Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Laatste nieuws
Nieuws

VvAA: ‘Artsen die doorgaan met vaccineren mogelijk aansprakelijk’

32 reacties

Huisartsen die ervoor kiezen toch mensen onder de 60 jaar te vaccineren met AstraZeneca, kunnen mogelijk aansprakelijk worden gesteld als daar schade door ontstaat. Oók als de patiënt toestemming heeft gegeven. Daarvoor waarschuwt de verzekeringsorganisatie VvAA, die zegt wel begrip te hebben voor de lastige positie waarin (huis)artsen zich bevinden.

Ook met toestemming van de patiënt mag een arts niet afwijken van de professionele norm, die wordt gevormd door de wet, richtlijnen en adviezen. Dat stelt de VvAA in een bericht op de eigen website. Volgens de verzekeringsorganisatie kan het ingaan tegen een advies van een gezaghebbende instantie mogelijk problematisch uitpakken voor artsen. Dan kan mogelijk met succes gesteld worden dat de arts niet heeft gehandeld in overeenstemming met de op hem rustende verantwoordelijkheid, die voortvloeit uit de geldende professionele standaard. Dat is, volgens de VvAA zowel in het civielrecht als in het tuchtrecht het uitgangspunt bij toetsing.

De VvAA wijst erop dat patiënten altijd het recht behouden een zorgverlener aansprakelijk te stellen. Ook als de betreffende patiënt een verklaring heeft getekend dat hij of zij de arts niet aansprakelijk zal stellen. Zulke verklaringen zijn ook niet toegestaan en als een arts het toch doet, heeft het geen waarde. De arts kan er wel op worden aangesproken door bijvoorbeeld de tuchtrechter of de IGJ.

De verzekeringsorganisatie waarschuwt dat er problemen kunnen ontstaan met betrekking tot de aansprakelijkheidsverzekering als artsen ervoor kiezen om toch te vaccineren, en dat er mogelijk ook geen dekking is onder de rechtsbijstandsverzekering.

lees ook
Nieuws huisartsen vaccinatie aansprakelijkheid gezondheidsraad vaccineren IGJ covid-19
 • Simone Paauw

  Simone Paauw (1978) werkt sinds april 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone’ arts met een bijzonder verhaal en neemt graag een kijkje in de praktijk.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Anoniem, arts 16-04-2021 14:52

  "Oh in hemelsnaam! Laat die minister gewoon aftreden, hij zorgt voor ruzie en verdeling terwijl alle oplossingen al 10x zijn aangedragen. Hij is demissionair ook nog. Wat een schade.

  Hier: https://www.zuyderland.nl/nieuws/het-vaccinatie-zwabberbeleid-eist-zijn-tol-een-open-brief-van-zuyderland/
  En zo simpel kan het zijn.

  Laat ieder mens in zijn waarde en zijn eigen afweging en beslissing nemen op basis van eerlijke informatie! Ieder mens heeft het leven gekregen en daarbij hoort de verantwoordelijkheid om deze beslissing te nemen. Niemand weet momenteel wat waar is omdat dat pas achteraf duidelijk zal zijn dus niemand hoeft die beslissing voor een ander te nemen.

  Als mensen het gevoel hebben dat ze dit vaccin moeten nemen vanuit doodsangst waarom mag dat niet? Als je het niet wil vanuit dezelfde doodsangst of wat voor reden dan ook, ook prima. Ieder mens mag toch zijn eigen afweging maken in tijden van crisis/ oorlog etc. als het gaat om zijn eigen leven? Grondrecht (?)

  En laten we later pas verder bekijken of het nuttig is om mensen te verplichten in plaats van over de toekomst te speculeren. Als alles wat rustiger is.
  Als de GGD-artsen juridisch sterk staan laat hén het prikken met een eerlijk Informed Consent, ze hebben de capaciteit.
  Gewoon zoals we dat altijd doen en het goed hulpverlenerschap betaamt.

  en al de gedoe over wie eerst.... we doen al een jaar zonder vaccin en het leven is niet eerlijk. Ga gewoon aan de slag. "

 • Maarten Vasbinder, médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani 16-04-2021 14:22

  "@collega Göbel
  Een antivaxer is iemand die zich verzet tegen vaccinatie met goedgekeurde vaccins. Andere vaccins zouden er niet moeten zijn. Helaas zijn die andere vaccins er wel, namelijk de experimentele corona-vaccins.
  Mensen die mondiaal experimenten uitvoeren met voorlopig toegelaten injectievloeistoffen, die genetische manipulatie bewerkstelligen, zijn domoren of criminelen.
  Injectiepistolen werden veel gebruikt in Afrika en India.
  Dat gekookte pens stinkt is u bekend. Troep is een ander woord voor rommel. Wat de forse griep betreft herhaal ik alleen maar de woorden van Van Dissel, waar u kennelijk veel vertrouwen in heeft.
  U heeft het over miljoenen doden. Daar ga ik in mee, maar dan niet de 3 miljoen (1:2.500) "met" Covid doden, maar de tientallen, zo niet honderden miljoenen doden die ons staan te wachten ten gevolge van de absurde maatregelen die genomen zijn ter bestrijding van een inderdaad forse griep met een IRF van 0,15%. U weet inderdaad niet waar u het over heeft, net zo min als de minkukels van het RIVM, het OMT en de minister.
  Kennelijk houdt u van absolute getallen. 3.000 doden per dag in Brazilië, een land met een veel minder geavanceerde gezondheidszorg dan bijvoorbeeld NL, is ongeveer van een zelfde orde van grootte als de relatieve mortaliteit door Covid in België en Spanje.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/?utm_campaign=homeAdvegas1?
  In het tweede deel van uw antwoord gaat u te biecht. Fantastisch, maar wederom beweert u iets wat absoluut niet is aangetoond, namelijk dat lockdown werkt. Alleen in Nieuw Zeeland, waar niemand binnen mag, schijnt het te werken. Hetzelfde geldt voor mondkapjes en social distancing. Buiten vindt er minder dan 1 promille van de besmettingen plaats. https://medicalxpress.com/news/2020-10-coronavirus-rare-impossible.html

  Inderdaad moeten we ons verstand niet verliezen. Voor u zal dat gelukkig geen probleem zijn.
  Doe me een genoegen: "Ga nooit in de politiek" Daar is al incompetentie genoeg."

