Laatste nieuws
Blog

De Nobelprijs voor Zweden!

8 reacties

Afgelopen week was ik op bezoek in het Karolinska-instituut in Stockholm, Zweden. Na uitgebreid testen werd ik gastvrij en zonder mondkapje door het hele ziekenhuis geleid. Er was één patiënt op de ic met covid en dertig covidpatiënten op de ic in het gehele land (10 miljoen inwoners). Kortom, de vierde Zweedse golf blijft uit. Het kan snel verkeren in coronatijden. Vorig jaar was Zweden nog zo omstreden met zijn covidbeleid en nu is er bijna geen covid te bekennen. Nooit werden de scholen en horeca gesloten.

Nu ben ik er langzaam een beetje flauw van om continu Den Haag te schofferen voor de stijgende infectiecijfers terwijl alle andere landen om ons heen precies hetzelfde leed overkomt. Immers, er is niemand anders verantwoordelijk voor virusoverdracht dan wij zelf. You need people to do it. Daarnaast hebben weinig politici ervaring met pandemieën runnen, en hoewel die ervaring nu wel rap toeneemt, blijft het een verraderlijk spel. Je kunt het nooit goed doen. Het is eigenlijk net een casino:  vrijwel altijd loop je met lege handen de deur uit en de winnaars verliezen de volgende keer. Maar wat wel verwijtbaar is, is het totale gebrek aan visie of koers in het Haagse leiderschap. In Zweden koos men een koers en daar hield men ondanks veel kritiek aan vast. Dat gaf uiteindelijk de rust en de duidelijkheid die er nu is. Dat heet leiderschap.

Na de rondleiding informeerden de Zweedse dokters heel beleefd bij mij waarom er in Nederland zo veel rellen plaatsvinden. Ik vergelijk het met honden. Als je ze behandelt zoals we de laatste twee jaar met de Nederlandse bevolking hebben gedaan, worden ze snel vals. ‘Nee Fikkie, wel naar buiten nee niet naar buiten, niet ’s avonds wel ’s avonds, wel afstand toch maar niet, wel straf geen straf, wel vuurwerk geen vuurwerk.’ Een van de oorzaken van dit zwabberbeleid is dat onze Haagse vrienden bij elke afslagmoment weer naar de experts hobbelen, omdat ze de kennis zelf niet hebben. Dat heeft een aantal nadelen. Ten eerste doe je niet waarvoor je betaald wordt; als je meer verdient dan een ton mag je van iemand een beslissing verwachten. Dat is het hele idee van besturen. Jij beslist, en als het misgaat neem je de verantwoordelijkheid. Beter een foute beslissing dan geen beslissing. Expertise vragen heeft een bijeffect: ‘If all you have is a hammer, everything looks like a nail.’ Ik als oncologisch chirurg zie bij elke bult kanker, de viroloog ziet de hele dag de ellende van virusoverdracht en denkt bij oplopende getallen: duiken, geen contact en naar binnen! Onderwijsachterstand of sociaal isolement als bijwerking laat hem, professioneel gezien, koud. Dat kun je zo iemand niet kwalijk nemen.
De taak van een leider is goed te luisteren en daarna dan de minst slechte beslissing te nemen, om daar vervolgens zolang mogelijk aan vast te houden. Dat ontbreekt, het is kokkerellen met adviezen, zwabberbeleid.
Er is nóg een probleem met het raadplegen van de hedendaagse experts. Naast gevraagd advies geven zij steeds vaker ongevraagd advies. Het liefst in de media. Als je hun advies niet opvolgt, schuiven ze aan bij een talkshow. Daar uiten ze hun grote zorgen over hoe het niet langer meer kan en ben je als leider de regie snel kwijt. Misschien tijd om daar wat afspraken over te maken. De expert geeft advies, maar beïnvloedt die ook beleid via de media?

