Laatste nieuws
Nieuws

Veel waarnemend huisartsen hebben minder werk door corona

9 reacties

80 procent van de waarnemend huisartsen wordt door de coronacrisis geconfronteerd met praktijkhouders die waarnemingen afzeggen. Zij ervaren daardoor een verlies aan inkomsten en 13 procent van hen verwacht al op korte termijn financiële problemen of problemen met het betalen van vaste lasten. Bovendien vinden ze het ongemakkelijk om thuis te zitten in de crisis, terwijl ze graag willen werken.

Dat blijkt uit een enquête die afgelopen weekend door waarnemend huisarts Marjan Kruijer werd verspreid op social media en waar 654 waarnemers op hebben gereageerd. Slechts 20 procent van hen zegt dat er géén werk is afgezegd sinds de coronacrisis. 40 procent meldt dat incidentele waarnemingen zijn afgezegd en 39 procent dat vaste waarneemdagen zijn afgezegd. Ook zegt 2 procent van de deelnemers aan de enquête dat hun contract met praktijkhouders volledig is gestopt. 55 procent van de opzeggingen gebeurde zonder overleg met de praktijkhouder. 30 procent van de deelnemers kan geen vervangend werk vinden voor de werkdagen die zijn uitgevallen.

Kruijer initieerde de enquête, nadat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) praktijkhouders opriep detacherings- en waarneemcontracten niet om financiële redenen op te zeggen. Volgens een woordvoerder krijgt de LHV sinds maart veel vragen over de samenwerking tussen praktijkhouder en waarnemer. Dat is onder meer een gevolg van het anders organiseren van huisartsenpraktijken sinds de uitbraak van het SARS-CoV-2-virus en het uitstellen van zorgvragen door patiënten. Daardoor zagen veel praktijkhouders hun consulten en daarmee hun inkomsten sterk afnemen. De LHV ontving vervolgens veel vragen over onder meer de opzegtermijn van waarneemovereenkomsten en het verminderen van het aantal uren van waarnemingen.

Volgens de LHV is het aantal vragen dat binnenkomt over het beëindigen van waarneemcontracten of het afschalen van de uren van waarnemers wel flink afgenomen sinds het afsluiten van het akkoord met de zorgverzekeraars. ‘Die afspraken betekenen namelijk meer financiële zekerheid voor de praktijken. Maar we horen het nog wel en dat baart ons zorgen. Iedereen is namelijk de komende tijd hard nodig om de huisartsenzorg toegankelijk en op niveau te houden. Niet alleen de huisartsen, maar ook alle overige medewerkers in de huisartsenzorg’, aldus de LHV-woordvoerder. De LHV kijkt wat de vereniging nog meer kan bijdragen aan het voorkómen van financiële problemen voor waarnemend huisartsen en waar dit aangekaart kan worden.

lees ook

Nieuws werk arbeidsmarkt huisartsen financiën covid-19
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Els van Veen

    huisarts, praktijkhouder en waarnemer

    Huisartsen met een praktijk hebben personeel en een pand, kosten die gewoon doorlopen terwijl zij momenteel ook bijna geen spreekuur meer doen. De vergoeding is, ook met hulp van de vereniging voor praktijkhouders (VPH), voor de doorlopende kosten. I...n veel praktijken, ook de onze, zijn meerdere gezinnen afhankelijk van de praktijk. Denk aan praktijkondersteuners en doktersassistentes.

    Waarnemend huisartsen hebben die kosten niet. Toch vind ik bovenstaand schrijnend om te lezen. Kan er nu misschien versneld een andere weg ingeslagen worden?

    Alle huisartsen hebben momenteel bijna geen regulier spreekuur.

    Terwijl er wel extra huisartsen nodig zijn op de huisartsenposten (HAP) en bij de luchtwegspreekuren in PBM. Op de HAP's doen praktijkhouders dienst, verplicht, voor een vast laag uurtarief. Dit tarief is bepaald door de NZa en hier kan al jaren zogenaamd niets aan veranderen. LHV en VPH hebben hier geen invloed op.

