Blogs & columns
Schelto Kruijff
Schelto Kruijff
3 minuten leestijd
Blog

Deze zesjesdokter mag zo mijn moeder opereren: loten was zo gek nog niet

13 reacties

We hebben dienst. Vandaag werk ik met Tom, een chirurg in opleiding. Alles loopt op rolletjes. We zien samen een patiënt op de SEH, doen een operatie en bespreken de ingreep na. Tom heeft het in zich. Als hij de operatiekamer binnen komt reageert het team goed op hem. Hij heeft natuurlijk leiderschap, maar kent zijn plaats in het systeem. Ook heeft hij humor en zet die nuttig in tijdens zijn werk, waardoor er een ontspannen sfeer ontstaat. Hij is een ‘topchirurg’ in wording en mag zo mijn moeder opereren mocht dat noodzakelijk zijn. Maar om Tom chirurg te laten worden moest hij als schooljongen wel eerst nog zijn wilde haren kwijt.

Hij ging vaak op pad in het weekend en deed zijn huiswerk net (niet) genoeg. Daarom deed hij examen met een ‘studententien’. Namelijk veel zesjes en twee vijven. In plaats van op zijn kamer te studeren maakt hij veel vrienden en ontwikkelde hij zich sociaal. Natuurlijk zijn er voor Tom ook genoeg verbeterpunten maar hij kan gelukkig goed tegen kritiek. Ondanks zijn minimale cijferlijst liet vrouwe Fortuna hem destijds na de loting aan de opleiding geneeskunde beginnen. Fijn nieuws voor zijn aanstaande patiënten.

Maar in de huidige tijd was het voor Tom kansloos geweest ooit dokter of chirurg te kunnen worden. Om jezelf in de opleiding te knokken moet je vandaag bij de meeste medische faculteiten al halverwege je laatste schooljaar aan een strenge selectieronde meedoen. Terwijl je nog met je kop bij het eindexamen zit moet je klappers met medische artikelen over zeldzame ziekten in je hoofd stampen om een kans te maken ooit de perfecte dokter te worden. Voor je überhaupt van je eindexamenfeesten hebt kunnen genieten laat je je dus maar door commerciële bureaus voor duizenden euro`s opwerken voor deze ultieme test. Wat scheppen we hier eigenlijk voor medische professionals mee?

Ik weet het wel. Ik zie ze namelijk steeds meer om mij heen. Professionals zonder stootkracht, die het woord falen niet kennen. Perfectionisten die als de patiënt na een uiterste inspanning toch overlijdt door het gevoel van persoonlijk falen uit de bocht vliegen richting het zwarte gat van de burn-out. Dit allemaal doordat deze testen om binnen te komen elke vorm van relativeringsvermogen wegselecteert. En relativering is het beste immuunsysteem tegen stress en burn-out in een systeem dat nooit stopt met vragen. Daar komt dan ook nog de druk bij die de studenten elkaar opleggen door een continue ‘goed-weershow’ op social media. Voeg daar nog de veeleisende ouders en medische faculteit en de financiële druk van de studieschuld aan toe en je komt tot de conclusie dat je eenvoudigweg niet mag falen. Door deze continue druk grijpen studenten naar ontsnappingsroutes. Een kwart van de studenten blowt of heeft weleens xtc gebruikt en meer dan de helft voelt zich regelmatig somber en eenzaam en het aantal suïcides onder studenten is in 2021 flink toegenomen. En waarom dit alles? Deze overperformance lijkt volstrekt onnodig. De vergrijzing tiert welig, de krapte op de arbeidsmarkt is intens en de schreeuw om jonge arbeidskrachten is immens. Dit zal tot 2030 alleen maar toenemen. In veel ziekenhuizen zijn nauwelijks aniossen of verpleegkundigen te krijgen. Het wordt straks onmogelijk om geen werk te vinden, dus doe rustig aan en zorg goed voor jezelf, zou ik zeggen. Wij als medische beroepsgroep hebben deze mensen keihard nodig en andersom minder.

