Laatste nieuws
Nieuws

Niet-alcoholische leververvetting is ook alcoholisch

2 reacties

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is waarschijnlijk een foutieve benaming: alcohol speelt wel degelijk een rol bij de aandoening, die voorkomt bij 20 tot 30 procent van de populatie.

Dat blijkt uit onderzoek door Stijn Meijnikman e.a. (Amsterdam UMC, Spaarne Gasthuis) gepubliceerd in Nature Medicine onder 146 personen die voor bariatrische chirurgie in aanmerking kwamen. De onderzochte personen hadden een gemiddelde leeftijd van 45 jaar, en een gemiddelde BMI van 39.

Ethanol

Bij 37 van hen deden ze op de dag van de operatie een punctie van de vena porta. Daar troffen de onderzoekers ethanol aan. Door de filterfunctie van de lever werden deze patiënten niet dronken. Wel was de lever van deze mensen de hele dag bezig deze alcohol te verwijderen. Toepassing van antibiotica bleek de alcoholproductie te stoppen.

Wat is hier aan de hand? Melkzuurbacteriën en streptokokken bleken bij deze patiënten suikers om te zetten in alcohol in plaats van in lactaat. Waarom is niet goed duidelijk. In ieder geval consumeerden deze patiënten veel suiker en fructose in de vorm van snoep en frisdrank. De combinatie van veranderd functionerend microbioom met overmatige suikerinname maakt dat deze patiënten behoorlijk veel alcohol aanmaken.

Antibiotica

In welke mate deze persistent endogene ethanolproductie betrokken is bij de complexe pathogenese van niet-alcoholische leververvetting is niet duidelijk, aldus de onderzoekers. Maar de conclusie kan wel zijn dat interventies gericht op het darmmicrobioom om zo de ethanolproductie te verminderen het overwegen waard zijn. De in het onderzoek gebruikte antibiotica bleken overigens geen effectieve behandeling voor de aandoening. Na de kuur kwamen de alcoholproducerende bacteriën weer terug en zetten hun desastreuze werk voort.

Lees ook
Nieuws Wetenschap
  • Henk Maassen

    Henk Maassen is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • M. Hofkamp

    kinderarts n.p., Apeldoorn

    Al onze voorouders leefden ‘met de seizoenen’. Dat geldt helemaal voor de ‘jager/verzamelaar’, die blij was met elke fruitboom die hij tegenkwam, om met dat fruit wat vetreserves op te bouwen voor de naderende winter. Evolutionair bezien moet het men...selijk lichaam dus goed tegen ‘veel’ fructose kunnen, áls dat maar tijdelijk is, bv seizoensgebonden.
    Heel interessant zou het daarom zijn om te zien in hoeverre leververvetting reversibel is. Domweg door alle fructose en sacharose (en natuurlijk alcohol) minstens een half jaar uit de voeding te bannen – liefst nog langer, want een duidelijke NAFLD heeft zich opgebouwd in een tijdspanne die veel langer geduurd heeft dan een half jaar.

  • M. Hofkamp

    kinderarts n.p., Apeldoorn

    Goed dat dit onderzoek heel concreet bevestigt, wat ouder onderzoek (o.a. Antonella Moscal MD; Robert Lustig M D) al concludeerde: De door onze huidige generaties gebruikte overdaad aan suiker in onze voeding veroorzaakt niet alleen obesitas (met all...e schadelijke gevolgen van dien), maar is ook potentieel schadelijk voor de lever. Lustig is iemand die al jaren op de barricaden staat om deze suiker-overdaad terug te dringen. In artikelen, op TV en internet (YouTube) laat hij flink van zich horen. Een van z'n uitspraken waarmee we hem ook in NRC (26-1-2017) tegenkwamen is "fructose is de 'alcohol van het kind' ”, vanwege de slechte omzetting ervan. Dit niet tot genoegen van de suikerindustrie en vruchtendrankjes producenten, die Lustig ook al jaren in diskrediet proberen te brengen.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.