Zorgen om chronische Q-koorts
Plaats een reactieHet aantal gevallen van chronische Q-koorts wordt waarschijnlijk onderschat. In gebieden waar grote uitbraken van de ziekte zijn geweest, zouden dokters alert moeten zijn op de chronische variant van de ziekte, zegt huisarts Alfons Olde Loohuis, een van de artsen die aan de bel trok ten tijde van de grote uitbraak van Q-koorts in 2008.
Het RIVM meldde dat er dit jaar zes nieuwe besmettingen met Coxiella burnetii zijn gemeld, en dat er één sterfgeval bekend is. In totaal zijn er de afgelopen jaren 25 mensen aan de ziekte overleden. (zie tabel).
In Nieuwsuur zei RIVM-directeur Roel Coutinho dat dit waarschijnlijk een onderschatting is van het werkelijke aantal overledenen, aangezien de GGD’en op vrijwillige basis rapporteren als iemand aan chronische Q-koorts overlijdt. Ook het aantal werkelijke besmettingen en gevallen van de chronische variant zijn onbekend. Coutinho schatte in dat er 50.000 besmettingen zijn geweest de afgelopen jaren, twaalfmaal meer dan officieel is gemeld.
Huisarts Olde Loohuis is niet verrast over het feit dat er nog steeds nieuwe besmettingen plaatsvinden: ‘Q-koorts is endemisch geworden. Je ziet geen grote golven van besmettingen meer, zoals een aantal jaar geleden. Ook in de komende lammerperiode verwacht ik geen grote problemen, omdat bij de grote geitenhouderijen in principe is gevaccineerd. Maar de bacterie is heel stabiel, kan lang overleven, zit in de mest, in de grond, en komt toch nog voor bij sommige geiten.’ De surveillance is volgens Olde Loohuis nu wel goed.
Acute Q-koorts is overigens moeilijk te onderscheiden van bijvoorbeeld griep, zegt Olde Loohuis: ‘Mensen klagen vaker over heftige hoofdpijn, en je ziet wat vaker longontstekingen.’
Hij maakt zich echter drukker om chronische Q-koorts: ‘Die gevallen worden niet gemeld en waarschijnlijk ook niet altijd herkend. Nu wordt aangenomen dat 1 procent van mensen met acute Q-koorts de chronische variant ontwikkelt, maar wellicht is dat veel meer.’ Vooral in regio’s waar grote uitbraken zijn geweest, moeten artsen zich achter de oren krabben bij mensen met langdurige klachten, vindt Olde Loohuis: ‘Vooral bij immuungecompromitteerden, of mensen met al bestaande vaatproblematiek.’ SB
NOS: 'Chronische Q-koorts is epidemie geworden'
Lees ook:
- Nieuwe richtlijn chronische Q-koorts
- Behandeling vermoeidheid na Q-koorts
- Q-koorts op het Brabantse platteland
- Meer nieuws


-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties