Digitale zorg bestaat niet!
4 reactiesEen gevaarlijk enthousiast rapport van McKinsey over de toekomst van de zorg. 20 miljard per jaar besparen door digitalisering. Politici vinden dat prachtig natuurlijk. Ik niet. Het is het zoveelste verhaal over efficiënter werken terwijl daar in de zorg het probleem niet zit.
Er wordt al heel erg efficiënt gewerkt door analoge mensen op de werkvloer. Het enige wat gebeuren moet is overbodige administratieve handelingen afschaffen. Niet vervangen door chatbots, maar afschaffen. Maar de pijlen worden helaas verkeerd gericht, namelijk op de zorg zelf.
Allereerst een misverstand: digitale zorg bestaat niet. Net zoals digitaal eten niet bestaat en u niet woont in een digitaal huis. Digitaal contact – dat bestaat wel. Maar als je in McKinseytaal ‘digitale zorg’ vervangt door ‘digitaal contact’ krijg je een veel saaier verhaal natuurlijk. Maar wel realistischer.
Neem deze zin: ‘We presenteren vijf cruciale acties om digitale zorg te transformeren in een ware revolutie.’ Wat er eigenlijk staat is: er zijn vijf manieren om digitaal contact in de zorg beter te benutten.
Nu even kijken wat er inhoudelijk staat. Houd u vast.
‘Een gepersonaliseerde AI-tool kan zorgpersoneel behouden en motiveren’.
Het rapport beschrijft vervolgens hoe een probleem op de werkvloer (de plek waar het echte werk gedaan wordt) wordt opgelost door managers vergeleken met AI. Situatie: Sara werkt op de IC en krijgt te veel diensten. Ze wil dat niet.
Oude aanpak: manager belt Sara om te vragen of ze nóg een dienst van een collega wil overnemen. De weken daarna blijft dat zo. Na een heftige dienst beseft ze dat ze hiermee gaat stoppen en neemt ontslag.
Nieuwe aanpak (AI) volgens McKinsey: aan het einde van een dienst ontvangt Sara een mail van een chatbot die haar bedankt voor haar geweldige werk. De AI-tool wijst de manager erop dat Sara meer heeft gewerkt dan gemiddeld. De manager deelt Sara volgende week in op een lichtere dienst.
Dus de manager luistert wel naar zijn AI-tool maar niet naar Sara zelf. Is dat de boodschap? De gedachte dat iemand zich zou laten complimenteren, laat staan motiveren, door onechte door AI gegenereerde mededelingen is een belediging van elk weldenkend mens. Ik vind het zo langzamerhand gevaarlijk worden dat we met dit soort incompetente gedachtes geconfronteerd worden, die iedereen klakkeloos van elkaar overneemt. Zoals ministers die van toeten noch blazen weten adviezen krijgen van magisch denkende adviesbureaus die ronkende taal uitslaan waar we geen centimeter mee opschieten en waardoor we straks in een wereld leven die van chatbots aan elkaar hangt en waar de handtekening van een niet (of toch wel) bestaande manager onder staat. En wat doen die managers in de tussentijd? Op de achtergrond hetzelfde salaris verdienen met het aansturen van AI-chatbots? Wat heeft het überhaupt voor zin om te doen alsof iets van een mens komt terwijl het niet zo is?
Ik voorspel: we bezuinigen niets en we worden er ongelukkig van. En Sara neemt evengoed ontslag. Geloof me.
Meer van Arjen Göbel
Anesthesioloog n.p., Bemelen
Het is ook interessant te weten hoeveel personeel de zorg verlaat door de automatisering. Ze werkten in de zorg omdat ze mensenwerk leuk vinden en dat het nu door slechte automatisering te veel computerwerk is geworden.
H.A.M. van Haasteren
Huisarts, Leiderdorp
Precies! Volgens het rapport zou de mindset van de huisarts moeten zijn om er naar te streven dat 90% van de patiënten gebruik maakt van het digitale patiëntportaal. Ik kan je vertellen dat ik die e-consulten ondertussen spuugzat begin te worden. Vaa...k gaat het om zaken waar mensen alsnog voor op het spreekuur moeten komen, sturen ze foto's die onscherp zijn of schrijven mensen hele epistels. Dus aan die vaardigheid van patiënten valt nog veel te verbeteren, maar belangrijker is dat mijn werkplezier er door afneemt. De schrijvers van het rapport vergelijken de zorg met het bankwezen, een sector die voor een véél groter deel uit administratie bestaat Daaruit blijkt maar weer hoe ontzettend ver deze mensen van de werkvloer af staan...
J. Vreugdenhil
Med spec, Utrecht
Deze blog naar de minister. Mogelijk (ik blijf hoop houden) stemt het tot nadenken.
H.A.M. van Haasteren
Huisarts , Leiderdorp
Nou Arjan, zo kort na je vorige blog wordt het door McKinsey nog maar eens dunnetjes herhaald: we doen het blijkbaar echt weer helemaal verkeerd en/of te traag. Ik ben zo benieuwd wie de opdracht heeft gegeven aan dit onderzoeksbureau en wat het geko...st heeft. Geld dat sowieso rechtstreeks naar de zorg had gekund, of eigenlijk had gemoeten! Nog even en ik ga Sara achterna!