Inloggen
Laatste nieuws
Nieuws

Brazilië in de greep van corona

7 reacties
Andre Penner/ANP
Andre Penner/ANP

Het aantal covid-19-overlijdens mag de afgelopen maand wereldwijd zijn afgenomen, dat is niet het geval in Brazilië.

In het grootste land van Zuid-Amerika stijgen de cijfers tot hoogtes die de 212 miljoen Brazilianen ook in de piek van afgelopen augustus nog niet hadden gezien. Zo’n 265 duizend mensen zijn aan de ziekte overleden. Alleen in de Verenigde Staten overleden nog meer inwoners aan corona, ongeveer twee keer zoveel.

In een Britse krant riep de Braziliaanse wetenschapper Miguel Nicolelis de internationale gemeenschap op zich uit te spreken over het risico dat Brazilië vormt in de wereldwijde bestrijding van de pandemie. Volgens critici neemt de rechts-populistische president Jair Bolsonaro het virus niet serieus.

Lees ook
Nieuws buitenland covid-19
 • Eva Nyst

  Eva Nyst (1973) is journalist bij Medisch Contact en heeft als aandachtsgebieden veiligheid, recht, ethiek en preventie.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Colinda van den Brink - Bil

  tropenarts, Mwanza, Tanzania

  12-03-2021 12:59

  Helemaal eens met Els van Veen en anonieme collega! Bizar om op basis van deze getallen, zonder enige context, deze dramatische toon neer te zetten. Zie de eerste alinea van de reactie van anonieme collega, ik kan het niet beter verwoorden.

  Op de...ze manier valt het wat mij betreft in de categorie nepnieuws. En laat nu recent (10 maart) het volgende artikel daarvoor zijn verschenen in MC: ‘Zorgverleners herkennen coronanepnieuws niet beter dan studenten en niet-medisch hoogopgeleiden’. Citaat hieruit: “Zorgverleners herkenden coronanepnieuws niet beter dan studenten of hoogopgeleide niet-medische professionals. Een analytische en open-mindblik lijkt belangrijker te zijn dan medische voorkennis.”
  Precies dat laatste. Die analytische en open-mindblik mis ik gedurig. De manier van reageren getuigd daar al van; makkelijk iemand in een hokje plaatsen en zelf geen inhoudelijk onderbouwde en professionele reactie plaatsen.
  Nog een goede, de ‘confirmation bias’, ook genoemd in dit artikel. “…de invloed van eigen overtuigingen op het aannemen of verwerpen van informatie”. Aan ieder de taak om zich daarvan bewust te zijn. Ik probeer daar zelf in elk geval mijn best voor te doen.

  @ Nico Terpstra: “Als je land wordt geregeerd door een Covid 19-ontkenner, dwz iemand die anti-Covid-19-maatregelen onzinnig vindt en de economie en 'vrijheden' veel belangrijker dan mensenlevens, kan dit dus gebeuren.” Er valt vast van alles over (de manier waarop) te zeggen, zo ook over het beleid hier in Tanzania. Maar ik ben er van overtuigd dat zéker in een land zoals Tanzania, en zeer mogelijk ook Brazilië (met ook een enorm grote arme populatie), inderdaad de economie en ‘vrijheden’ belangrijker zijn, niet óndanks, maar precies ómdat mensenlevens zo belangrijk zijn. Daarnaast zal ook de NL beperkte -misschien wel egocentrische kijk- (in)direct veel slachtoffers maken in ontwikkelingslanden.

 • Glenn Mitrasing

  Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard

  10-03-2021 22:14

  Inderdaad zeer ernstig. Je kan, zoals sommigen doen, natuurlijk de getallen op een wiskundige wijze bagatelliseren...

 • Nico Terpstra

  praktijkhoudend huisarts, Hoorn

  10-03-2021 17:03

  Terecht dat de zeer alarmerende ontwikkelingen in Brazilië hier eindelijk genoemd worden, een potentiële tijdbom onder elk herstelplan ter wereld. Als je land wordt geregeerd door een Covid 19-ontkenner, dwz iemand die anti-Covid-19-maatregelen onzin...nig vindt en de economie en 'vrijheden' veel belangrijker dan mensenlevens, kan dit dus gebeuren. Laat dat een 'caveat' wezen voor de beleidsbepalers. Anti-Covid-wappies zal je niet overtuigen, maar het is niet anders, die pruttelen toch wel door in de marge.

 • siepdegroot@planet.nl

  Huisarts niet praktiserend, Eelderwolde

  10-03-2021 08:02

  Gelukkig durft Els van Veen weer iemand de hand te drukken. Het is ongehoord dat haar mening in artsenkringen niet serieus worden genomen. Ik las in de krant dat er in de regio Dalfsen nauwelijks besmettingen zijn, vrolijk nieuws. Maar het meeste nie...uws is bangmakend. De media hebben het meeste invloed op onze gevoelens en die van de politici die van hen horen hoe erg het met iedereen gesteld is. Zo denken we dat de halve wereld vergaat. Hoezo al die depressies bij jongeren? De onderzoeken daarover rammelen aan alle kanten en we weten dat jongeren veerkrachtig zijn als straks weer alles mag. Over een maand gaan ze op het terras weer uit hun dak. De studie halen ze wel weer in. Alle mensen komen even tot rust gezien de grote drommen wandelaars en fietsers die aan mijn huis voorbij trekken.
  Het aantal faillissementen is niet toegenomen, het aantal suïcides is niet verder gestegen zoals voorgaande jaren en we hebben er meer bedrijven bij. Hoezo al die depressieve jongeren? Die hoeven niet meteen naar de gespecialiseerde GGZ zorg, die kan er toch niet veel aan doen. Jongeren hebben veerkracht genoeg om weer op te staan, ze hoeven nu minder geld te lenen voor om op het terras te zitten en als die weer open gaan gaan ze weer uit hun dak. Vrijheid, directe blijheid.
  Het is goed om even te wennen aan zuinigheid want de gekte van steeds maar in het vliegtuig te willen stappen naar “ all inclusief-oorden” en het wekelijks kopen van nieuwe schoenen is ( even?) voorbij en kan iedereen zich achter de oren krabben.
  Sinds een jaar heb ik in groepsverband geen muziek kunnen maken, de muziek klinkt nu uit alle luidsprekers die ik in huis heb. Ook die werden in de oorlog afgepakt en Idem dito onze fietsen. In de binnenstad zag ik duizenden fietsen staan, in het plantsoen vrolijke jongeren, bij elkaar. BOA’ s op de achtergrond, vrolijk in gesprek.
  Els van Veen, dank voor je openlijke mening in een kwetsbare positie als huisarts.

  Siep de Groot, huisarts n.p. Eelderwolde

 • Els van Veen

  huisarts

  09-03-2021 19:00

  Ik vergis me een factor 10. Het is 0,125%.

  Verder ben ik het geheel eens met mijn anonieme collega. Ik ben het stadium van verbijstering voorbij en inmiddels woedend.

  Woedend op OMT leden en artsen zoals Gommers en Kuipers, die met allerlei ad...viezen komen, aan de regering, die buiten hun vakgebied liggen. Om hun gebrek aan bescheidenheid. Om de belangenverstrengeling van OMT lid Kluytmans.

  Woedend op deze regering, die onze vrijheden af heeft genomen zonder goede reden. Die adviezen van het OMT aanneemt als het hun uitkomt en anders niet.

  Woedend op het parlement, dat continu heeft geroepen om nóg strengere maatregelen, behalve dan de heer Van Haga van de FvD.

  Ik herken wat mijn anonieme collega beschrijft. Ook ik ben uitgemaakt voor 'complotdenker' en 'wappie', omdat ik kritiek en vragen had. Het maakt je kopschuw. Je gaat je mond houden. Maar, voorzitter Héman, daarmee verdwijnen de vragen niet. En mensen hebben soms terechte kritiek; daar kan beleid mee bij worden gestuurd.

  In een gezonde samenleving dan.

  Met een gezond parlement dat de regering controleert. Met kritische journalistiek, die ook de regering controleert. Maar nee, journalisten joegen het hele jaar de paniek aan. Plaatsten artikelen zoals bovenstaand zonder context.

  Ik kan het woord 'samen' niet meer horen uit de mond van Mark Rutte. Wat is het land kapót gemaakt onder zijn drie kabinetten. Wat is de zorg kapot gemaakt. Er was al bezuinigd op de zorg vóór 2020. Maar nu, met de blokkade van mondkapjes en 'bij klachten van corona mag u niet komen' is de zorg nog veel slechter geworden.

