Blogs & columns
Blog

Ernst Kuipers is niet bang 

11 reacties

Ik vind het bewonderenswaardig dat Ernst Kuipers minister wil worden. Als dokter en bestuurder heeft hij de ervaring opgedaan om deze zware post op een goede manier in te kunnen vullen. Maar bovenal is hij niet bang. Daar zou hij nog weleens het meeste profijt van kunnen hebben in zijn nieuwe functie.

Als coronaminister en dokter het coronabeleid verdedigen is namelijk wat anders dan als coronaminister en voormalig onderwijzer. Een beetje het wij-van-wc-eend-gevoel. Een dokter die roept dat er strenge maatregelen nodig zijn voor de zorg. Voor de niet zorg medewerkers sta je dan al snel met 1-0 achter. Je hoort de samenleving al voorzichtig mopperen. Voorzichtig mopperen resulteert meestal niet in een politiepost voor je huis. Helaas is voorzichtig mopperen slechts het topje van de ijsberg.

Een ander probleem is dat iedere keuze pijn doet. Zo is het aan de samenleving en de jeugd moeilijk uit te leggen dat scholen dicht moeten en sport gestaakt om de druk op de zorg te verlichten. Anderzijds is het aan u moeilijk uit te leggen dat er geen plek is op ic voor uw 69-jarige, vitale moeder met corona als de scholen te lang open zijn gebleven en er massaal in groepen is gesport. 
Maar juist deze keuzes moeten op samenlevingsniveau veilig besproken kunnen worden. Want deze keuzes doen pijn. Het probleem van de huidige tijd is dat je wordt weggezet als moordenaar, fascist of andere engnek als je deze keuzes bespreekbaar maakt. En daarna 24/7 bewaking nodig hebt.

Het goede nieuws is dat Ernst Kuipers dokter, bestuurder en Rotterdammer is. 

Als dokter weet hij hoe je een patiënt moet vertellen dat het leven eindig is. Hoe je een familie vertelt dat een dierbare is overleden. Hij weet als dokter ook hoe je soms moet vechten om ‘jouw’ patiënt op de ic te krijgen.
Als bestuurder weet hij dat alle beslissingen voor de ene patiënt, directe gevolgen hebben voor de andere. Dat je als ziekenhuis, en zeker academisch ziekenhuis, niet alles kunt behandelen wat je zou willen. Juist als bestuurder weet hij dat iedere keuze pijn doet en daarbovenop dat je als bestuurder toch sowieso de schuld krijgt.
Ernst Kuipers is ook Rotterdammer. In Rotterdam zijn dokters niet bang. Daar zijn de eerste dokters in witte jas de straat op gegaan. Niet om te preken maar om te luisteren, antwoord te geven en de kloof te verkleinen. En juist in Rotterdam hebben we op kleine schaal gezien wat de impact van een witte jas op grote schaal teweeg kan brengen.

Met Ernst Kuipers hebben ‘we’ eindelijk de zo gewenste zorgprofessional aan het roer. Goed nieuws tot op heden maar nu begint het echte werk. Een chirurg is nooit bang heb ik geleerd tijdens mijn opleiding. Een mdl-arts kennelijk ook niet en dat is maar goed ook.

Meer van Marijn Houwert
 • Marijn Houwert

  Marijn Houwert is werkzaam als traumachirurg in het UMC Utrecht. Hij vindt opereren best leuk, draagt de opleiding een warm hart toe en schrijft af en toe een artikel.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • H. van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  Wel, Ernst Kuipers kan meteen al op zijn eerste werkdag laten zien dat hij niet bang is door het waanzinnige mondkapjesadvies van het OMT in de wind te slaan!

  • Huisarts, Streefkerk

   Bart Bruijn

   Coll. van der Pol, bent u dan werkelijk overal tegen? En u bent verbaasd dat dit u in een zekere hoek zet, waarin ik nog niet gecremeerd gezien zou willen worden? Namelijk die van de ontkenners van de ernst van de situatie?

   De wapp...ies.

   • H. van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    Beste collega Bart Bruijn,
    Ik zal u vertellen waar ik vóór ben.
    Ik ben voor de grondwetsartikelen die discriminatie en ongelijke behandeling verbieden en die de onaantastbaarheid van het lichaam beschermen.
    Ik ben er voor om in alle vrijheid zelf ...te mogen beslissen welke, al dan niet preventieve, behandeling ik wel of niet wens te ondergaan.
    Ik ben voor het beginsel dat in een democratie een minderheid recht op bescherming heeft.
    Ik ben er voor dat mensen elkaar van aangezicht tot aangezicht kunnen zien en spreken als ze dat willen.
    Ik ben er voor dat mensen ongehinderd mogen demonstreren tegen een beleid waar ze het niet mee eens zijn.
    Ik ben er voor dat mensen elkaar zo dicht mogen naderen als ze willen, zo veel contact en intimiteit met elkaar mogen hebben als ze willen en iedereen mogen uitnodigen die ze willen.
    Ik ben er voor dat zo veel mogelijk standpunten en visies in wetenschap en politiek gehoord worden in het publieke debat en daartoe de ruimte krijgen.
    Ik ben er voor dat alle mensen, maar zeker onze jonge mensen en studenten, in alle vrijheid mogen werken, studeren, feesten en vrijen in plaats van te verpieteren op een kamertje achter een schermpje.
    Ik ben er voor dat we wetenschap weer zien als het pluriforme, creatieve mensenwerk in ontwikkeling dat het is en dat het ons nooit mag voorschrijven hoe we moeten leven en sterven.
    Ik ben voor een respectvolle omgang met mensen die een andere mening zijn toegedaan dan ikzelf, mede omdat ik weet dat er vele manieren zijn om naar de werkelijkheid te kijken.
    Ik ben voor een zinvolle en realistische benadering van de coronaproblematiek waarbij de nadruk ligt op het waar mogelijk beschermen van de meest kwetsbaren, in de wetenschap dat dit nooit volledig haalbaar zal zijn.
    Ik ben derhalve voor het nastreven van realistische doelen in plaats van het vasthouden aan de illusie van zo een zo groot mogelijke beheersing en controle.
    Ik ben er voor dat de ernst van het coronaprobleem gerelativeerd mag worden (wat niet betekent dat die daarmee noodzakelijkerwijs ontkend wordt).
    Ik ben voor de klassieke medische adagia: 'primum non nocere' en 'in dubio abstine'.
    En als dit alles mij in uw ogen tot wappie maakt: so be it!

