De kracht van de aanraking
5 reacties‘Getver, kippen!’, roept een jonge Delftse vrouwelijke ingenieur die zo ongeveer een halfjaar na haar afstuderen in een consultancybureau burned-outsymptomen ontwikkelde. Ze maakt een verschrikt afweergebaar en deinst terug als ik een van mijn kippen oppak en aan haar aanbied om aan te raken. De kip schrikt zelf ook van haar plotselinge afweerreactie en kakelt. In onze maatschappij zijn alleen kipnuggets de moeite van het aanraken waard. Dat kippen medewezens zijn met emoties, zo ziet men de kip niet. Het moment dat je een kip benadert als een levend wezen, verandert er veel. Je kunt meer dan 300 miljoen jaar evolutie overbruggen en ook met een kip wezenlijk contact maken. Via de aanraking. Hoe bijzonder is dat!
De moderne stadsmens komt niet meer in aanraking met kippen. En raakt ze niet aan. De moderne mens raakt in het algemeen niet aan – zeker geen andere mensen behalve enkele dierbaren. Laat staan dat de moderne mens een kip aanraakt. Een poes en een hond aanraken, dat kan nog net. Maar daarmee hebben we dan ook een lange co-evolutie gemeenschappelijk. Honden waren de eerste dieren die door mensen werden gedomesticeerd, ongeveer 15 duizend jaar geleden. De kat werd waarschijnlijk ongeveer negenduizend jaar geleden een kameraad van de mens. Met de kip ligt dat geheel anders. De evolutionaire afstand tussen kip en mens kan worden geschat door hun genetische sequentiegegevens te analyseren. Kippen en mensen hadden ongeveer 310 miljoen jaar geleden tijdens het late carboon een gemeenschappelijke voorouder, een dinosaurus. Over deze immense tijdsperiode heen kan je als mens toch met een kip communiceren via de aanraking.
Rosa komt naar me toe gelopen. Ze is altijd de eerste die op schoot springt. Ze wil aangeraakt worden. Direct nadat ze mijn hand voelt, buigt ze het kopje, sluit de ogen gelukzalig en begint spinnende geluiden te maken. Ik leg mijn vriendin, de ingenieur, uit dat ik ‘kips’ spreek en dat de kippentaal uit ongeveer twaalf woorden bestaat. Dit kirrende geluid is een van de woorden. Het geluid heeft dezelfde betekenis als bij de spinnende poes op je schoot. Onze ingenieur is verbijsterd als ze ziet hoe snel de kip zich ontspant en komt aarzelend nabij. Enkele dagen later zit ze met de kip op schoot in de ren en ze ziet er al meteen zelf ook veel relaxter uit. Een relaxte kip helpt de mens met relaxen. Dit heet overigens ecotherapie of ecopsychologie. Ik zeg altijd het is veiliger met een kip te fluisteren dan met een paard, en ook veel makkelijker en goedkoper. En het is heel modern, de ecotherapie ontwikkelde zich pas heel recent.
Aanraken is sinds covid weggezakt in populariteit. Ik ken collega’s die opgelucht zijn dat ze patiënten geen hand meer hoeven te geven. Als onze aanraking een kip in totale ontspanning kan brengen, hoe krachtig kan aanraking dan zijn bij bijvoorbeeld ernstig zieke mensen? Uit recente studies is gebleken dat aanraking veel kan betekenen voor mensen die ernstig ziek zijn of op hun sterfbed liggen. Aanraking kan troost, steun en een gevoel van menselijke verbondenheid bieden in een tijd waarin mensen zich geïsoleerd en kwetsbaar voelen. Fysiologisch en psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat aanraking positieve fysiologische effecten kan hebben, zoals het verminderen van stress en het verlagen van de bloeddruk. Bovendien kan aanraking de afgifte van oxytocine stimuleren, een hormoon dat wordt geassocieerd met gevoelens van liefde, vertrouwen en sociale binding. Het is direct duidelijk dat voor iemand die stervende is, aanraking een gevoel van troost en geruststelling kan geven. Het kan ook helpen om lichamelijk ongemak, zoals pijn of moeite met ademhalen, te verlichten. In sommige gevallen kan aanraking zelfs helpen om angst rond het stervensproces te verminderen. Gelukkig wordt er op dit gebied langzaam wat meer onderzoek gedaan, meestal vanuit de verpleegwetenschappen.
