Wetenschap

  • Zijn kunstmatige tweelingembryo’s ‘Holland’s Next Embryo Model’?

    Kunstmatige tweelingembryo’s zijn uit huidcellen ontwikkeld door een Maastrichts onderzoeksteam. Zij willen daarmee de ontwikkeling onderzoeken van eeneiige tweelingen met een gedeelde placenta, waarbij een extra verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties bestaat. Voor onderzoek met deze blastoïden bestaat op dit moment nog geen wetgeving.

  • Eerst vriezen, dan snijden

    Bij het diagnosticeren van fijnvlekkige longziekten is het beter om eerst een vriesbiopt te nemen en zo nodig nog een chirurgisch biopt dan om direct te kiezen voor een chirurgisch biopt. Deze step-upmethode leidt tot minder complicaties en kortere ziekenhuisopnames. Dit blijkt uit de COLD-studie van Kirsten Kalverda e.a., gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

  • Risico op hartfalen als complicatie van AF is groter dan gedacht

    Het lifetimerisico op atriumfibrilleren (AF) is in de afgelopen twintig jaar gestegen van 24 naar 31 procent. Bovendien moeten artsen meer beducht zijn op hartfalen als complicatie van nieuwgediagnosticeerde AF. Dat schrijven Nicklas Vinter e.a. in BMJ.

  • ‘Samenleving gebaat bij meer pessimistische blik op technische innovaties’

    We moeten kritischer kijken naar innovaties in de geneeskunde; niet alleen de individuele patiënt moet erbij gebaat zijn, maar het systeem als geheel is wellicht nog belangrijker om het functioneren van onze gezondheidszorg in de toekomst te waarborgen. Dat bepleitte Jeroen Hermanides, hoogleraar anesthesiologie aan de UvA, op 12 april in zijn oratie ‘Vooruitgang voor pessimisten’.

  • Zwangerschap en nierziekte zijn niet altijd een moeilijke combinatie

    Vrouwen met een ernstige nierziekte werd tot tien jaar geleden vaak afgeraden om zwanger te worden. Maar dat tij is aan het keren. Een onlangs gepubliceerde studie naar een erfelijke vorm van nierziekte, het alportsyndroom, geeft deze ontwikkeling een duwtje in de rug.

  • Microbioom van duizenden metastasen in kaart gebracht

    Een onderzoeksteam van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) claimt de eerste grootschalige databank te hebben opgezet waarin het microbioom van verschillende soorten metastasen in kaart is gebracht. Het onderzoek van Thomas Battaglia e.a. is op 9 april 2024 gepubliceerd in Cell. Deze data kunnen bijdragen aan de inzet en ontwikkeling van kankerbehandelingen.

  • Artsen betrekken naasten bijna altijd bij een euthanasieverzoek

    Bij de beoordeling van een euthanasieverzoek vinden de meeste artsen dat de naasten van de patiënt betrokken moeten worden, onder meer om een euthanasie harmonieus te laten verlopen. Dit blijkt uit interviews onder twintig artsen door Sophie Renckens e.a. in BMC Medical Ethics.

  • Covid-19 mondiaal op een na belangrijkste doodsoorzaak

    Volgens onderzoek gepubliceerd in The Lancet is de mondiale levensverwachting sinds 1990 met 6,2 jaar gestegen. Dat had mogelijk nog meer kunnen zijn, als de covid-19-pandemie geen spoor van sterfte had getrokken. De studie werd uitgevoerd door de GBD 2021 Causes of Death Collaborators-groep.

  • Tijdige diagnose adenomyose verbeterd

    Vrouwen met adenomyose hebben een grotere kans op complicaties tijdens de bevalling en zwangerschap. En de diagnose van de ziekte kan beter. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Connie Rees cum laude promoveerde aan de Universiteit van Gent en aan de Technische Universiteit Eindhoven.

  • Psychofarmaca altijd geleidelijk afbouwen, maar hoe snel?

    Geleidelijk afbouwen van onder meer antidepressiva, antipsychotica en benzodiazepines is belangrijk, maar in welk tempo blijft onduidelijk. Dat blijkt uit een review over dit onderwerp van Christiaan Vinkers e.a. in Molecular Psychiatry.

  • Ook valproaatgebruik vader mogelijk riskant voor IQ kind

    Kinderen van vaders die valproaat gebruikten tijdens de conceptie lopen mogelijk een verhoogd risico (5%) op ontwikkelingsstoornissen, ook wel neurodevelopmental disorders (NDD’s). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

  • Nieuw middel tegen niet-alcoholische leverontsteking

    De goedkeuring onlangs door de FDA van resmetirom betekent dat er een betrekkelijk effectief middel beschikbaar komt voor de behandeling van niet-alcoholische leverontsteking (NASH). Die goedkeuring is opmerkelijk omdat het notoir moeilijk is een medicijn te ontwikkelen tegen deze ziekte: eerdere pogingen mislukten.