We willen natuurlijk niet alleen maar dokters zoals Tom. Zeker niet. We willen diversiteit in gender, afkomst, high achievers en relativisten. Maar we willen types als Tom ook zeker niet uitsluiten omdat de wijn wat later goed is. Voor kwaliteit nemen we graag tijd. Immers, uiteindelijk gaat het er niet om wie de geneeskundeopleiding verdient met cijfers of prestaties maar om wat voor dokters wij straks aan ons bed krijgen.

Laat dus vrouwe Fortuna maar weer haar goudeerlijke keuzes maken. Niet altijd leuk, maar wel eerlijk.

Meer van Schelto Kruijff

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • M.J. Fortuijn

    Psychiater, Haarlem

    Mee eens. Ik was toevallig wel een slimme gymnasiummeid, maar de geneeskunde-opleiding heb ik met hakken over de sloot gehaald en ook dat voorspelt dan weer niet alles: gelukkig dat er ooit een studentenbegeleider zag dat ik gewoon laat uit het ei kw...am en zijn vertrouwen uitsprak (itt de chirurg die bij mijn co-schap zei "ze willen je een 7 geven geven, nou vooruit dan maar, ik heb begrepen dat je toch geen chirurg wil worden". Na wat omzwervingen kan ik nu uit eigen ervaring tegen mijn patiënten zeggen: "Hoe het leven loopt, ligt niet helemaal vast. Blijf zoeken naar wie je bent en wat jouw plek in deze wereld is". Graag loten!

  • P.H. Roozen

    Psychiater, Terneuzen

    Ik heb de decentrale selectie altijd een bizar selectie criterium gevonden.
    Ten eerste: in een tijd waarin men onophoudelijk spreekt over kansen gelijkheid is decentrale selectie een middel wat juist kansen ongelijkheid in de hand werkt. Scholieren ...uit hogere sociaal economische klasse worden van huis uit veel meer gecoacht om CV technisch handige activiteiten te ontplooien en daarnaast hebben gezinnen uit een hoge sociaal economische klasse meer middelen om hun kinderen hierin te faciliteren.
    Daarnaast is het bewezen geestelijk zeer ongezond om continue onder hoge stress te functioneren. Stress of het wel genoeg zal zijn om de selectie te doorstaan en daarmee de droom vervullen. De decentrale selectie past perfect in het huidige beleid om studenten(/scholieren) al gedurende de opleiding geneeskunde te selecteren voor een opleidingsplek door extra curriculaire activiteiten. Altijd moeten presteren wordt continue gepropagandeerd, geen tijd meer om kind/leerling/student/jongvolwassene te zijn.

    En we vragen ons nog wat af waarom de uitval onder jonge klaren zo groot is.

  • C.A. Verweij-Mosk

    Haio

    Ontzettend mee eens. Helemaal als je bedenkt dat onze hersenen pas rond ons 21 ste een beetje uitgegroeid zijn en eens redelijk leren nadenken. Mijn spreekuur wordt overgoten door gestreste adolescenten die van alles al moeten,van zichzelf of van ee...n toekomstige opleiding. Zelden van hun ouders.

  • huisarts , Marike Ooms Nijeveen

    Helemaal mee eens. Tijdens mijn VWO tijd deed ik veel aan sport, werkte ik in de horeca en was ik vaak op pad. Veel van mijn werk als huisarts heb ik niet uit de boeken geleerd. In andere takken van de geneeskunde heb je weer meer aan ervaring met kl...ussen en met de handen werken. Of ervaring met het werken met software, computer technologie. Wat dacht je van jeugd die veel oppast op kinderen? Ik had als co-assistent kindergeneeskunde voor het eerst gehoord dat er verschillende babyvoedingen bestaan (dat leerde ik niet tijdens het lezen van mijn boeken kindergeneeskunde, misschien alleen onder het kopje allergie). Een bijbaantje als huishoudelijke hulp in de thuiszorg, klinkt niet academisch, maar dat zijn wel ervaringen die je nooit meer vergeet. Nee, we laten de middelbare scholieren al in de boeken duiken, ze leren dingen uit hun hoofd, die ze weer vergeten omdat er nog geen praktijkervaring bij betrokken kan worden.

