Blogs & columns
Blog

Antikwakkers zijn net Jehovah’s getuigen

10 reacties

De manier waarop de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) haar campagne voert tegen alles wat niet-regulier is vertoont opvallende overeenkomsten met de handelwijze van een andere radicale club: de Jehovah’s getuigen (JG). Tot die conclusie ben ik gekomen door mijn 90-jarige tante. Al zolang ik mij kan herinneren brengt zij de Wachttoren, het lijfblad van de JG, ongevraagd onder mijn aandacht. In haar ogen ben ik een dolende ziel die redding behoeft.

Nu het in de wereld niet zo goed gaat, is mijn tante extra actief geworden. Dat niet goed gaan is koren op haar molen: het zijn voortekenen van het einde van de bestaande wereldorde en de naderende installatie van het paradijselijke Nieuwe Koninkrijk.

Ik heb de Wachttoren nu eens niet rechtstreeks naar de prullenbak verwezen. Want toen ik het tijdschrift ter hand nam bemerkte ik bij mezelf dezelfde soort allergische reactie die ik heb bij de manier waarop de VtdK te werk gaat. Die allergie heeft me er ook toe gebracht om een tijdje geleden een voor mijn doen venijnige blog over de VtdK te schrijven. Door een deel van de zestien reacties – een nieuw persoonlijk record… – die erop volgden, weet ik dat ik hierin niet alleen sta. En allicht wijst de dit jaar relatief lauwe publieke aandacht voor de jaarlijkse Meester Kakadoris prijs van de VtdK in dezelfde richting.

Die allergie zit hem bij mij niet in het bestaan van de VtdK als zodanig. Want ik vind het ook belangrijk dat schadelijke en onveilige vormen van behandeling door twijfelachtige genezers aan de kaak worden gesteld. Die allergie zit ‘m in de agressieve en drammerige toonzetting van de VtdK tegen alles wat niet-regulier is. Die is vergelijkbaar met die van de JG. Dat wordt mij bij nadere bestudering van tantes Wachttoren duidelijk. Want ook daar heerst de dynamiek van wij weten het en zij (de niet-wetenden, analoog aan ‘de zwakke broeders’ zoals VtdK-icoon Cees Renckens collega’s noemt die niet-regulier werken) niet. De JG beroepen zich op slechts één bron: hun eigen interpretatie van de bijbel. Dat doet de VtdK ook: alleen de eigen invulling van wat wetenschappelijke evidence is geldt. En de dominante emotie die beide oproepen is angst. Angst dat je niet tot de uitverkorenen hoort bij de grote afrekening van Jehovah en angst om ongenadig op de korrel te worden genomen door de VtdK en in hun kielzog opererende collega’s als je je inlaat met complementaire en/of integratieve vormen van geneeskunde dan wel deze faciliteert.

Zolang de VtdK vasthoudt aan deze toonzetting zal een open dialoog tussen regulier en niet-regulier heel moeilijk zijn. Net zoals het onmogelijk is om met mijn tante in gesprek te gaan.  

lees meer van bram tjaden
  • Bram Tjaden

    Bram Tjaden is huisarts en mindfulnesstrainer.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Anita Kaemingk

    Blogger, psycholoog, patiënt, docent, Maastricht

    Wat zou ik graag een einde willen zien aan al dat gesmijt met woorden uit de middeleeuwen (kwakzalverij, alternatief, complementair, etc). Het heeft de ontwikkeling van de gezondheidszorg in Nederland ernstig geremd en het gigantisch waterhoofd bezor...gd dat op knappen staat. Het biedt een schijntegenstelling (binnen alle EBM wordt veel gekwakzalfd en vice versa, allemaal met goede bedoelingen).
    Het gedrag van seniorleden van de VtdK is inderdaad vrij verschrikkelijk en stamt ook uit vervlogen tijden. Met tenenkrommend paternalisme, krokodillentranen over kwetsbare patiënten, ad hominems en andere drogredenen gaan we de gezondheidszorg niet redden.
    Dus, ik hoop dat deze versleten veren snel worden afgeschud. De blik vrij op nieuwe inzichten. Naar een zorg die ménsen hélpt. Overigens, ideetje voor de naamsverandering: VVG, Vereniging Voor Gezondheid.

  • Kooistra

    Spec Ouderengeneeskunde, Almere

    Dat Tjaden intern tegenstrijdig redeneert kan ik niet beter laten zien dan door hem te citeren:


    “Die allergie zit hem bij mij niet in het bestaan van de VtdK als zodanig. Want ik vind het ook belangrijk dat schadelijke en onveilige vormen van be...handeling door twijfelachtige genezers aan de kaak worden gesteld”

    En:

    “En de dominante emotie die beide oproepen is angst. Angst dat je niet tot de uitverkorenen hoort bij de grote afrekening van Jehovah en angst om ongenadig op de korrel te worden genomen door de VtdK en in hun kielzog opererende collega’s als je je inlaat met complementaire en/of integratieve vormen van geneeskunde dan wel deze faciliteert”.