    Bovenstaand zijn verouderde, starre structuren, muurvast liggend door de ooit ingevoerde marktwerking. Geen één huisarts is hier blij mee. LHV en VPH hebben hier geen invloed op.

    Huisartsen zaten de afgelopen jaren vast aan een systeem waarin zorgverzekeraars (ZN) en NZa het voor het zeggen hadden. Huisartsenposten hadden en hebben gegarandeerd huisartsen die voor een prik dienst doen, terwijl de mensen die wij tijdens diensten zagen vaak klachten hadden die niets met 'spoed' van doen hadden.

    Kunnen we deze crisis niet gebruiken om afscheid te nemen van NZa en ZN? Er zijn echt wel andere wegen te bedenken om de 7x24 uurs zorg te organiseren. Laat bijvoorbeeld de huisartsenposten (In Een) zelf zorg dragen voor invulling van de diensten tegen ofwel een marktconform tarief ofwel door huisartsen in dienst te nemen.

  • Aisa Kariman

    Waarnemend huisarts , Groningen

    Het is waar dat we moeten samenwerken, daarom had ik bij mijn vaste praktijk aangegeven om minder te werken. Ik vond het toen niet ethisch dat ze me door zouden betalen.
    Het duurde een week, voor ik een andere tijdelijke waarneming erbij had gekre...gen, gelukkig zit ik in de positie dat ik bij mijn andere waarnemingen gewoon kon doorwerken. Ik probeer de rest van het verlies op te vangen met diensten.
    Het had de LHV gesierd om ook aan de waarnemers te denken. De LHV zegt ons te zien als gelijkwaardig aan de praktijkhouders, maar heeft tot nu toe niets voor ons gedaan.
    Dit alles wil ik niet meer meemaken, en ook mede gezien de wet DBA zal ik overwegen om een andere koers te varen. (En LHV opzeggen)

  • Roelof Moes

    Huisarts , Nijeveen

    In Nederland zijn veel plaatsen waar een tekort is aan praktijkhoudende huisartsen. Zal dit na de Coronacrisis anders zijn?

  • Vivian van Vliet

    Huisarts, bestuurslid wagro gr, Groningen

    ‘Samen werken’, daar gaat het telkens over. Hoe doe je dat?
    Iedereen wordt geraakt door Covid. Echter eenzijdig overeenkomsten verminderen/stoppen zonder overleg, doet afbreuk aan de samenwerking en verbinding tussen dokters.
    Nog geen 2maanden gel...eden waren er regelmatig geluiden v praktijkhouders over waarnemers als ‘gelukszoekers, krenten uit de pap, geen verantwoordelijkheid nemen’.
    Een ieder kan slechts instaan voor zijn eigen bijdrage aan ‘samen werken’.
    De vraag is hoe die regelmatig besproken samenwerking het beste gediend wordt..

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Göritz: Natuurlijk is het complexer dan het lijkt. Dat is het altijd. Maar het is een feit dat het aantal praktijkhouders al jaren afneemt, en het aantal waarnemers toeneemt. En dat is niet voor niets. Mensen doen nu eenmaal datgene dat het meeste v...oordelen biedt. En het is een feit dat een groot deel van de waarnemers niet de verplichtingen en de zorgen van een eigen praktijk wil.

    Ik heb ook een contract met het ziekenhuis waar ik nu waarneem. Ik zou ze juridisch wellicht kunnen dwingen om de financiële afspraken na te leven. Maar dat doe ik niet, en dat betekent dat ik enkele maanden niet of nauwelijks inkomen heb. Enerzijds doe ik het niet omdat het niet goed voelt om facturen te schrijven voor werk dat ik niet gedaan heb, en ik ga er van uit dat ook de niet urgente neurologische problematiek wel weer een keer gezien gaat worden. Het komt vast wel een keer weer.

    En als je waarnemer bent, en je weet dat je geen garanties hebt op vast werk, dan leg je toch een buffer aan voor die perioden dat het wat minder gaat? Of ben ik nu gek?