 • A.F. Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  Ok, de laatste reactie dan maar. Wel of geen professional als minister ? Scherp je denken. Lees de voors en tegens in twistgesprek daarover in NRC.

  Is voor een minister vakkennis vereist, of zijn politieke vaardigheden belangrijker?

  https://www....nrc.nl/nieuws/2022/01/07/is-voor-een-minister-vakkennis-vereist-of-zijn-politieke-vaardigheden-belangrijker-a4076028

 • A.F. Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  Tja, komt een dokter bij de politiek en ..... wat gebeurt er dan ? Zomaar wat eerdere overdenkingen voor wat het waard is.
  https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/komt-een-dokter-bij-de-politiek...-.htm

 • R.A. Kraaijenhagen

  internist

  https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/kuipers-sinds-2019-niet-big-geregistreerd.htm

 • A.F. Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  Van dit soort dingen dus. Live vanaf de werkvloer: kinderhart chirurgie weg uit UMC Groningen.
  Ga er maar aanstaan
  https://www.ad.nl/binnenland/veel-steun-voor-behoud-hartchirurgie-in-umcg~a8048183/

 • A.F. Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  'Nu wordt het Ernst '- briljante kop in Telegraaf van vandaag. Daar zit alles in.

 • C. Zuketto

  psychiater, Nieuwegein

  Waar ik op hoop is dat Kuipers inderdaad niet bang is om ons als collega's weer de ruimte te geven om onze verantwoordelijkheid te nemen. Dat doen we te weinig. In het maken van de keuze om niet te (be)handelen bijvoorbeeld. Als we die verantwoordel...ijkheid laten liggen, dan is meer doorzettingsmacht van de overheid niet te vermijden. Want drastische keuzes zijn nodig.
  Dus laten we blij zijn met een dokter aan het stuur van VWS maar vooral niet vergeten dat we ook als beroepsgroep aan zet zijn. Ik bewonder Kuipers' moed om deze taak op zich te nemen. Je kunt het als minister zelden goed doen. Maar hij is denk ik de juiste man op de juiste plek.
  Zie ook mijn blog op deze site https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/het-is-ernst.htm.

 • A.F. Algra

  commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

  Dokters bestrijd je het beste met dokters - is een oer-wet in de zorg. Eindelijk weer een echte dokter aan het stuur. De eerste reacties zijn te verwachten positief op het aantreden van Ernst Kuipers als minister van VWS. En ook ik ben positief geste...md.

  Maar ik ben benieuwd hoe lang iedereen nog blij blijft. Want de zorg staat aan de vooravond van een Hele Grote Verbouwing. Het kan niet langer op de huidige voet georganiseerd blijven. Niet bij de huisartsen, niet in de ziekenhuizen, niet in de ouderenzorg, niet... Er is niet alleen veel achterstallig onderhoud, maar de zorg zal vooral structureel anders georganiseerd moeten worden.

  Kuipers/VWS en daarna de politiek zullen keuzes moeten maken. Pijnlijke keuzes. Keuzes die ook in de portemonnee van menige dokter gevoeld zal worden. En dus tot grote weerstand zal leiden. Zoals alle medisch specialisten in loondienst . De meeste politieke partijen en ook D66 van Kuipers is voor. Ik hoor de FMS al loeien.

  Ik verwijs in dit verband ook naar het interessante interview met Marcel Levi in Trouw van kort geleden. Die brak een lans voor meer overheidsbemoeienis en vooral doorzettingsmacht.

  Lees maar even mee:

  'Het opzetten van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding was een goede zet. Maar een aantal ziekenhuizen vond dat dat niet leuk, al die bemoeienis. Nog steeds gaat het in sommige regio’s beter dan andere. En als ziekenhuizen er onderling niet uitkomen, heeft niemand doorzettingsmacht.”

  Kortom: ik denk dat iedereen in de zorg zijn borst kan nat maken. En dokters bestrijdt je het beste met dokters. This is no free game anymore. Het is nu voor eggie. Everybody happy ?

  https://www.trouw.nl/zorg/marcel-levi-ziet-dat-de-nederlandse-zorg-zo-n-10-procent-van-het-zorggeld-verspilt~bf3d6ef1/

  wat vindt D66 van de zorg ?
  https://d66.nl/wp-content/uploads/2020/09/Zorgvisie-Eenheid-in-verscheidenheid.pdf

  eenvandaag - kamermeerderheid voor medisch specialisten in loondienst
  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/kamermeerderheid-wil-medisch-specialisten-verplicht-in-loondienst-ook-d66-is-om-niet-meer-zoveel/

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.