    Complementaire en integratieve geneeskunde zijn nou net twijfelachtig. Ik ben niet zo fel als de VTK maar gelijk hebben ze wel wat mij betreft.

  • Fred Bekker

    psychiater, Apeldoorn

    Bram Tjaden en de Jehovah's getuigen verschillen ook niet heel veel van elkaar, beide preken voor eigen parochie ( https://www.schoolforintegrativemedicine.nl/product/act-huisartsen-praktijk-psychologische-flexibiliteit-spreekkamer/ ).

  • Jan Casper van Beek

    bedrijfsarts, Deurne

    De vergelijking tussen Antikwakkers, in het bijzonder de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Jehovah’s getuigen gaat mank op vele fronten. Het feit dat Bram spreekt over zijn allergie over de agressieve en drammerige toonzetting van de VtdK tegen all...es wat niet-regulier is geeft aan dat sprake is van een persoonlijke overgevoeligheid die weinig met feitelijke weerlegging van argumenten van doen heeft. Ik kan hem dan ook niet volgen en dat geldt ook voor menige reactie van collega's in de commentaren.
    Bijbelinterpretatie door Jehova's Getuigen heeft niets van doen met de gerechtvaardigede en noodzakelijke strijd tegen geneeskunde die niet stoelt op gedegen wetenschappelijk en reproduceerbaar (effect)onderzoek. Een vergelijking van de VdtK en JG alleen op basis van de 'tone of voice' is wel erg vergezocht en een te magere basis voor conclusies.
    Goed dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij bestaat, goed dat de organisatie Skepsis bestaat en goed dat er professionals bestaan die hun vak serieus nemen en nooit de wetenschappelijke achtergrond vergeten waarop hun handelen gestoeld moet zijn.
    Een open dialoog tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde is gebaat bij een feitelijke discussie, anders kom je al snel uit bij geloofsovertuigingen. Toch nog een link met Jehovah’s getuigen..

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    En ook heel bijzonder dat de VtdK haar toorn niet laat nederdalen, als een hedendaagse Jehova, op wat toch evident kwakzalverij is: de mondkapjes(plicht)!
    Een middel namelijk waarvan nooit goed is aangetoond dat het werkt om een ziekte te voorkomen ...wordt nu verplicht gesteld door onze autoriteiten..., VtdK waar blijft gij?? De Meester Kackadorisprijs is wel voor minder uitgereikt lijkt mij. Normaal gesproken had men de bal al lang links laten liggen en was met gestrekt been op de man gespeeld: onze minister van volksgezondheid met name, en had men hem mogelijk met een puntmuts op zijn hoofd geportretteerd: net zo werkzaam als een mondkapje.

  • Els van Veen

    huisarts

    In de wetenschap moet je op de bal spelen, net als bij voetbal.

    Ik vind de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij anti-wetenschappelijk bezig.

    En dat lijkt anno 2020 -met de coronapandemie- duidelijker te worden. Eerder dit jaar bombarde...erde de voorzitter mensen met kritiek op de Covidmaatregelen al als 'complotdenker', ook op dit forum.

    Er is momenteel kritiek gekomen op de Corman Drosten paper. Deze paper is begin dit jaar razendsnel (in drie dagen!) ingediend, waarschijnlijk niet gepeerreviewed, én gepubliceerd door Eurosurveillance.

    Op deze paper is de hele coronacrisis -en vooral het vele RT-PCR testen- gebaseerd.
    Vorige week hebben Borger c.s. een zogenaamde 'retraction letter' ingediend bij datzelfde Eurosurveillance. Wat ik momenteel zie is dat leden van de Anti-Kwak beweging vooral proberen de auteurs van de laatste paper zwart te maken. Zonder een echt wetenschappelijk debat -over de inhoud van de retraction letter dus- te voeren. Gisteren zag ik zelfs dat de voorzitter één van de mede-ondertekenaars 'lasterneuroloog' noemde (Twitter).

    Vandaar: anti-wetenschap.
    Overigens vind ik de manier van testen, zonder indicatie, anti-geneeskunde.

