Verhoogd risico invasieve borstkanker na ductaal carcinoom in situ
Plaats een reactie
Dat vrouwen bij wie tijdens screening ductaal carcinoma in situ (DCIS) is gevonden, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van invasieve borstkanker is bekend. Onderzoek door Gurdeep Mannu e.a., gepubliceerd in The BMJ, geeft nu schattingen van de hoogte van dat risico. Het blijkt verdubbeld ten opzichte van dat in de algemene bevolking, ook voor vrouwen met DCIS van lage of gemiddelde graad, en duurt tot minstens 20 jaar na de diagnose. Zoals bekend is DCIS niet direct levensbedreigend en heeft het doorgaans een goede prognose.
Mannu e.a. analyseerden data van ruim 35 duizend vrouwen die vanaf 1988 tot maart 2014 in Engeland de diagnose DCIS hadden gekregen via het NHS Breast Screening Program. Ze vergeleken de percentages van invasieve borstkanker en overlijden door borstkanker met de overeenkomstige nationale percentages voor vrouwen van dezelfde leeftijd in hetzelfde kalenderjaar en ontdekten dat tegen december 2014 2076 vrouwen invasieve borstkanker hadden ontwikkeld, een incidentie van 8,82 per 1000 vrouwen per jaar. In deze groep stierven 310 patiënten aan borstkanker, een sterftecijfer van 1,26 per 1000 per jaar. Dat, zo rekenen Mannu e.a. voor, is 70 procent meer dan verwacht mocht worden op basis van nationale percentages.
De verhoogde risico’s troffen vrouwen van alle leeftijden. Volgens de auteurs is er daarbij weinig bewijs dat het aantal invasieve borstkankers lager is onder vrouwen bij wie DCIS recentelijk is gediagnosticeerd, maar de sterftecijfers bij hen nemen waarschijnlijk wel af, vanwege betere behandelmogelijkheden. Mannu e.a. vonden verder dat vrouwen die een borstamputatie ondergingen op lange termijn een lager risico op invasieve borstkanker hadden dan degenen die een borstsparende operatie hadden ondergaan, zelfs als daarbij radiotherapie was gegeven.
http://dx.doi.org/10.1136/bmj.m1570
lees ook-
Bekijk het dossier dossier Kanker
- Er zijn nog geen reacties