Daarom stuur ik gaarne voor een stage leiderschap onze regering naar Zweden, waar vooralsnog geen vierde coronagolf is. Nogmaals, wellicht door geluk maar onder goed standvastig leiderschap. En laat de Zweden dit jaar zichzelf maar eens de Nobelprijs geven. Voor moed, lef en leiderschap tijdens een pandemie.

Meer van Schelto Kruijff
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • L.M. de Brauw

    chirurg, haarlem

    Het succesfabeltje Zweden wordt weer krachtig leven ingeblazen door Schelto Kruijff, hij heeft het op bijna alle fronten fout! Zweden mag -zoals gewoonlijk- de Nobelprijs uitreiken aan de buurlanden, Noorwegen en Finland. Zweden heeft 7 x meer doden ...door Covid dan Noorwegen, en 6 x meer doden dan Finland, gecorrigeerd voor het aantal inwoners. Het laissez faire beleid van Anders Tegnell, de lokale professor Zonnebloem, is onlangs door een Zweedse overheidscie afgekraakt, en de maatregelen zijn gelukkig al eerder omgezet in een noodwet in jan 21 voor lokale lock downs en sluiten van horeca, gymzalen en zwembaden en het nachtleven. De vierde golf zal Zweden ook niet ontgaan, met een verdubbeling van het aantal gevallen de laatste week. Deze column is gevuld met teleurstellende misinformatie, waarom?

  • arts, formeel niet meer practiserend, 73 jaar maar nog actief waar verantwoord.., Boekelo

    Schelto,
    dank voor je altijd opbeurende berichten. ik kom uit de school van Jan Nauta, Westbroek en Egbert Bos. in die richting ben ik niet doorgegaan, het ziekenhuis als organisatie benauwde me, jij geeft mij nog steeds zicht op een ruimer perspect...ief, dank voor de inspiratie, blijf schrijven..

  • Specialist ouderengeneeskunde np , Naaldwijk

    Beste Schelto,
    Wat een heerlijke column om te lezen,
    Naast een nuchtere en reële visie ontwaar ik ook enige humor en dat kunnen we wel gebruiken.
    En wie weet ,heeft een cursusje standvastigheid bij min 10 toch nog baat.
    Dank je wel
    Carla Snel C...laushuis

  • R.S.L. Liem

    Chirurg , Gouda

    Je zegt het eigenlijk al zelf Schelto Kruijff: het is ons gedrag dat uiteindelijk deze corona golven veroorzaakt. Laat de Zweedse overheid nu het prettige voordeel hebben van een zeer gehoorzame bevolking. Ondanks de ogenschijnlijke vrijheden die ze ...altijd hebben genoten in tegenstelling tot onze lockdowns in Zweden, zijn de beperkingen vooral zelf opgelegd door het meerendeel van de samenleving daar. Dus het succes daar is vooral de verdienste van de mensen in Zweden en ons falen vooral onze eigen schuld. Neemt niet weg dat ik het met je eens ben dat onze regering niet goed in staat is dit schip te varen.

  • H. van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    Toch is de motivatie voor die Nobelprijs wel wat zuinig: het standvastige beleid. Ik zou als verreweg de belangrijkste motivatie voor die prijs vooral het resultáát willen noemen. Dus niet zozeer dat het beleid standvastig was maar gewoon dat dat bel...eid blijkbaar júíst was!
    Met als gevolg dat de last van de ziekte daar nu grotendeels voorbij lijkt te zijn, maar minstens zo belangrijk dat de enorm negatieve effecten van het regime hier, dáár (eveneens grotendeels) zijn uitgebleven.
    Die Nobelprijs is dus absoluut verdiend!
    En hier zullen de adviseurs en de bestuurders zich uiteindelijk dienen te verantwoorden. Niet zozeer omdat het beleid zwabberend was maar wel vanwege de verwoestende gevolgen ervan.

  • J.D. Wuister

    Huisarts, Den Haag

    Volgens Covid-maps van de Johns Hopkins University zijn er tot nu toe in Nederland 19.666 mensen, dat is 1,2% op 17 miljoen inwoners, overleden aan Covid tegen 15.145 in Zweden, zijnde 1,5%.
    Dat het op dit moment rustig is daar, is een moment opname....
    Ik zou nog maar even wachten met die Nobelprijs.

    • M. Petschow

      co-assistent, Almelo

      Zulke cijfers zijn helaas minder objectief als ze blijken te zijn. Niet alleen is het een moment opname, maar de focus op alleen maar Corona verteld niet het volledige verhaal. De interpretatie is belangrijk: voor de ene is dat het bewijs dat de Nede...rlandse aanpak beter was dan die van Zweden (tot nu toe); voor de andere het bewijs dat we tot nu toe (of in een aantal maanden) bijna hetzelfde resultaat qua Corona hebben bereikt dan Zweden met minder autoritaire maatregelen en minder kosten voor de samenleving (gezondheid, sociaal, psychologisch, economisch). Belangrijk is dat we weer open over de doelmatigheid/effectiviteit van maatregelen en de lange termijn doelen moeten discussiëren. Zonder ideologie. Gebaseerd op echte data, niet voorspellingen, niet wensdenken.

      Iedereen mag zich wel eens afvragen welke data hij/zij in de toekomst zou willen zien om toe te geven een verkeerde inschatting gemaakt te hebben wat de maatregelen betreft? Als in de komende jaren de oversterfte in Zweden geringer is dan in Nederland, terwijl het geluk en de vrijheid groter is, zou jou dan toegeven dat het gekozen beleid hier slechter was? Andersom, als de cijfers in Zweden in de komende jaren slechter zijn dan in Nederland, geven mensen die Zweden als altijd als voorbeeld noemen toe dat het Zweedse beleid slechter was? (Het wordt sowieso moeilijk te bepalen welk beleid 'beter' was, omdat deze vraag niet binair te beantwoorden is, maar afhankelijk is hoe je 'succes' definieert.)

      Natuurlijk zijn Zweden en Nederland niet maar zo te vergelijken. Het is mogelijk dat Nederland strengere maatregelen nodig had om hetzelfde resultaat de bereiken (bv. vanwege densiteit en structuur van de bevolking). Maar het beleid is niet en zal nooit zonder alternatief zijn! Er zijn altijd afwegingen te maken. Het wordt tijd dat de bevolking betrokken wordt bij deze afwegingen, niet alleen een beperkt aantal experts. Nederland zou het traditioneel autoritaire beleid van Duitsland, Oostenrijk en Italië kunnen volgen. Prima, als dat echt gewenst is. Of we kijken eens WAAROM landen zoals als Zweden succesvol zijn. Het vertrouwen in de overheid en het volgen van adviezen (zonder drang en dwang) heeft veel te maken met het beleid van de jaren voor en tijdens Corona. In het Engels: 'Trust Takes Years To Build, Seconds To Break And Forever To Repair' en zoals in de column gezegd 'You need people to do it.'

      [Reactie gewijzigd door Petschow, Matthias op 29-11-2021 21:57]

    • R. van Vollenhoven

      reumatoloog, Amsterdam

      Collega Wuister ziet het scherp: de cijfers in Zweden zijn niet beter dan die in Nederland, het is de timing van de golven die verschilt. Zij hadden er veel meer in de beginfase, met name onder ouderen. En een factor van betekenis: menselijk gedrag. ...Nadat onze coronarestricties werden opgeheven in september kon je op het achtuurjournaal grote drommen mensen zien hossen in de bars, arm in arm luid zingend en springend.
      Geloof me - en ik heb er 17 jaar gewoond - dat zou in Zweden nooit gebeuren.

      PS Jan wat leuk je op deze manier weer eens te "ontmoeten". Ronald.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.