  • B.J. Kole

    Huisarts, Utrecht

    Wetenschap en moderne geneeskunde accepteren dat er voor veel vragen nog geen antwoorden/oplossingen zijn en dat daar naarstig op wetenschappelijke wijze naar gezocht moet worden.
    Pseudo wetenschap daarentegen meent, dat het aanvaardbaar is om die ...lacunes met zelfbedachte en onbewezen antwoorden in te vullen, ipv te accepteren dat we gewoon heel veel nog niet weten.
    Drogredenen die leuk klinken en daarom vaak gebruikt worden zijn : al duizenden jaren in gebruik, holistisch, patiënten zijn er blij mee, moderne geneeskunde heeft ook niet alles bewezen wat ze doen, etc etc ; Allen natuurlijk volkomen onwetenschappelijk;. Bewijs dat iets werkt is niet nodig , want ik weet dat het werkt.......
    Die sterke overtuiging in het eigen onwetenschappelijk onbewezen gelijk, ligt natuurlijk veel dichter bij het religieuze geloof in allerlei pseudo-wetenschap. Daarbij niet te vergeten dat de ontwikkeling van de moderne geneeskunde door dezelfde soort religieuze overtuigingen eeuwenlang tegengehouden is. Wie loopt hier dus eigenlijk met de wachttoren te leuren?

    Gelukkig heeft bijv het UMCU dus ook besloten dat het onderwijs in pseudo-wetenschap niet meer thuishoort in een wetenschappelijk instituut.
    Het merkwaardige blijft dat het buiten de richtlijnen behandelen wordt toegestaan door toezichthouders, zolang het maar onder de noemer van een zelfbedachte pseudo-wetenschappelijke behandelwijze geschiedt. Terwijl onder andere omstandigheden dit alleen kan met zeer duidelijke en toetsbare onderbouwing.

    Als laatste is het natuurlijk duidelijk dat iedereen zijn eigen gesprekstoon/technieken heeft (ieder z'n meug, zei de boer.......), en die mogen dan wellicht niet altijd even netjes zijn ; Maar daar over klagen is slechts een zwaktebod om niet de wetenschappelijk inhoudelijke discussie aan te hoeven gaan, want die is natuurlijk al lang geleden verloren.

  • Tim

    Arts

    Dat er een eind aan de bestaande wereldorde aan zit te komen is niet zo'n hele rare gedachte van uw tante. Dat er een paradijs voor in de plaats komt is denk ik iets te optimistisch gedacht.

  • jan keppel hesselink

    pijnarts, Bosch en Duin

    Ikzelf ben een van de doelwitten door de VtdK regelmatig gekozen. Ik kan dus uit ervaring spreken. Ook heb ik in mijn lange beroepsleven de aandacht gegeven o.a. aan antroposofische geneeskunde, de natuurgeneeskunde en de acupunctuur. De VtdK schoot ...regelmatig op mij, vanwege het feit dat ik, zoals Cees Renckens dat noemde, de Chinese naaldvakken bedreef. En omdat ik ooit met Gislaine Plag een aantal patienten die alternatief gingen op een TV programma besprak. Ik ben dus voldoende gekneusd door de VtdK, zie hun website met stukken over mij.

    Toch ben ik het niet met Bram eens. De vergelijking met de wachttoren van zijn tante en de schrijfsels van de VtdK gaat geheel mank. De wachttoren is een product van geloof alleen, de visie van de VtdK is gebaseerd op wetenschappelijk denken. Wetenschap en Geloof zijn niet vergelijkbare grootheden. Wetenschap berust op een speciale methode van onderzoek, die toetsbaar is. Geloof berust op geloven.
    Ondanks dat de VtdK mij afschilderde als een dolende kwakzalver, ben ik het eens met veel van hun beoordelingen van richtingen in de complementaire geneeskunde wereld.
    Het lijkt er op dat artsen met een affiniteit tot complementaire behandelvormen niet hun ongelijk durven te erkennen. Het is inmiddels meer dan duidelijk dat er geen enkel strak bewijs is voor acupunctuur bij vele indicaties, voor antroposofische middelen, noch voor bioresonantie en levend bloedanalyse, waar natuurartsen mee werken en koketteren. Die constatering wordt steeds weer in twijfel getrokken door Bram c.s., waarbij ze dan gebruik maken van mank-gaande vergelijkingen, zoals deze hierboven.

    Het wordt tijd dat alternatieve artsen hun ongelijk erkennen, van vrijwel alles alternatiefs dat onderzocht werd, bleef vrijwel niets substantieels over......misschien hooguit 10%. De VtdK moet blijven en doen wat ze doet. Hooguit wat minder op de man spelen. Dat zou mijn wens zijn. Verder is hun werk hoogst noodzakelijk.

  • Els van Veen

    huisarts

    Dank voor dit prachtige blog. Dialoog kan er alleen zijn als je elkaar zonder vooroordelen benadert. En goed luistert naar elkaar.

    'We have nothing to fear but fear itself'

    Franklin D. Roosevelt

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.