Zorg lobbyt bij toekomstig kabinet
1 reactieNu een nieuw kabinet in de maak is, zijn partijen uit het zorgveld actief aan het lobbyen. In een manifest pleiten twaalf artsen en bestuurders voor een ‘inhoudelijke’ route in plaats van een ‘boekhoudkundige’, en GGD-voorzitters vragen informateur Schippers in te zetten op preventie. De Landelijke Huisartsen Vereniging vindt dat er geïnvesteerd moet worden in zorg voor thuiswonende ouderen.
De groei van de zorguitgaven moet niet worden tegengegaan via een boekhoudkundige route, maar via een inhoudelijke route. Ook moet het huidige zorgstelsel niet veranderen, want dat kost te veel tijd en energie, die beter kan worden besteed aan de inhoud. Daarvoor pleiten twaalf (huis)artsen en bestuurders van ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de patiëntenfederatie in een manifest dat zij op persoonlijke titel hebben opgesteld. Het manifest is bedoeld als advies aan de nieuwe regering. De opstellers van het zogenoemde Heyendael Manifest, onder wie Wouter Bos, Jan Kremer en Bart Meijman, schrijven dat ze een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen om bij te dragen aan betere en betaalbare zorg. Ze vinden een integraal hoofdlijnenakkoord daarvoor gewenst. De opstellers geven alvast zeven ideeën voor in dat hoofdlijnenakkoord, zoals radicaal inzetten op minder bureaucratie en regeldruk, gezamenlijke aanpak dure geneesmiddelen en samenwerking stimuleren.
Ook de GGD-voorzitters roeren zich nu een nieuw kabinet aanstaande is. Zij pleiten in een oproep aan informateur Schippers voor een ‘breed gedragen’ preventieakkoord, waarin het nieuwe kabinet, zorgpartijen, zorgverzekeraars, onderwijs, maatschappelijke organisaties, werkgevers en werknemers moeten participeren. Daarmee moet de stijging van onder meer sociaaleconomische gezondheidsverschillen, overgewicht, schadelijk alcoholgebruik en arbeidsongeschiktheid vanwege psychische klachten worden tegengegaan. Preventie is de sleutel om deze zorgwekkende ontwikkeling te bestrijden, schrijven de GGD-voorzitters.
De Landelijke Huisartsen Vereniging wil dat er geïnvesteerd wordt in thuiswonende ouderen. Dat schrijft de LHV, samen met brancheorganisatie InEen in een brief aan Schippers. Huisartsen krijgen dagelijks te maken met de complexe zorgvraag van een grote groep kwetsbare ouderen en merken dat de ouderenzorg op veel plekken niet goed is geregeld en dat voorzieningen te wensen overlaten. Huisartsen zijn steeds meer tijd kwijt aan contacten met oudere patiënten, maar krijgen die tijd er niet voor.
Lees ook:
Anton Maes
huisarts, Dieren
De lobby was al eerder begonnen..
Blog: een stapel wensen..
https://www.skipr.nl/blogs/id3106-een-stapel-wensen.html