Geen medicijnpauze in de menopauze
Plaats een reactieDe overheid in de Verenigde Arabische Emiraten of specifieker gezegd de gezondheidsautoriteiten nemen soms bijzondere en drastische beslissingen. Zo kregen we deze week te horen dat een forse reeks bestaande, door de FDA ondersteunde medicatie plots herzien moet worden.
Het betreft onder andere HRT (Hormone Replacement Therapy). Dit betekent dat de medicijnen opnieuw hun bewezen effectiviteit moeten aantonen, nieuwe certificering moeten krijgen, eisen voor import zijn aangescherpt en alle betrokkenen in de keten hierin moeten participeren en acteren om toekomstige distributie te kunnen waarborgen. De waarom-vraag stel ik al jaren niet meer, omdat hier simpelweg nooit een antwoord op wordt gegeven, en bestuurlijke transparantie is een dingetje.
Helaas duren dergelijke reviewprocessen hier meestal heel lang. Tijdslijnen worden niet gecommuniceerd of niemand committeert zich eraan. De impact is groot van apotheker, dokter tot patiënt. Ziekenhuizen, klinieken en apothekers die niet aan de nieuwe eisen voldoen, mogen deze medicatie niet meer verkopen en oude voorraden zijn snel op. Ik kan deze menopauzemedicatie nu niet meer voorschrijven omdat het niet beschikbaar is en ik heb niet een-twee-drie een ander goed alternatief beschikbaar voor de bestaande medicatie en behandeling. Daarnaast kunnen menopausale en overgangspatiënten niet zomaar een pauze inlassen of van de een op de andere dag stoppen, immers de opbouw en afbouw heeft haar tijd nodig. Tevens is HRT voor velen een enorme emotionele stabilisator en abrupte stop kan negatieve consequenties hebben en resulteren in terugval.
Het lastige is dat er met geen woord over wordt gerept hoe je dan aan je medicatie moet komen. Het besluit wordt slechts eenzijdig gecommuniceerd en c’est ca. Regel het maar. Mijn patiënten raad ik aan om te kijken of ze het elders alsnog kunnen verkrijgen. Sommige van hen hebben de luxe om medicatie in het thuisland te halen, maar dit vergt natuurlijk wel weer de nodige stappen en kosten. Bijvoorbeeld Engelse patiënten zullen naar het VK moeten vliegen, en daar op korte termijn een afspraak plannen met een specialist (wat onder de Engelse NHS geen sinecure is). Dan maar hopen dat er ten eerste een afspraak gemaakt kan worden en er voldoende voorraad is die weer meegenomen mag/kan worden naar de VAE. Voor anderen die niet deze keuze hebben, is het afwachten hoelang deze medicijnstop gaat duren. Dan zit er weinig anders op dan overal rondshoppen bij apothekers in de hoop dat er ergens nog een laatste voorraadje ligt. Een laatste strohalm voor de patiënt is het recept te laten uitvoeren door een gespecialiseerde compounding apotheker die het voor ze kan maken. Dit wordt echter niet door de verzekering vergoed en de prijs ligt makkelijk een factor tien hoger. Bijvoorbeeld met HRT kost dit de patiënt 250 euro per maand i.p.v. 25 euro. Over inflatie gesproken.
Niemand zit te wachten op onaangekondigde pauzes, het lijkt wel een theater.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties