Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Laatste nieuws
Nieuws

Huisartsen bezorgd over bescherming tegen SARS-CoV-2-virus

8 reacties

Huisartsen beschikken over te weinig beschermingsmateriaal en lopen daardoor het risico besmet te worden met het SARS-CoV-2-virus én vervolgens zelf hun patiënten te besmetten. Bovendien dreigen huisartsen veel te zwaar belast te worden, doordat patiënten die zich zorgen maken over een eventuele besmetting – maar niet binnen het risicoprofiel passen – contact moeten opnemen met de huisarts.

Dat stelt actiecomité van waarnemend huisartsen Huisarts van de Toekomst in een petitie gericht aan minister Bruno Bruins. Volgens huisarts Jojanneke Kant van Huisarts van de Toekomst is de petitie binnen 24 uur door ruim 2900 personen ondertekend: ‘Wij hebben een poll onder onze 1600 appgroepleden uitgezet, waaruit blijkt dat ongeveer de helft geen beschermend materiaal heeft. Wij maken ons zorgen over de groep patiënten die niet in een risicogebied zijn geweest en die geen contact hebben gehad met bewezen besmette patiënten. Die kunnen nu nog niet naar de GGD of de tweede lijn worden verwezen, maar moeten worden bezocht door de huisarts. De huisarts kán tijdens zo’n visite besmet raken. Wij zijn bang dat huisartsen vervolgens patiënten gaan besmetten. Zodra de eerste huisarts besmet is, kan het totale aantal besmettingen snel oplopen. Daarnaast maken we ons zorgen over de capaciteit van de eerste lijn bij een eventueel grotere uitbraak van het coronavirus. Potentiële patiënten mogen niet naar de praktijk komen, maar een visite kost al snel een uur. Bij één potentiële patiënt per dag gaat dat nog, maar wat als het er drie zijn? Bovendien, áls huisartsen in aanraking komen met iemand die werkelijk besmet blijkt te zijn, dan moeten zij zelf ook in quarantaine. Al snel kunnen hele huisartsenpraktijken dan stil komen te liggen. Terwijl de reguliere zorg eigenlijk gewoon door moet gaan.’

In de petitie stelt Huisarts van de Toekomst dat met het huidige protocol van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) de eerstelijnszorg onverantwoord veel risico loopt. Jako Burgers, hoofd van de afdeling Richtlijnontwikkeling & Wetenschap van het NHG en huisarts in Gorinchem, stelt dat hij zich de zorgen van Huisarts van de Toekomst kan indenken. Burgers: ‘Wij nemen de signalen van huisartsen serieus en zijn óók bezorgd over de veiligheid van huisartsen. Op dit moment is de veiligheid niet in het geding, want daarvoor is het aantal besmette patiënten nog te laag. Wij zien ook de tekorten aan beschermend materiaal. Helaas hebben we daar als NHG geen oplossing voor. Wij staan nog steeds achter het protocol – dat overigens niet alléén door het NHG is ontwikkeld. Het is een landelijk protocol dat de adviezen van het RIVM volgt. Als de adviezen veranderen, wordt het protocol zo snel mogelijk aangepast.’

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt heel goed te begrijpen dat een nieuw virus, zoals het SARS-CoV-2-virus, veel onzekerheid teweegbrengt voor patiënten en huisartsen. Ook maakt de LHV zich zorgen over het aantal beschikbare bedden en zorgmedewerkers, en de beschikbare beschermingsmiddelen voor huisartsen en hun medewerkers, zo licht een LHV-woordvoerder toe. ‘In de huidige situatie doen huisartsen het nog met hun kleine basisvoorraad aan beschermingsmiddelen, maar deze is waarschijnlijk niet toereikend bij opschaling.’

Huisarts van de Toekomst, het NHG en de LHV zien alle drie dat het aantal telefoontjes naar huisartsenpraktijken fors is gestegen. Als huisarts in Gorinchem – waar een patiënt op de ic opgenomen bleek te zijn geweest, zonder dat duidelijk was dat er sprake was van het coronavirus of waar de bron van deze besmetting lag – kreeg Jako Burgers hier zelf ook mee te maken. Burgers: ‘Maandagochtend stond onze telefoon roodgloeiend en mijn collega heeft enkele extra visites gedaan bij mensen met luchtwegklachten. Het kost veel capaciteit. Maar met alle partijen vinden we dat we dit nu nog aan moeten kunnen en dat huisartsen daar een rol in moeten spelen. Ook de GGD’s zijn onderbezet.’

Lees ook
Nieuws covid-19
 • Simone Paauw

  Simone Paauw (1978) werkt sinds april 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone’ arts met een bijzonder verhaal en neemt graag een kijkje in de praktijk.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Gemma Olislagers-Lemmens, Huisarts , Den Bosch 16-03-2020 21:44

  "Welke (huis)arts is momenteel nog bereid om ZONDER toereikende beschermingsmaterialen patiënten met hoesten, koorts en dyspnoe te beoordelen? Eigen veiligheid eerst, heb ik altijd geleerd.
  Als er niet met vliegende spoed beschermingsmateriaal beschikbaar wordt gesteld, houdt de huisartsenzorg al sneller dan voorzien op voor alle patiënten met luchtwegklachten is mijn vrees. Wie neemt het dan van ons over in de eerste lijn??
  Gelukkig komen er nu steeds meer gezamelijke aparte lokaties voor het beoordelen van patiënten met luchtwegklachten. De solidariteit van huisartsen gaat erg ver; opbrengsten consult 10-20 euro, kosten mondkapjes etc ruim 15-20 euro per stuk. De huisarts werkt in de frontlinie en betaalt hiervoor ook nog eens zelf bij....

  Tip voor creatieve oproep tot solidariteit:
  Plaats een oproep naar adequaat beschermingsmateriaal op de website van uw dorp of stad! Gelukkig reageerden er in ons mooie dorp binnen 1 uur al bewoners: 2 volle pakken FFP2 maskers nog in de verpakking, gratis beschikbaar gesteld door onze eigen patiënten! Super lief, maar eigenlijk te gênant voor woorden dat dit niet direct allang centraal geregeld is vanuit de overheid. "

 • Cornelis Bruijninckx, chirurg n.p., Den Haag 03-03-2020 19:02

  "Ik ben stomverbaasd dat dit niet van hogerhand geregeld is! Van zo’n amateuristische aanpak krijg ik plaatsvervangende schaamte. De KNMG dient minister Bruins onmiddellijk te spreken hierover en eisen te stellen. "

 • K. Balwant-Gir, Huisarts , Rotterdam 02-03-2020 22:22

  "Zijn wij als huisartsen geen mensen?
  Hebben wij geen rechten?
  Ik probeer al weken aan mondkapjes te komen, maar die zijn niet beschikbaar. Al aan meerdere partijen aangegeven dat dit een probleem is. Vele collega’s om mij heen met hetzelfde probleem, maar geen gehoor.

  Vandaag een geval met zeker in het profiel passend gezin, maar net enkele km’s buiten het gestelde risicogebied. Aan GGD aangegeven dat wij geen mondkapjes hebben en pt dus niet kunnen bezoeken. GGD zag geen noodzaak om zelf een kweekje af te nemen... Vanmiddag gelukkig pakketje vanuit de Hap gekregen met 4 maskers.

  Gestelde protocollen zijn belangrijker, maar de wetenschappelijke neus zit verstopt! Hoe vaak moeten artsen hun neus stoten voordat ze hun gezond verstand gaan gebruiken? In het Beatrixziekenhuis en het Maasstad is de plank al misgeslagen omdat men twijfelde of ze wel een kweek moesten afnemen. Vinden we het dan vreemd dat de ziekte zich zo makkelijk kan spreiden? Gevalletje van misplaatste zuinigheid?

  Ik stel de overheid aansprakelijk als ik het coronavirus oploop wegens gebrek aan materialen. Het is een maatschappelijk probleem en dat hoort officieel bij de GGD. Maar we dumpen het weer bij de huisarts, want dan kan de overheid zijn portemonnee weer lekker gesloten houden. "

 • Marius Hartel, huisarts, Delft 02-03-2020 21:10

  "https://www.telegraaf.nl/nieuws/1845550546/zorg-maakt-zich-op-voor-tekorten-beschermingsmiddelen

  Wees gerust zorgverleners, de minister gaat aan de slag:

  "verkennen" of er in Europees verband een optie is om een voorraad aan te schaffen"
  "zorgaanbieders ervaren inmiddels spanning"
  "de afgelopen weken waren er geen signalen van te grote tekorten"

  EN:
  " Er wordt nu aangedrongen op samenwerking tussen zorgverleners om zo goed mogelijk met de beschermingsmiddelen om te gaan. Ook komt er een plan om te kijken hoe er moet worden omgegaan met eventuele tekorten in de regio. Er wordt daarbij gedacht aan spaarzamer gebruik en eventueel hergebruik"

  Ik maak een dansje en zwaai maar weer eens met mijn vlaggetje"

 • winnand arents, verzekeringsarts (n.p.) / medisch adviseur, Kranenburg 02-03-2020 19:38

  "MInister Bruins pakt het totaal verkeerd aan.
  Hij moet meer luisteren naar onze eeuwenoude artsenvereniging "KNMG" en mede ook de instantie "medisch contact" die tijdens de tweede wereld oorlog het verzet tegen de Duitsers heeft weten te ondersteunen met de hulp van talloze huisartsen in den Nederlanden. Bruins draagt wellicht verantwoording als minister van volksgezondheid, maar hij is geen arts en begrijpt er ook totaal niets van.
  Ik ben sinds 1987 jarenlang sociaal-medisch adviseur voor het vroegere GAK geweest en heb sindsdien tevens ook een brede sociaal-medische ervaring opgedaan in mijn medische keuringspraktijk MKOned voor de hele regio Oost Nederland.
  Daar ik vanaf het jaar 2004 in het Duitse grensgebied van Nijmegen (Kranenburg) woon en naast de KNMG dan ook lid ben van de Duitse artsenvereniging "de Ärztenkammer" in Düsseldorf, ben ik door deze Duitse artsenvereniging gevraagd om hen medisch te ondersteunen indien er binnenkort mogelijk sprake zal zijn van een pandemie teweeg gebracht door de coronavirus. In dat geval is mij afgelopen weekend met hoogste spoed door de Duitse Ärztekammer in Düsseldorf gevraagd om via een speciale telefoonlijn alle Nederlanders wonend in het grensgebied NRW (= Nord-Rhein-Westfalen) van de Ärtzekammer Düsseldorf medische adviezen te verstrekken indien men vreest te zijn besmet met de coronavirus.
  Ik vind het een schande dat Bruins alle huisartsen in Nederland wil belasten met mogelijk besmette patienten, waardoor huisartsen zelf worden besmet en dan hun eigen praktijk moeten gaan sluiten.

  Waarom doet de KNMG niets?
  Wellicht was de KNMG zeer actief tijdens de tweede wereldoorlog, maar indien er waarschijnlijk binnenkort een pandemie uitbreekt teweeg gebracht door de coronavirus dan is er m.i. door deze gevaarlijke virus toch ook sprake van een oorlog met als risico een dodelijke afloop.

  Ik stel voor dat Bruins met hoogste spoed hedenavond onze eeuwenoude artsenvereniging KNMG om medische hulp gaat vragen. "

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.