  • Kevin Göritz

    Waarnemend huisarts, Maastricht

    Geachte collega Bonte,

    Het is moeilijk om mijn reactie in alle details uit te voeren. Wel een aantal opmerkingen. Er zijn deels schrijftelijke waarneemcontracten met opzegtermijn etc. zonder overleg eenzijdig ontbonden (vaak genoeg via whatsapp, o...ok na jarenlange waarneming). Ook mondelinge overeenkomsten (in mijn geval voor 3 dagen in een praktijk) hebben rechtsgeldigheid. Of dit juridisch houdbaar is wordt op dit moment getoetst. Praktijkhouders worden goed gecompenseerd op verschillende manieren terwijl zij net zoals ik zelfstandige ondernemers zijn. Er zijn genoeg praktijken die nauwelijks verlies van omzet hebben omdat zij slim met deze situatie omgaan en op andere manier goed contact met hun patiënten hebben en dus inkomsten generen. Ook deze praktijken krijgen dezelfde “staatsteun”. Dit is te danken aan onze gezamenlijke vereinigen die ons op papier beschouwd als gelijkwaardig waarvoor wij sinds dit jaar hetzelfde bedrag mogen betalen (prima wat mij betreft). Een waarnemer die lid is van de LHV heeft minder aan deze vereniging op dit moment dan een praktijkhouder die geen lid is. Het geld dat uitbetaald wordt is volgens de LHV mede bedoelt om (vaste) waarnemers aan te houden maar dit is op vrijwillige basis. Geen enkel harde voorwaarde werd er gesteld. En waarnemer wordt je als huisarts in eerste instantie niet maar ben je na de opleiding voor het gros automatisch. Een kleine minderheid kan direct praktijkhouder worden, een ander klein deel kan in dienst bij een collega. Het verhaal is ingewikkelder dan het lijkt.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Ik snap het gemekker niet van de waarnemers. Ik ben zelf waarnemer. Vrijheid, blijheid, mensen zijn blij als ik kom, en soms ben ik zelf blij als ik weer weg mag. Er zitten een boel voordelen aan, maar helaas ook nadelen. Wie alleen de voordelen wil,... moet geen waarnemer worden. De nadelen krijg je er gratis bij.

  • Koen van Vugt

    praktijkhouder, lid kringbestuur, Etten Leur

    Helemaal eens met de eerste reactie, tenminste zover het gaat om de teleurstelling. Deze crisis is een probleem voor ons allemaal en dat moeten we samen oplossen. Om waarnemers naar huis te sturen is niet echt sociaal naar de waarnemers toe, zeker nu... we op deze manier gecompenseerd worden. Ik ben er als LHV bestuurder dan ook niet trots op dat dit gebeurd is. Wij roepen als kring onze leden op om toch zoveel mogelijk de waarnemers te ondersteunen. Dit toont overigens wel de zwakte van ons huidige systeem, de dreigende tweedeling tussen waarnemers en praktijkhouders. Laten we deze crisis gebruiken om deze kloof te verkleinen en niet ons beperken tot verwijten over en weer. Zoals wij als LHV kring aan alle leden (dus praktijkhouders en waarnemers!) hebben gecommuniceerd in deze tijd hebben we elkaar keihard nodig en samen moeten we de zorg in stand houden. Dus waarnemers bedankt dat jullie toch nog klaarstaan voor de zorg in onze regio ondanks de valse start. Maar het gaat niet om de start maar om de finish!

  • Kevin Göritz

    Waarnemend huisarts, Maastricht

    Natuurlijk nemen de berichten af. Het is immers al alles afgezegd. En mensen sturen natuurlijk maar een keer een mail. Mijn vaste dagen zijn niet “herstart” nadat de regeling getroffen was. Er is nog niet eens meer contact geweest sindsdien.
    De LHV... zegt niets voor ons te kunnen betekenen. Ondanks gelijke tarieven sinds dit jaar voor alle huisartsen en dat nadat je leest dat alle andere zorgberoepen door de verzekering gecompenseerd worden. Absolute waanzin. Thank you for Nothing...

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.