Het lijkt me van belang om binnen de geneeskunde de invloed van aanraking wat meer serieus te nemen. Het raakt me dat we dat niet herkennen als een vrij cruciale factor in ons contact met onze medemens, de patiënt.
Lees ook
psychiater, Heerenveen
Mooie column over een belangrijk onderwerp: aanraking.
Het feit dat we tijdens de coronaperiode werden aangemoedigd, ja zelfs verplicht!, om afstand van elkaar te houden en geen handen meer te schudden was in mijn ogen niet minder dan onmenselijk! He...t is immers zonneklaar dat wij mensen elkaars aanwezigheid en nabijheid nodig hebben, wat heet: het is een levensvoorwaarde. Aanraken, knuffelen, intimiteit, het is onze broodnodige emotioneel-fysieke voeding zonder welke we verwelken.
En we hebben echt geen nader onderzoek of modieuze evolutionair-neurofysiologische onderbouwing nodig om te weten wat evident is.
H. van der Pol
[Reactie gewijzigd door op 19-04-2023 19:56]
J.M. Keppel Hesselink
arts-farmacoloog, Bosch en Duin
Amice, ik denk dat de verpleegwetenschappen verder zijn dan wij met het erkennen hoe belangrijk een aanraking is. Gezien het feit dat we een species van de primaten zijn, lijkt me het ook niet nodig om onderzoek te doen naar de weldadige werking van ...de aanraking. Binnen elke primaten soort wordt er heel veel aangeraakt, en baby aapjes die niet aangeraakt worden, ontwikkelen ernstig gestoord gedrag.
Om de kracht van aanraken in de psychiatrie nog duidelijker te maken, schrijf ik nu een blog over de effecten van een bepaald soort aanraking op een psychotisch anorectisch meisje. Ik zou graag deze hele discussie over de therapeutische waarde van de aanraking in NL aanzwengelen.
H.E. Mees
Huisdokter, Zuidlaren
Beste Jan, in wat voor iets vreselijks zijn wij als mens beland? Komt het allemaal van de Covid? In combinatie met #Metoo? Dat alles nu op afstand, of met handschoenen aan moet gebeuren?
Het ergste zou ik vinden als er, zoals je op het laatst schri...jft, eerst onderzoek zou moeten worden gedaan voor we weer een hand of een schouder durven te pakken, aan te raken, wezenlijk met elkaar te verkeren, als student, co of assistent. De medemens, en zoals je zo mooi beschrijft, het mededier, floreert en ontspant in het algemeen bij de aanraking. De huisarts in opleiding die steeds met de tas in de hand bij de deurpost van de slaapkamer de anamnese begon af te nemen, in plaats van zittend op stoel of bedrand, de "pols voelend" van de patient, heb ik aangeraden een ander vak te kiezen.
Prachtige door iedereen te lezen column!
J.M. Keppel Hesselink
arts-farmacoloog, Bosch en Duin
Beste collega, In een toenemend anonieme maatschappij met steeds meer mensen en met steeds meer artificiële hulpmiddelen, en met sociale media die het buurvrouwen contact vervangen, zinken we langzaam af in een staat van chronische angst. Gebombardee...rd elke dag door negatief wereldnieuws dat geamplificeerd wordt tijdens elke ontmoeting met anderen is inkapselen blijkbaar een steeds 'aantrekkelijker' optie. Aanraken is het aangaan van een ontmoeting in vertrouwen. Dat vertrouwen in contact in de ander is behoorlijk onderhevig aan erosie.
H.TH.M. Ter Beek
Anesthesioloog, gepensioneerd
1973. Ik, verse tropenarts in Nigeria. Polikliniek met tussen de 50 en 100 patienten, nog voor de middag af te werken, want daarna wacht het operatieprogramma en de zaalvisite. Bijna machinaal luister ik naar de vertaling door de verpleegkundige van ...de klachten, en schrijf in gedachten al het recept. Een patient reageert wat ongemakkelijk na de procedure, en blijft zitten als het moment van vertrek duidelijk lijkt. Ik kijk vragend naar de verpleegkundige? "You didn't touch her", fluistert hij. Hij heeft gelijk. Aanraking, hoe gering ook, mag niet vergeten worden.