Vroeg ingrijpen bij autisme heeft lange termijneffect
Plaats een reactieEen vroege interventie bij peuters met autisme en hun ouders, laat ook jaren later nog een effect zien. Dit tonen Andrew Pickles e.a. aan in een vervolgstudie waarover zij in the Lancet schrijven.
Het gaat om de zogenaamde Preschool Autism Communication Trial (PACT) Daarin kreeg de helft van 152 Britse peuters (2 tot 5 jaar) met klassiek autisme gebruikelijke zorg, de andere helft onderging communicatiegerichte training, samen met de ouders. Aan de hand van een scoresysteem (ADOS-G) stelden de onderzoekers toen vast dat de scores tussen beide groepen wel wat verschilden, maar dat het effect op zijn hoogst bescheiden te noemen was.
Zo’n zes jaar later is opnieuw de balans opgemaakt bij dezelfde kinderen. Ongeveer 80 procent is hiervoor bereikt. Dit keer gebruikten de onderzoekers een andere observatieschaal, namelijk de ADOS-CSS. Deze zou goed passen bij de criteria voor autisme die nu gangbaar zijn. Volgens commentatoren Jeff Sigafoos en Hannah Waddington is het redelijk dat de Pickles e.a deze schaal gebruiken.
De scores op deze schaal lopen van 1-10, waarbij een score van 8-10 past bij een ernstige vorm van autisme. Bij aanvang lag deze score rond de 8 in beide groepen. Na zes jaar scoorde de interventiegroep gemiddeld 7,3 tegenover 7,8 in de controlegroep. Het aandeel kinderen met ernstige symptomen was aanzienlijk lager (46 tegenover 63 procent). De communicatie tussen ouders en kind liep beter in de interventiegroep. Degenen die deze scoringen uitvoerden, wisten niet in welke groep het kind zat. De ouders in de interventiegroep rapporteerden minder repetitief gedrag en betere sociale communicatie bij kinderen. Zij rapporteerden geen betere uitkomsten op het gebied van angst, depressie en probleemgedrag waren niet beter.
Het is hoopvol dat deze interventie (een half jaar lang, 1x/2 weken, 2 uur lang trainen met een therapeut en thuis dagelijks een half uur), ook op de lange termijn vruchten lijkt af te werpen. De opzet van lijkt daarbij essentieel: het is goed denkbaar dat de manier van communiceren door de training zodanig is verbeterd, dat het kind er langdurig voordeel van heeft. Verder is het mogelijk dat door al bij peuters in te grijpen, de ontwikkeling positief wordt beïnvloedt. Sophie Broersen
The Lancet, 2016. Doi: 10.1016/S0140-6736(16)31229-6 en 10.1016/S0140-6736(16)31656-7
Lees ook:-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties