Laatste nieuws
Ilse Kleijne
Ilse Kleijne
2 minuten leestijd
Nieuws

Caring Doctors wil meer plantaardig eten

1 reactie

Ziekenhuiskeukens die plantaardig voedsel aanbieden. Daar zet Caring Doctors op in, een artseninitiatief dat het vleesgebruik wil terugdringen om de gezondheid van mensen en milieu te verbeteren.

Orthopedisch chirurg Patrick Deckers, die zichzelf omschrijft als activist en eerder scheepsarts was voor oceaanbeschermingsorganisatie Sea Shepherd, is de drijvende kracht achter Caring Doctors. Hij schreef een manifest waarmee hij sinds deze maand naar buiten treedt. In dat manifest pleit Caring Doctors voor een dieet met veel minder dierlijke eiwitten. Niet alleen omdat de huidige mate van vleesconsumptie tot welvaartsziekten leidt, maar ook omdat de intensieve veehouderij leidt tot milieuschade.

Niet haalbaar

‘Het aantal patiënten met welvaartsziekten als diabetes en kanker zal de komende jaren dramatisch stijgen. Zorg leveren zoals nu is niet langer haalbaar, ook vanwege personeelstekorten’, aldus Deckers. ‘Het is ruim en breed becijferd dat gezonder leven leidt tot minder zorglast en minder medicijngebruik. Terwijl er nog steeds weinig wordt geïnvesteerd in preventie. En nu ondergaan mensen een dure operatie voor bijvoorbeeld darmkanker, om daarna in het ziekenhuis twee dagen later weer een worstje op hun bord te krijgen.’

Kraan open

‘Ik ben er klaar mee dat ik op deze manier als arts dweil met de kraan open. Ik voel me er niet senang bij om zo mijn kunstje als orthopeed te blijven doen. We stevenen af op een klimaatcollaps, die deels door de bio-industrie wordt veroorzaakt. We moeten echt iets gaan doen. Het is echt wel mogelijk om nog van vlees of vis te genieten. Maar nu eten Nederlanders gemiddeld 38 kilo vlees per persoon per jaar, terwijl 12 tot 14 kilo minder vlees eten per jaar al veel veiliger voor de gezondheid is.’

Mindset

De eerste actie van Caring Doctors is kijken of het lukt om ziekenhuis- en andere instellingskeukens te laten overstappen naar een hoofdzakelijk plantaardig dieet. Deckers: ‘Laat mensen beleven dat je op die manier ook lekker, en bovendien gezond, kunt eten. Je kunt zo een andere mindset creëren.’ Caring Doctors, dat komend jaar een stichting wordt, wil zich verder ook hard maken voor zaken als het verminderen van zout, vet en suiker in voedingswaren, het afbouwen van vlees- en zuivelsubsidies en betere betaalbaarheid van groenten en fruit. De organisatie wil ook samenwerking met Caring Farmers en Caring Vets; vergelijkbare clubs van boeren en dierenartsen.

Het manifest is binnen drie weken ondersteund door zo’n driehonderd zorgmedewerkers, vooral artsen, aldus een verheugde Deckers. ‘Ik proef dat steeds meer collega’s ervaren dat we niet op deze manier door kunnen. We willen een transitie in gang zetten bij huisartsen, binnen ziekenhuizen, de ggz.’

Lees ook
Nieuws
  • Ilse Kleijne

    Ilse Kleijne-Thoonsen werkt sinds 2016 als journalist bij Medisch Contact. Ze werkte eerder als verslaggever voor regionale dagbladen en een energiekrant.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Halma

    Arts

    Bij een recente ziekenhuisopname was vegetarisch eten inderdaad niet zo makkelijk. Ik had kennelijk bij het opnamegesprek (had niet plaatsgevonden) moeten melden dat ik vegetariër ben, dan was dat geregistreerd in ‘het systeem’ en had ik een vegetari...sche kaart gekregen. Waarom is dat een aparte kaart vraag ik mij dan af? We weten inmiddels toch allemaal dat elke dag vlees eten niet nodig is?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.