    [Reactie gewijzigd door op 10-06-2022 23:26]

  • I.E. Prinsen-Loef

    huisarts, Deventer

    Helemaal mee eens!!!! Ondanks het feit dat ik pas na 4 keer loten de gelukkige uitverkorene was om aan mijn studie geneeskunde te mogen beginnen. Loten levert in mijn beleving een veel diverse populatie dokters op. En ik vermoed dat het aantal heren ...dan ook weer toeneemt die toegelaten gaat worden voor de opleiding. Hoe mooi zou dat zijn.
    Mijn dochter heeft inderdaad afgelopen jaar moeten blokken voor de toelatingstoets geneeskunde Utrecht gedurende de hele kerstvakantie. (enorm veel en moeilijke stof) en werd van de ongeveer 1250 deelnemers 'maar' 435e. Terwijl er maar 304 plekken te vergeven waren......Helaas voor haar. Het was natuurlijk niet gezegd dat ze met loten wel toegelaten zou zijn.
    Waar ik voor zou willen pleiten is dat er weer onbeperkt mee geloot mag worden. Dat zorgt ervoor dat iemand alsnog zijn droom kan bewerkstelligen, ook al is dat pas na 4 keer mee loten. Nu geeft de beperking van 3 keer meedingen op een plek ook onnodig veel stress.

  • B.J. Kole

    Huisarts, Utrecht

    Ook op LinkedIn al gereageerd:
    Het VWO zet jongens op een achterstand, de selectie geneeskunde doet daar nog een schepje bovenop; dan als cherry on the cake: gedragswetenschappelijke selectie voor huisartsenopleiding>>> resultaat : straks geen manne...lijke huisartsen meer ; Wat zou er aan dit proces gedaan worden als het resultaat zou zijn dat er nauwelijks vrouwen huisarts zouden worden??

  • A. van de Bonneur-van der Vlist

    Huisarts , Rotterdam

    Helemaal mee eens , jammer dat de universiteiten hier niets mee doen. Ook het behalen van 100% in je eerste jaar nutteloos , stoppen voor 1 feb en in sept weer beginnen is de oplossing voor velen weggegooid geld.

  • D.C. van der Veen

    Huisarts

  • M.E. van den Belt

    Huisarts, Boxmeer

    Helemaal mee eens , ern gewogen loting levert de diversiteit die we hard nodig hebben !

    • M.A.C. de Reus

      Huisarts

      Nee, daarmee selecteer je ook de hard studerende dames op het VWO. Gewone loting ok, maar met de gewogen loting heb je exact hetzelfde “probleem”.
      Deze middelmatige VWO scholier vanwege een forse dyslexie was overigens maar al te blij met de decent...rale selectie. Gewogen loting door 3 verplichte vreemde talen was niet heel fantastisch voor een gemiddelde en na eerste keer uitloten kon ik in een van de eerste jaren decentraal beginnen in Rotterdam. Ik denk dat een combinatie de beste oplossing is, met ook een niet al te idiote decentrale selectie.

  • I.I. van Gameren

    Reumatoloog

  • J. van der Putte

    Huisarts, Purmerend

    Ik ben het hier helemaal mee eens! De huidige toelatings toets selecteert misschien op hele slimme VWO studenten maar kijkt totaal niet naar sociaal gedrag. Terug naar een loting systeem!

  • W.B. Renes

    Gynaecoloog , Leiden

    Precies! Met de decentrale selectie wordt er een eenheidsworst gecreëerd. Niet iedereen kan de beste zijn. Los nog van op welke leeftijd je talent tot uiting komt. Loting is het eerlijkst en levert verschillende soorten artsen op nodig voor de gevar...ieerde zorg .

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.