  Ons handelsmerk als huisartsen was altijd dat we persoonlijk, betrokken en dichtbij waren. Laagdrempelig, een dokter die jou kent. Ik kan wel janken als ik kijk hoe de mensen nu niet meer durven komen, omdat ze zich niet meer thuis voelen in de huisartsenpraktijk.

  Ik weet echt niet meer hoe deze regering te stoppen is.

  Ik blijf hopen dat de KNMG op gaat staan voor de artseneed. • Anoniem

  arts, NL

  09-03-2021 18:26

  Wat een tendentieus, slecht artikel.
  "In het grootste land van Zuid-Amerika stijgen de cijfers tot hoogtes die de 212 miljoen Brazilianen ook in de piek van afgelopen augustus nog niet hadden gezien. Zo’n 265 duizend mensen zijn aan de ziekte overle...den."
  Sinds wanneer? Wat is de sterfte op jaarbasis? Hoe verhoudt zich dit tot de afgelopen 10 jaar? Is de IFR in Brazilië dan zoveel anders dan de 0,23% elders? Aan of MET corona overleden? Nietszeggend, deze absolute aantallen.

  En dat ze de "nieuwe piek" van 265 duizend nog niet eerder gezien hadden lijkt me nogal wiedes, dit cumulatieve cijfer genereert elke dag weer een nieuwe piek. Wie dit soort larie durft op te schrijven mag zijn middelbare schooldiploma verscheuren en opnieuw beginnen.

  Ik ben de paniekzaaierij spuugzat. De ganse media, MC incluis, doen niet anders. Een inmiddels volledig vernaggelde economie en teruglopende, achterblijvende zorgvraag. Wat nou "we doen het voor de zorg". Het is hier veel rustiger dan normaal!!! Mensen zijn zo bang zijn gemaakt dat ze niet meer naar de dokter durven. Daar gaan nog een hoop onnodige doden achter weg komen. Maar die gaan we niet zien in de cijfers van Jaap "mondkapjes werken niet" van Dissel en Hugo "ik heb NUL begrip voor iemand die geen vaccin wil" de Jonge.

  En anoniem ja, want er heerst een bijzonder giftig sfeertje rondom dit onderwerp bij de paniekzaaiers, en ik heb geen zin in gezeik op mijn werk en net als collega Bonte kaltgestellt te worden. Een bijzonder onaangenaam, onveilig klimaat. Ondertussen worden de grondrechten steeds verder en langduriger ingeperkt zonder deugdelijke onderbouwing, integendeel. Steeds meer bewijs dat lockdowns geen enkel effect hebben en praat me niet over die waanzinnige avondklok. Verder sluit ik mij volledig aan bij collega Van Veen. Over 10 jaar kijken we terug op een periode van collectieve verstandsverbijstering.

 • Els van Veen

  huisarts

  09-03-2021 16:19

  Zijn er 265 duizend Brazilianen in één jaar overleden? Op een bevolking van 212 miljoen?
  Ik vind dat niet passen bij de paniekerige titel 'in de greep van'.

  Ik vind het ergerlijk dat Medisch Contact nu al ruim een jaar schrijft over het coronavir...us alsof het een killervirus is. Dat is het niet. 265 duizend is 0,0125% van het totale bevolkingsaantal. Sorry hoor. De dood hoort bij het leven, virussen ook.

  En de laatste regel schiet me in het verkeerde keelgat. Neemt onze regering het virus wél serieus?! Ik ben er heel erg aan toe dat we weer gewoon normaal gaan doen in dit land. En vooral; dat deze regering weer gaat regeren zonder persconferenties en achterkamertjesoverleg in het Catshuis.

  En dat deze regering stopt met doktertje spelen (met teststraten en vaccinstraten) en allerlei maatregelen neemt die rechtstreeks tegen de artseneed en de democratie in gaan.

  Ik moet dit echt even kwijt één jaar nadat de voorzitter van de KNMG ons opriep vooral geen kritiek te hebben op VWS, RIVM en de GGD's. Daar moesten we op vertrouwen, want het was crisis.

  Juist door geen kritiek te mogen hebben, door niet te luisteren naar wijze raad van andere medici en andere wijze mensen uit andere geledingen in onze samenleving, is er een onveilig klimaat gecreëerd voor critici en verkeert het land nu in een gigantische crisis.

  Niet door het coronavirus, maar door de aanpak er van.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.