Kappers en horecamedewerkers West-Brabant vaker besmet met covid-19
Plaats een reactieWerken in de horeca of in een kapperszaak lijkt een verhoogd risico op besmetting met covid-19 op te leveren. Dat blijkt uit een studie van GGD West-Brabant onder vijfhonderd horecamedewerkers en kappers uit West-Brabant.
Voor de studie werd iedere drie maanden het bloed van de horecamedewerkers en kappers onderzocht op antistoffen tegen covid-19. Uit een eerste meting in de zomer van 2020 bleek dat 8 procent van de kappers en 14,2 procent van de horecamedewerkers antistoffen had. Bij de derde meting in december en januari was dat opgelopen tot respectievelijk 20,8 en 28,8 procent.
Uit recent onderzoek van bloedbank Sanquin onder bloeddonors blijkt dat 15,1 procent van hen antistoffen heeft.
GGD West-Brabant probeert het beeld dat ontstaat in berichtgeving van onder meer dagblad BN DeStem te nuanceren. Volgens een woordvoerder zijn de resultaten niet representatief voor alle kappers en horecamedewerkers in Nederland. Een groot deel van de besmettingen heeft waarschijnlijk plaatsgevonden tijdens de carnavalsperiode en terwijl de kappers- en horecazaken juist gesloten waren. Ook blijkt uit vragenlijsten die de deelnemers invulden dat zij zich met collega’s onderling vaak niet goed aan de maatregelen hielden.
-
Bekijk het dossier dossier Covid-19
-
Simone Paauw
Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. Daarnaast schrijft ze over tal van andere onderwerpen.
- Er zijn nog geen reacties