De brief is geen paarse krokodil
1 reactieDe Sony walkman is dit jaar 40 geworden. De walkman en ik zijn samen opgegroeid, ik heb uren met hem doorgebracht en daarmee met zo veel mooie muziek. Altijd betrof dit nauwkeurige kopieën van albums.
Als purist luister ik albums altijd in de juiste volgorde, beginnend bij het eerste nummer. Sgt. Pepper start en eindigt met de titelsong. En de enige reden om bij herhaling het belachelijke Rainy Day Woman #12 & 35 te horen is omdat de rest van Blonde on Blonde zo mooi is. Ieder album heeft een doordachte opbouw en wie ben ik om aan de genialiteit van de artiest te twijfelen? Ook toen ik de cassettebandjes had ingeruild voor cds, minidiscs en later MP3’s hield ik vast aan de originele volgorde. Maar ik ben een dinosaurus. Niemand luistert meer naar albums. Spotify biedt mij playlists: greatest hits en ‘speciaal voor jou’ geselecteerde ongein. Tevergeefs stuur ik e-mails naar de klantenservice om de shufflefunctie te verwijderen uit mijn app.
In de zorg is een vergelijkbare, storende ontwikkeling gaande. Onduidelijke krachten zijn bezig om de volgorde van de traditionele brief aan te passen. De volstrekt doorgeslagen interpretatie van less is more heeft geleid tot een veredeld telegram, dat moet beginnen bij de conclusies en ondubbelzinnige aanwijzingen voor de huisarts. Onbegrijpelijk: als de medische episode een schriftelijke overdracht noodzakelijk maakt, verdient de patiënt een goede brief, met een kop (voorgeschiedenis) en een staart (conclusies, overwegingen en adviezen). Ertussen staat de logische opeenvolging van anamnese (sociale context!), lichamelijk en aanvullend onderzoek.
Noem mij hopeloos ouderwets, maar ik hecht zeer aan goede communicatie tussen zorgverleners. Omdat we in de opleiding te weinig aandacht schenken aan schriftelijke communicatievaardigheden is ‘de brief’ een administratieve last geworden en concentreren we ons louter op de greatest hits: conclusies en aanwijzingen. Toegegeven, brieven van veel collega-specialisten zijn moeilijk te verteren, terwijl veel huisartsenbrieven smaken als flauwe SOEP zonder ballen. Maar het shuffelen van de alinea’s lost dit probleem niet op. Het meest basale communicatiemiddel tussen zorgverleners is een verwarrende, paarse krokodil geworden die in zijn eigen staart bijt.
Ondertussen ben ik alweer afgedwaald tijdens mijn supervisiemoment. Ik vertel de arts- en coassistent over mijn obsessie met originele albums en waarom ik een hekel heb playlists. Uiteraard word ik uitgelachen, maar ze beloven plechtig om de shufflefunctie tijdens kantooruren niet te gebruiken. We spreken en onderzoeken de patiënt op traditionele wijze. Het ontslag wordt bezegeld met een goede brief.
-
Goda Choi
Goda Choi is internist-hematoloog, plaatsvervangend opleider interne geneeskunde (regio Noord & Oost) en opleider hematologie (UMCG). In die functies hoopt hij bij te dragen aan een inspirerende opleiding tot medisch specialist. Tevens is hij hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie.
Bruins Slot
Arts voor arbeid en gezondheid- bedrijfsarts-niet praktiserend, Kampen
Goed pleidooi voor goede brief. De patient en collega’s hebben er recht op. Een goed verslag, zeker als het ook goed gelezen wordt heeft niet alleen actuele, maar ook langjariger betekenis. En zeker ook voor de patient.Schrijf de brief allereerst aan... en voor deze partner in zorg!