets gebeurt( het loopt in de soep)

  Vers 80: het goede doel is niet je eigen doel. Doordenkertje

  Ter afsluiting Toeval is logisch vers 1: Ik heb een verschrikkelijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waar naar toe.

  Voor de rest: bekijk deze prachtige video over Onze Johan bij Petrus aan de hemelpoort. Twist gesprekje over wat er nog te doen is op deez aard voor onze JC.

  Google: Johan Cruijff en Petrus. 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.