 • Arjen Göbel, Huisarts, Amstelveen 16-04-2021 12:30

  "Beste Els

  Waar ik benieuwd naar ben is waarom je enerzijds een warm voorstander bent van het rijksvaccinatieprogramma, maar niet warm loopt voor de coronavaccinatie. Er is toch geen wezenlijk verschil tussen de manier waarop we in de jaren 60 de mazelen hebben aangepakt en de uitdaging die nu voor ons ligt? Vroeger liepen er veel kinderen mank in de bible-belt terwijl de rest van de Nederlandse kinderen polio bespaard bleef. Dat geeft aan dat een vaccin werkt als je het krijgt.

  De jaarlijkse griepvaccinatie lijkt ook te helpen tegen grote influenza-uitbraken.

  Wat is het verschil dan met COVID, waar - as we speak - 3000 mensen per dag in Brazilië aan sterven omdat het daar te luchthartig wordt opgepakt?"

 • Arjen Göbel, Huisarts, Amstelveen 16-04-2021 12:23

  "@Collega Maarten:
  Ik vind de term antivaxxers een keurige betiteling van waar u in dit geval voor staat, zeker als u zelf termen gebruikt als 'criminelen, maligne vriendjes, injectiepistool, troep, gekookte pens' en duidelijk een tegenstander van (corona-)vaccineren zegt te zijn. Dus gaat u nu opeens gevoelig doen als u zelf een ronduit bozig en hard getoonzet bericht plaatst? Kom op zeg. Waar komt die boosheid vandaan? Hou het een beetje vriendelijk. We zijn collega's hier, en we hebben allemaal hetzelfde doel: dit probleem op zo goed mogelijke wijze proberen op te lossen. Een deel van uw kritiek kan ik daarom wel volgen, maar een deel ook niet. De wijsheid in pacht menen te hebben is wel het laatste wat we in dit soort gevallen moeten doen. Dat geldt ook voor mij.

  Maar één ding staat inmiddels vast: iedereen die nog roept dat corona niets anders is dan een 'forse griep', zoals u nu ook weer doet, weet niet goed waar hij het over heeft en doet onrecht aan de miljoenen doden die anders nu nog hadden geleefd.

  Ook ik vind de maatregelen rigoureus, en ze roepen zeker vragen op. Ook ik heb mijn vraagtekens bij de wijze van en het nut van vaccinatie, maar geloof vooralsnog dat het de beste route is. Maar de enige manier om dat te beantwoorden is de wetenschap te laten spreken. Landen waar flink gevaccineerd wordt en/of een flinke lockdown heeft plaatsgevonden (zoals het startgebied in China) hebben de corona onder controle. Landen waar ze er niets aan doen, onder het mom van dezelfde stoere praatjes die we soms op deze discussielijst aantreffen, zoals nu Brazilië, met het arroganste democratisch gekozen staatshoofd ooit, daar voltrekt zich een dramatisch scenario.

  Dus zullen we proberen ons verstand niet te verliezen?

  "

 • Els van Veen, huisarts 16-04-2021 08:29

  "@Göbel,
  toe maar, critici op deze experimentele vaccins 'antivaxxers' noemen. Dat kan er ook nog wel bij;) wappie, complotdenker, corona-ontkenner, viruswaanzinnige... Zo krijg je dus geen dialoog, niet met mij in elk geval.
  Ik ben een warm voorstander van het Rijksvaccinatieprogramma. Maar ook daar pas ik geen dwang toe als mensen daar van af willen zien. Ik heb alle voorlichting vanuit het RIVM bekeken en gelezen. Ik ben niet onder de indruk. Het is misleidend en dat lijkt me strafbaar. Evenals wat de minister van VWS doet vind ik misleidend en lijkt me strafbaar.
  Deze vaccins zijn experimenteel. Ze zijn in de fases I en II enkel onderzocht door de fabrikanten zelf. De slagers die hun eigen vlees keuren, wel zo fris. Fases III en IV (reclame) lopen momenteel door elkaar heen tot 2023. Ondersteund en gefinanciëerd met onze belastingcenten. Fase III; de bijwerkingen worden zogenaamd nauwkeurig gemonitord. Door wie is mij volstrekt onduidelijk. Niet door de GGD. Niet door Lareb. Niet door de fabrikant zelf. Ook niet door de EMA.

  Protest tegen dit abjecte beleid wordt met grof geweld (letterlijk) neergeknuppeld, ook op kosten van de belastingbetaler.
  U woont in Amstelveen? Ga op zondag eens naar het Museumplein zou ik zeggen. 14 uur begint het feest.
  Ik sluit me aan bij collega's De Haan en Vasbinder: u lijkt de publicaties over de bijwerkingen niet te willen lezen. Veel plezier in uw zelfgenoegzaamheid."

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.