Eenzijdige nadruk op wetenschappelijk onderzoek in de opleiding
8 reactiesAls fervent tegenstander van bergen papierwerk met een mogelijk milde vorm van ADHD, is de voorbereiding op de komende visitatie logischerwijs geen feest voor mij. Maar goed, alles voor het hogere doel en daarom had ik mezelf plechtig beloofd om me niet op te winden. Dat is niet gelukt. Er is me namelijk wederom duidelijk geworden hoe disproportioneel veel belang er wordt gehecht aan het doen van wetenschappelijk onderzoek in de opleiding tot medisch specialist.
Zo heeft de RGS een vragenlijst gemaakt voor de aios (‘de vragenlijst aios ter voorbereiding op de visitatie’). De beginvragen zijn niet gek. Gaan over werkdruk, sfeer, declareren van de opleidingskosten enzovoorts. Kortom: over de dagelijkse beslommeringen. Echter, één vraag springt ertussenuit (vraag 14 voor de liefhebbers): ‘Wordt het doen van wetenschappelijk onderzoek voldoende gestimuleerd en gesteund? En waar blijkt dat uit?’
Waarom deze vraag? Waarom staat er niet: wordt u in de gelegenheid gesteld om een basiskwalificatie onderwijs (BKO) te halen? Wordt u in de gelegenheid gesteld om eens een dag mee te lopen in het verpleeghuis? Wordt u in de gelegenheid gesteld om mee te kijken bij de raad van bestuur of desgewenst een MBA te doen? Wordt u in de gelegenheid gesteld om te kunnen innoveren of uw eigen bedrijf op te richten? Kortom: Wordt u voldoende in de gelegenheid gesteld om u te profileren en waar blijkt dat uit?
Onze populatie veroudert in rap tempo en de zorgvraag stijgt. Er ontstaat een toenemende kloof tussen rijk en arm. Er is snel en veel maatschappelijke onvrede en als we niet oppassen, verliezen we vanuit onze ivoren torens de band met de maatschappij. En dan hebben we de klimaatcrisis nog niet eens besproken, die welzeker ons allergrootste probleem is. De oplossingen liggen in samenwerking met verpleeghuizen, aandacht voor palliatieve zorg, innovatie en ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en dokters die kunnen besturen in plaats van bestuurd worden.
We hebben dus dokters nodig die de kar trekken in de klimaatcrisis. We hebben dokters nodig die op de markt kunnen praten met patiënten over vaccineren. We hebben dokters nodig die het belang van het verpleeghuis en palliatieve zorg snappen. We hebben dokters nodig die kunnen besturen. Ook hebben we dokters nodig die innoveren en samenwerken met het bedrijfsleven. En ja, we hebben dokters nodig die wetenschappelijk onderzoek doen en op dat vlak de gezondheidszorg vooruithelpen. Maar de kracht en de toekomst van de gezondheidszorg ligt in de combinatie van dit gehele palet en niet alleen in het domein wetenschappelijk onderzoek.
Wetenschappelijk onderzoek doen vind ik ontzettend leuk en belangrijk. Sterker nog: ik ben onderdeel van de onderzoeksgroep klinische epidemiologie van Rolf Groenwold in het LUMC. Dat had ik never nooit gedaan als ik er geen plezier in zou hebben en het belang van wetenschappelijk onderzoek niet van harte zou onderschrijven. Echter: het belang dat wordt gehecht aan het doen van wetenschappelijk onderzoek in de opleiding tot medisch specialist is momenteel disproportioneel groot. Met de huidige uitdagingen op alle domeinen die de gezondheidszorg te wachten staan, vind ik dat een zorgelijke constatering.
Meer van Marijn Houwert
G.J. Bos
revalidatiearts en opleider
een goede boodschap Marijn.
Eerlijk gezegd weet ik niet of deze vraag ook aan onze AIOS is gesteld bij de visitatie. Wel is het gelukkig in ons specialisme zo dat de AIOS in hun laatste (anderhalf) jaar kunnen kiezen voor hun profiel: patiëntgebonde...n onderzoek - onderwijs en opleiding - management en innovatie, waarmee we een grote stap in de goede richting hebben gezet om de broodnodige diversiteit aan capaciteiten van onze toekomstige collega's te stimuleren en in te kunnen zetten.
Ben benieuwd te horen hoe dat bij de andere vakken is.
E. Hajdarbegovic
algemeen betweter, Rotterdam
Ja maar.....
Even bezijden het feit dat visitaties onnozel zijn en dat wetenschap bij verre na niet altijd Wetenschap is; het niet of onvoldoende opleiden van artsen in de wetenschappelijke methoden zal er toeleiden dat we een overschot aan artsen... overhouden die actief zijn in het bedrijfsleven, besturen en innovatieve startups maar tegelijkertijd in orthomoleculaire praatjes geloven.
A.E. van Westreenen
Arts, Tilburg
Er zit een vrij brede kloof tussen voldoende kennis van wetenschappelijk onderzoek c.q. statistiek hebben om niet in orthomoleculaire geneeskunde te geloven enerzijds en gepromoveerd moeten zijn om specialist te kunnen worden anderzijds.
E. Hajdarbegovic
algemeen betweter, Rotterdam
https://www.mindyourgut.amsterdam/over-sophie/
Hele goede nuancering. Bovendien hebben orthomoleculairen evenveel phds en accolades.zie random link.
Beetje statistiek tijdens de studie geneeskunde beschermt echt niet. Het werkt beter om binnen je s...pecialisme ook nog eens geconfronteerd te worden met wetenschap en selchte wetenschap. Als je al declarerend specialist bent is er meer incentive om te kwakzalven namelijk.
[Reactie gewijzigd door Hajdarbegovic op 16-11-2021 20:00]
Huisarts, Rotterdam
Well said!
E.A. Robertson
gynaecoloog, Amsterdam
Krachtige boodschap! Zo mee eens. Om een opleidingsplek voor specialist te verwerven is al jaren een vereiste dat je gepromoveerd bent. Dat zorgt ervoor dat je al die andere dokters met liefde voor het vak er uit laat vallen. Een ernstige verschralin...g van de diversiteit in dokters.
D.M. de Vries
Seh-arts knmg, Haarlem
Helemaal mee eens! Te vaak zie ik dat klinisch hele goede artsen die ik graag als staflid zou verwelkomen in de toekomst niet worden aangenomen voor bijvoorbeeld, zoals vorige week, de opleiding tot chirurg. En met enige regelmaat werk ik samen met ...Aio's die wel gepromoveerd zijn maar die ik volstrekt ongeschikt vind als klinisch arts. Dat maakt het extra wrang dat een agnio met een goede persoonlijkheid, klinische blik en handvaardigheid hoort dat ‘het ook geen zin heeft met de volgende ronde mee te solliciteren aangezien hij niet gepromoveerd is’…
R.N.P.M. Rinkel
KNO-arts, Amsterdam
Een zeer goede spiegel houd je hier voor aan de RGS. De vraag over “voldoende aandacht voor wetenschappelijk onderzoek” komt zeker en vast nog uit het tijdperk waarin aandacht voor alle andere competenties voor een AIOS volledig afwezig was.
De nie...uwe vragen die je voorstelt kunnen 1-op-1 overgenomen worden in de toekomstige visitatieprotocollen. #leestdeRGSmee?