Vijfduizend kankerdiagnoses nog niet gesteld
3 reactiesHet Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) schat in dat er door de coronacrisis vijfduizend kankerdiagnoses nog niet zijn gesteld, die in normale omstandigheden wél zouden zijn gesteld. Sinds juni ligt het aantal diagnoses per maand weer rond de verwachte cijfers.

In maart, april en mei zijn 20 tot 25 procent minder nieuwe diagnoses van kanker gesteld, waarschijnlijk doordat mensen bezoek aan de huisarts uitstelden in verband met de covid-19-pandemie. Huisartsen verwezen daarnaast minder door, en ziekenhuizen stelden diagnostiek uit.
Dramatisch minder huidkankerdiagnoses
Het IKNL trok begin april al aan de bel over de mogelijke nadelige gevolgen hiervan, en riep mensen op toch vooral naar de dokter te gaan met klachten. Het duurde echter daarna nog lang voordat de cijfers zich herstelden. Vooral het aantal diagnoses van huidkanker daalde dramatisch, tot zo’n 40 procent van de wekelijkse aantallen voorafgaand aan de pandemie. Bij deze tumoren lijkt sprake van een kleine inhaalslag. Voor andere vormen van kanker niet.

De vijfduizend diagnoses die nog niet zijn gesteld, zullen waarschijnlijk later worden gesteld. Dit zal waarschijnlijk leiden tot hogere druk op de zorg. Het is de vraag wat uitstel van diagnoses voor gevolgen zal hebben voor patiënten. IKNL-voorzitter Thijs Merkx zei eerder: ‘Maar het gevolg van dit alles is wel dat tumoren in een later stadium zullen worden vastgesteld. Daar zullen we nog vijf of tien jaar de gevolgen van merken.’
-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
Jan B. Hommel
Neuroloog, Dalfsen
En al die mensen met kanker waarbij de diagnose nog niet gesteld is, leven een stuk langer in de prettige veronderstelling dat ze gezond zijn.
Maar ja... Dat is voor de voorstanders van screening helemaal niet relevant...
Els van Veen
huisarts
Ik houd mijn adem ook niet in. Twee opmerkingen.
1. De bevolkingsonderzoeken (op cervixcarcinoom, mammacarcinoom en coloncarcinoom) werden stilgelegd. Dat is de voornaamste oorzaak. Niet dat mensen het uitstelden om naar hun huisarts te gaan.
2.... De 'dramatische' daling van het aantal diagnoses aan huidkanker betrof vooral de meest goedaardige vormen, is mijn inschatting. Zoals basaalcelcarcinomen. Die zaaien nagenoeg niet uit en kan de huisarts ook zelf verwijderen.
Bart Bruijn
Huisarts, Streefkerk
Nog 5 tot 10 jaar?
Als we het merken, moet het te meten zijn. Een prachtige gelegenheid om dat dan ook te gaan proberen en aan te tonen dat al dat screenen ook iets nuttigs doet.
Ik houd mijn adem niet in.