Volumenorm kost urologen geen banen
Plaats een reactieMaximaal dertig ziekenhuizen moeten stoppen met cystectomieën. Toch blijven de gevolgen in de praktijk beperkt, zegt Paul Kil van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU).
De urologenvereniging maakte gisteren bekend dat zij een volumenorm voor cystectomieën gaat hanteren. Ziekenhuizen die er minder dan tien per jaar doen, moeten daarmee stoppen.
Volgens Kil zijn er op dit moment tien ziekenhuizen waar tussen de nul en vijf cystectomieën worden gedaan en twintig waar er tussen de vijf en tien plaatsvinden. Er moeten dus dertig ziekenhuizen stoppen met de ingreep. Maar zo’n vaart zal het niet lopen, aldus Kil.
‘We zijn al heel lang bezig met dit onderwerp en de volumenorm is ook al enige tijd bekend bij de beroepsgroep. We hebben de afgelopen tijd gezien dat vijftien ziekenhuizen uit zichzelf zijn gestopt met cystectomieën. Dat is kennelijk zonder problemen gebeurd.’
Verder geldt dat de cijfers van de NVU uit 2009 zijn. ‘Het kan zijn dat er in 2010 nog een aantal ziekenhuizen zijn gestopt en dat andere ziekenhuizen die onder de norm vielen er nu boven zitten.’ Volgens Kil krijgen de ziekenhuizen die in 2009 onder de norm zaten nog respijt totdat de cijfers over 2010 bekend zijn.
Alleen de ziekenhuizen die nu minder dan vijf blaaskankeroperaties per jaar doen, moeten daar direct mee stoppen. ‘Een uroloog in zo’n ziekenhuis verliest maar een klein deel van zijn werk, dus dat zal hij niet heel erg vinden’, aldus Kil.
De urologen die nu vijf à tien cystectomieën doen, hoeven zich geen grote zorgen te maken. ‘Het is de bedoeling dat grote en kleine ziekenhuizen in netwerken gaan samenwerken. Zo gaat de kennis van kleine ziekenhuizen niet verloren. Urologen uit die ziekenhuizen zouden de operaties kunnen doen bij de grotere partners in hun netwerk.’
Robert Crommentuyn
Lees ook:
- Urologen: minimaal tien cystectomieën
- Meer nieuws

- Er zijn nog geen reacties